Tvary a rozměry elektrických kytar

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Tvary a rozměry elektrických kytar

Příspěvek od kocour »

Zdravím ... :wink:
doposud jsem byl aktivní hlavně dole v sekci Home made. Možná že téma Design elektrické kytary a měření bude zajímat i zdejší čtenáře:
https://www.gitarren-navigator.info/cs/design
přehled tvarů korpusů a hlav el. kytar
https://www.gitarren-navigator.info/cs/ ... lady-tvaru
Množství dalších grafik, diagramů a tabulek jsou i na Facebooku:
https://www.facebook.com/Gitarren-Navig ... 1462259851
Doprovodné texty jsou v němčině i angličtině, ale v češtině se cítím i po 36 letech "venku" doma.
J.J. :wink: kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvary a rozměry elektrických kytar

Příspěvek od kocour »

Anglická verze "Navigatoru" je už od září 2021 na knižním trhu, i na Amazonu.
Image cover GSN.jpg
Český překlad všech textů 220 stránkové knihy, s orientačními výkresy a obrázky je jako 42-stránkový PDF-soubor
CZ-Titul-PDF.jpg
zdarma a volně ke stažení zde:
https://www.gitarren-navigator.info/cs/downloads

J.J.
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
MartyC

Příspěvek od MartyC »

To je super počin , respekt a Velký dík.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
torst

Příspěvek od torst »

díky moc. asi to nikdy nevyužiju, ale ukládám pro případ.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

V případě, že máte e-book "Guitar Shapes Navigator", jsou číslování stránek posunuté. Potom je rychlejší hledání a listování podle kapitol (Chapter ...). K tomu poslouží obsah knihy (Content...)
E-book-to-paperback.jpg
:idea: :wink:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

V Kapitole 3 "Jádro strunového hudebního nástroje" se předkládá užitečný pomocník pro kutily
Šablona STARTing - základní plán jádra kytary na tvrdé bílé HDF-desce o tlouštce 3 mm.
Znázorňuje, kde se musí umístit kobylka, při zvolené délce menzury strun, dále kde má být ořech a 12-tý oktávový pražec a poslední pražec (21 nebo 22 či 24-tý). Dále i čelní stranu lože krku a další podrobnosti, podle potřeby (například profily krku v polohách 1 - 7 - 12).
zdarma a volně ke stažení zde:
https://www.gitarren-navigator.info/cs/downloads
"Startings Tplt survey"
:idea: :arrow: :wink:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

RD Artist je zajímavá kytara a chtěl jsem ji už dávno změřit. A nejlépe s gibsonskou menzurou 629 mm. Protože většina obrázků Rdéčka je s menzurou Fender 648, zakreslil jsem obě polohy oktávových pražců (XII). To je rozhodující pro lícování těla s krkem.
RD-Artist-Grid-TAB.jpg
:wink: :?:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Zajímavé je porovnání obrysů těla kytar Fender Toronado (Gibson-menzura 24.75") oproti Fender Jazzmaster ( Fender-menzura 25.5"). Výchozím bodem je nulový bod pod kobylkou:
Compar-TND-JZM.jpg
Toronado v rastru:
Toronado-tiles-TAB.jpg
Jazzmaster v rastru:
Jazzmaster-tiles.jpg
:idea: :?: :?:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Design korpusu "bezhlavé" kytary musí počítat s prostorem pro umístění ladících mechanik. Ty mohou být přímo součástí systému kobylky.
Něco takového bych sotva dal do souvislosti s posvátnou kytarou Telecaster, ale při prohlížení stránek Strandberg jsem se hned zastavil u této ergonomické varianty Telky,
a podíval jsem se zblízka na její proporce:
Strandberg-T-faned.jpg
Profily krku by si taky zasloužily proměření, ale snad později.
:wink:
Přílohy
Strandberg-Tele-Fnd.jpg
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Porovnání obrysu Strandberg Sälen Deluxe NX s obrysem Fender Telecaster
Strandb-T-vs-Fnd-T.jpg
V podstatě nemají oba modely kytar mnoho společného. Už jenom pro tradiční Tele charakteristickou kobylku nahrazují jednotlivé ladící a intonační prvky pro multiscale a faned frets.
:!: :?:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Porovnání obrysu Warwick Corvette s obrysem MM Stingray
Ww-to-MM-bass.jpg
:idea: :?:
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

