Náprstky pro vybrnkávání prsty

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Náprstky pro vybrnkávání prsty

Příspěvek od džetro »

MikeDundee píše: 23.03.2021 11:15
džetro píše: 23.03.2021 9:18 Já jsem nikdy nehrál nehty, stále stříhám ale potřeboval jsem ochránit bříška prstů, 4 hodinové hraní jen prsty neubrnkám, chvíli to trvalo než jsem si zvykl napřed kovové prstýnky a nakonec plastové které mi sedí. Ty Alaska Pik jsem zkusil ale absolutně neřešily můj problém (nekryly bříška a při mých kátkých nehtech je nebylo za co zasunout)
Džetro a zeptám se - když se naučíš hrát na ty prstýnky, nemáš pak problém s tím, když chceš opět hrát bříšky ? Na ty malé kytary bych chtěl stále hrát bříšky a na velké prstýnky, tak jestli se dá naučit jednoduše mezi tím přepnout :-) Jestli bych v tom měl mít guláš, tak to bych raději zůstal u bříšků a trsátka...
Právě že problém nemám, doma a kratší koncerty hraju prsty, celovečerní akce takto nedám. Technika je stejná takže pokud hraješ prsty jak jsi psal, neměl bys mít větší problém hrát s prstýnky, já trsátko nepoužívám vůbec, prstýnkama hraju i na el. kytaru, 12 strunku a mandolínu. Vyzkoušej co za typ ti sedí, někdo kov někdo plast.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Japhy

Příspěvek od Japhy »

himself píše: 23.03.2021 8:09 Jinak hovadiny typu šestnáctky mě nezajímají, to jsem ani nevěděl, že existuje :)
Tak určitě... Tyhle dráty bych bez prstýnků rozeznívat nechtěl. Ono se to hodí být pán prstenů s kusem železa v levačce, po x hodinách hraní mi hrozí leda tak karpály a špinavé prsty od strun.
daddario-ej42.jpg
Přecházet mezi různými drnkátky je snadné, na každý nástroj mám něco jinýho a nemám potřebu to míchat. Prstýnky na dobro, Bluechip na akustiku a nylonové trsátko nebo holý prsty na elektriku. U všeho se snažím vydolovat solidní tón a s dílčími úspěchy se snad daří. Různá udělátka typu kombinace palcového prstýnku a trsátka, různě zohýbané dráty a další exostické značky prstýnků skončily na věky věků v krabici zapomnění. :D Ale jsou pořád mezi námi tací co jim je líto pár desetikorun a stříhají si prstýnky z konzervy od lančmítu. Fakt, znám dva takové.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
MikeDundee

Příspěvek od MikeDundee »

Tak mi dneska přišly z USA Ultimate Guitar Finger Pick, měli zrovna slevu 20% a poslali mi ještě jeden grátis.
Tím, že je to silikon a v něm pevně zalitý umělý "dráp", takje to dost pevné a stabilní v obou směrech (podebrání struny při vybrnkávání i strumming v opačném směru). Hůř se to teda nasazuje, musím si naslinit prst aby tam vklouzl a ze začátku podivný obepínající pocit, ale za chvíli jsem přestal vnímat. Na palci mají integrované trsátko.
Na to, že jsem s tím hrál poprvé v životě, tak jsem byl ihned schopen brnkat nějaké rozložené akordy a jednoduché melodie. Pozn. nemůžu porovnat s ničím jiným, jiné prstýnky jsem nezkoušel.
Kdyby někoho zajímalo, tady je videoukázka:
https://www.youtube.com/watch?v=ECbtdTA4rqE
cid

Příspěvek od cid »

Zdravím! Džetro (nebo kdokoliv jiný), mám dotaz na prstýnky. Píšeš, že ti vyhovují plastové a mě by zajímalo, od které firmy, nebo máš více favoritů?
Furcha z řady Blue už mám doma a na „stará kolena“ zkouším prstýnky, nikdy jsem je nepoužíval, ale baví mě to. Na palec mně zatím sedí vysouvací plastový Fred Kelly Bumblebee a kamarád co hraje na dobro, mně půjčil na vyzkoušení prstové (nemagnetické) Dunlopy a mně ty kovové nesedí, blbě se mně s nimi hraje a zajímám se, co si z plastových vybrat, kterou značku? O nic nejde, když tak skončí v šuplíku.
Za případné reakce, předem děkuji.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

