monitoring při nahrávání

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
james29

monitoring při nahrávání

Příspěvek od james29 »

Ahoj všem zkušenějším kolegům,

obracím se na vás s prosbou o radu, slaboproudá elektrotechnika není paradoxně mojí silnou stránkou.

Řeším monitoring v rámci nahrávání pro nahrávající muzikanty. Točím do Cubase 11 a mám zvukovou kartu Roland Rubix 44 to znamená 4 in a 4 out.
na Out 1+2 mám naroutovaný stereo výstup do monitorů, out 3a 4 používám na monitoring pro hudebníky. Mám na ty vyýstupy naroutované mono OUT, mono jackem vedu výstup do sluchátkového zesilovače behringer HA400 kam mám zapojena sluchátka. Nicméně tím že je to mono hraje pouze jedno sluchátko, vyřešil jsem to jakousi přechodkou mono jack 6,3 přejde na jack 3,5 který je nějak zapojen že ty sluchátka hrají obě. Nicméně je to redukce a jak se hýbe kabel chvíli to hraje a chvíli ne prostě je to problematické.
Existuje prosím nějaké lepší řešení, nebo jak to řešíte Vy?

Moc díky
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: monitoring při nahrávání

Příspěvek od rotten77 »

No, potřebuuješ z toho mono udělat stereo, to je celé.

1) Můžeš si vyrobit "pasivní mix" - abys z toho mono signálu udělat stereo

Obrázek

2) Posílat tam stereo

Mám taky HA400, ale posílám tam stereo z 2. sluchátkového výstupu (zvukovka Focusrite). Nepotřebuju mít víc monitorovacích cest než tyhle 2 (jedna pro mě, jedna pro muzikanta).

3) Jiný slucházkový zesilovač

Mám pocit, že některé rackové zesilovače od Behringeru mají i mono vstupy.
james29

Příspěvek od james29 »

Děkuji za odpověd,

varianta jedna nepřichází v úvahu. vyrobit si něco podobného schopen nejsem, varianta 3 také ne, není to tak důležité abych investoval do nákupu dalšího zesilovače. Takže asi nejjednodušší se jeví varianta 2.

jestli to tedy sprváně chápu ten monitoring si naroutuju jako stereo výstup a použiju out3+4 a musím požit kabel kde na jednom konci budou 2x mono jack a na druhém 1x stereo jack který půjde do toho Behringera HA400?

Děkuji
José

Příspěvek od José »

A proč to netáháš přímo ze sluchátkového výstupu na tý kartě (kterej má výhodu vlastního poťáku), tj. normálně TRS-TRS (tedy stereojack) kabelem?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak já začnu otázkou od začátku: moc nerozumím tomu využití výstupů 3/4 na zvukovce - ve smyslu té věty "mám na ty výstupy naroutováno mono out". Mám tomu rozumět tak, že chceš z Cubase dostávat ven dva možné různé mixy příposlechu pro hudebníky nebo proč je tady zvolená tahle koncepce? Proč jako druhý výstup není klasická stereo sběrnice (tj. koncepčně stejná jako ta hlavní), jen pro výstupy 3/4?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

José píše: 23.11.2023 18:14 A proč to netáháš přímo ze sluchátkového výstupu na tý kartě (kterej má výhodu vlastního poťáku), tj. normálně TRS-TRS (tedy stereojack) kabelem?
Jen tipnu, kartu jsem nestudoval: sluchátkový výstup zhusta monitoruje jen jednu dvojici výstupů, takže obvykle tu hlavní. Samozřejmě - umožňuje-li to ovladač+aplikace karty (nebo přepínač na ní), tak tohle neplatí a do sluchátkového výstupu lze připojit ten druhý (v tomto případě) pár.

Takže nechce-li hudebník slyšet komplet mix, ale jen něco z toho (a navíc s jinými poměry), tak je jediná cesta (teda jediná smysluplná) posílat druhý mix na jiný výstup. Ideální je mít na to Control Room a Cue Mix, ale jde to i s normálními sendy.

P.

