Mesa Boogie Single Recto

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
torst

Re: Mesa Boogie Single Recto

Příspěvek od torst »

Ahoj. Moc díky za tipy, poznamenám si a budu se poohlížet. Zkusil bych toho Slováka, ale váha repra mne odrazuje.
V Banditu mám Peavey Sheffield. Zkusil jsem ho k Mese připojit a nahrát, ale nelíbil se mi.
P.S.: Mám doma nějaké impulsy od stavěné bedýnky 1x12 a v ní tehdy tovarní hrnec Randall. Sice srajda, ale hraje to překvapivě dobře, líp než Mesa.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ty EVM 12S se už dnes v tuzemské inzerci moc neobjevují a v zahraničí bývají dost drahé, nemluvě o dopravě.
Výhodou je, že i vraky lze snadno restaurovat, Thomann má náhradní kmitací systém: https://www.thomann.de/cz/ev_evm12s_recone.htm
Kdysi jsem si jich pár nakřečkoval, ale pak jsem měl potíž je udat, páč 75% lidí po mně chce lehké malé kombo kolem 15W.
Je to pochopitelné. Ale tohle repro s dobrým zesilovačem prostě hraje. A to na úplně všechny styly, co si vzpomeneš. Jen na akustiku jsem to nikdy nezkoušel. Když ho dáš do komba, tak se to opravdu pronese, pakliže to bude otevřený externí box rozumných rozměrů z lehké překližky, tak se určitě vejdeš pod 15 Kg. Řekněme 8,5 kg repro a 5 kg škatule. To není nic hrozného ani pro lemry po padesátce.

Lehké výkonné reproduktory vhodné do 1 X 12´´ bych asi zkusil JBL G125B, ten je na zkreslení skvělý a váží tak cca 5 - 6 Kg, ještě lehčí je JBL MI12,
ten mi tu leží pár měsíců z Ebay od Němce, ale ještě jsem ho netestoval, ale je ještě lehčí než Scorpion. Pak se dají občas celkem levně koupit v zahraničí různé zajímavé kopie od Fostex.

Loni jsem dělal zesilovač 35W s vlastnostmi á la Plexi a nachystal jsem tu zákazníkovi různé boxy, 2 X 12´´, 2 X 10´´,
1 X 12´´ a 1 X 15´´ s JBL D-130F. Vybral si 1 X 12´´ s Goodmans Audiom 12P-G. Naprosto to vyhovělo. Ale samozřejmě nehrál metal, ale psychedelii 60. let. To je v celku snadno sehnatelný reproduktor. Nutno dodat, že tento zákazník, stejně jako většina ostatních, má za sebou spoustu zkušeností s rúznými Celestion a prostě ví úplně přesně, co nechce.
torst

Příspěvek od torst »

Zeptám se na ten můj nápad, jestli ji se s tím nesetkal: Prostě vyříznout dno comba a strop boxu 112 a postavit je na sebe, čimž by vzniklo takové pseudo 212. Prostory obou krabic by byly spojené, předávaly by si odrazy. Blbost? Za odkazy na repra dík, ukládám si.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
jbiker

Příspěvek od jbiker »

torst píše: 16.06.2023 10:24 … No a celkový Master, to je jízda! Oba kanály musim dusit těsně nad minimem. Jen jsem zkusmo pootočil k polovině a už padaly tašky ze střechy! Neuvěřitelná síla. A na co? To se nedá využít ! :-J
No uvidim jak v kapele.P1110315.JPG
Koukám, můj ex to není, ten byl ještě o kapánek zachovalejší. Hendrek mi k tomu podle schémátka z netu vyrobil kablík do smyčky, takže ten řev šel poměrně použitelně krotit přes level smyčky. Ty bys to určitě zvládl sám.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Single Recto má otevřenou ozvučnici, ne? V zadním deklu by měla být díra. Tak jaký smysl by Tvůj upgrade měl? Tlak se šíří všemi směry stejnou měrou.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Mesa Thiele se často používala jako extension cabinet ke kombům Mesa. Sama o sobě je totiž poněkud směrová. A už řadu let se osazovaly Celestionama C90, kterým se údajně dost blíží Classic Lead 80. Mám takto (tj. CL80) osazenou kopii Mesa Thiele od Checha, můžeš si ji ke mně do Libčic přijet vyzkoušet:
https://www.youtube.com/watch?v=U2fx5TrF7E4
A propos, všiml jsem si, že jakousi Harley Benton kopii Thiele prodává Thomann, a to i jako prázdný box, za hubičku:
https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... #bewertung
Jen ho o 90° otočili. A bohužel nebude delší dobu na skladě.
https://www.youtube.com/watch?v=Juke5Y8ha20&t=4s
https://www.youtube.com/watch?v=22xgbicovpY
A CL80 za dobrou cenu:
https://hudebnibazar.cz/box-2x12/ID529079/
torst

