Oprava starého komba - bordel ve zvuku

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
bucenec

Oprava starého komba - bordel ve zvuku

Příspěvek od bucenec »

Ahoj.

Vlastním staré kytarové kombo SoundKing AK60GR - má asi dobrých 20 let, ne-li více.
Dlouhou dobu stálo na půdě.
Teď sem ho zapnul a hraje relativně OK, ale potýkám se s dvěma problémy.

První problém je, že na vysokou hlasitost ve zvuku tak nepříjemně střílí (ozývají se takové rány).
Jakmile jsem dal reproduktor mimo šasi komba a vyhulil sem to, tak vše OK - takže předpokládám, že vibrace rozhýbávají prach v potenocimetrech
a to právě způsobuje ty rány.
Takže zkusím prostříkat potenciometry sprejem a mělo by to být OK.

U druhého problému si ale nejsem jistý.
Po zapnutí komba je vše OK a po krátké době se začne ozývat z komba takové šustění, praskání apod. (jakoby bordel ze sítě).
Napadlo mě, že možná po takové době to mají elektrolyty zasebou.
Chci se zeptat, má smysl vyměnit všechny elektrolyty?
Protože po takové době si myslím, že můžou být už všechny součástky rozladěné, ne jenom kondenzátory - tak zda to má vůbec smysl, i když je to investice za pár korun.

Díky za odpovědi.
Trevor
Odborník

Re: Oprava starého komba - bordel ve zvuku

Příspěvek od Trevor »

Máš osciloskop?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
bucenec

Příspěvek od bucenec »

no nějaká čína by se tu našla (nějaký do 20kHz).... jen nevím, zda mám na to skill to proměřit a najít závadu :D ..... navíc nemám ani schéma obvodu.. je pro mě lehčí vyměnit raději 20 součátek a doufat :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Pocital bych i se svitky, ne jen s ellyty, to rachtani bych viděl možná na špatný svitek
Tim osciloskopem by to slo rychleji najit noo :)
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Soustředil bych se na popraskané spoje v tišťáku u potenciometrů a jacků, kontakty jacků efektové smyčky (zkusmo propojit kabelem), poklepem plastovou tyčinkou zkusit, kde přesně to chrastí. Pak až měnit kondy. Špatný spoj může být kdekoli, v napájení, u koncového zesilovače.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“