Jaké používáte struny?
Pravidla fóra
Re: Jaké používáte struny?
Thomastik Plectrum používám na jedné své šunce a dost mě baví.
Ahoj holoto, struny na šunce právě dosloužily, tak jsem vybral zase něco méně obvyklého, Savarez 11-46 (ano, 46). https://www.muziker.cz/savarez-1610mf-argentine
Jsou to flamenco/gypsy struny s měkčími basy. Znovu jsem se utvrdil v tom, jak nesmyslně dlouho čekám s výměnou, protože kytara přeci stále ještě dobře zní - ale pak po výměně je to šok. Udělal jsem na kytaře drobnou údržbu a na to, že to je překližková parlorka asi za 3k z druhé ruky, tak jsem úplně nadšen. Je to moje oblíbená kytara, viz vlákno oblíbená kytara
Pro ty, co hledají zvuk jak zvon, to samozřejmě není. Struny mají středový, perkusní a takový rychlý zvuk. Obecně hledám struny s měkčími basy (můj standard je 12-50), a tohle je tedy neuvěřitelně zábavné. Myslím si, že jsem celkově technicky dost špatný hráč s nejistýma chybujícíma rukama a citlivý na změny, nedokonalosti kytary, apod., a tyhle struny jsou velmi player friendly.
Jsou to flamenco/gypsy struny s měkčími basy. Znovu jsem se utvrdil v tom, jak nesmyslně dlouho čekám s výměnou, protože kytara přeci stále ještě dobře zní - ale pak po výměně je to šok. Udělal jsem na kytaře drobnou údržbu a na to, že to je překližková parlorka asi za 3k z druhé ruky, tak jsem úplně nadšen. Je to moje oblíbená kytara, viz vlákno oblíbená kytara
Pro ty, co hledají zvuk jak zvon, to samozřejmě není. Struny mají středový, perkusní a takový rychlý zvuk. Obecně hledám struny s měkčími basy (můj standard je 12-50), a tohle je tedy neuvěřitelně zábavné. Myslím si, že jsem celkově technicky dost špatný hráč s nejistýma chybujícíma rukama a citlivý na změny, nedokonalosti kytary, apod., a tyhle struny jsou velmi player friendly.
to himself, díky za tip, zkusíme.
Trochu jsem hledal, a zjišťuji, že dvanáctky neexistují, to je škoda 
Jo, tohle podepisuju. Člověk si postupně zvyká, stejně jako ta vařená žába, ale když pak struny vymění, teprve slyší, jaká hrůza to byla. A zajímavé je – nejspíš to souvisí s profilem pražců a takovými věcmi – že na některých kytarách ty struny umírají postupně, zatímco na jiných chcípnou náhlou smrtí. Na takovou teď bohužel hraju, tam musím struny měnit dost často.himself píše: 6.12.2023 8:19 Znovu jsem se utvrdil v tom, jak nesmyslně dlouho čekám s výměnou, protože kytara přeci stále ještě dobře zní - ale pak po výměně je to šok.
Je fakt, že já mám naopak docela rád, když struny trochu "zestárnou". Ideální zvuk je zhruba po dvaceti hodinách hry do cca 70 hodiny. Pak už měním. Úplně nové struny naopak na svých kytarách nemám rád.
Doplňuji: používám XSAPBR, takže ty uvedenou "časovou osu" poměrně snadno zvládnou.
Doplňuji: používám XSAPBR, takže ty uvedenou "časovou osu" poměrně snadno zvládnou.
Jelikož jsou struny spotřebák, kde prostě jsou ty výdaje nutné (jakože stejně jako benzín, pivo, chleba, elektřina a jiné složenky), někdy neškodí provozovat stejný druh strun souběžně na víc kytarách. Pak se projeví, za co ty struny stojí a na co se hodí. Samozřejmě, nové je nové (a sakra se to projeví), usazené a čerstvě zestárlé jsou téměř signifikantní, ve spojitosti s konkrétním nástrojem, starší až staré jsou zas o něčem jiném (spíše o zvukové perverzi uživatele - ovšem, mohou se hodit na konkrétní požadovaný zvuk při nahrávání).
