Levná vs drahá kytara do začátku

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
slapyd

Levná vs drahá kytara do začátku

Příspěvek od slapyd »

Ahoj, mám takový dotaz, Dread Cort Earth 70 vs Furch Blue D-SW do začátku? Bude mít Furch pro začátečníka na učení se na kytaru nějakou výhodu, kromě pocitu, ze nepodporuji Čínu? :) A teda vysátí me peněženky?
Prskyn

Re: Levná vs drahá kytara do začátku

Příspěvek od Prskyn »

Krom uvedene nepodpory cajny te bude bavit predevsim zvuk a i ta cena te muze motivovat k pravidelnemu cviceni... ale stejne bych sel do neceho cenove mezi, pokud bych zacinal.
smelina

Příspěvek od smelina »

slapyd píše: 11.09.2023 16:17 Ahoj, mám takový dotaz, Dread Cort Earth 70 vs Furch Blue D-SW do začátku? Bude mít Furch pro začátečníka na učení se na kytaru nějakou výhodu, kromě pocitu, ze nepodporuji Čínu? :) A teda vysátí me peněženky?
Zajdi do kytar.cz nebo někam, kde mají ten Cort a libovolný Furch. Cort má krom toho, že je x-krát levnější také užší krk. Furch má standardně 45mm, Cort 43mm. Čím lepší budeš kytarista, tím více ti pak bude jedno jestli je krk 43 nebo 50mm, ale na začátek bych volil něco super pohodlného, co tě bude motivovat a bavit.
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
starypard

Příspěvek od starypard »

Jsem již starší muž a hráč. A stále tvrdím - začátečník potřebuje co nejlepší nástroj. Když neumíš, omezuje tě tvoje ne/technika a ne/zručnost. Pokud tě navíc omezuje nástroj, jsi v prdeli a často to vzdáš. Na blbou kytaru může hrát a zahrát jen trošku pokročilý člověk. Jde jen a jen o tvou peněženku.Moje pravidlo jest - kup si to nejlepší, na co ti stačí peníze. Doporučuji, v případě váhání, se zadlužit do výše měsíčního příjmu. To je pro muziku i pro rodinu přijatelné.
Touareg

Příspěvek od Touareg »

Vtipné, zrovna řeším téměř identickou otázku s tím rozdílem, že doma už Cort Earth 70 mám. Hraju jenom pár měsíců a kytara hraje na svojí cenovou úroveň skvěle, ostatně si o ní můžeš tady na fóru i jinde přečíst víceméně jenom chválu. Jedinou kaňkou je tedy ta země původu. Respektive kytara hraje zatím o několik tříd líp, než majitel. :)

Nicméně majitel občas uvažuje o odchodu z pohodlí korporátu a s tím se, kdo ví, teoreticky může pojit i nižší příjem. K tomu rostoucí popularita Furcha ve světe a s tím spojený růst cen jenom za poslední zhruba 2 roky a tak si říkám, jestli si prostě nekoupit už teď kytaru, která mi vydrží celý život, když na ní teď peníze bokem mám a čím dřív, tím dřív se mnou začne stárnout a dělat mi radost. :) A zároveň váhám, jestli člověk není jenom "rozfrfněnej" a neměl by se nejdřív naučit pořádně hrát, než začne pomýšlet na kytary téhle úrovně. Jinak přesně na tu D-SW jsem dneska koukal, krásná. Nejvíc mě ovšem zaujala Vintage 2 D-SR která stojí ještě skoro 2x tolik :D Ale ten zvuk, vzhled i ten jejich vintage lak, to by bylo prostě ono.
Prskyn píše: 11.09.2023 17:02 ... ale stejne bych sel do neceho cenove mezi, pokud bych zacinal.
Osobně bych se zas rád vyhnul nákupu nějakého mezistupně s tím, že 2 roky na to bych zase měl řešit prodej a koupi něčeho lepšího. Jestli není lepší taktika když už, tak už.
starypard píše: 11.09.2023 18:30 Jde jen a jen o tvou peněženku.Moje pravidlo jest - kup si to nejlepší, na co ti stačí peníze. Doporučuji, v případě váhání, se zadlužit do výše měsíčního příjmu. To je pro muziku i pro rodinu přijatelné.
Díky za správnou motivaci :) Jenom abych si spravil reputaci u své současné kytary po těch předchozích řádcích napíšu, že Cort Earth 70 podle mě zrovna není ta z těch blbých, aspoň pro začátek.
'19 Furch Blue OM-CM
'23 Furch Vintage D-SR
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Souhlas skoro se všemi... Raději vezmi Furcha. Pokud se na kytaru naučíš a bude tě bavit, ten Cort by ti za nějakou dobu nestačil a zvukově by tě brzdil... V opačném případě - když se na to vykákneš - toho Furcha prodáš s daleko menší ztrátou než Corta...
A Cort dělá 45mm také ve standardu.
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
sk999

