Aktivní el. basa přímo do mixu při akustickým hraní?

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
OndraBM

Aktivní el. basa přímo do mixu při akustickým hraní?

Příspěvek od OndraBM »

Zdravím všechny zkušenější. Chystáme s kapelou hraní na náměstí a pořadatel nás chce akusticky. Při tomto hraní bych rád využil výhodu své aktivní baskytary - říká se, že aktivní basa hraje i přímo připojená do mixu. Takže ačkoliv to bude akustický vystoupení, svou basu připojím špagátem úplně stejně, jako si parťáci připojí ak. kytaru a housle a hurá, bude se basovat. Pro jistotu to ještě můžu prohnat přes krabičku (kompresor). Ještě jsem takto nehrál, nemám zkušenost, takže je to dotaz možná blbý, ale chci mít jistotu: uvažuju správně?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktivní el. basa přímo do mixu při akustickým hraní?

Příspěvek od Hendrek »

No, každopádně lepší bude to zapojit přes DI box, což je zvukařský standard pro basu.
Mixpult předpokládám nebudeš mít v dosahu jen pár metrů. DI box by ti měl poskytnout přímo zvukař a umístit jej někam do tvého dosahu.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Hrát to nějak bude. Já bych ale viděl riziko v tom, že na pódiu budou nějaký plastový 10palcový monitory, ze kterých bude zvuk basy otřesnej. Rozhodně bych si vzal kombo.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo, ideálně svoje kombo pro odposlech pro sebe a zvuk, na který jsi zvyklý. Z komba bývá výstup pro zvukaře, pokud není, pak se dá DI box před kombo a signál se přes něj rozbočí do komba a zvukaři.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Neumím si představit, co je to "hrát na náměstí akusticky". K čemu tam potom bude ten mix + předpokládám PA?
Bez ohledu na to, co se říká, basa jde do mixu zapojit i pasivní, pokud má mix HiZ vstup. Používám to takhle při zkouškách.
Problém je ale s odposlechy. Basa zní z odposlechů často blbě, a kvůli base zní blbě i vše ostatní.
Takže na vystoupení určitě kombo, ideálně s DI výstupem - zbytek je starost zvukaře.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
starypard

Příspěvek od starypard »

Dotaz:
Aktivní basa, tedy basa s předzesilovačem na baterku, je ještě jakože akustická basa? A to ještě podotýkáš, že užiješ compressor.
OndraBM

Příspěvek od OndraBM »

Takže OK, vemu si kombo (vzadu má XLR výstup, zatím, kdekoliv jsme hráli, mě vždycky napíchli přes něj a nebyl problém). Na tohle hraní jsem chtěl tentokrát nalehko a vzhledem k tomu, že akusticky normálně nehrajeme, jsem byl schopen překousnout i ten jiný zvuk, s tím jsem počítal. Ale ty odposlechy mě nenapadly, takže děkuju za upozornění, s tím nemůžu nesouhlasit.
Jako jasný, zvukař tam bude a klidně bychom to mohli odehrát elektricky, ale pořadatel, se kterým máme dobrý vztahy, nás prostě chce akusticky, to je celý.
Jenom ten poslední příspěvek absolutně nechápu, co jím chtěl básník říci. Ale není to už myslím potřeba.

Děkuju všem za ujasnění 👍
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Baskytara (ani akustická baskytara) se akusticky hrát nedá, není slyšet. Proto se zvučí vždy, takže celý ten argument pořadatele "hrát akusticky" je nějaký zvláštní. To mohou ostatní kytary a akustické nástroje, ty slyšet nějak půjdou. Leda by to vše chtěl zvučit mikrofony. Ale pochopil jsem, že se celou dobu bavíme o normální elektrické baskytaře (ne akustické).
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Ono to "akusticky" asi nebude vůbec akusticky.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jinými slovy... "akusticky" v normální mluvě znamená bez jakékoliv elektroniky (mikrofony, zesilovače, kabely...). Používáš to slovo extrémně matoucím způsobem. V tomhle případě je možná myšleno "bez bicích"?
(Je pravda, že se v populární hudbě používají výrazy jako "unplugged" a "akusticky" ve významu tom, že si kytaristi vezmou místo elektrických kytar akustické, zbytek je stejný. Ovšem to je marketingový pojem bez technického významu a do téhle diskuse nepatří.)
OndraBM

Příspěvek od OndraBM »

No KONEČNĚ mi do toho vasekh vnesl jasno. Dobře, děkuju za normální vysvětlení a omlouvám se za zmatek neznaje správné terminologie. A taky za to, že sama tato poznámka - sebekriticky uznávám - nemá s hlavním předmětem dotazu vlastně žádnou souvislost. Chybami se člověk učí, vasekh mě tedy učinil o něco moudřejším a příště už budu vědět.
Bude to tak, že tam bude PA, bicí tam taky budeme mít, ano, kytarista si místo elektrické vezme akustickou kytaru (protože nás pořadatel chce jemněji, než jak hrajeme normálně), já si vezmu tradičně kombo (vysvětleno výše) a ostatní hrajou akustické nástroje standardně. S výjimkou změny kytary to tedy odehrajeme úplně stejně jako kdekoliv jinde, tedy - už vím - nikoliv akusticky.
Takže ještě jednou děkuji za vysvětlení, sypu si popel na hlavu.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Tak ať se vám to vydaří :)
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“