zapojení snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: zapojení snímačů

Příspěvek od kmensik »

Už víte, co je to za model? RG 270? 370? Co píšou zezadu na hlavě?
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

Dle fotky je u kobylky origo INF, takže s červenou bužírkou stejně jako singl. Ten čtyřžílový je určitě krk. Bych ho zapojil do série, tedy spojit černou a bílou (šedou?) a zapojil dle již poslaného schématu.
Přílohy
pickups_colors.jpg
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tlustší červený vede ke krku, je to vidět na fotce zepředu. A nevím, co je to za model. INF1 ani INF3 to nebude, powersound taky ne. Majitel by se mohl kouknout a prozradit nám to i s modelem kytary.
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

Jak koukám podrobněji na fotky, tak bych asi kytaru předal někomu zkušenému na kompletní servis. Kameny na tremolu jsou zarovnány do lajny. Struny přichyceny za válečky, takže se opírají o sedlo v kameni o ovinutý konec struny.

Kmensik - máš pravdu, červený jde ke krku a černý ke kobyle.

Bližší info by určitě neškodilo. Model kytary a snímačů.
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
dendy42
Nový uživatel

Příspěvek od dendy42 »

Díky moc, a teď " Spojaři všech zemí, proletujte se!" Jdu na to.
dendy42
Nový uživatel

Příspěvek od dendy42 »

Chlapi, děkuju moc, v jak hojné míře a dopodrobna se mi tady s mým (asi trochu pro vás hloupým) dotazem věnujete...prolezl jsem celou kejtru a našel jen tohle číslo: S 94033372...je to k něčemu? Jinak díky, Peťane, s kobylkou si pohraju, krok strun doladím...Kmensiku taky díky, ale jiné info o kejtře nemám....než to číslo vzadu na krku...díky, kluci
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

http://www.guitardaterproject.org/ibanez.aspx
Your guitar was made at the
Samick Plant, Korea
on March, 1994
Production Number: 3372
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Normálně bych řekl, že je to RG470, jenže nesedí krkový (rovné drážky šroubků místo imbusů) a střední snímač (keramický místo alnico). Tremolo je vyměněné, to je jasné, bylo tam plechové TRS II nebo Edge. Víc fotek by pomohlo identifikaci.
volfi

Příspěvek od volfi »

Řeším dva straty SSS a HSS.
1. SSS - Bude nějaký rozdíl rozdíl ve zvuku, když ze tří potenciometrů udělám dva (potenciometry otevřené na plno)? Byl by tedy jeden Master Tone.
2. HSS - Opět dva potenciometry, ale chtěl bych zachovat pro humbucker 500k a pro singly 250k. Našel jsem toto schema:
hss.png
Ale nejsem si jistý jak to vyřešit s Master Tone. Dát pro Master Tone duální potenciometr? Pokud ano nevíte jestli se vyrábí No-Load?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

1. Rozdíl bude jen v mezipoloze N+M, nebude zatížená dvěma tónovkama, jen jednou. Kobylka zatížená naopak bude.
2. Stojí to zato? Není nic špatného mít i na singly 500k. Než část signálu hned v kytaře pustit do země. On si s tím kabel poradí. Jestli na tom trváš, jde ten odpor připínat i s obyčejným 5pol přepínačem s 8 nohama.
Tónovku bych dal 500k bez debat. Tím spíš, jestli uvažuješ o no load, tam rozdíl tradičních 250k nebo 500k vůbec nedává smysl, když je to na konci otevřené.

Dogmaticky trvat na tradičních hodnotách potů pro typ snímače je blbost. Jestli je jiný důvod než tradice, dá se o tom mluvit.
volfi

Příspěvek od volfi »

Nejde mi o tradice, ale trochu se bojím až moc cinkavého zvuku singlů. Proto jsem si říkal kdyby ten no load pot existoval duální s tím, že by z té dvojice byl no load jen pro humbucker. Ale pravděpodobně se bojím zbytečně. Mohu vyzkoušet na toho SSS strata dát no load a uvidim, co to udělá sním.
Btw proč nepouštět část signálu rovnou do země?

