Výška struny nad prvním a druhým pražcem
Pravidla fóra
Výška struny nad prvním a druhým pražcem
Na několika kytarách jsem zjistil tutéž věc. Když se zmáčknou struny v prvním poli, tak nad druhým pražcem jsou s mezerou asi 0,25 mm. Kytara seřízená, hraje, nic nedrnčí. Podobná mezera je i dál na hmatníku u vyšších tónů (měřeno spárovými měrkami).
Jedině při prázdných strunách (jsou opřeny o ořech) je mezera nad prvním pražcem výrazně větší, asi 0,6 mm. Nevidím jediný důvod, proč by to tak mělo být, zhoršuje to dohmat, struna se při zmáčknutí víc napne a tím rozlaďuje. Zdá se mi, že mezera nad prvním pražcem při prázdných strunách by měla být stejně velká (tedy vlastně malá) jako v ostatních polohách.
Vypadá to, že ten, kdo probrušuje drážky v ořechu, se bojí, aby to nepřehnal a prázdné struny nedrnčely. Tak tam radši nechá větší mezeru aby mu nikdo nevynadal, ale výsledek je úplně špatně!
Je ta úvaha logická, nebo mi něco nedochází a je to ve skutečnosti jinak ?
Jedině při prázdných strunách (jsou opřeny o ořech) je mezera nad prvním pražcem výrazně větší, asi 0,6 mm. Nevidím jediný důvod, proč by to tak mělo být, zhoršuje to dohmat, struna se při zmáčknutí víc napne a tím rozlaďuje. Zdá se mi, že mezera nad prvním pražcem při prázdných strunách by měla být stejně velká (tedy vlastně malá) jako v ostatních polohách.
Vypadá to, že ten, kdo probrušuje drážky v ořechu, se bojí, aby to nepřehnal a prázdné struny nedrnčely. Tak tam radši nechá větší mezeru aby mu nikdo nevynadal, ale výsledek je úplně špatně!
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výška struny nad prvním a druhým pražcem
Mrkni na tohle video, možná ti to trochu objasní situaci.
Hraju na kytary a mašinky
Dík za pěkné video. K tomu, na co jsem se ptal, tam bohužel moc není. Pilníčky na ořech ukázal, ale tím to skončilo.
Zajímavé je, že když nastavoval výšku strun kobylkou, dal si na první pole kapodastr, přesně proto, aby eliminoval problém, na který upozorňuju (2:00).
Zajímavé je, že když nastavoval výšku strun kobylkou, dal si na první pole kapodastr, přesně proto, aby eliminoval problém, na který upozorňuju (2:00).
U nástrojů vyráběných sériově to je asi běžná praxe, taky se s tím setkávám. Jestli to chceš seřídit, tak si připrav tu měrku cca 0.2 mm. Když stiskneš strunu na 3. pražci, tak mezi touto strunou a 1. pražcem by měla zůstat právě ta mezerka 0.2 nebo i 0.15mm. Samozřejmě to chce pilovat postupně, a průběžně mezerku kontrolovat tou měrkou. Pro super nízký dohmat by šla použít i měrka 0.1 s nepatrným rizikem, že už to bude drnčet na prázdných strunách.P115 píše: 2.10.2023 10:21
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
P115: Tohle se tu už řešilo. Podobný názor jako ty má např. Tomáš Valášek. Ale většina ostatních, včetně mě, má názor, že prázdná struna má být nad I. pražcem o něco výš než po zmáčkutí nad sousedním. Resp. když je prázdná struna níž, tak drnčí. Ta nestisknutá má asi větší rozkmit, než stisklá. Nevím, ale zastávám názor, že je to tak dobře.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Tak že má nestisknutá struna větší rozkmit o tom žádná - máš pravdu. Ale osobně si myslím, že 0.6 mm je moc.torst píše: 2.10.2023 18:56 . když je prázdná struna níž, tak drnčí. Ta nestisknutá má asi větší rozkmit, než stisklá. Nevím, ale zastávám názor, že je to tak dobře.
