lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
torst

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od torst »

Pokud se nepletu, ecc83 je preampovka, ty lze libovolně kombinovat, měnit bez párování. Samozřejmě čím kvalitnější, tím lepší. Kdysi jsem laboroval a poslouchal, která hraje líp. Rozdíly malé, ale byly. Asi je to kus od kusu.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Já měl na mysli celý set, včetně koncových jako..
Preampovky se dají vybírat, zvlášť třeba pro invertor, ale to je záležitost měření, vybírání daných kusů, pochopil jsem to tak, že chce mít komplet sadu pro možnost rychlé výměny v případě potřeby (?)
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

jo máš recht, chystá se "přelampovat".
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

torst píše: 22.06.2023 8:57 Kdysi jsem laboroval a poslouchal, která hraje líp. Rozdíly malé, ale byly. Asi je to kus od kusu.
Já podobnej výsledek testu měl taky. Prakticky každá jj ecc83s byla originální, takže to automaticky stíralo veškerý rozdíly mezi výrobci. Podobně jako nedávno ten test v30 ukázal že i repráky vyrobený ve stejnej den jsou celkem dost odlišný. Takovej rozdíl ve zvuku samozřejmě lampy ale nedělaly :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Myslím že higainy a spol nejsou úplně ty správné zesilovače pro ocenění preampovek, na to jsou konstrukčně jiné stroje a nástroje o elektronkach nemluvě, kdo tady nakoupí mazdy, mullardy apod. jen tak na zkoušku že, pro běžného smrtelníka postačí že nebude pokud možno mikrofonická a bude mít aspoň průměrnou strmost a emisy..
Jinak elektronky mají hodně velké výrobní tolerance, proto je možné vybirat, což je na jednu stranu výhoda
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

No je to asi pravda, proto jsem měřil i jestli něco "uslyší" graf a mezi dvěma jj byl větší rozdíl, než mezi jednou jj, sovtekem a shuguangem. Samozřejmě ve zvuku jsem neslyšel absolutně nic, ale graf nějaký nuance zachytil. Moje ucho vůbec :D Nicméně pro potřeby high gainů z mojeho mini výzkumu vylezlo, že 5 preampovek stejnýho výrobce, může mít stejný odlišnosti, jako 5 preampovek odlišnejch výrobců.
innerself

Příspěvek od innerself »

Dá se nějak na zvuku poznat, že koncový lampy jsou mikrofonický? Nebo se to zjistí prostě jenom tim, že na ně zkusim poklepat?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Poklepem prstem na baňku u ucha, tak se odhalí ty nejhorší, poklep na stejnou stranu systemu
V aparátu na cistem zvuku se díky vibracím ozývají, dozvuky a pazvuky
Někdy může být systém uvnitř tak uvolněný že může dochazet k výbojum

Lepší je samozřejmě sledovat reakci na poklep na osciloskopu
Dotazy prosím do SZ
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

S mikrofonickou koncovou lampou jsem se setkal jen párkrát, asi vždy v kombu, kde zvukové vibrace třepou s lampou a můžou rozvolnit vnitřní elementy. V jednom případě při vyšší hlasitosti docházelo k silným lupancům, znělo to spíš jakoby cívka v repru narážela na zadní desku magnetu. Ale byla to lampa, něco se dotklo nebo zajiskřilo vlivem vibrací. To byla myslím 6L6. V jiném případě lampa při vyšší hlasitosti houkala jako siréna, tuším EL84.
Poklepem se to pozná. Ten první případ vyžadoval celkem silný poklep, aby se to projevilo. Plastovou násadou šroubováku, s citem.
nodj

Příspěvek od nodj »

Dobrý večer. Mám takovou amatérskou otázku. Mám celolampový malý kombíčko high gain Ibanez Valbee 5W na domácí cvičení a dělá mi to to, že kolísá občas hlasitost- jakože mizí zvuk až je téměř neslyšitelný. Elektronky jsem v něm ještě neměnil :D a teď jsem to rozebral a je tam velká 6L6GCR (Electro Tube, Made in China) a malá 12AX7B (China). Zajímá mě, co tam můžu dát místo tý velký za náhradu, protože tu stejnou jsem našel jen na ebay. A můžu to vyměnit bez dalšího elektro měření a nastavování? (Jde jen o malé kombíčko). Ty elektronky nemám požadavek, aby byly co nejlevnější, klidně tam prdnu něco lepšího, pokud to bude mít u takového kombíčka nějaký význam. Díky moc za odpověďi , zdraví Petr
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Můžeš tam dat 6l6gc,běžný typ
Při každé výměně bych měřil, pro nastavení (kdyby bylo potreba) je potřeba změnit jeden pevný rezistor
Prošťourej si jackama send a return, nebo tam prostě zapoj propojku, je možný že tam je ten problém
Dotazy prosím do SZ
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Troufnu si taky odhadnout, že problém nebude v elektronce, spíš ten kontakt v jacku smyčky, to je fakt často, nebo v nějakém propojovacím káblíku uvnitř.
Ta 6L6 je na 5W docela předimenzovaná, měla by vydržet dlouho. Možná by se v tomto kombíčku daly spotřebovávat starší elky, které ve výkonnějších push-pull aparátech už nejdou spárovat. Nebo je to blbost?
nodj

