Výběr dvanáctistrunné kytary okolo 10k

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
LiPa
Nový uživatel

Výběr dvanáctistrunné kytary okolo 10k

Příspěvek od LiPa »

Ahoj, rozhodl jsem se pořídit svou první dvanáctistrunku a chtěl bych požádat o rady a tipy. Cenová relace okolo 10k - levnějších dvanáctistrunek bych se docela bál, dražší zase při hraní doma či s partou u piva nejspíš nevyužiju. Každopádně jelikož doma mám jen 30 let starou Cremonu a levnou elektrickou Washburn, bude to i tak výrazný posun :)
Na kytary.cz jsem vytipoval pár kousků - bohužel všechno výroba Čína nebo Indonésie, ale to je, jak tak koukám, v téhle cenové relaci skoro u všech. Shodou okolností jsou to všechno elektroakustiky, ale to není podmínkou. Docela mě láká ten první Fender, má docela slušné hodnocení a podle všeho je tam nejprodávanější, ale při pročítání zdejšího fóra jsem zjistil, že prý Fender akustiky moc neumí, tak jsem na vážkách...

https://kytary.cz/fender-cd-140sce-12-nat-wc/HN169432/
https://kytary.cz/tanglewood-tw12-vce-avb/HN231790/
https://kytary.cz/applause-ab2412ii-mid ... /HN253611/
https://kytary.cz/fender-villager-12-wn-jtb/HN193729/
https://kytary.cz/fender-tim-armstrong- ... /HN199532/
https://kytary.cz/ovation-ce4412-5-g/HN242191/

Ten poslední Ovation je tam spíš z nostalgie - kamarád měl kdysi Balladeera a já mu ho strašně záviděl :D Tohle ale asi bude spíš na hraní přes kabel, než čistě akusticky, že?

Díky za odpovědi.
MartinX.

Re: Výběr dvanáctistrunné kytary okolo 10k

Příspěvek od MartinX. »

Upřímně, z toho, co jste našel, bych si nevybral nic. Tyto konkrétní kytary jsem v ruce nedržel, ale výrobce a obecně jejich kytary v tomto cenovém segmentu znám. U 12strunných levných kytar bych se díval spíš na sortiment Cort, Yamaha nebo Seagull. Ale daleko lepší bude tohle: https://hudba.bazos.cz/inzerat/17241677 ... 2-cm12.php

...a ještě jsem si vzpomněl, že jsem si zahrál na 2 12strunné elektroakustiky od Sigmy okolo 10 tisíc. Překvapivě dobré. Ty bych asi taky vyzkoušel.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 30.08.2023 9:33, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.
starypard

Příspěvek od starypard »

Já osobně doporučuji model Yamaha FG-312, vyráběl se zhruba 1978 - 1982. Postupně jsem si ji koupil v životě třikrát - v osmdesátých letech, v devadesátých a pak nedávno, před pár lety. Je stále stejná, fajnová, levná a dobrá. Kytara navěky. Na eBay.de ji jistě najdeš a zaslání není drahé, ostatně, do Německa není daleko.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Já jsem před cca dvěma měsíci po dlouhém čekání, následně vybírání koupil Yamahu FG-820-12 (viz vlákno Pochlubte se vaším nástrojem) a zatím velká spokojenost, má za sebou několik koncertů. Můžu doporučit.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Čavli

Příspěvek od Čavli »

starypard píše: 30.08.2023 12:06 Já osobně doporučuji model Yamaha FG-312, vyráběl se zhruba 1978 - 1982. Postupně jsem si ji koupil v životě třikrát - v osmdesátých letech, v devadesátých a pak nedávno, před pár lety. Je stále stejná, fajnová, levná a dobrá. Kytara navěky. Na eBay.de ji jistě najdeš a zaslání není drahé, ostatně, do Německa není daleko.
Tu kytaru bych si koupil taky, ale ...
40 let starou kytaru (n.b. 12str.) bych bez prohlídky nekupoval, spousta prodejců to do CZ nepošlou, zaslání je velké riziko poškození (pojištění je super, dokud se něco nestane, pak narazíš na realitu), a jak je Německo daleko není úplně releventní, když samo o sobě měří 600 x 900 km.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
starypard

Příspěvek od starypard »

Nic proti opatrnosti, ovšem .... pak bychom nekoupili nic. Já na eBay koupil dvě kytary i s futrály, několik "hraček" do dílny, hifi komponenty 40 let staré, a ještě něco, už si nevzpomenu. Vše došlo vzorně zabalené, vzorně doručené, prostě jsem to našel po návratu z práce v předsíni domu a mohl se jen radovat. Je přece možné si s prodávajícím vyměnit pár osobních emailů, zatelefonovat si, prostě si ho ošahat a očuchat. Musíte mít osobní pocit, dobrý pocit, že je vše v pořádku, že jste na jedné lodi.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Jen malý dotaz ohledně využití - kytara bude k hraní doma (hospoda apod.) nebo určená k zapojení a hraní ozvučeně??
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
LiPa
Nový uživatel

Příspěvek od LiPa »

Jak jsem psal - pokud bude elektroakustická, bude to plus, ale není to podmínkou, hrát se na ni bude hlavně doma nebo v té hospodě...
Co jsem ale nenapsal - rád bych, aby měla cutaway. Ne, že bych pravidelně hrál takle vysoko, ale občas se to hodí.
Naposledy upravil(a) LiPa dne 5.09.2023 23:36, celkem upraveno 1 x.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

starypard píše: 5.09.2023 15:00 Nic proti opatrnosti, ovšem .... pak bychom nekoupili nic. Já na eBay koupil dvě kytary i s futrály, několik "hraček" do dílny, hifi komponenty 40 let staré, a ještě něco, už si nevzpomenu. Vše došlo vzorně zabalené, vzorně doručené, prostě jsem to našel po návratu z práce v předsíni domu a mohl se jen radovat. Je přece možné si s prodávajícím vyměnit pár osobních emailů, zatelefonovat si, prostě si ho ošahat a očuchat. Musíte mít osobní pocit, dobrý pocit, že je vše v pořádku, že jste na jedné lodi.
Osahávat a očuchávat můžeš koho chceš a jak chceš, ale když ten člověk neví že ta kytara má třeba krk do vrtule, k ničemu to nebude.