Příspěvek od torst »

Díky všem za nápady!
"Hendrek mi k tomu podle schémátka z netu vyrobil kablík do smyčky, takže ten řev šel poměrně použitelně krotit přes level smyčky. Ty bys to určitě zvládl sám." Jasný, přesně to jsem používal u Bandita jako Solo jump. Ale včera jsem měl Mesu poprvý na zkoušce s kapelou a šel jsem s Masterem až k 1/2, takže to nebude tak hrozné. Uvažoval jsem i o verzi 30W, ale teď jsem rád, že mám 50.
"Single Recto má otevřenou ozvučnici, ne? V zadním deklu by měla být díra. Tak jaký smysl by Tvůj upgrade měl? Tlak se šíří všemi směry stejnou měrou." Asi si nerozumíme. Jde mi o to, že combo postavené na box 112, kdy by obě bedny byly spolu propojené výřezem ve dně comba a stropu boxu, by si navzájem předávaly zvuk a taková to sestava by se chovala jako box 212.
Fořt: Díky za odkazy, ukládám si k těm od mmjuz. Zatím ještě s radikální změnou počkám, je to čerstvá záležitost.
innerself

Příspěvek od innerself »

Zrovna na mě vyskočilo. Zajímá mě samozřejmě pouze red modern tone comparison :D Autor tvrdí že nejvíc tight je Single. Myslim si, že hluchej nejsem, tak asi pro každýho tight znamená něco jinýho, protože nejsevřenější a nejpevnější zvuk pro mě má rozhodně dual a pak mini. Single zní jak kdyby přepnul spíš na singl snímač :D

Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
torst

Příspěvek od torst »

Výborná ukázka, díky! V podstatě potvrzuji tvoje pořadí. Ta Mini fakt překvapila, že je na--anější než SR. Singl má opravdu vykuchlejší středy, asi bych to knobem Middle dohnal. Ale vždy jsem si myslel, že SR je klasické chrochtavé Recto, které nic nepřekoná. Není.
https://hudebnibazar.cz/mesa-boogie-min ... /ID529906/
P.S.: Co říká tvoje ucho na tu mou F-50? (ukázka zde 27.06.2023 10:21)
innerself

Příspěvek od innerself »

To, že Single nehraje jako Dual jsem věděl. Už někdo tady někdy před časem psal, že je to docela jiný zapojení, jinak bych po Singlu taky skočil, protože Dual byl na mě v období studia furt moc drahej. Co se týče ukázky, tak to sice neni muj šálek charakteru zkreslení, ale je to klasickej buldoze a hlavně je to zkreslený, takže v pořádku :D Reprák bych asi vybrat neuměl, protože pro každej typ je vyžadováno jiný nastavení zesilovače. Těžko Vybrat. V30 je ale prostě osvědčená kvalita, která proleze prakticky všim. A jak víme tak každej reprák je svym způsobem originál, co hraje trošičku jinak. Všechno ale funguje, takže zase je to v pořádku :D
torst

Příspěvek od torst »

V30 je klasika na metloš, ale do comb se fakt nehodí. Moc telefon, bez basů, jak píše hyena. Doporučuju tu nalejvárnu od mmjuz. Poučné.
Dávám ukázku, kde by se ti už F-50 mohla líbit více. Jo, musel jsem si přihřát svůj boršč.
innerself

Příspěvek od innerself »

Ono jako záleží i na tý pocitovce před reprem. Ale asi si dokážu představit, že to co rozhodně funguje pro 4x12, tak pro 1x12 stačit nebude. A stejný to bude naopak.

