Jaky rytmus??

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
starypard

Re: Jaky rytmus??

Příspěvek od starypard »

Akordy jsou jasné, je to v D, na první dobrou, to přece slyšíš. Hapka hraje čtvrtky a v přechodech osminky, je to celé pomalooouuuuučku, takže stíháš. Ty přechody nevyhrávej, tak jak jsou na pianu, protože tam máš stupnici, sekundy, to vyzní na kytaru násilně a divně, přeruší to tok tónů. Na kytaru bych brnkal zcela obyčejně osminy, (čtvrtky budou moc suché, skladba bude prázdná, kytara má malý dozvuk, je spíš perkusivní), projel prostě akord, v nějakých obměnách prstokladu, dvakrát tam a zpátky. je to sice nudné, ale děvčeti to postačí. Těžké je frázovat zpěv, ne každý to tak cítí, Hapka zpíval a zpívá vždy velmi dobře. Zpívá čistě, zajímavě frázuje, zpívá dynamicky a to dává skladbě (jinak prostoduché) dobrý výraz. Na kytaru nemáš co zkazit, je to trivialita.
Naposledy upravil(a) starypard dne 2.04.2020 17:10, celkem upraveno 1 x.
himself

Příspěvek od himself »

Autor myslí asi něco takového, ne?
Přílohy
Divam.mp3
(225.88 KiB) Staženo 209 x
Placka

Příspěvek od Placka »

Hendrek píše: 31.03.2020 18:39 To nemůže být pro muzikanta nic složitého, jedině by neměl hudební sluch a to je pak otázka, proč vůbec hraje na hudební nástroj :).
No tak to je skoro zbytečně příkrý, ne? Proč by jelito bez hudebního sluchu nemohlo mít radost z hudby a z hraní? Já třeba sluch moc nemám a hraju na kytaru skoro dvacet let a mám odehráno pár set koncertů.
Na kytaru toho sluchu naštěstí není potřeba tolik jako třeba na housle. Pravda, vytahovany tóny jsou pro mě peklo a naštěstí se to po těch letech se sluchem přece jen trošku lepší...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Placko, míra hudebního sluchu se pokud vím jako veličina měřit nedá, ale nevěřím, že jej jako muzikant nemáš aspoň v minimálních hodnotách. Když ti někdo na klavír zahraje jednoduchou melodii, posloupnost pár tónů, jsi schopen je např. obratem zazpívat nebo vybrnkat na nástroj? Klidně i na druhý třetí pokus. Pokud ano, hudební sluch máš, protože poznáš, že jsi dobře nebo ne. Stačí k tomu jen umět poslouchat, proto sluch. A také, dá se to cvičit a zlepšovat.
Opakem je hudební hluch, který si představuji tak, že dotyčný není schopen v mozku zpracovat hudební informaci, tzn. nerozezná tempo, rytmus, ani intonaci. Může jít třeba jen o tu intonaci, jako když např. barvoslepý vidí, ale nerozezná barvy. Ano, i v tom případě se dá naučit na hudební nástroj hrát, ale to bych asi nehledal pomoc na fóru, ale odborné vedení a individuální přístup u učitele. ;)
Abych se vrátil k Hapkovi, základem je (pokud už teda znáš akordy ať už poslechem, či z internetu) správně začít počítat raz, dva, tři, čtyři. A pak už jen vybrnkáváš. Starypard má pravdu v tom, že hrát to úplně přesně jako na piano nemusí být na kytaru to pravé. Ale já to včera večer zkoušel a šlo to. Bylo to takové minimalistické, ale hoď k tomu tunu reverbu pro atmosféru, mužný hlas a ženská neodolá :D. Ono pokud je píseň hraná za účelem balicích aktivit, tak tam ani tak o tu hru samotnou nejde, ověřeno v praxi :).
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Placka píše: 31.03.2020 19:23 Proč by jelito bez hudebního sluchu nemohlo mít radost z hudby a z hraní?
Který hudební sluch máš na mysli?
Pravý absolutní sluch?
Nepravý absolutní sluch?
Relativní sluch?
Kdo nemá ani jeden hudební sluch, tak je jako barvoslepý člověk co chce malovat barevné obrázky nebo jim alespoň porozumět. A to prostě nejde.
Pavelmicek
Nový uživatel

Příspěvek od Pavelmicek »

himself píše: 31.03.2020 19:08 Autor myslí asi něco takového, ne?
Ano díky moc, tohle je pro začátek v mém případě docela použitelné.
Díky všem za komentáře.
Pavelmicek
Nový uživatel

starypard píše: 31.03.2020 19:04 .... Ty přechody nevyhrávej, tak jak jsou na pianu...
https://www.youtube.com/watch?v=bLEIvNtJvRs

Otázečka: ve videu na začátku každé sloky a refrénu zahraje 4 noty (asi ty osminy jak píšeš) ty by se tam podle mě mohly hodit i na kytaru ne? Aby alespoň trošku osvěžili rytmus, který je na hranici "nudnosti"
Které noty by to mohly být? Šlo by použít akord D (který se pak hraje) a zahrát struny Dghe?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

