Výška struny nad prvním a druhým pražcem

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
himself

Re: Výška struny nad prvním a druhým pražcem

Příspěvek od himself »

K té poslední větě si dovolím malou poznámku: nut je vlastnost/parametr krku. Když se krk vezme a dá se do jiné kytary, nut bude fungovat pořád stejně (když mi vyhovoval na jedné kytaře, bude vyhovovat na jiné). I když bude krk více nebo méně prohnutý, mělo by být nastavení nutu pořád stejné. V podstatě určuje výšku struny nad prvním pražcem (jak je v názvu vlákna). Všechno dál už je věcí prohnutí krku a výšky kobylky a samozřejmě usazením krku. Proto je kobylka štelovací, ale nut se udělá jednou a dokud se s ním něco nepokazí nebo se nezmění požadavky, nemusí se na něj sahat.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Jen můj názor - pár ořechů už jsem udělal, pár jsem jich seřídil.

Výška struny na ořechu by měla být ideálně stejná jako výška ostatních pražců.
Nepatrně vyšší to dělám ze dvou důvodů.
Jednak proto aby nad prvním pražcem zůstala malá vzdálenost, když si struna sedne na 2. pražec (stisk ve 3. poli), protože pokud se dotkne, nemám už kontrolu jeho výšky (může být dobrý, ale může už být moc prořízlý).
A za druhé kvůli tomu, že struna si po pilníku trošku sedne (zakulatí dno drážky, a trošku si sedne časem vlivem používání.
Ty věci s menzurou nedávají smysl, protože jsou kytary s různou menzurou (baskyraty nebo třeba barytonka) a vše funguje stejně. Ostatně kytary s kovovým 0. pražcem jsou toho důkazem, že to funguje.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
P115

Příspěvek od P115 »

Čavli - dík za podporu :-)
Jenom tak přemýšlím nahlas, ještě k té nastavitelné verzi: šroub M2 má stoupání 0,4 mm. Čtvrt otáčky je 0,1 mm krok, to je optimum. Když někdo umí vyřezat drážku do ořechu, mohl by totéž umět do hlavičky mosazného šroubu. Kousek mosazi se šesti závitovými otvory. V čem je problém ?
himself

Příspěvek od himself »

Vime ale, ze to je jen na pokusy? Anzto je drazka rovna (aby fungovala z obou stran)
torst

Příspěvek od torst »

P115 píše: 5.10.2023 16:37 Čavli - dík za podporu :-)
Jenom tak přemýšlím nahlas, ještě k té nastavitelné verzi: šroub M2 má stoupání 0,4 mm. Čtvrt otáčky je 0,1 mm krok, to je optimum. Když někdo umí vyřezat drážku do ořechu, mohl by totéž umět do hlavičky mosazného šroubu. Kousek mosazi se šesti závitovými otvory. V čem je problém ?
José píše: 4.10.2023 12:12 Nebo koupit totok a hrát si s tím do aleluja
https://www.thomann.de/cz/framus_webste ... _brass.htm
Když už založím téma, měl bych taky číst reakce.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
himself

Příspěvek od himself »

Kristepane Mlho...
P115

Příspěvek od P115 »

Však já čtu. Ta úvaha se týkala toho, že na pokusy by nemuselo být nutné hned kupovat drahý originál, ale šlo by to nabastlit.
Ale možná je cesta nejmenšího odporu koupit levnou kopii z Alíku, na kterou jsem taky dával odkaz (takže opravdu čtu).
torst

Příspěvek od torst »

máš pravdu. za blba jsem já. ne poprvé.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“