Jo tohle video už je zvukově blízko tomu co mám rád, ale stejně kolikrát slyšim nějaký ukázky, kde nemaj věci konkurenci, apak je mam v ruce já a mě prostě nehrajou. Nebo hrajou průměrně. Stejně nakonec asi nadobro zůstanu u svojí JSX, která s funkcí noise gate (správně spíš noise reduction) při vytavení gainu skoro nešumí a následnym master volume všech kanálů, co zaručí plynulej nárůst volum, je vždycky o krok dál, než věhlasný a supermoderní zesilovače, který lidi chválí do nebes :D
Naposledy upravil(a) innerself dne 3.07.2023 15:03, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

Nezapomínej na důležité hledisko: Jakmile je na grillu nápis Mesa Boogie, ihned ten apec hraje o 20% líp, než kdyby tam bylo Bugera!
innerself

Příspěvek od innerself »

Já tohle mám právě naopak. Čekám od těch značek posun o světelný roky a on je to vždycky průměr :D Naopak bugera mě překvapila jak je originálu hódně blízko.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

torst píše: 3.07.2023 14:53 Nezapomínej na důležité hledisko: Jakmile je na grillu nápis Mesa Boogie, ihned ten apec hraje o 20% líp, než kdyby tam bylo Bugera!
Tak to přidej :)

Na druhou stranu RESTECP že někdo dokázal kolem sebe vytvořit takovou legendu.
Některé firmy to prostě umí 👍
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

innerself píše: 3.07.2023 21:27 Já tohle mám právě naopak. Čekám od těch značek posun o světelný roky a on je to vždycky průměr :D Naopak bugera mě překvapila jak je originálu hódně blízko.
Souhlasím, ale pak jde ještě o spolehlivost a výdrž. Přeci jen, je to pásová sériovka. A když s tím drncáš po republice ...
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo ta spolehlivost asi nebude dobrá dle recenzí. Zase ale co se týče poměr zvuku a ceny u mesy, tak tam mi to přijde zase přestřelený. Nemyslim si, že by třeba zesilovače zlatý střední cesty od peavey byly nějak o krok zpátky. Samozřejmě záleží na modelech a trochu tváře značky, ale radši budu mít dva zesilovače stejný kvality, než jeden, co je za stejnou cenu :D
torst

Příspěvek od torst »

Hele nevim. Pro mě byla Mesa vždy ten bílý jednorožec, co umí ten drtivý, vrčivý distortion. Pár celolamp jsem měl, trochu se blížily, ale nikdy to nebylo ono. Až ta F-50 mě ukojila! Něco na té MB je!
innerself

Příspěvek od innerself »

Jako to netvrdim. Každýmu sedne něco trochu jinýho. A určitá podobnost nějaký barvy u daný značky prostě je. Spíš jsem tim chtěl říct, že všechny cenově vyšší značky neznamenaj automaticky to, že by ty levnější nějak zásadně zadupaly do země.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

torst píše: 4.07.2023 7:53
innerself píše: 3.07.2023 21:27 Já tohle mám právě naopak. Čekám od těch značek posun o světelný roky a on je to vždycky průměr :D Naopak bugera mě překvapila jak je originálu hódně blízko.
Souhlasím, ale pak jde ještě o spolehlivost a výdrž. Přeci jen, je to pásová sériovka. A když s tím drncáš po republice ...
ad spolehlivost: mel jsem celkem tri buginy - mk I, mk IIC+ a single recto. nejvic jsem se najezdil s tou mk I, se kterou ostatne jezdim doposud (na tu jsem odehral vyssi stovky koncertu). Z tech stovek koncertu me nechala ve stychu presne jednou, kdyz upadl nejaky drat od jedne koncove lampy a kombo zaclo chrcet (bohuzel to bylo zrovna pri koncerte, ktery zive prenasel a nahraval cesky rozhlas :)), pak jednou asi 10 let predtim myslim pri nejakym nahravani zacal kourit (odesla lampa v reverbu, myslim, ze kombo predtim nekdo upustil a nerekli mi to), z mk IIC+ se jednou zakourilo, ale myslim, ze hral dal :D single recto jednou pred mym zrakem nesikovny bednak shodil z bedny na dlazbu a nestalo se krom natrzenyho tolexu vubec nic. Tudiz si myslim, ze pokud ty stare zesilovace nekdo uplne nedojebal, tak budou v pohode. Slycham narek servisaku ohledne modelu dual caliber nebo tech novejsich mesa aparatu, jelikoz jsou hodne prekombinovane.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“