Příspěvek od sk999 »

Dovolím si nesúhlasiť s nejakým zvukovým brzdením a že drahú gitaru predá s menšou stratou. Ten Furch je 8x tak drahý ako Cort, ale zďaleka neni 8x lepší ani 4x. Ten Cort stojí cca 200€ a Furch 1500€. Keď ho to prestane baviť, po týždni ,po mesiaci Corta hodí do skrine, ale Furcha za 1500€ nepredá - možno tak za 1300€. A je v strate celého Corta. V roku 1982 som začínal na najhoršom črepe čo tu bol k dispozícií Jolana Iris. Ten hnus vyj.... Fuj!!! A naučil som sa na tom hnuse a práveže prechod v roku 1989 na stratocaster bol ten správny zážitok. Ako sa hovorí ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. :)
Greco EG 700 (1977), Vintage V100GLD, Yamaha Pacifica 312 IIM, Harley Benton MV-4PJ Gotoh SB, SQUIER Vintage Modified Tele Custom II P90, SX Vintage ST 57, Harley Benton TE-62DB CAR, Diy Firebird, Squier Vintage Modified Jazz Bass 70s NAT, Harley Benton ST-25TH Firemist. Peavey Classic 30 USA, Ceriatone JCM800 2204, Boss Katana 50, Hotone Ampero, NUX MG30....
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Ztráta nebyla myšlená v nominální hodnotě, ale poměr. Když Cort za 200€ po roce dá do skříně = ztráta 100%, max ji za 100€ prodá = ztráta 50%. Furch za 1500€ po roce prodá za 1300€ = ztráta max 20%. A ať chceš nebo ne, Furch je evropská špička v kytarách, proto takové ceny...
A já zas znám plno lidí, kteří se rok trápili s kytarou Stagg, Dimavery apod. - pak přesedlali na ladící a hrající nástroj (Furch, Takamine, ap.) a začalo je to opravdu bavit a hrají dál.....
---------------
---------------
accc

Příspěvek od accc »

No já bych šel taky do obyčejnější kytary, která by se mi aspoň trochu líbila, tvarem, barvou, zvukem.... A spíš bych zainvestoval do seřízení, to abych si nekazil hned na začátku radost hloupou dřinou, ta spíše odradí. Furchy nejsou moc seřízené (zdá se mi, že jsou vysoko i na hlasité hospodské hraní) A jejich zvuk je, specifický...., poněkud (v nejlepším slova smyslu). Takže než si koupíš drahou kytaru, asi by stálo za to vědět, co od ní čekáš, co se ti líbí a tak.
himself

Příspěvek od himself »

Vyhoda je, ze na rozdil od dob meho mladi se dnes da koupit velmi slusna kytara opravdu za par tisic.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

accc píše: 13.09.2023 7:34 No já bych šel taky do obyčejnější kytary, která by se mi aspoň trochu líbila, tvarem, barvou, zvukem.... A spíš bych zainvestoval do seřízení, to abych si nekazil hned na začátku radost hloupou dřinou, ta spíše odradí. Furchy nejsou moc seřízené (zdá se mi, že jsou vysoko i na hlasité hospodské hraní) A jejich zvuk je, specifický...., poněkud (v nejlepším slova smyslu). Takže než si koupíš drahou kytaru, asi by stálo za to vědět, co od ní čekáš, co se ti líbí a tak.
Záleží, kde toho Furcha koupíš... Jestli nějaký hudební "supermarket" nebo u solidního prodejce, který z krámu nepustí neseřízený nástroj!!! (již jsem zmiňoval v jiném vláknu) Tou druhou variantou je např. Vašek Huml v Nuslích.
---------------
---------------
smelina

Příspěvek od smelina »

Ještě tu nezazněla jedna věc a to je, že o drahé kytary je potřeba se starat. Mám svoje dražší kytary neustále ve furtálu, protože děti/manželka/nestabilní teplota atd. První kytárka na učení by asi měla být furt po ruce a člověk by se o ní neměl bát, že ji někde omlátí. Z právě tohoto důvodu jsem třeba pořídil tu malou Taylorku...nechávám ji válet po baráku, na terase a je mi fuk, že do ní mlátí děti. A když jdu okolo, tak ji vezmu do ruky, něco tam rychle namlátím nebo se s ní někam zašiju a krátce pocvičím. Z Furcha se tak vlastně stala sváteční kytara...
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Mám Furcha od Humla, a nulák jsem musel dopilovat.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

