Digitální mix a pasivní bedny

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Mektys

Digitální mix a pasivní bedny

Příspěvek od Mektys »

Ahoj, aktuálně máme analogový mix Yamaha EMX5016 CF a k němu připojené pasivní bedny Community.
Zkoušky hrajeme pouze "do uší" (in-ear drátový), ale tento mix má pouze 2x mono AUX, tedy jedno mám do uší já (Nord stage) a druhý kytarista. Nejsem spokojený se zvukem (asi není divu), který není stereo a není ani příliš kvalitní (šum, tupý zvuk).
Přemýšlím o přechodu na digitální mix (Piano, Kytara, bicí), který by měl lepší výstupy stereo pro odposlechy (nějaká rada?), ale předpokládám, že většina (amatérských) mixů bude mít výstupy pouze XLR na aktivní repro. Jak v takovém scénáři připojit pasivní repro? (jsou skvělé, škoda je nevyužít).

Děkuji velmi za radu.
Honza
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální mix a pasivní bedny

Příspěvek od pavlii »

Odpověď jen na poslední otázku: holt by ke slovu musel přijít nějaký zesilovač.....

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Placka

Příspěvek od Placka »

Ne většina amatérských...ale všechny Digi pulty a především ty profi (digico, Yamaha, AH...) nemají vestavěné zesilovače a tím pádem mají jen linkové XLR výstupy.
Že má tvůj mix možnost připojit pasivní bedny přímo není tím že je analogový, ale tím,že je to tzv. Powermix, tzn má vestavěný zesilovač.
Ale řešení je snadné, jak píše Pavlii - stačí připojit mezi mix a bedny zesilovač.
Jinak pro tvé využití by bohatě stačil XR18, který se dá sehnat kolem 10000.
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Diky moc, chápal jsem to tedy správně. Myslíš digitalni mix Beringer XR18? Prosim jeste nejaky tip (jakykoliv, jen pro predstavu) na zesilovač, který dokáže propojit mix (XLR) a pasivní bedny (silový kabel).
Máte ješte zkušenost s tím mixem, jak ideálně dostat (bez dalších krabic) stereo odposlech do uší 3 hráčům? Není potřeba bezdrát.
Díky!
Mektys

Příspěvek od Mektys »

Jinymi slovy ten mix ma 6x Aux, tedy pocitam 6x mono vystup (XLR=mono ze?). Docetl jsem se, ze lze 2 Aux sloucit do stereo. Pokud by pak dva xlr kabely vedly do zarizeni Behringer Powerplay P1 a z nich sluchatka, meli bychom vsichni 3 stereo monitoring do usi, je to tak?
Diky
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Váš stávající powermix můžete použít jak zesilovač. Mix provedete v digitálním mixu a do power mixu provedete smíchaný signál, např. do jedné z šavlí. Nevím, jak řešíte monitory, ale pro ně stejně potřebujete separátní zesilovače s pasivními bednami či či aktivní bedny.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jak píše, monitoring řeší přes sluchátka, což je velký problém, pokud to má být stereo. Bohužel mixpulty stereo výstupy na monitory nemají, takže je to potřeba je řešit jako 2x mono se všema komplikacema, co s tím souvisí. To mně jako občasnému klávesákovi taky vadí a vymyslel jsem následující jednoduchou fintu, která se dá provést s Nord Stage: nechám si přivést odposlechovou cestu, kde bude vše kromě kláves a zapojím si to do AUX IN, který Stage má. No a sluchátka si strčím přímo do Norda a zvuk budu mít přímo z něj. Ještě jsem to ale v praxi nevyzkoušel.
Mektys

Příspěvek od Mektys »

To je zajimavy napad. To s Nordem vyzkousim:-) Myslim ale, ze by scenar, ktery jsem popsal mel take fungovat ne? V konfiguraci mixu jde sloucit 2 aux vystupy do sterea a kdyz ty dva kabely doputuji do Powerplay PM 2 (ma 2x xlr vstup), melo by do sluchatek jit pekne stereo nebo ne? Pro klavesaka je stereo zaklad, jinak je to des. Dik
Mektys

Příspěvek od Mektys »

vasekh píše: 8.10.2023 9:05 Jak píše, monitoring řeší přes sluchátka, což je velký problém, pokud to má být stereo. Bohužel mixpulty stereo výstupy na monitory nemají, takže je to potřeba je řešit jako 2x mono se všema komplikacema, co s tím souvisí. To mně jako občasnému klávesákovi taky vadí a vymyslel jsem následující jednoduchou fintu, která se dá provést s Nord Stage: nechám si přivést odposlechovou cestu, kde bude vše kromě kláves a zapojím si to do AUX IN, který Stage má. No a sluchátka si strčím přímo do Norda a zvuk budu mít přímo z něj. Ještě jsem to ale v praxi nevyzkoušel.
Apropo tento scenar fungovat nebude, pokud myslis vstup do NS “monitor in”. Jiný vstup NS nemá. Problem je, ze zvuk je routovan do vystupu ch1 a 2 tedy prichozi zvuk by se vracel zase zpet vsem:-) Leda prenastavit NS na vystup ch3 a 4. Tam by se teoreticky melo poustet jen piano. Vyzkousim to.
José

Příspěvek od José »

Relativně levný Zoom, řada livetrak má, tuším, stereo sluchátkové monitorovací cesty (každá, tuším, s možností vlastního sakum prdum mixu, včetně eq, poměru ef. jednotky), a možností nahrávání jednotlivých stop na SD kartu/rovnou do PC/mac
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Mektys píše: 8.10.2023 10:29 Leda prenastavit NS na vystup ch3 a 4. Tam by se teoreticky melo poustet jen piano. Vyzkousim to.
jj, takhle jsem to myslel
Mektys

Příspěvek od Mektys »

vasekh píše: 8.10.2023 18:59
Mektys píše: 8.10.2023 10:29 Leda prenastavit NS na vystup ch3 a 4. Tam by se teoreticky melo poustet jen piano. Vyzkousim to.
jj, takhle jsem to myslel
Takto by to asi bylo hratelné, ale přijde se komletně o Hammond leslie - protože (nikdo neví proč), ale leslie jde pouze do kanálu 1 a 2:-) Musíme přejít na digitální mix Behringer XR18 a výstupy AUX si vytáhnu ve stereu do tohoto:https://www.muziker.cz/behringer-powerp ... RVEALw_wcB

Pak by to mělo být OK. Powermix Yamaha EMX5016CF jde tedy do prodeje:-) Díky moc za rady.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“