Cedr vs Smrk

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Cedr vs Smrk

Příspěvek od džetro »

Já jsem zas těch vyhluchlých cedrovek viděl (slyšel) dost, naposled Furch v úterý. Podle mě se cedr primárně hodí na nylonky a ve velkém na kytarách s kovovými strunami jsem jej zaznamenal až v devadesátkách na Seagullech a pak se to stalo velkou módou. Popraskané desky jsou takřka pravidlem a ztráta výraznosti zvuku častá (mám je v dílně často)
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Ahasver

Příspěvek od Ahasver »

Ještě bych zmínil, že cedr reaguje na úhoz velice rychle, proto se hodně líbí (samozřejmě nejen) hráčům se slabším úderem. A, řečeno Petrem Furchem, působí jako kompresor - tóny trochu vyrovnává. I proto je vhodný pro prstové styly. Ohledně nekonečných diskuzí nad ,,životností" - neumím si představit, že bych si nekoupil kytaru, která mi jinak vyhovuje, jen z obavy, že mi ,,možná za 10 či 20 let ohluchne". Na životnost nástroje má velký vliv podle mě hlavně péče o ní (uskladnění v optimální vlhkosti + její herní vytížení a další faktory). Každý se o kytaru (ne-)stará po svém, proto zobecňování ohledně ,,ohluchnutí" nástroje vůbec nevěřím. Mimochodem - pro milovníky starých kytar - nová, 80 let stará, kytara Joe Robinsona :-)
https://www.youtube.com/watch?v=xPp0vOCEp5o
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

To jsem zase rozjel debatu, to mě těší... :D
Co vím, tak v severní Americe mají cedru jak nas... používají ho i na topení, baráky,... Jasně, že to zvučné dřevo používají na stavbu kytar (CAN Seagull apod.). Ale top nástroje stejně dělají ze smrku. A nejlepší "hudební" smrk prý roste v Alpách a Tatrách... A jak všichni výrobci slintají po evropským smrku (US Martin, AUS Maton, atd.).
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Ahasver

Příspěvek od Ahasver »

Jasně, není cedr jako cedr. Ten pro kytary je Thuja Plicata (Západní červený cedr) a např. pro Furchy je z Kanady. Že se ,,top nástroje dělají ze smrku" už úplně pro všechny neplatí. Např. cedrový Furch, kterého má Al DiMeola, je hodně ,,top" a vyjde dost přes 100 tis. Stejně tak nový Maton Tommyho Emmanuela, ten je z nejvyšší řady custom, takže ho tipuji aspoň na 150.000,- P.S.: Alpský smrk je opravdu úžasný, bohužel už hodně vytěžený a čím dál hůře dostupný (o ceně nemluvě...)
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

To nezpochybňuji, však i mě se občas zvuk z cedru líbí. Jen jsem prostě došel do fáze, že pro mý uši je nej smrk/palisandr.
A co se týče všech signature modelů - z 90% je to o marketingu a reklamě! Zrovna TE zahraje parádně i na kytaru za 10tis. U těchto lidí je to o rukách. Oni si pak vybírají nástroje podle pohodlí a jak jim sedí v rukách a uších. A výrobci se předhánějí, kdo komu může kytaru darovat, aby s ní byl viděn...
A co se týče cen - viděli jste už cenovku u Martin D-200 dlx?? :D Nebo stačí i Martin D-45 Harvey Leach... :shock: :shock: :shock:
---------------
---------------
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