GK MB 150 S, GK MB 800
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Čím je tá struna nižšie na nuláku, tým sa horšie benduje, aspoň mne. Jasné, ten dohmat je v tých polohách akoby pohodlnejší, ale, o to treba viac dvíhať kobylku a celé to nastavenie dohmatu je podla mňa také hrbaté a aj dosť pracné. Mám to vyskúšané podkladaním alobalu, alebo cigaretových papierikov.
Keď je to tak akurát o trocha vyžšie na nuláku , ako na prvom pražci, zrazu je tam to nastavenie, že sa aj dobre hrá aj to zhruba ladí.
Najnovšie podkladám zo sáčkov MAGNOSOLV
Keď je to tak akurát o trocha vyžšie na nuláku , ako na prvom pražci, zrazu je tam to nastavenie, že sa aj dobre hrá aj to zhruba ladí.
Najnovšie podkladám zo sáčkov MAGNOSOLV
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Poměřil jsem to podle tl. trsátka a vychází mi to u tenkých necelých 0,5 a u basů něco přes 0,5. Takže 0,6 na E6 mi přijde dobře.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Díky za podrobný návod. A právě proto, že je to prořezávání docela riskantní operace, vůbec nechápu, proč není na všech kytarách nultý pražec ? Jakoby záleželo na tom, jestli pražců je například 22 nebo 23 ? Tyhle problémy by vůbec nevznikaly. Když kytara nedrnčí na prvním , na třetím, na pátém, na žádném pražci - proč by najednou měla drnčet na nultém, který by byl v lajně s těmi ostatními ?Moon píše: 2.10.2023 18:41 Jestli to chceš seřídit, tak si připrav tu měrku cca 0.2 mm. Když stiskneš strunu na 3. pražci, tak mezi touto strunou a 1. pražcem by měla zůstat právě ta mezerka 0.2 nebo i 0.15mm. Samozřejmě to chce pilovat postupně, a průběžně mezerku kontrolovat tou měrkou.
Když si někdo zvedne ladění o půl tónu kapodastrem, tak mu bude kytara drnčet ? Nebude, ale přitom mezi tím prvním a druhým pražcem budou jenom ty zmíněné dvě desetiny a žádných 0,6 mm. Takže ?
Ano, tohle je vyhoda, ale nulty prazec mami nevyhody, najdi si to.
Kovový nulák (pražec v hmatníku) už moc nesnížíš ani nezvýšíš, blbě se s tím pracuje, někdo chce struny výš (například na slide) nědo níž, časem se do něj prořežou drážky a praskají struny. Různé tloušťky strun a různé prohnutí krku taky mění výšku struny takže se to opravdu špatně seřizuje, nemluvě o tom že na basech by to mělo být výš než na výškách a to ten pražec neumožňuje. Pokud se budeme bavit o el. kytaře s tremolem tak ten pražec špatně klouže - tudíž výhody skoro žádné a stejně tam nemůžeš mít 0.25mm ale víc. Když dáš kapo do prvního pole, zkrátí se menzura o několik cm, struna má menší rozkmit, proto to na dalším pražci nedrnčí.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
"vůbec nechápu, proč není na všech kytarách nultý pražec ? Jakoby záleželo na tom, jestli pražců je například 22 nebo 23 ? Tyhle problémy by vůbec nevznikaly. Když kytara nedrnčí na prvním , na třetím, na pátém, na žádném pražci - proč by najednou měla drnčet na nultém, který by byl v lajně s těmi ostatními ?"
Měl jsem stejný názor. Ještě jednou a naposledy říkám, že je to omyl. Ořech musí držet struny o něco výš, než kapodastr nebo prst versus další pražec. Při stisknutí kapodastrem nebo prstem dobře seřízená kytara nedrnčí. Při téže výšce prázdná struna nad prvním pražcem drnčí. Můžeš proti tomu protestovat. Ale už beze mne.
Měl jsem stejný názor. Ještě jednou a naposledy říkám, že je to omyl. Ořech musí držet struny o něco výš, než kapodastr nebo prst versus další pražec. Při stisknutí kapodastrem nebo prstem dobře seřízená kytara nedrnčí. Při téže výšce prázdná struna nad prvním pražcem drnčí. Můžeš proti tomu protestovat. Ale už beze mne.