No já mám u něj jen ty nejlepší několikanásobné zkušenosti...
A začátek všeho tu byl dotaz: Vzít Cort 70 nebo Furch Blue? Tak jsem radil vzít Furch...
Co se týče "drahosti" kytary - pro každého je to něco jiného. Někdo opečovává Ibanez od rodičů jako klenot, jiný má jako šperk Furcha za 20, další má doma 2x Martin + 2x Larrivée + BSG,.......
A zkušený a znalý muzikant by se měl starat o každou kytaru, ne? (podle potřeb každého nástroje)
---------------
---------------
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Nejak panove zapominate na to podstatne, tedy otazku, zda je Furch vhodny pro zacinajiciho hrace jako prvni nastroj. Ja si myslim, ze ne. Ze ke drahemu nastroji se jeden musi nejprve "prohrat". Za vhodne nastroje do zacatku povazuji polomasivni Sigmy a Corty nebo Takamine. A to jsem adorant Furchu, neb drzim ( a pravidelne hraju na) tri. Pokud zacatecnik zjisti, ze ho hrani bavi a vydrzi mu to, stejne se casem nevyhne "sberu" kytar.
vladys

Příspěvek od vladys »

S tím Cortem ani Furchem teda zkušenost nemám. Z mýho pohledu (kdy jsem teda nikdy neměl vyloženě dražší ani celodřevěnou kytaru ani nejsem nějaký dobrý hráč "rutinér") a začínal bych, pořídil bych něco cenově přijatelnýho, co mi dobře padne do ruky a celkem mi sedí zvukově. Myslím, že ten kdo úplně začíná, pozná až po čase, jaká kytara, typ, velikost, krk, případně dřevo mu vyhovuje, aby si pořídil nějakou vyšší level. Ta startovní pak případně může zůstat jako ta druhá.
Walden WAG570ETB
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Kámen
Nový uživatel

Příspěvek od Kámen »

Doporučuju levnější kytaru od spolehlivého výrobce (např. Cort, Yamaha) a dát peníze do seřízení. Vážně to jsou skoro nejlíp investované peníze, pokud nepoznáš jestli kytara seřízená dobře je nebo není. Ideálně vyzkoušet zvuk a jak sedí do ruky, případně s kamarádem hudebníkem. Cort Earth nutně nemusí být kytara, která sedí tobě, za mě například Yamaha FG800 je stejně dobrá kytara s jiným zvukem.

Já Furcha mám, konkrétně Blue Dc-SW a asi ho prodám, protože čím dál více hraju na svoji starou polomasivní kytaru, která se mi prostě zvukově líbí víc. Od té chvíle, kdy jsem si řekl, že je fajn že to je česká značka a už na to vlastně mám peníze, jsem se jen točil v nesmyslném kolečku, kdy jsem za 6 let vystřídal 5 různých Furchů a dlouhodobě mi neseděl ani jeden. A taky se mi na ně vždy hrálo hůř než na můj levnější polomasiv.

Levnější kytara do začátku může být později milovaná kytara, kterou si člověk ale zároveň rád vezme k ohni. A takové chvíle si člověk nejvíc pamatuje. Takže za mě levnější kytara bude mít vždy využití :-) A pak když se tvé chutě vytříbí, můžeš hledat nějakou celomasivní. Ale radím nekoukat jen po Furchovi.

Dobře seřízený dobrý polomasiv tě určitě hráčsky neomezí, to se nemusíš bát :-) Co lidi omezovalo a demotivovalo, byly neladící Cremony s kovovými strunami a šíleným dohmatem. A podle zvuku a pocitu vybraný polomasiv tě může bavit mnohem víc než konkrétně "Furch Blue D-SW".
himself

Příspěvek od himself »

Jestli jsi vystridal 5 Furchu a skoncil u neceho levnejsiho, tak to docela cucim a cela ta geneze by me zajimala :)
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

To byl teda tvrdej "kamennej" názor..... ale taky se mi nezdá, že by někomu zvukově víc sedl nějaký starý polomasiv vs. seřízený Furch. Ale budiž, každý svého zvuku strůjce.... Já zas znám minimálně 10 muzikantů, kteří rádi vyměnili svý "starý" nástroje za Furchy....... takže s kamenem nemůžu souhlasit.
Naopak souhlasím se starým pardem - i začátečník by si měl koupit to nejlepší, na co má!
---------------
---------------
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Abych to vyrovnal, znám pár lidí kteří vyměnili Furchy za polomasív, ani pro mě není Furch "holly grail"
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“