Hluché E6 a A

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
jbiker

Hluché E6 a A

Příspěvek od jbiker »

Měnil jsem struny na “déčku”. Postupně od e1. Všechno v pořádku až k A. Zvuk jako z pod deky, i tupý pocit v ruce/trsátku při rozeznění struny. E6 hrálo normálně. Tak jsem to shodil komplet a natáhl celou novou sadu. A teď A nehraje pořád a k tomu ještě i E6. Struny DR Sunbeam 13-56 staré zásoby obě sady. Kobylkové kolíčky origo, kostěné sedlo. To je ve slotu hodně na těsno, nepovedlo se mi vytáhnout. Chtěl jsem zkontrolovat jak sedí, ani se nehnulo. Kytara do výměny hrála parádně. Napadá někoho, čím by to mohlo být?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Hluché E6 a A

Příspěvek od džetro »

Občas se stalo u Elixírů že opředení struny sklouzlo z jádra (stávalo se to běžně u Gorstrings) asi to dělají struny s kulatým jádrem u šestihraného se to nestává. Stříhal jsi před natažením nebo až po? Jiný důvod mě nenapadá.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Dík. Stříhám před motáním. Zkusím obětovat jedny XS a uvidím. Mají také kulaté jádro, tak je cvaknu až po napnutí. Kdyby se třeba odfouklo nějaké žebro, tak D taky hraje hůř, že? V tomhle případě hraje jako před tím.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

No to bude ta chyba, stříhat zásadně po namotání, XS ti to neudělají ale i tak stříhej až po.
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Čavli

Příspěvek od Čavli »

jbiker píše: 17.11.2023 8:25 Dík. Stříhám před motáním. Zkusím obětovat jedny XS a uvidím. Mají také kulaté jádro, tak je cvaknu až po napnutí. Kdyby se třeba odfouklo nějaké žebro, tak D taky hraje hůř, že? V tomhle případě hraje jako před tím.
Tohle na kulaté jádro nevypadá

https://www.daddario.com/globalassets/a ... 42-2-1.jpg
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Jo, jo. Beru zpět, máš pravdu. Na obalu je plain wire, což se tedy nerovná kruhový průřez, jak jsem si myslel. Viz jejich web:
IMG_0153.jpeg
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Já struny nestříhám nikdy, prostě ty dlouhé konce zašmodrchám, aby nelezly do rukou.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

To jsem viděl naposled u Drupiho, v době kdy začínal ...

https://youtu.be/2Zay-iewJFA?si=68zIa4oryXoVnsIP
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

On je tam má tak hezky namotané, to já ne.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

A jak to tedy dopadlo Jbiker?
Zamotky na hlave umi hezky zacvicit s nervovou soustavou neurotickeho esteta, citlivou ladickou i vysledkem snimani...
Striham vzdy (jednou i s cerstve namotanou strunou) po nasazeni. Kvuli vyse uvedenemu, ale i kvuli utirani prachu z hlavy. Nestrihaji lenosi...
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

To je pravda, já jsem lenoch, ostatně ten prach z hlavy taky neutírám.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Matěj Rak píše: 19.11.2023 9:56 To je pravda, já jsem lenoch, ostatně ten prach z hlavy taky neutírám.
:)
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Já ty struny motám halabala kolem kolíčků, nebo mi jen tak trčí do všech stran a pak mi čouhají ze zavřeného futrálu. Proto nesnáším futrály na zip. Struny stříhám jenom tehdy, když je sundávám, protože je to rychlejší.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Čavli píše: 18.11.2023 22:57 To jsem viděl naposled u Drupiho, v době kdy začínal ...

https://youtu.be/2Zay-iewJFA?si=68zIa4oryXoVnsIP
Bomba! :D

Já tedy stříhám odjakživa. Stejná délka přesahu trčícího konce. Jo, prach utírám taky … i mezi “ďourou” a kobylkou. A nesnáším upatlaný chrom na elektrice. Náš basák je ještě horší. Budiž nám uznána profesionální deformace z “civilu”.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Prskyn píše: 19.11.2023 9:38 A jak to tedy dopadlo Jbiker?
Naštěstí dobře. Tímto ještě jednou děkuji džetrovi za nasměrování. Jeden už po druhé sadě strun propadal panice. Akorát DR (Sunbeam v mém případě) tedy s výdrží resp. skladovatelností nic moc. Ještě mám 5 balení. Ale 13 sad před tím v pohodě, teď dvě za sebou zmetek. Stejně už nejdou sehnat. XS to jistí.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

jbiker píše: 20.11.2023 19:56
Prskyn píše: 19.11.2023 9:38 A jak to tedy dopadlo Jbiker?
Naštěstí dobře. Tímto ještě jednou děkuji džetrovi za nasměrování. Jeden už po druhé sadě strun propadal panice. Akorát DR (Sunbeam v mém případě) tedy s výdrží resp. skladovatelností nic moc. Ještě mám 5 balení. Ale 13 sad před tím v pohodě, teď dvě za sebou zmetek. Stejně už nejdou sehnat. XS to jistí.
Jsem rád že jsem to trefil, tím že se mi to párkrát stalo u Elixírů, jsem na 90% věděl kde je problém. Jinak není to skladováním nebo zmetkovitostí strun, měl jsi smůlu, tím ustřihnutím před namotáním se ovinutí uvolnilo z jádra. Někdy se to stane, někdy ne.
José

Příspěvek od José »

Mně se to už taky stalo - s elixiry (že by to bylo tím oteflonovaným vinutím?), na base, kde se struny kvůli vkládání do trnu zastřihávat musí, a pak když se rozjede oplet (nemusí to být ani při střihnutí, ale na tom prvním zalomení na trnu, při ladění), tak to vyjde na líťo, no. Každopádně se mi osvědčilo tu strunu v oblasti střihu až do toho zalomeni (tj na kytare tak 1 cm?) zalakovat/zalepit něčím tekutějším, (co je po ruce od transparentního laku na nehty po tavné lepidlo). S touhle hruškovinou už se mi to nestalo - navíc při navíjeni se má ta struna k tomu trnu větší tendenci přilnout a neprokluzovat.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“