Tak jsem obdržel jednu dobrou praktickou radu a asi tři vyjádření, že tak jak to je, je to v pořádku a nemám do toho vrtat. Jsem vděčný za každou informaci, zkušenost. O mnoho lepší by bylo logické technické objasnění, proč by se struny měly nad nultým pražcem chovat jinak, než nad všemi ostatními pražci. Ale dobrá, nechme nultý pražec plavat, ať žije ořech !
Otázka zůstává stejná, proč by měla být výška struny nad prvním pražcem dvojnásobná oproti všem ostatním pražcům ?
Pokud by někdo věděl, budu rád, když se s námi podělí o vysvětlení (nikoliv tvrzení).
Otázka zůstává stejná, proč by měla být výška struny nad prvním pražcem dvojnásobná oproti všem ostatním pražcům ?
Pokud by někdo věděl, budu rád, když se s námi podělí o vysvětlení (nikoliv tvrzení).
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Lebo je tam " napevno " kontakt druhej strany kobylky ? Prenos zvuku tam je iný, ako keď strunu stlačíš, asi.
Ono je tých mimozemských záhad niekedy viac, napr. prečo sa mi zdemolovanámu po opici hralo lepšie, ako pripitému, alebo nebodaj triezvemu
Ono je tých mimozemských záhad niekedy viac, napr. prečo sa mi zdemolovanámu po opici hralo lepšie, ako pripitému, alebo nebodaj triezvemu
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Už ti tady na to spousta lidí odpověděla, krk je mírně do luku a u nuláku je struna pražci nejblíž, takže to bude drnčet když to bude nízko. Argument s kapodastrem jsem taky vysvětloval, kapo na prvním poli už zmenšuje menzuru o celé první pole, struna je o o dost kratší a mnohem míň kmitá. Doporučuju místo pusté teorie koupit levný plastový nulák a můžeš zkoušet, co ubereš už nevrátíš je první zkušenost na kterou přijdeš.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Nebo koupit totok a hrát si s tím do aleluja
https://www.thomann.de/cz/framus_webste ... _brass.htm
https://www.thomann.de/cz/framus_webste ... _brass.htm
To je dobrý, to jsem neznal!!
Anebo mít tři prdele kytar a každou jinou, jednak zvukově, jednak na pohmat, jednak i čistě technicky (krk, ladění, a tak). Tak to řeším já. A hraju zrovna na to, co mi spadlo z nebes, podle toho, co piju.
Dneska jsem koupil třetí kytaru (ne ve svym životě .... letos!).
Hrozný!
Dneska jsem koupil třetí kytaru (ne ve svym životě .... letos!).
Hrozný!
Ano, naprosto souhlasím a výstižnější popis celého problému bych nevymyslel.džetro píše: 4.10.2023 7:46 Doporučuju místo pusté teorie koupit levný plastový nulák a můžeš zkoušet, co ubereš už nevrátíš je první zkušenost na kterou přijdeš.
Ten nastavitelný nulový pražec se správnou roztečí strun 7mm vyjde i s poštovným skoro na litr.
https://www.thomann.de/cz/abm_6210_webs ... _style.htm
Ale moc mě to láká, je to takové konečné řešení.
Kdo chce ušetřit, může zkusit jakousi kopii na Alíku:
https://www.aliexpress.com/i/32837394057.html
Po zadání dotazu "nut height adjustable" do vyhledávače si lze docela počíst. Má to logiku, když je nastavitelná kobylka, tak proč né nut ?
https://www.thomann.de/cz/abm_6210_webs ... _style.htm
Ale moc mě to láká, je to takové konečné řešení.
Kdo chce ušetřit, může zkusit jakousi kopii na Alíku:
https://www.aliexpress.com/i/32837394057.html
Po zadání dotazu "nut height adjustable" do vyhledávače si lze docela počíst. Má to logiku, když je nastavitelná kobylka, tak proč né nut ?