Falesne znejici kytara
Pravidla fóra
Re: Falesne znejici kytara
Mně by zajímalo, jak je možný, že na některých kytarách, aby to ladilo, musí člověk podstoupit mnohahodinové martyrium s vybrušováním kobylkového plátku, pro každou strunu jiná délka.
Mám doma 40 let starou španělu "schneider", výztuha žádná, na 12 tak 5 mm minimálně, a i na 15 pražci to sedí jak p***l na hrnec. Ať tam natáhnu co tam natáhnu.
A pak parlor od gretschů, kde to prostě nejde nastavit kdybych se pos**l až do vlasů, a každej rok půl dne vybrušuju plátek protože si to zase sedlo neboco.
Nebesa!
P.s. jasně, vlastně vím, protože poučka "nekupuj si překližkovou krabici za 4k" platí, a to že že mi ten zvuk jak když koza chčije na plech líbí, na tom nic nemění. Ale stejně...
Mám doma 40 let starou španělu "schneider", výztuha žádná, na 12 tak 5 mm minimálně, a i na 15 pražci to sedí jak p***l na hrnec. Ať tam natáhnu co tam natáhnu.
A pak parlor od gretschů, kde to prostě nejde nastavit kdybych se pos**l až do vlasů, a každej rok půl dne vybrušuju plátek protože si to zase sedlo neboco.
Nebesa!
P.s. jasně, vlastně vím, protože poučka "nekupuj si překližkovou krabici za 4k" platí, a to že že mi ten zvuk jak když koza chčije na plech líbí, na tom nic nemění. Ale stejně...
Obecně by měla být překližková kytara stabilnější. Tohle je ale spíš věc krku a ten prostě pracovat může.
Ve zbytku sdělení trochu tápu
Co znamená různá délka v kobylkovém plátku?
Co znamená, že na španělce je dohmat 5mm a sedí "to" jak p***l na hrnec? Jako že ladí? Já jsem moc nylonek, které ladí, neviděl
Ve zbytku sdělení trochu tápu
Co znamená, že na španělce je dohmat 5mm a sedí "to" jak p***l na hrnec? Jako že ladí? Já jsem moc nylonek, které ladí, neviděl
Tohle je zrovna poměrně jednoduchá záležitost - porovnej modul pružnosti nylonu a oceli. Je to rozdíl dvou řádů. Průřezová plocha struny se liší jen o jeden řád. Čili když přimáčkneš k pražci nylonku, zvýší se její tah klidně desetkrát míň než u drátu. Nylonky teoreticky potřebují kompenzaci sedel - jen asi tak desetkrát menší než u kovových strun. A vzhledem k rozdílům mezi rovnoměrně temperovaným a skutečně používaným laděním těch pár setinek fakt nemá cenu řešit a stačí tam rovná hrana.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Bohužel neznám terminologii, budu se vyjadřovat jak hotentot, ale snad to pochopíte. Mám krk na elektrickou kytaru bez ořechu a nultého pražce. Konstrukce počítá s tím, že by tam měl být jenom ořech (pokud jsem správně pochopil význam slova), tedy hranolek, který určuje jak rozteč strun, tak i výšku. Takže struna by měla končit (být opřená) v místě, kde končí první pole. To vyřezávání drážek do ořechu mi přijde jako dost choulostivá operace, navíc metodou pokus-omyl (co když to proříznu moc ?) Přišlo by mi logičtější mít tam nultý pražec a ořech použít jenom pro rozteč strun. Dalo by se to vyřešit vlepením kousku dřeva, který by jakoby prodloužil první pole, vložením nultého pražce přesně do toho lepeného spoje a teprve za to dát ořech ?
Nebo je na mé úvaze něco špatně, je to složitější, nebo je vhodnější jiný postup ?
Teď jsem si teprve všimnul, že jsem omylem v kategorii akustické kytary, ale vyhledávání "nultý pražec" mě zavedlo sem. Omlouvám se a doufám, že to snad nevadí...
Nebo je na mé úvaze něco špatně, je to složitější, nebo je vhodnější jiný postup ?
Teď jsem si teprve všimnul, že jsem omylem v kategorii akustické kytary, ale vyhledávání "nultý pražec" mě zavedlo sem. Omlouvám se a doufám, že to snad nevadí...
Obojí (míněno s nulákem i bez nuláku) má svá pro i proti. Jsou ale i kity, které s podobnými experimentátory počítají. Mrkni třeba sem, ale jistě toho bude víc.
https://www.btnmusic.co.uk/zero-fret/
Nultý pražec údajně (negativně) ovlivňuje zvuk, ale hlavně komplikuje nastavení výšky strun (natož její zvyšování), takže ještě raději zapřemýšlej.
https://www.btnmusic.co.uk/zero-fret/
Nultý pražec údajně (negativně) ovlivňuje zvuk, ale hlavně komplikuje nastavení výšky strun (natož její zvyšování), takže ještě raději zapřemýšlej.
Co se týče obavy že drážku prořízneš moc, já to řešil pomocí sady "Johansonek" (což každý strojař zná). Nějak jsem odhadl/spočítal výšku struny nad hmatníkem, vybral (pro jistotu) silnější Johansonku, tu položil na hmatník a pilkou nebo pilníčkem řezal až se o ni pilka zastaví. Johansonky jsou z tvrdokovu poškození nehrozí. Natáhnout struny, zkusit dohmat případně celou proceduru opakjovat.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
To je vcelku sympatický postup a docela by mě zajímaly ty hodnoty, resp. jejich stanovení.
Použít zarážku proti proříznutí drážky je dobrý nápad. Ale tvrzení, že koncovou měrku pilka nepoškodí, je poněkud odvážné. Na původní účel určitě už použít nepůjde. Ale jako podložka nejspíš nějakou dobu vyhoví.
Předpokládám, že se to dá dělat dost opatrně a měrku nepoškodit, je to opravdu hodně tvrdý materiál. Nebál bych se toho.
Měrku jsem opravdu moc nešetřil a žádné poškození nenastalo a to používám upravené (broušené na tloušťku) plátky na železo. Samozřejmě sadu mám svoji, nemám ji z firmy, to bych si asi nedovolil. Co se týče stanovení hodnot, dělám to tak, že z jiné kytary použiji míry výšky drážky a následujícího pražce a aproximuji na danou kytaru. Samozřejmě s rezervou pro druhý pokus.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Měrku z tvrdokovu nepoškodíš, zato pilníky kdyby měly ruce, tak ti zlomí nos ...
Já piluju a mačkám ve třetím poli. Když mám nad prvním pražcem skoro nic, mám seřízeno. Opatrně a s citem, nesmí se to probrousit na nulu. Potom už není kontrola, když to leží na 1. pražci.
Já piluju a mačkám ve třetím poli. Když mám nad prvním pražcem skoro nic, mám seřízeno. Opatrně a s citem, nesmí se to probrousit na nulu. Potom už není kontrola, když to leží na 1. pražci.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Čavli píše: 21.09.2023 12:46 Měrku z tvrdokovu nepoškodíš, zato pilníky kdyby měly ruce, tak ti zlomí nos ...
Kdybych měl nějakou drahou sadu spec pilníčků tak jo, já jsem si nechal normální plátky na železo zbrousit na "magnetce", mám je roky a ten plast nebo kost prořežu v pohodě.