cid píše: 11.11.2023 18:40 Zdravím! Džetro (nebo kdokoliv jiný), mám dotaz na prstýnky. Píšeš, že ti vyhovují plastové a mě by zajímalo, od které firmy, nebo máš více favoritů?
Furcha z řady Blue už mám doma a na „stará kolena“ zkouším prstýnky, nikdy jsem je nepoužíval, ale baví mě to. Na palec mně zatím sedí vysouvací plastový Fred Kelly Bumblebee a kamarád co hraje na dobro, mně půjčil na vyzkoušení prstové (nemagnetické) Dunlopy a mně ty kovové nesedí, blbě se mně s nimi hraje a zajímám se, co si z plastových vybrat, kterou značku? O nic nejde, když tak skončí v šuplíku.
Za případné reakce, předem děkuji.
Používám obyč. Dunlopy, bílé nebo želvovinové (otřejší zvuk) jen je třeba si vybrat velikost (M, L) ať dobře sedí. Palčák mám taky Dunlop, platí totéž, dopasovat velikost.
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
cid

Příspěvek od cid »

džetro, dík že jsi se podělil o výsledek letitých zkušenosti, já už jsem mimo hráčské komunity, s prstýnkama začínám, je to nádhera a kupodivu mně to nedělalo velký problém, myslel jsem, že to bude horší a jsem zvyklý i na malíček.
Prolezl jsem na netu co mě napadlo, protože jsem měl v těch „želvách, želvovinách, Tortexech, tortoidech a shellech“ zmatek a jestli jsem to pochopil správně, ty bílé od Dunlopa jsou z nylonu a ty "želvovité" z plastu, kterých Dunlop používá několik druhů.
Vyrazím do Prahý :wink: , podívám se na netu, kde mají na prodejně Dunlopy, odzkouším zda L nebo M a vezmu hned oba druhy, čas ukáže.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Jasně, nestojí to moc, kup co mají a časem uvidíš co ti sedí.Trvanlivost se dá počítat na roky.
cid

Příspěvek od cid »

Tak jsem poprvé vyzkoušel plastové prstýnky (Dunlop „L“) a modrají mně prsty, tak je zkusím napařit v horké vodě, ale nemám s tím žádnou zkušenost.
Když vidím, co vyvádí na podiu Tommy Emmanuel, který má jenom plastový palec, tak to bude pro mne asi nejlepší řešení.
Edit: Prstýnky na akustiku mně překáží a je jedno jaké. Naopak, palcové trsátko je bezvadné, chtělo to prostě odzkoušet.
Děkuji za pomoc.
Naposledy upravil(a) cid dne 24.11.2023 11:14, celkem upraveno 3 x.
himself

Příspěvek od himself »

Poslechni si Tommyho "story behind" k songu (The Man With the) Green Thumb :)
Japhy

Příspěvek od Japhy »

S úpravou tvaru palcového prstýnky nějaké zkušenosti mám, opatrně prohřát ve vroucí vodě jen ten ohyb (držet celý prstýnek pinzetou aby ses neopařil a aby se prstýnek nerozbalil). Pak vyjmout a opatrně přes hadr podržet v cílovém tvaru než vychladne. Nebo si rovnou odpustit kapitolu s Dunlopem a jít u palce třeba do Golden Gate nebo Bluechip (radši se posaď než začneš googlit cenu). A dej šanci kovovým na prsty, plastové mají hnusný tón, sorryjako. Cca 30 let sběru zkušeností, snažím se ti ušetřit prošlapávání slepých uliček.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Japhy píše: 27.11.2023 17:42 S úpravou tvaru palcového prstýnky nějaké zkušenosti mám, opatrně prohřát ve vroucí vodě jen ten ohyb (držet celý prstýnek pinzetou aby ses neopařil a aby se prstýnek nerozbalil). Pak vyjmout a opatrně přes hadr podržet v cílovém tvaru než vychladne. Nebo si rovnou odpustit kapitolu s Dunlopem a jít u palce třeba do Golden Gate nebo Bluechip (radši se posaď než začneš googlit cenu). A dej šanci kovovým na prsty, plastové mají hnusný tón, sorryjako. Cca 30 let sběru zkušeností, snažím se ti ušetřit prošlapávání slepých uliček.
Z pohledu dobristy a banjisty a bluegrassového hráče jsou asi plasty na prst out ale pro mě bluesmana na kytaru a openback banjo je ten zvuk velmi málo jiný než u kovových (kterých mám hromadu) a ty plasty mi lépe drží na prstech a lépe se mi s nimi hraje.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Že bych prohrabal pixlu od instantního čaje? Myslím, že tam nějaké plastové taky mám, vůbec mi nejde do hlavy že by ten zvukový rozdíl měl být tak nepatrný a paměť mi už moc neslouží jestli to bylo jen o fous nebo velký špatný. U těch plasťáků by mi asi vadilo jak jsou tlusté a nejdou tak dobře přizpůsobit, dvoupáskové Propiky už mám přizpůsobené jak bačkůrky. :-) Třeba u dobra je pravačka hlavně při doprovodu docela rozevlátá a i s kovovými prstýnky se dá hrát docela perkusivně a čuňácky když si to situace žádá.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Taky mi to nedalo a vyzkoušel jsem všechny druhy co mám. Nejhůř mému uchu zněly mosazné Dunlopy, slušně zněly ty lesklé Dunlopy, Propik se mi nelíbily vůbec, moc tvrdé. Plastové znějí nejostřeji, nejvíc mě překvapil kovový palčák Dunlop, suer zvuk ale padá z palce :-(
Je mi jasné že u Dobra je vše jinak.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Tyjo, úplně obráceně, všecko :-) Palcový kovový Dunlop jsem nepřepral, ale mám ho v tý dóze taky. Stejně je nejdůležitější vlastní pocit a vlastní ucho. Zkusím, poreferuju.
cid