guitar.zl píše: 8.04.2023 11:51 4) cedrová deska dle mých zkušeností časem hluchne, tzn. ten krásný zvuk vydrží cca 10-15 let (zkušenost se 4 kytarami). Nebo snad někdo měl v ruce suprově hrající cedr kytaru ze 70.let?? Ale Martin 1976 - to je zvuk, co??
Tož tak...
Já nevím. Moje cedrová kytara je z roku 1981, hraju na ni skoro 30 let téměř každý den, už má v horní desce na jednom místě i díru durch a rozhodně tedy nehluchne. Naopak, řekl bych, hraje pořád líp. Je to úplně přesně tahle, jen o pár výrobních čísel vedle: https://www.groundguitar.com/david-gilm ... al-guitar/
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Na klasiky se cedr hodí a používá se na ně mnohem déle než na kytary s kovovýma strunama - je to jiná kategorie. Fakt už jsem slyšel pár vyhluchlých cedrovek, Furch, Seagull, Dowina, slyšel jsem i hodně starších cedrovek a hrály fajn, tak nevím čím to je.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Myslím, že individuální faktory budou hrát větší roli než ten materiál samotný.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Matěj Rak píše: 12.05.2023 18:38
guitar.zl píše: 8.04.2023 11:51 4) cedrová deska dle mých zkušeností časem hluchne, tzn. ten krásný zvuk vydrží cca 10-15 let (zkušenost se 4 kytarami). Nebo snad někdo měl v ruce suprově hrající cedr kytaru ze 70.let?? Ale Martin 1976 - to je zvuk, co??
Tož tak...
Já nevím. Moje cedrová kytara je z roku 1981, hraju na ni skoro 30 let téměř každý den, už má v horní desce na jednom místě i díru durch a rozhodně tedy nehluchne. Naopak, řekl bych, hraje pořád líp. Je to úplně přesně tahle, jen o pár výrobních čísel vedle: https://www.groundguitar.com/david-gilm ... al-guitar/
Já měl za to, že se debata vede o akustikách s kovovými strunami. Klasické (=španělky, =newesternové) jsou samozřejmě častěji cedrové. Sorry tedy, že jsem klasické nebral v potaz, nehraji na ně...

Píšu zde jen své subjektivní dojmy. Měl jsem v ruce už vícero nástrojů, ten nejluxusnější zvuk měly Martin r.v. 1971, 1974, 1976, 1980, 1981, Guild 1985, Gibson 1968,.... ale žádná z nich nebyla cedr.
A vždy je to primárně o tom, jak který kus byl uchováván, udržován, rozehrán, atd.
---------------
---------------
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Já taky nikdy nevím, jak je ta debata vymezena a protože zase hraju na klasiku, měřím podle sebe. S kovovými kytarami mám jen úplně nicotné zkušenosti, natož abych se v nich vyznal. Každopádně bych ale řekl, že ty individuální faktory, tedy skladování, způsob používání, vyhranost a tak dále budou mít největší vliv. I když chápu, že rozdíl v konstrukci u těch “kovových” kytar a klasických je značný, princip zase ale o tolik jiný není, resp. je úplně stejný a neumím si představit, na základě čeho by se v tomto ohledu měla kovová kytara chovat jinak než klasická. Ta diskuse jestli cedr nebo smrk se vede i mezi klasickými kytaristy a každý z těch materiálů na své vášnivé obhájce i odpůrce. Když jsem o tom mluvil s jedním stavitelem kytar, tak ten mi zase říkal, že objektivně je lepší Cedr, jenom se s ním ho zpracuje, protože při broušení je dost dráždivý a málokomu se s tím chce dělat ve srovnání se smrkem. To jsou ale věci, které opravdu nedovedu posoudit.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

dám to sem, kde řešíme ty dřeva...
pečlivě připravená srovnávačka cocobolo koa rosewood walnut myrtlewood na jedné "stejné" kytaře Breedlove (nicest headstock in industry :))
spousta fotek, ukazek...https://www.sweetwater.com/insync/acous ... hey-matter

tak co je nejlepší?

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Včera jsem si měl možnost zahrát na úplně novou kytaru. Zepředu smrková, zezadu javorová, vypadala celá jako za sněhu trochu obarveného vanilkou. A dost podobně krásně hrála. Krásně oddělené tóny, srozumitelné v akordech, překrásné při vibrátu, kouzelná barva, přitom ale přiměřeně hlasité a všeobecně moc pěkné. Byla to pro mě úplně nová zkušenost, protože i ta moje kytara, která má smrkovou desku, je zezadu palisandrová a úplně jinak konstruovaná. Přiznávám zároveň, že největší nezvyk pro mě byla ta světlá barva zezadu. Moje kytary jsou zezadu prostě tmavé a všechny, které jsem měl kdy půjčené, taky.
himself