Edit:
Ještě jsem nad tím trochu více popřemýšlel... Líbí se mi zvuk klasického strata SSS na čisté zvuky, většina takových stratů má 3x250k potenciometry. Bohužel mě ten jeden potenciometr fakt překáží, s tím že na jeho místě bych spíše využil kill switch. Když se na to podívám matematicky, tak klasickej SSS strat má:
1. Bridge = 250K
2. Bridge + Mid. = 125K
3. Mid. = 125K
4. Mid. + Neck = 83,3K
5. Neck = 125K

Upravená verze SSS 1x250k volume a 1x250k tone (neck+mid.):
1. Bridge = 250K
2. Bridge + Mid. = 125K
3. Mid. = 125K
4. Mid. + Neck = 125K
5. Neck = 125K

Z toho mi vyplívá, že v mezi poloze krkovýho a středovýho by měl být zvuk o něco "jasnější". Tone pro kobylkovej snímač vlastně nepotřebuji a zrovna tuhle mezi polohu zas tak extra nevyužívám. Takže tohle vyzkouším.

U HSS je to trochu složitější, protože asi těžko říct, co je originál. Samotnej Fender dělal X různých zapojeních, ale každopádně chci 500K ke kobylce. Mám kytary, kde mám pro humbucker 250K i 500K a těch 500K je pro mě asi lepší. Zbytkem bych se chtěl co nejvíce přiblížit SSS stratu.
Takže když si řeknu, že obyč HSS má taky 3x250K potenciometry, tak jsou hodnoty stejné jako u SSS:
1. Bridge = 250K
2. Bridge + Mid. = 125K
3. Mid. = 125K
4. Mid. + Neck = 83,3K
5. Neck = 125K

Upravená varianta HSS 1x500K volume, 2x250K tone (neck + mid.) a 2x470K resistor pro Mid a Neck (často je vidět na webech jako upgrade viz. schmema výše):
1. Bridge = 500K
2. Bridge + Mid. = 123K
3. Mid. = 123K
4. Mid. + Neck = 70,1K
5. Neck = 123K

Upravená varianta HSS 1x500K volume, 1x250K tone (neck + mid.) a 2x470K resistor pro Mid a Neck:
1. Bridge = 500K
2. Bridge + Mid. = 123K
3. Mid. = 123K
4. Mid. + Neck = 97,5K
5. Neck = 123K

Tohle je docela ucházející, ty resistory budou asi ovlivňovat průběh dráhy potenciometru co?

Upravená varianta HSS 1x dual pot 500/250K volume + 1x 250k tone (neck + mid.)
1. Bridge = 500K
2. Bridge + Mid. = 100K
3. Mid. = 125K
4. Mid. + Neck = 125K
5. Neck = 125K

Tohle, také není k zahození, akorát tu "utrpěly" mezipolohy, otázka jestli je tohle lepší řešení než s resistorama...
BTW. na NO LOAD potenciometry asi nemá u strata smysl ani koukat.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nemůžeš sčítat zátěž snímače volume potem a tone potem, protože tone pot je v SÉRII s kondíkem, takže zetěžuje kapacitou úměrně s růstem frekvence signálu, nezatěžuje odporem.
Když otočíš 500k tónovku na 9, tak bude stejně zatěžovat snímač jako 250k na 10. Takže si představ, že s 500k poťákem tónovka "goes to eleven".
Ještě postřeh - v mezipoloze N+M opravdu snímače zatěžují dvě tónovky. Ale snímače jsou paralelně, takže mají poloviční výstupní impedanci, takže se to vyrovná. Stejně mi ta mezipoloha připadá zvukově přidušená, takže jen jedna tónovka nebo no load bude ku prospěchu.

Osobně tohle moc neřeším, snažím se, aby signál šel z nástroje co možná nejsilnější bez navěšených odporů. Raději si hraju s kombinacemi, aby mezipoloha B HB a M SC byla bez brumu, nebo N+M v sérii, nebo třeba krkový singl připínat k jedné cívce humbuckeru.
volfi

Příspěvek od volfi »

Aha, tak jsem zase o něco chytřejší, někde jsem zahlédl, že to takhle počítaj a porovnávaj, ale už jsem si dál neověřoval jestli je to pravda. Asi to budu muset pořádně prostudovat.