Příspěvek od cid »

Zdravím! Jak už jsem psal, prstové prstýnky a je jedno z jakého materiálu jsou, mně nesedí, ten úhel je jiný, než jsem za léta zvyklý. Nehty dorostly, od paní jsem vyfasoval pilníček a nemám co řešit.
Mám doma palcové Dunlopy z "želvoviny", bíly z plastu plastu i posuvný Bumble Fred Kelly, ale mám dojem, že nejsou až tolik vhodné ke kytaře. Všechno mně připadá tvrdé, oproti nehtům hrajou dost silně, i když se to učím "ukočírovat", ale o co mně jde.
Kamarád, který používá kovové prstýnky na dobru, hrábnul do pixly a něco mně donesl. Vybral jsem si to, co je na obrázku a marně hledám, co je to za model a kdo to vyrábí, nebo lépe řečeno to vyráběl? To trsátko bude klidně 20-30 let staré a už začínám pokukovat na netu, co má podobný tvar.
Špička, kterou se hraje je tenčí a průběžně se ztenčuje. Drží mně perfektně, má plochu a výřez, proto neklouže, na palci ho skoro necítím a zatím je to to nejlepší co mně vyhovuje a už si prohlížím, co se tomu podobá. K nehtům mně zvukově sedí nejlépe.
-----
Prohrabávám net a ten palčák je opravdu starý. Po všech těch nových plastových materiálech s exotickými názvy mě napadlo, že to bude zřejmě celuloid a ty jak jsem zjistil, se stále vyrábějí...každý jsme nějak začínali :oops:
Přílohy
palcovetrsatko.jpg
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Jak píšeš že ti nesedí úhel prstýnků (protože prstýnky nenahrazují nehty, je to spíš ochrana bříšek prstů) tak mě napadlo jestli by ti nesedlo tohle
https://alaskapik.com
Nahrazuje to nehet, tak by to mohlo být ono. Pohledej kde u nás to mají a koukni na yt na nějaká videa. Ten palčák nevím co je zač :-(
cid

Příspěvek od cid »

Já už jsem na Alaska Pik koukal a vyřadil je z hledáčku, ale přehlédnul jsem jednu zásadní věc, která je na odkazu od Tebe zřejmá, že se zasouvají pod nehet, to je ale jiná káva, vyzkouším je.
Co se týká palčáku, sehnal jsem teď v zapadlém krámku ve směsce něco podobného jako na obrázku a celuloid je pro mne vítěz a celuloidová Daddario National Thumb už mám na seznamu, snad to bude ono.
Bordel mám v tom, jak výrobci značí které rozměry? Když jsem si vybíral kusovky od Dunlopa, měl jsem dojem že mezi L a M je rozdíl v průměru a vzal "L", ale u Daddario mám z fotografie dojem, že se jedná o délku špičky? Dokonce jsem někde četl, že si objednal oboje L i M a psal, že průměr je stejný, také tápal, jako já.
Když to někdo kupuje poprvé, některé věci přehlédne, ale u Dunlopu to bylo na palci cítit, ale ono to může být kus od kusu jiné. Dokonce jsem v recenzi na Daddario Thumb četl, že se dotyčnému stalo, že se mu struna dostala pod kroužek, což se mu u jiných výrobcu nestalo...Ono už z fotek u Thomanna je zřejmé, že je každý kus "prototyp" a některé kousky vypadají trochu jako pinzeta. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“