Modifikace zkreslení - přepínatelný gain

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Modifikace zkreslení - přepínatelný gain

Příspěvek od rotten77 »

Čau, mám takový nápad na modifikaci zkreslovacích pedálů, tak bych se chtěl zeptat, jestli někdo něco podobného nedělal, nebo jestli je to vlastně proveditelné.

Jako nejlepší (podle mých parametrů) zkreslovací pedál jsem už dávno vyhodnotil RAT-a - umí všechny zvuky od overdrive až po fuzz-distortion. Akorát musí člověk kroutit gain poťákem.

Ta moje představa spočívá v tom, že by se efekt dal do větší krabičky a potenciometr "gain" vytáhl na další 2-3 potenciometry tak, aby bylo možné přepínat jednotlivé úrovně zkreslení. Možnosti jsou dvě

1) paralelně - použít potenciometry stejné hodnoty a přepínat mezi nimi
2) sériově - použít potenciometry, které v součtu dají hodnotu původního, takže jdou"vrstvit" a různě kombinovat

V hlavě to vypadá v pohodě. prostě jenom odpájím původní poťák a místo něho zapojím tenhle "obvod".

Otázky teda jsou:

1) nebude dělat přepínání neplechu (lupance, práskance, ...)?
2) jaký přepínač použít a jak ho zapojit, aby současně se sešlápnutím pedálu svítila LED u daného pedálu?

Jak prorotyp bych koupil buď nějakou stavebnici RAT-a nebo nějaký levný dist, který se objeví na bazaru.

EDIT: jen podotýkám, že mi nejde o 3 RAT-y v jedné krabičce, ale o jednoho RAT-a s přepínatelným gainem :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Modifikace zkreslení - přepínatelný gain

Příspěvek od Hendrek »

Pokud to uděláš klasickým true bypass zapojením s 3PDT přepínačem, budeš tam mít i volný kontakt pro LED.
Lupat to bude asi stejně, jako když normálně spínáš efekt.
Rozdíl v sériovém nebo paralelním řazení poťáků se projeví, když budeš mít aktivováno více současně. Buď ti odpor klesne (paralelní řazení) nebo stoupne (sériové).
Já bych to asi udělal sériově, aby vytvořilo jakousi kaskádu, kdy se to bude chovat podobně jako několik předřazených boosterů.
Ale hlavně bych si nejdřív nakreslil schéma, abych na něm viděl možná úskalí kam se mi bude ztrácet jaký signál do země, jak to bude, když aktivuji více poťáků současně, atd.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Hendrek píše: 4.07.2023 7:00 Rozdíl v sériovém nebo paralelním řazení poťáků se projeví, když budeš mít aktivováno více současně. Buď ti odpor klesne (paralelní řazení) nebo stoupne (sériové).
Napsal jsem to blbě - není to paralelní, ale prostě "pot1 NEBO pot2 NEBO pot3", tzn. přepínat. Tzn. mělo by to fungovat jako "3-way" switch, což bude asi náročnější. To sériové zapojení bude (IMHO) jednodušší.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Poty sériově, zkratovat optocleny a ridit lm 3914 nebo něčím podobným v paskovem módu
Vlastně i bez nej by to šlo... Marně lovim v pameti jak jsem to onehdy zapojoval..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“