Lampove vs. modelingové kombo

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Ecilek1020

Lampove vs. modelingové kombo

Příspěvek od Ecilek1020 »

Nazdar muzikanti :-)
hodně bojuju se zvukem kytary - mám Strata VINTAGE V6M SSB. K němu mám lampu Marshalla DSL20CR a pak mám také možnost hrát i přes modeling Bosse Katana MKII 50W.
Je dle Vás lepší hrát přes lampu doplněnou krabičkama typu Reverb/Delay (mám akorát Tube Screamer) nebo přes modelingové, kde se dají nastavit efekty přímo na kombu, ale ty myslím oproti krabičkám nemají takový výkon že?

Jde mi o to, že bych chtěl dostat z kytary čistý bluesový zvuk, pro představu:
https://www.youtube.com/watch?v=us6-mrNFzqc
https://www.youtube.com/watch?v=wNFkX2pjyLQ (od 1:12)
https://www.youtube.com/watch?v=QnjjLp_CepY
Jak bych mohl docílit takového zvuku?

Dííky moc za každou radu či typ.
Hudbě zdar :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Lampove vs. modelingové kombo

Příspěvek od Hendrek »

Co to znamená, že efekty nemají výkon?
Hrej na to, co ti lépe zní. Tečka.
Přesouvám do správné sekce.
Ecilek1020

Měl jsem na mysli to, zda jsou ty krabičky k tomu Marshallovi srovnatelné s efekty na modelingovém kombu.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, je to jako srovnávat jabka a hrušky. Ve výsledku lze z obojího udělat dobrý kompot. Není to ani tak o tom, která varianta je lepší, ale o tom rozumět tomu, jak ty efekty vkusně nastavit. Na modelingu budeš mít ze začátku hotové nějaké presety, ty mohou být dobré nebo špatné, ale neznamená to, že efekty samotné jsou špatné. U analogu si to prostě budeš muset na začátek nějak nakroutit sám, podle uší.
Tebou uvedené videa obsahují celkem běžný lehce nakreslený zvuk s trochou reverbu nebo delaye. To zvládneš s lampou a těmi uvedenými efekty, stejně tak s tím modelingem, s přehledem. Jde jen o to, zda chceš mít krabičky na podlaze a možnost zapínat je při hraní nohou, i když s footswitchem toto můžeš i s modelingem. Pokud budeš používat krabičky, pravděpodobně tě nemine poskládat si malý pedalboard, kde budeš mít vše už zadrátované a vyřešeno napájení krabiček. Je to více taková skládačka. V modelingu toto dostaneš již vše v jednom.
torst

Příspěvek od torst »

Souhlas Hendrekem. Podle toho co píšeš, tak jsi spíš začátečník, takže by ti Katana posloužila líp, resp. dostatečně. Jinak dobrá volba, Katanu považuji z modelingových comb za nejlepší.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ecilek1020

OK díky za rady. Je mi jasné, že je potřeba si s tím pohrát a zároveň hrát :D. S kapelou mám odehráno asi 1,5 roku, hrajeme soft rock s prvky folku a bluesu, takže opravdu je pro mne ten čistý, lehce nakreslený zvuk značka Ideál.
Ta Katana mi jako zní dobře, efekty jsou tam též OK, ale spousta kytaristů se kterýma jsem se v poslední době bavil, mi spíše doporučilo lampu a k tomu ty krabičky. Jelikož je jistě rozdíl, když modeling Boss celé kombo stojí kolem 6000 a samotná krabička např. na Reverb stojí kolem 4000 a to je pouze jedna krabička. Tudíž to asi musí být pak i rozdíl co se týče kvality a zvuku oproti té Kataně, který to má všechno "all in".
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ano, ale například vyrobit něco ručně je také mnohem dražší, než to vyrobit na lince robotem. Nebo součástky potřebné pro lampové kombo vs. miniaturní součástky do plošného spoje, opět rozdíl v ceně. O kvalitě výrobku to nic nevypovídá. Prostě se nedají srovnávat jabka a hrušky. Způsob tvorby tónu je u obou variant naprosto odlišný. Klasici ti doporučí lampu, progresivci zase například multiefekt s impuls response technologií. Něco si prostě vyber (co ti dovolí peněženka, nebo k čemu více tíhneš) a tím začni. Pokud je ti bližší analog než digitál, běž do lampy. Rozhodnutí za tebe nikdo z fóra neudělá.
torst

Příspěvek od torst »

"Jelikož je jistě rozdíl, když modeling Boss celé kombo stojí kolem 6000 a samotná krabička např. na Reverb stojí kolem 4000 a to je pouze jedna krabička. Tudíž to asi musí být pak i rozdíl co se týče kvality a zvuku oproti té Kataně, který to má všechno "all in"."
Tohle možná platilo před 25 lety v éře ZOOMů a Digitechů. Dnes jsou ty simulace na takové úrovni, že není třeba ohrnovat nos. Lampa je sice tradiční grál, ale záleží i na stylu a typu veřejné produkce. Pro účel, o kterém píšeš, by byla Katana naprosto vyhovující. Ty počtářské rovnice nesedí. Comp s nahrávacím softem je taky levnější než analogové studio a nahrávky nevytváří horší, ehm, spíš lepší.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ecilek1020

Ok díky za Vaše názory. Teď jsem zkoušel nějaké své vyhrávky přímo v našem nahrávacím studiu a ta Katana mi fakt sedne o kapku víc. Chtěl jsem se ještě zeptat, zda jsou vhodné i k digitálu (Boss) krabičky? Dííky
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jestli má kombo efektovou smyčku, pak se očekává, že tam píchneš krabičky typu chorus, delay, reverb, apod. S těmito typy by neměl být problém.
Analogové zkreslení před kombem už bude nutné vyzkoušet, jak si to sedne.
José

Příspěvek od José »

Tady Kinx testoval všechny možné komba Boss věcí
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“