Tewerko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tewerko »

jack 6.3 mono out to stereo in.jpg
zapoj kable podla obrazku. oproti klasickemu zapojeniu treba prepojit RED a BLACK malo by to fungovat. mozno bude problem s impedanciou. treba to vyskusat.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

james29 píše: 23.11.2023 15:55 varianta jedna nepřichází v úvahu. vyrobit si něco podobného schopen nejsem
Zkus napsat Hendrekovi, něco podobného mi kdysi dělal: http://www.adsr.cz/clanek/kabel-pasivni-mix
José píše: 23.11.2023 18:14 A proč to netáháš přímo ze sluchátkového výstupu na tý kartě (kterej má výhodu vlastního poťáku), tj. normálně TRS-TRS (tedy stereojack) kabelem?
Řekl bych, že proto, že ta zvukovka má jenom jeden sluchátkovej výstup.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já dělal ale pasivní mix, ne splitter.To schéma výše se mi nezdá, signál je zkratován na zem. Ten černý by neměl být propojený s červeným.
Nepochopil jsem, proč do toho HA4 posíláš mono, má to dle manuálu normálně stereo vstup, tak ze zvukovky Y-kabelem přiveď z výstupů 3+4 stereo monitorovací signál.

Edit: upraveno.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Hendrek píše: 24.11.2023 9:35 Já dělal ale pasivní mix, ne splitter.To schéma výše se mi nezdá, signál je zkratován na zem. Ten černý by neměl být propojený s červeným.
Něž něco bastlit, koupit raději nějaký hotový multi sluchátkový zesilovač.
https://www.thomann.de/cz/millenium_ha4.htm
Pravda! (s tím splitterem). Sluchátkový zesilovač james29 má - problém je v tom, že má výstup ze zvukovky jen mono a potřebuje to rozhodit do sterea.

Myslím, že informací už je tady až až. Teď je to spíš na něm :-)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

james29 píše: 23.11.2023 15:55
jestli to tedy sprváně chápu ten monitoring si naroutuju jako stereo výstup a použiju out3+4 a musím požit kabel kde na jednom konci budou 2x mono jack a na druhém 1x stereo jack který půjde do toho Behringera HA400?
Přesně tak.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

rotten77 píše: 24.11.2023 9:41 ...Sluchátkový zesilovač james29 má - problém je v tom, že má výstup ze zvukovky jen mono a potřebuje to rozhodit do sterea....
Jen na doplnění, protože téma beru jako v zásadě uzavřené: není to problém výstupu ze zvukovky, ale podivného Jamesovo routování v Cubase, na které jsem se ptal (důvod). Ale zjevně mu to došlo o pár příspěvků výš ;-)

P.

james29

Příspěvek od james29 »

protože ten používám pro kontrolní poslech do svých sluchátek v režii
james29

Příspěvek od james29 »

pavlii píše: 23.11.2023 19:57 Tak já začnu otázkou od začátku: moc nerozumím tomu využití výstupů 3/4 na zvukovce - ve smyslu té věty "mám na ty výstupy naroutováno mono out". Mám tomu rozumět tak, že chceš z Cubase dostávat ven dva možné různé mixy příposlechu pro hudebníky nebo proč je tady zvolená tahle koncepce? Proč jako druhý výstup není klasická stereo sběrnice (tj. koncepčně stejná jako ta hlavní), jen pro výstupy 3/4?

P.
Ano, to je původní myšlenka mít dva nezávislé výstupy do kterých z Cubase namíchám dva různé monitoringy pokud budou nahrávat současně dva muzikanti. Pokud bude nejjednodušší cesta využít 3+4 jako stereo sběrnici pravděpodobně vystačím s jednou cestou. Možná to je jen můj zvyk z live zvučení které je pro mne prioritní kde se používá více odposlechových cest
james29

Příspěvek od james29 »

Každopádně moc děkuji vám všem kteří jste se zapojili,za váš čas, Asi tedy slevím ze své myšlenky mít dvě nezávislě cesty pro monitoring a udělám z 3+4 stereo out.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tewerko píše: 23.11.2023 23:38 jack 6.3 mono out to stereo in.jpg zapoj kable podla obrazku. oproti klasickemu zapojeniu treba prepojit RED a BLACK malo by to fungovat. mozno bude problem s impedanciou. treba to vyskusat.
Když už, tak bych použil custom bastl kabel TS-TRS, jeden vodič a stínění, ale na straně TRS by HOT byl propojen na piny T a R. Stínění pak na S na obou stranách.
Takto si natvrdo splitneš signál do R+L vstupů sluchátkového zesilovače. Jediný downside bude, že budeš mít na konci kabelu jinou impedanci (teoreticky poloviční? paralelní zapojení). Co to udělá se sinálem nevím. třeba nic pro monitoring podstatného. Pak bys mohl mít 3 a 4 výstup nezávislé.