Příspěvek od himself »

Matěj Rak píše: 26.07.2023 9:27 Včera jsem si měl možnost zahrát na úplně novou kytaru. Zepředu smrková, zezadu javorová, vypadala celá jako za sněhu trochu obarveného vanilkou. A dost podobně krásně hrála. Krásně oddělené tóny, srozumitelné v akordech, překrásné při vibrátu, kouzelná barva, přitom ale přiměřeně hlasité a všeobecně moc pěkné. Byla to pro mě úplně nová zkušenost, protože i ta moje kytara, která má smrkovou desku, je zezadu palisandrová a úplně jinak konstruovaná. Přiznávám zároveň, že největší nezvyk pro mě byla ta světlá barva zezadu. Moje kytary jsou zezadu prostě tmavé a všechny, které jsem měl kdy půjčené, taky.
Mrkni na tohle video, určitě se ti bude líbit jeho celková úroveň :)

hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Matěj Rak píše: 26.07.2023 9:27 ...že největší nezvyk pro mě byla ta světlá barva zezadu.
To je obvykle ten největší "zvukový" problém v porovnávání klasických exotických a nějakých nových dřev :))))))
oko vidí = ucho slyší, ...taky by vám přišel chuťově divný (nebo minimálně jiný) třeba zelený nebo modrý kečup

Taylor referoval že jak zacali vyrabet javorové kytary, tak museli hodne zamakat na barvení do tmava, protože blondýny prostě skoro nikdo nechtěl :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Matěj Rak píše: 26.07.2023 9:27 Včera jsem si měl možnost zahrát na úplně novou kytaru. Zepředu smrková, zezadu javorová, vypadala celá jako za sněhu trochu obarveného vanilkou. A dost podobně krásně hrála. Krásně oddělené tóny, srozumitelné v akordech, překrásné při vibrátu, kouzelná barva, přitom ale přiměřeně hlasité a všeobecně moc pěkné. Byla to pro mě úplně nová zkušenost, protože i ta moje kytara, která má smrkovou desku, je zezadu palisandrová a úplně jinak konstruovaná. Přiznávám zároveň, že největší nezvyk pro mě byla ta světlá barva zezadu. Moje kytary jsou zezadu prostě tmavé a všechny, které jsem měl kdy půjčené, taky.
Můžu potvrdit. Ta světlá záda vyloženě přitahujou pozornost(hráčovu). :-D V mém případě vpředu smrk a všechno ostatní žíhaný javor. Vlivem UV už to teda není sněhobílá vanilka.
himself

Příspěvek od himself »

Mně přijde vtipné, jak se vymýšlejí a hledají luxusnější a exotičtější dřeva na záda kytary, která jsou jaksi z principu odsouzena být neviděna :)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

himself píše: 26.07.2023 12:49 Mně přijde vtipné, jak se vymýšlejí a hledají luxusnější a exotičtější dřeva na záda kytary, která jsou jaksi z principu odsouzena být neviděna :)
To aby ses jako hráč na půl sekundy pokochal, když si kytaru bereš ku hře. ;)
Jen Ovation to mají opačně, tam radši koukáš na stranu, než na sebe kytaru pleskneš. :wink:
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

To je pravda. Na druhé straně mám na kytaře tak nádhernou zadní stranu, že se na ni vždycky chvilku koukám, než začnu hrát. Vlastně mi ten pohled dělá větší radost než nakonec to samotné hraní.
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

himself píše: 26.07.2023 9:42
Mrkni na tohle video, určitě se ti bude líbit jeho celková úroveň :)

No jasně, sleduju ho, je skvělej. Má nádherný tón a velikej rozhled a zajímavý postřehy o hudbě vůbec.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Matěj Rak píše: 26.07.2023 16:12 To je pravda. Na druhé straně mám na kytaře tak nádhernou zadní stranu, že se na ni vždycky chvilku koukám, než začnu hrát. Vlastně mi ten pohled dělá větší radost než nakonec to samotné hraní.
Taky tak! :-)
A u elektrické to mám stejně s přední stranou. Tam se usměju pokaždé, když otevřu kufr.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“