Koupil jsem kdysi na eBay z USA Martin D28, a naprostá spokojenost. Na druhou stranu mi u nás rozbila Pošta kytaru v překližkovém kufru, a přes všechny odvolání (včetně ČTÚ) nezaplatila ani halíř. Argumenty byly třeba, že balicí karton byl už použitý, a že použitím ztrácí jeho vlastnosti atd. Poslat drahou kytaru bych už měl dneska strach.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

To LiPa:
Chtěl jsi rady, tak tady jsou ode mě...
1) cena okolo 10 - to je už ta "levnější" 12-strunka - bude vždy max. polomasiv
2) budeš-li kupovat novou, raději vezmi bez ozvučení
3) ač Furchista, zkusím neradit "kup Furcha" - nýbrž napíšu pár nástrojů, které jsem měl možnost mít v ruce a na které bych klidně hrál, pokud by neexistovaly F....
a) Yamaha APX 700 - na sucho nic moc, ale dohání to super snímání (jen pamatuju, že nový kus stával 13900)
b) Sigma DM12-1 (DR12 hraje ještě líp!)
c) Guild (nevím přesně typ)
d) Takamine EF381 - úplně super nástroj, ta by mohla ke mě domů

4) klidně bych sáhnul po něčem z bazaru - u téhle cenovky radši cokoliv vyhraného a lepší materiály a zpracování - než brát novou asijskou překližku plus zbytečnou elektroniku..........
---------------
---------------
LiPa
Nový uživatel

Příspěvek od LiPa »

Díky za tipy, bohužel cenově jsou většinou poněkud přes limit.
Yamaha APX 700 se teď prodává okolo 18000, a pokud bez zapojení nehraje nic moc...
Takamine EF381 stojí dokonce přes 30000... sice by se mi líbilo mít takovýhle super nástroj, ale do hospody bych se ji bál vzít.
Sigma DM12-1 by byla super, známý má dvě Sigmy (šestku i dvanáctu) a obě hrají skvěle, ale tahle bohužel nemá cutaway, takže ji nechávám jako záložní možnost.

Ještě jsem narazil na Takamine GD30CE-12 - sice nevím o nikom v okolí, kdo by kytaru téhle značky měl, nicméně na netu lidi výrobce docela chválí i u levnějších kousků...
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Obecně jsou Takamine super kytary, jen na mě placaté a úzké krky, málo "dřevěný" zvuk, tak jich nevlastním... Tu 381 jsem měl 2x půjčenou na hraní (Retro Music Hall - v ruce i zvuk ven luxus!).
Znovu ale jen podotýkám, že tebou psaný model je zase s elektronikou. Takamine má právě i super snímání - s lampou v krabičce předzesilovače - ale nejsem si jistý, jestli to použijí i v těch nejnižších řadách... Proto radím u levnějších "strojů" koupit čistě akustický nástroj, protože jinak platíš 1/4 ceny jen za elektroniku, samotný nástroj je pak vlastně jen za 3/4 prodejní ceny.
Ale obecně - u levnějších 12str kytar značek Yamaha, Takamine, (starší) Ibanez, (starší) Epiphone, Sigma asi chybu neuděláš.
---------------
---------------
LiPa
Nový uživatel

Příspěvek od LiPa »

Nj, on je totiž na eshopech mezi elektroakustikami paradoxně větší výběr než mezi čistě akustickými dvanáctistrunkami, proto se ptám spíš na ty první, které bývají na skladech a budu je moct osahat...
Začátkem týdne se snad dostanu k vyzkoušení pár kousků, tak uvidíme. Zatím jsem tedy všechny ty Fendery a Tanglewoody odsunul a favoritem je Takamine :-)
LiPa
Nový uživatel

Příspěvek od LiPa »

Tak mám vyřešeno. Dopadlo to dle očekávání, tzn. nakonec jsem koupil něco úplně jiného, než pro co jsem šel :lol: Chtěl jsem dreadnought nebo grand auditorium okolo 10 a mám jumbo za 15,5... ale ten zvuk :shock:
Vyzkoušel jsem několik kytar a to jumbo jsem vzal do ruky jen tak kvůli porovnání... a během minuty bylo rozhodnuto.
Takamine GJ-72CE-12
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Tož ať ti to hraje!
---------------
---------------
Vit.Marsik
Nový uživatel

Příspěvek od Vit.Marsik »

Ahoj. V rámci tématu jsem teď viděl tohle video. Ta první Sigma ve videu není úplně blbá ...

https://youtu.be/rfuO5r-87WQ
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Uživatel, který přidá dva první příspěvky, a oba vedou na stejný e-shop. Inu svět je malý a o náhody tu není nouze. :)
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“