kytarové jazz standardy

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
adiku

kytarové jazz standardy

Příspěvek od adiku »

Ahoj, poradíte mi prosím, kde můžu sehnat dobré kytarové jazz standardy v zápisech s akordy, s formou? Rád bych koupil, ale na netu bohužel většinou jsou knihy jen s obrázkem titulní strany a není vidět obsah, takže trochu zajíc v pytli... Případně, by byl někdo ochotný mi poslat? Moonglow, Misty .....
Díky moc.
himself

Re: kytarové jazz standardy

Příspěvek od himself »

Jsem rád, že tu je někdo se stejným zaměřením :)
Já jsem tohle úsilí vzdal z více důvodů. Učení čtením značek mi jde strašně pomalu a nikam mě neposouvá, navíc může být naprosto mimo moje schopnosti (náročnější, ale i zbytečně jednoduché). Proto se nejčastěji učím z různých YT zdrojů (např. Sandra Sherman) a pak si to přiohybám.
adiku

Příspěvek od adiku »

Taky využívám YT, ale něčeho je tam toho hodně / ale odposlouchej, různé variace akordů/ a na něco nic :). Rád bych měl doma ucelenou formu s akordy ,třeba pro big band ....Pak si to také přiohýbám, ale vím už, jak je standard. Jenže je těžký kupovat zajíce v pytli :).
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Pokud ti jde o to mít nějakou složku s nějakým základním výběrem jazzových standardu, tak asi opravdu není jiná možnost než koupit toho zajíce v pytli. U těch knížek, který vychází spousta, stačí vybrat, je přece většinou uvedeno, jaké písničky tam jsou. A na to by měl pak být celkem spoleh. Otázka je jaké jsou konkrétně ty úpravy, ale ono stejně jde o nějakou základní harmonii, o ty relativní vztahy bez ohledu na tóninu. Tam bude stejně děsná, pořád As dur, B dur, atd, prostě pro dechaře. Další věci je, že se ti standardy dneska oproti originálu, tedy podobě že dvacátých nebo třicátých let, hrávají strašně složitě. Když si poslechneš historické nahrávky, kterých je na YouTube hodně, je a snadné ty akordy pochytat, protože jsou to často dost jednoduché postupy. No a pak je tady ta asi nejběžnější Cesta která přináší dost obtížné, zároveň ale spoustu výhod, tedy YouTube. Kromě všelijakých tutoriálu jsou tam i nespočtem nahrávek, kde to člověk může okoukat. A konečně třetí možnost: sehnat si nějaký jazzový orchestr v okolí a jít se přeptat. Dostaneš svazek starých xeroxů, který si zase oxeroxuješ, a je vymalováno.
adiku

Příspěvek od adiku »

Jojo, díky. Takhle to většinou musím udělat. Jen mě napadlo, zda někdo neví o něčem, co by mohl doporučit.
himself

Příspěvek od himself »

Já si dovolím přidat ještě jednu poznámku pod čarou. Mám sice nějaké teoretické vzdělání a snažím se ho průběžně doplňovat, ale jsem hráč pro radost a hodně hráč podle ucha. Jsem "hudebně introvertní", a protože muzikanti se na podobný žánr shánějí špatně, cyklím se pořád v nějakém vlastním kruhu bez vnějších zkušeností. Ale jsem celkem spokojený, naplňuje mě to.
No a pointa - scházel jsem se nějakou dobu s dechařem, víceméně profíkem. Bylo zajímavé, jak jsou najednou potřeba úplně jiné věci, než když člověk hraje sám. Dodržet akordy (i když ucho má z fleku nápad na jiné), dodržet tempo (nevypadávat) a dodržet celkovou formu (to mě upřímně řečeno štve nejvíc). Jasně, profíci a lidi, co se už dobře znají, na sebe kývnou, to asi ano.
A jestli použiju nějaké hodně pěkně barevné akordy, výplně, atd. bylo úplně buřt.
Takže otázka je, co je hlavním cílem a jestli nestačí třeba Real Book/Fake Book.
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Podle mě stačí bohatě. Přesněji řečeno přesně odpovídá zadání.
adiku

Příspěvek od adiku »

Real Book/Fake Book, slyším poprvé, díky za radu oběma
himself

Příspěvek od himself »

Je to třeba na uložto, mrkni se tam.
adiku

Příspěvek od adiku »

himself píše: 5.10.2023 14:05 Je to třeba na uložto, mrkni se tam.
Díky moc!
accc

Příspěvek od accc »

Jsem měl období, kdy jsem si stahoval, co se kde dalo. teď toho mám mraky a nechce se mi tím probírat. Ale třeba by jsi tam našel, co hledáš. Tak jestli máš chuť se v tom pohrabat....
adiku

Příspěvek od adiku »

accc píše: 6.10.2023 9:17 Jsem měl období, kdy jsem si stahoval, co se kde dalo. teď toho mám mraky a nechce se mi tím probírat. Ale třeba by jsi tam našel, co hledáš. Tak jestli máš chuť se v tom pohrabat....
Díky moc za nabídku, kdyžtak se ozvu SZ. Teď mám Ultimate Jazz Fake Book díky himself a nejdříve se proberu tímto.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“