EDit:

Tak jsem se to snažil prostudovat a chápu to správně?
Čím vyšší hodnota volume potenciometru tím jasnější snímač. Každopádně se nedá říct, že kombinace např. 500k volume a 500k tone nám udělá to samé jako kdyby tam byl jen jeden potenciometr 250k, protože na tone je kondenzátor, který propouští jen určité frekvence i při potenciometru na plno, těm kterým ten drobný ubytek vadí použijí no load.

Ale ještě mám jednu teoretickou otázku, ovlivňují nějak různé hodnoty tone potenciometrů a kondezátorů samotnej volume potenciometr/zvuk, když se odmyslí ten samotnej ubýtek přes tone potenciometr?
Naposledy upravil(a) volfi dne 19.10.2023 11:11, celkem upraveno 1 x.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Neřeknu ti víc, než na minulé stránce. Tady jsem našel hezký obrázek
Obrázek
https://forum.seymourduncan.com/forum/t ... -tone-knob

Myslím si, že je lepší mít na začátku větší rozsah s 500k poťáky a případně výšky utlumit. Když otočíš tónovku na 8, budeš zhruba tam, jako bys měl 250k poťáky s tónovkou na 10. Opačně to nejde.
volfi

Příspěvek od volfi »

Díky moc za obrázek, ten jsem nenašel. Já jsem ještě zapomněl zmínit, že ikdyž je na kytaře tonová clona, tak jí při hraní na živo nejsem schopnej moc používat, prostě mi to nejde. Každopádně jí tam chci mít, na brnkání doma. Takže hledám vlastně pro mě ideální zvuk když je tone na 10.

Takže SSS strat je asi jasnej. Dám tam dva 250k potenciometry a jeden NoLoad, když to bude moc ostrý vrazim tam obyčejnej.

HSS 1x 500k a 250k nebo 500k a noload.

Děkuji dost jsi mi pomohl, docela mě teď překvapuje, co všechno se o tomhle tématu píše.
Milan123
Nový uživatel

Příspěvek od Milan123 »

Zdarec borci -poradí mě prosím někdo jak tohle zapojit, případně nakreslit schéma. Ten kdo to kuchl už bohužel nežije a nějak si nejsem jistej. Chtěl bych zapojení snímačů: 1poloha-krk, 2-krk střed,3-střed,4-stred kobylka,5-kobylka. Poťáky mam 250 nebo 500. Moc děkuji

Obrázek
Obrázek
volfi

Příspěvek od volfi »

Milan123 píše: 24.10.2023 19:47 Zdarec borci -poradí mě prosím někdo jak tohle zapojit, případně nakreslit schéma. Ten kdo to kuchl už bohužel nežije a nějak si nejsem jistej. Chtěl bych zapojení snímačů: 1poloha-krk, 2-krk střed,3-střed,4-stred kobylka,5-kobylka. Poťáky mam 250 nebo 500. Moc děkuji

Obrázek
Obrázek
Předpokládám, že to jsou všechno Duncany, na jejich webu máš schemata. Já bych teda zvolil 500k potenciometry viz. debata výše.

Obyčejná klasika bez rozpínání na singly:
IMG_4822.jpeg
To samé, ale s možností push-pull rozpínání:
IMG_4821.jpeg
A další varianta se super switchem, kdy jsou v mezipolohách jen singly.:
IMG_4824.jpeg

Z jiného soudku, měl bych taky další dotaz. 2 x RM F4 + 3way swich - ve 2. poloze autosplit. Je to správně?:
IMG_4825.png
Milan123
Nový uživatel

Příspěvek od Milan123 »

Moc děkuji!
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Pánové též prosím o radu - mám Squier Classic Vibe strat SSS, a ke kobyle chci dát mini HB od RM Pickups, V.V. Rails. Existuje něco jak Fender standard wiring schéma pro HSS strat? Nepotřebuju asi žádné vychytávky, prostě jednoduše 1 krk 2 krk-střed 3 střed 4 střed-HB jedna cívka 5 full HB, nebo jak to obvykle je? Předem dík
volfi

Příspěvek od volfi »

RM maj na webu dost schémat.
schm58.jpg
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“