Příspěvek od nodj »

Díky za reakce, mrknu na to... To kombo už mám minimálně 15 let, ale hodně dlouho jsem na něj nehrál..
torst

Příspěvek od torst »

Chtěl bych v Mese F-50 vyměnit nejdůležitější lampy. Tedy 2 preampovky a koncové. 1. preampovou už jsem vyměnil za nějakou Teslu a zlepšení, pevnější dždž. Tak bych investoval, ať ten stroj dostane co zaslouží. Názor na tipy níže? Dík.
https://www.thomann.de/cz/mesa_boogie_12ax7_wxt.htm
https://www.thomann.de/cz/mesa_boogie_6l6_str445.htm
torst

Příspěvek od torst »

Mám doma několik prastarých lamp, většinou Tesla, ale nepoužité, v origo krabičkách. ECC83 jsou jasné.
Ale pak tam jsou ECC82, ECC81 a 6CC41, Na webu jsem se dočet, že to jsou použitelné alternativy k preampovkám ECC83. Lze nahradit? Mají nějaké přednosti oproti ECC83, 12AX7?
Pak je tam jedna EF86 a tam si už vůbec jistej nejsem. Dík za názor, radu.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

6CC41 Je v podstatě ECC83, má ale jinak zapojené žhavení podobně jako ECC85.
ECC81/82 jsou použitelné,ale mají jiný vnitřní odpor atd. a menší zesílení,81 se objevuje v invertoru.
EF86 je pentoda,taky se najde v zesilovačích,ale pro přímou náhradu za dvojitou triodu nepoužitelné.
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

Jasně, taky jsem čet něco ve smyslu, že EF86 je spíš výkonová(?).
Tak když ty ostatní zkusim vrazit do preampu Mesy F50, nic nezkazim. Moc dík!
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

81 a 82 zkusit v zesiku zkusit, ostatní ne.
86 není výkonová,taky se dá použít na kytaru,nebo mikrofonní vstup,jen je to trochu jiný typ konstrukčně
Dotazy prosím do SZ
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Tak standard označování lamp (alespoň v kontinentální Evropě, UK si nejsem jistý) jsou písmena a čísla.
Písmena fungují tak, že první udává druh žhavení ( A- 4V, E- 6V, to pro paralelní žhavení. U sériového se používají U-0,1A, P- 0,3A. Možná je toho víc...).
Druhé písmeno pak základní typ lampy ( písmena A a E se vynechávají, protože se používají pro označení žhavení). Takže
B - dioda (tzv.detekční)
C- trioda
D- teoreticky tetroda, prakticky se snad nikdy nevyráběly
F - vysokofrekvenční pentoda...
...pak z hlavy nevím, ale :
L - výkonová (nízkofrekvenční) pentoda
M (tuším, pokud mě paměť neklame) indikátor, tzv. "magické oko"
Z - usměrňovací (výkonová) dioda
První číslo pak udává typ patice. Úplně nejstarší lampy, z doby před ... Dnes už vlastně sto lety, kurnik, ten čas letí :) měly jenom jedno číslo, ale ty už potkáte snad jen v muzeu nebo u sběratele (jako byl můj táta.)
V dnešní době se používají už jen 3 (tzv. Klíčová patice, například EL34) nebo tzv. miniatury, které používají 8 . Subminiatury, superminiatury... Zkuste muzeum. :D
Druhé číslo ( a případně třetí) pak znamená konkrétní typ.
Takže například ECC 83: dvojitá trioda, žhavení 6V, miniaturní patice. Běžně se vyráběla ještě ECC 88, ta měla jiné pracovní body.
Pak samozřejmě existují ještě atypy, značené většinou jen čísly. Používaly se například v zesilovačích Tesla z padesátých let, jiný typ lamp používají snad dodnes celolampy Trace Elliot,( extra megaflašky o výkonu 60W/kus )a pak je systém americký, který jsem se ani nesnažil pochopit :D . Nicméně 12AX7 je, pokud se nemýlím, ekvivalent ECC 83.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

ECC83 můžeš žhavit na 6,3 i na 12,6
ECC85 jen na 6,3
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“