Jediné co potřebuješ, je to vyzkoušet. Kup pár levných komponent (konektory a kabel) a udělej si testovací zapojení, pokud to bude fungovat dobře, necháš si pak udělat solidní kabel. Nebo si ho spájíš nakonec taky sám.
james29

Příspěvek od james29 »

Hendrek píše: 24.11.2023 11:00
Tewerko píše: 23.11.2023 23:38 jack 6.3 mono out to stereo in.jpg zapoj kable podla obrazku. oproti klasickemu zapojeniu treba prepojit RED a BLACK malo by to fungovat. mozno bude problem s impedanciou. treba to vyskusat.
Když už, tak bych použil custom bastl kabel TS-TRS, jeden vodič a stínění, ale na straně TRS by HOT byl propojen na piny T a R. Stínění pak na S na obou stranách.
Takto si natvrdo splitneš signál do R+L vstupů sluchátkového zesilovače. Jediný downside bude, že budeš mít na konci kabelu jinou impedanci (teoreticky poloviční? paralelní zapojení). Co to udělá se sinálem nevím. třeba nic pro monitoring podstatného. Pak bys mohl mít 3 a 4 výstup nezávislé.

Jediné co potřebuješ, je to vyzkoušet. Kup pár levných komponent (konektory a kabel) a udělej si testovací zapojení, pokud to bude fungovat dobře, necháš si pak udělat solidní kabel. Nebo si ho spájíš nakonec taky sám.
děkuji za radu, ale to je přesně to čeho nejsem schopen a i kdybych se o to pokusil výsedek bude tristní. ve svých letech znám své limity a vlastně to co píšeš je pro mě španělská vesnice, protože jsem se slaboproudem v této fázi nikdy nezabýval. Moje znalosti začínají na úrovni zapojování komponent originál kabely. ALe děkuji za snahu.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak když mi zaplatíš poštovné a něco málo za materiál (na pivo), jsem schopen ti ze zbytků, co se mi válí doma, udělat testovací prototyp mono -> "fake stereo" kabelu (levné konektory a kabel). Písni mi kdyžtak SZ.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

james29 píše: 24.11.2023 10:49
pavlii píše: 23.11.2023 19:57 Tak já začnu otázkou od začátku: moc nerozumím tomu využití výstupů 3/4 na zvukovce - ve smyslu té věty "mám na ty výstupy naroutováno mono out". Mám tomu rozumět tak, že chceš z Cubase dostávat ven dva možné různé mixy příposlechu pro hudebníky nebo proč je tady zvolená tahle koncepce? Proč jako druhý výstup není klasická stereo sběrnice (tj. koncepčně stejná jako ta hlavní), jen pro výstupy 3/4?

P.
Ano, to je původní myšlenka mít dva nezávislé výstupy do kterých z Cubase namíchám dva různé monitoringy pokud budou nahrávat současně dva muzikanti. Pokud bude nejjednodušší cesta využít 3+4 jako stereo sběrnici pravděpodobně vystačím s jednou cestou. Možná to je jen můj zvyk z live zvučení které je pro mne prioritní kde se používá více odposlechových cest
Ano, to mě taky napadlo. Nicméně na tohle bys potřeboval jiný sluchátkový distributor; tenhle ti podobný úmysl nenabídne jinak než jen separátně pro L nebo R kanál (má totiž jen jeden stereo vstup). Kdybys měl distributor se dvěma stereo vstupy, dalo by se to takto realizovat a - byť MONO signál - byl by slyšet v obou kanálech připojených sluchátek. Podle výběru vstupu pak Mix1 (= výstup "3") nebo Mix2 (=výstup "4").

P.

james29

Příspěvek od james29 »

pavlii píše: 24.11.2023 13:52
james29 píše: 24.11.2023 10:49

P.
Ano, to mě taky napadlo. Nicméně na tohle bys potřeboval jiný sluchátkový distributor; tenhle ti podobný úmysl nenabídne jinak než jen separátně pro L nebo R kanál (má totiž jen jeden stereo vstup). Kdybys měl distributor se dvěma stereo vstupy, dalo by se to takto realizovat a - byť MONO signál - byl by slyšet v obou kanálech připojených sluchátek. Podle výběru vstupu pak Mix1 (= výstup "3") nebo Mix2 (=výstup "4").

P.
pokud bych to nějak rozchodil měl jsem v plánu pořídit další distributor čímž bych vlastně získal dvě odposlechové cesty a na každé 4 odposlechy. Více vstupě distributory už se cenově vymykaly tomu co jsem byl ochoten investovat.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“