super srovnavacky :) nejvtipnejsi by teda bylo srovnani Warvick Corvette vs NS Spector :D #kradez

jinak Toronado bylo az do prichodu Meteory posledni originalni tvar od Fenderu.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Kinx píše: 19.04.2022 21:22 super srovnavacky :) nejvtipnejsi by teda bylo srovnani Warvick Corvette vs NS Spector :D #kradez
:idea: :!: Není to krádež, ale určitě to byla ergonomická inspirace.
Spector-to-Ww-Corvette.jpg
Warwick to odlišil mohutnější erekcí horního rohu. :D :D :D
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Rickenbacker basa má horní roh jěště kapánek delší (až do kachlíku č. 51 ) :!:
E-Basses-Chapter-6.jpg
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Už je nás málo, co pamatujeme ranné Rolling Stones, ještě s Brianem a jeho "Kapkou" ... 8)
VOX-Teardrop-Guitar.jpg
P115

Příspěvek od P115 »

Nepochopil jsem, k čemu slouží poměrně komplikovaný systém "kachlíků", když obrys těla kytary lze velice jednoduše definovat tabulkou souřadnic X-Y vzhledem ke zvolenému nulovému bodu ? V libovolné potřebné hustotě a následně použít třeba pro vykreslení šablony nebo přímo pro řízení CNC výroby.
https://youtu.be/1sYYcjazk7Q?t=299
innerself

Příspěvek od innerself »

Nedávno jsem trošku pokukoval po barytonovejch kytarách, že jsem je prostě chtěl vyzkoušet, ale všim jsem si, že ty kytary nemaj jenom posunutou menzuru tak, že se protahuje pouze krk, ale posouvá se i pozice kobylky směrem ke konci těla. Nejlíp to jde vidět na extrémnim příkladu srovnání kytar a baskytar nástrojů (hlavně) od firmy B.C. Rich, kdy baskytary tvarů ironbird nebo widow, maj ještě přidělanej na konci těla rantl navíc. Posouvá se takhle kobylka teda vždycky? Nebo je to u standardních 24,75 vs. 25,5 palců tak nepatrný, že to moje oko jenom nevidí?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
volfi

Příspěvek od volfi »

No může a nemusí se posouvat kobylka. Například LTD EC 1000 a NW-44 se liší pouze delším krkem (24,75 vs 25,5). Ale většina barytonek, které vychází ze standartních modelů mají tu kobylku šoupnutou. Tím, že kobylku posuneš, tak o to můžeš zkrátit krk. Když bys prodlužoval vždycky jenom krk, tak to bude opticky dost nevyvážené, plus ti na hmatníku vznikne prostor další pražce, což asi není žádoucí. Když bys chtěl z klasickýho strata udělat 28,625" barytonku, tak dáš jinej krk, kterej je delší o 3,125", ale taky má zároveň 24 pražců. Pokud bys chtěl zachovat originálních 21 nebo 22 pražců, tak musíš šoupnout kobylku.
BTW šířka políček je u každé menzury jiná, ale to je ti asi jasné.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
innerself

Příspěvek od innerself »

Díky za vysvětlení. No prakticky mi šlo o to, že když jsem si zkoušel třeba basu, jestli by mi vyhovovala na levačku ta delší menzura tak vlastně jo. Teda nemuselo by to bejt tolik, ale řekněme, že menzura 27 až 30 palců by byla pro mě co měřim asi 187 o dost pohodlnější. Nicméně jsem zjistil, že jak maj šouplou tu kobylku, tak bych si musel tu kytaru dát vejš, abych došáhnul na tu kobylku, kdybych potřeboval tlumit. To je zase pro mě ale nepohodlný na pravou ruku, plus tim jak si to zvednu vejš, tak se mi zase posouvá i ta levačka o něco dál. Pro mě asi nejideálnější by bylo to tady conversion neck https://warmoth.com/media/wysiwyg/conve ... mpared.png
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
volfi

Příspěvek od volfi »

No první, co je potřeba u výběru barytonky určit, je požadované ladění. Například pro mě má smysl pouze 30” a tam se to bez posunutí kobylky neobejde.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“