Dřevo vždycky pracuje, na tom se shodneme. A když se bude chtít celý jeden kus někam zkroutit, tak se tam zkroutí a prakticky není síly, která by tomu odolala
Když budou ty kusy tři a každá síla bude působit jinam, mělo by se celkové zkroucení snížit. Limitně, když bude kusů nekonečno, všechny vektory se potlučou a nikam se nic prohýbat nebude.
Znovu připomínám překližku a spárovku.
Asi jsem se blbě vyjádřil, ale krk ze tří kusů bude méně náchylný ke kroucení. A neni to moje "jistota", ale mám kolem sebe partu starších truhlářů, kteří mi to vysvětlovali a mě osobně to přijde logické. Když je tedy krk z jednoho kusu, tak bude mít tendenci se prohybat od středu směrem ven k letům. Když ten prostření kus otočíš, tak se stano to, že krajní se prohybají nahoru, ale prostředek dolů, tím pádem síly ve spojích působí proti sobě. Takže teoreticky čím více kusů. tím stabilnější....
Ale jsem pouze konstruktér teoretik a vyrobil jsem všeho všudy jednu kytaru a několik reproboxů
Ć sa týka toho kroucení, tak Fender má overené toto, Quarter, tia letokruhy idú tak, jak je ten rez na obrázku a majú to desťročiami overené.
Ja to mám tak na CS 54 a na vlastné oči mi to vysvetloval pán majster gitarár Neuszer http://www.neuszer.com/
Tie letokruhy sú rezané Quarter, to vraj najmenej krúti krk.
Paradoxne je to najlacnejší Javor, použiva Fender a Music Man.
Rozmery však zodpovedajú rovnej straťáckej hlave, alebo Tele.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Po našemu rovnoletý krk pokud se nepletu... ano logicky to musí být stabilnější než kdyby to bylo jak jsem nakreslil. Když si představím, že stojím s kytarou, tak rovnoletej krk se bude ohybat směrem hlavou k zemi a to co jsem nakreslil/myslel já bude ohyb/kroucení ve směru výztuhy.
Ale ta nejdůležitější věc je jaké dřevo použiješ. Rozhodně nemám obavy, že CS krk z jednoho kusu by se měl někam kroutit. Ty dřeva budou suchá a opravdu letitá.
Ale při dnešní rychlé sériové produkci, kdy se tu a tam objeví neduhy i u více kusých krků bych se krku z jednoho kusu bál.
Ano, tiež myslím rovnoletý krk, jeden Squier Classi Vibe 50 Strat bol teraz na Hud Bazar s takým rovnoletým
kkom, aj to zdôrazňoval
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Zdravím, poprvé se snažím manipulovat s výztuhou krku. Vyměnila jsem 10 za 9 struny a dost drnčí o pražce. Na 12. pražci mám dohnat 3 mm a zvedat struny už nechci. Tak jsem si vše načetla a točila klíčem proti směru hod. ručiček, aby byl krk víc do luku. Nejprve po čtvrt otáčkách.Výsledek 0. Nechala jsem to do dalšího dne a nic se nezměnilo. A tak jsem točila a točila a už z toho leze ta kovová trubička. Mohl by mi někdo prosím poradit, co dělám špatně nebo kde se stala chyba? Proč to vůbec nereaguje?
Co je to za kytaru? Novější kytary mají dvojcestnou výztuhu, tzn, že umí krk narovnat i prohnout, starší kytary mají jednocestnou a umí krk jen narovnat, při povolení výztuhy by měl tah strun krk prohnout sám a to nemusí vždy ideálně fungovat (zvlášť tenké sady už nemusí mít potřebný tah) Dvoucestná má mírný odpor při otáčení na obě strany (uprostřed je takové hluché místo kdy jde lehce a pak zas chytí odpor. Zjednodušeně u dvoucestné nevyšroubuješ matku ven u jednocestné ano. Snad jsem to trochu srozumitelně popsal, kdyžtak s kytarou zajdi k odborníkovi, má to za pár minut.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo http://www.retroblues.net/
Je to Aria Mac series. Já měla za to že to musí mít dvoucestnou výztuhu, když to není stará kytara. Ale vypadá to teda na tu jednocestnou, když se dá odšroubovat. A jde to úplně lehce, žádný tah. Jsem myslela, že to zvládnu, tak vidím, že to asi fakt budu muset nechat na odborníkovi.
Zatím co jsem našel Aria Mac, tak mají seřizování výztuhy na opačném konci u krkového snímače, nemůže to být fakt starší model?
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Tak je to Aria Mac series 30. Na krku to číslo není napsané, tak mi to hned nedošlo. Rok výroby tohoto modelu je 2004. I tak jsem myslela, že se ta jednocestná výztuha týká jakože fakt starých kytar z 80, 90 let třeba. Ale nejsem žádný znalec, tak nevím.
To jsme doma, ta dvoucest je standard tak 10 let. I tak by to mělo jít seřídit.
A krk je zcela rovný? Nebo se dokonce ohýbá vzad? Jako 3mm nad hmatníkem je fakt hodně. Jestli vzpěra už nereaguje, je to vážný problém. Drnćí všechny pražce nebo jen některé?
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Surimi, kdyby v okolí nikdo nebyl a měla jsi cestu do Ostravy, můžu ti na to kouknout.
džetro píše: 6.06.2023 9:21
Surimi, kdyby v okolí nikdo nebyl a měla jsi cestu do Ostravy, můžu ti na to kouknout.
Totéž platí i o Plzni.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Koupil jsem staršího strata ABX. Vynikající nástroj, ale jak to bývá, trochu vyosené struny v neprospěch e1. Tak jsem na to vlít. Po odmontování kobyly mne málem porazilo! Předchozí majitel už polohu upravil, ale právě tímto špatným směrem, původní stav byl OK ! Tak jsem díry zatýbloval a vyvrtal "nové" do původních pozic. Pakárna! https://www.rajce.idnes.cz/torst/album/ ... ti-kobylky
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)