To fakt na hmatníku podle sluchu nenajdeš? Když si zahraješ tebou navržené tóny a porovnáš je s nahrávkou, copak to zní stejně? Na tom videu máš i rozsvícené dané klávesy, které zrovna hrají, tak to i přece vidíš.
Hraješ tam v tom místě Adur tak jaképak D dur. Tóny jsou A, H, D, E, ani nemusíš opouštět prstoklad, využiješ prázdné struny.
/---------/
/---------/
/---------/
/-----0h2/
/-0h2----/
/---------/
Pavelmicek
Nový uživatel

Hendrek píše: 2.04.2020 9:57 To fakt na hmatníku podle sluchu nenajdeš? ..
Sorry ale nenajdu, možná mám to čemu říkáte částečný hluch (úplný to snad být nemůže). Ale spíše to bude můj status mírně pokročilého začátečníka, který nikdy dříve prostě na nic nehrál. Teď jsem ve fázi kdy zahraji asi deset písní, ale hraji relativně krátkou dobu. Vše jako samouk v podstatě jen z youtube.
Hendrek píše: 2.04.2020 9:57 ..Tóny jsou A, H, D, E, ani nemusíš opouštět prstoklad...
Díky moc, za ochotu i za trpělivost.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Doporučuji ti si z toho udělat domácí úkol a ty věci se naučit odposlouchat, najít na hmatníku, prostě se tím prokousat. To ti dá mnohem víc, než když to dostaneš naservírováno. Sluch se dá vycvičit. Ideálně si ty tóny přebrnkat i jedním prstem na piano. K tomu ti stačí i aplikace piano na mobilu, nemusíš mít skutečný klavír.
A nedávno tu na fóru někdo chválil aplikaci Guitario, tam máš výukové lekce, např. orientace na hmatníku, které se ti mohou hodit. Doporučuje i Stevie T.
katerina88s
Nový uživatel

Rytmus - Olga Lounová - K výškám

Příspěvek od katerina88s »

Ahoj všem.
Jsem začátečnice-samouk na kytaru. Snažím se trénovat každý den. Jediné, co mi dělá problém - rytmus :(
Potřebovala bych poradit především u této písničky: https://www.youtube.com/watch?v=tURljKqC8Fc
Děkuji všem za případné rady :)
Krieger9p
Nový uživatel

Rytmus k písním... buráky

Příspěvek od Krieger9p »

Pravě jsem cvičil rytmusy přes nějaké video, akordy umim.
Jakej je rytmus na buráky? Je to (první skladba co se chci učit.
Je na to nějaká pomůcka, nebo to mám odposlouchat a experimentovat? Všude se mluví o akordech, jak se má člověk učit - ve videích, ale o rytmu všude h*vno. (aspon tu prvni pisen bych se chtel naucit se spravnym rytmem)
Ladap

Příspěvek od Ladap »

https://www.youtube.com/watch?v=KfpJbds6OPg
Tohle se nauč a zahraješ většinu country písniček, včetně buráků.
defeldrick

Re: Rytmus k písním... buráky

Příspěvek od defeldrick »

Krieger9p píše: 20.06.2020 0:12 Pravě jsem cvičil rytmusy přes nějaké video, akordy umim.
Jakej je rytmus na buráky? Je to (první skladba co se chci učit.
Je na to nějaká pomůcka, nebo to mám odposlouchat a experimentovat? Všude se mluví o akordech, jak se má člověk učit - ve videích, ale o rytmu všude h*vno. (aspon tu prvni pisen bych se chtel naucit se spravnym rytmem)
Zkus odkoukat tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=5bJ8UcKIylg
https://www.youtube.com/watch?v=3199LQBgnpc
Kytary: ESP LTD SC-607 2-Tone Burst 2004 (SD Blackouts AHB-1B 7), Schecter Blackjack ATX C-1 VRS (SD Blackouts AHB-1)
Příslušenství: Spark guitar amp by Positive Grid, AKG K-240 Studio, Dunlop Jazz III Stiffo Sharp Black 1.38 mm
Infin

Waldemar Matuška - Santiano - Rytmus

Příspěvek od Infin »

Dobrý den,
rád bych se zeptal, jaký je použit rytmus na kytaru v této písničce. :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

4/4 takt, d dud d d dud d (d=downstroke, u=upstroke). Aspoň tak to slyším z té nevýrazné kytary přes repráčky na NTB.
Infin

Příspěvek od Infin »

Děkuji. Jsem když tak našel "kvalitnější" záznam...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tady to zní zase spíš jako d du d du d du d du. Ona to ta kytara také může hrát pokaždé trochu jinak. Hlavní je v pravačce držet tempo v šestnáctinkách.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Prostě takovej klasickej country "gallop"...
Infin

Rytmus u písniček od kapely Hop Trop

Příspěvek od Infin »

Dobrý den,
potřeboval bych zjistit jaký rytmus se hraje na kytaru u písničky Hop Trop - Luisiana, Hop Trop - Hej! Kapitáne! a Hop Trop - Fajn džob.
Jsem začátečník a nedaří se mi ty rytmy "odkoukat".

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=88L8fKx ... =chotovice[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=adBuZ3y ... =chotovice[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jePV6H6 ... Trop-Topic[/youtube]

Předem děkuji a jakoukoliv odpověď :)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“