Abych si udělal sám představu, zkoušel jsem spoustu značek, spíš těch lepších, včetně Elixírů, tam jsem měl dojem, že to je zde takový
svatý grál. Je to podle mě dobrá kvalita, ale přesto jsem dal přednost značce Daddario. Tady se mě nejvíc osvědčil model Daddario XSAPB12-53.
Dlouho jsem byl přesvědčený, že to jsou ty nejlepší struny, tedy z mého pohledu. Pak jsem objevil značku Curt Mangan. Ty teď testuji již druhý
rok a jsem s nimi více než spokojený. A sice Curt Mangan Strings - 12-53 Phosphor Bronze. Teď jsem nasadil pro srovnání model Curt Mangan Strings - 11.5-53 Phosphor Bronze. Zvukově hodně podobné těm Daddárkám o kterých jsem se zmínil, ale možná jsou trochu víc melodičtější. Teď tedy
nemám jednoho favorita, ale dva. Struny Curt Mangan opravdu doporučuji vyzkoušet.
svatý grál. Je to podle mě dobrá kvalita, ale přesto jsem dal přednost značce Daddario. Tady se mě nejvíc osvědčil model Daddario XSAPB12-53.
Dlouho jsem byl přesvědčený, že to jsou ty nejlepší struny, tedy z mého pohledu. Pak jsem objevil značku Curt Mangan. Ty teď testuji již druhý
rok a jsem s nimi více než spokojený. A sice Curt Mangan Strings - 12-53 Phosphor Bronze. Teď jsem nasadil pro srovnání model Curt Mangan Strings - 11.5-53 Phosphor Bronze. Zvukově hodně podobné těm Daddárkám o kterých jsem se zmínil, ale možná jsou trochu víc melodičtější. Teď tedy
nemám jednoho favorita, ale dva. Struny Curt Mangan opravdu doporučuji vyzkoušet.
Taky se přidám (a nepsal jsem to už někde?) ... Já ale budu asi druhý extrém. Já dávám novou sadu vlastně skoro na každý koncert. Vždycky je to ale tak maximálně 10-15h hraní a jdou pryč. (Asi takhle: 1h rozehrání + koncert + zkouška + koncert - a hotovo).
Zkoušel jsem fakt hodně výrobců, různé typy a druhy - skončil jsem u PhBr. Léta jsem hrál na Martin SP .013, ale jak jsem přešel zpět na .012, tak pro mne nejlepší jsou teď EB Earthwood a D'Addario EJ16 (podle té které kytary). Ani ty Elixiry nevydržely víc, začaly se "třepit" a podle mě i hluchnout po těch 15h provozu. A vzhledem k cenovce to byla jasná volba... (taky i kvůli tomu, že jsem měl zdroj na Ernie Ball z US za 5,49$
) Takhle mám každý koncert stejně dobrý (hlasitý, čitelný, průrazný či jak to nazvat) zvuk.
Ale do studia tahám GHS...
(Joo, přiznávám. Elixiry mam na hospodskýho/ohňovýho Furcha.)
Zkoušel jsem fakt hodně výrobců, různé typy a druhy - skončil jsem u PhBr. Léta jsem hrál na Martin SP .013, ale jak jsem přešel zpět na .012, tak pro mne nejlepší jsou teď EB Earthwood a D'Addario EJ16 (podle té které kytary). Ani ty Elixiry nevydržely víc, začaly se "třepit" a podle mě i hluchnout po těch 15h provozu. A vzhledem k cenovce to byla jasná volba... (taky i kvůli tomu, že jsem měl zdroj na Ernie Ball z US za 5,49$
Ale do studia tahám GHS...
(Joo, přiznávám. Elixiry mam na hospodskýho/ohňovýho Furcha.)
Naposledy upravil(a) guitar.zl dne 1.01.2024 22:07, celkem upraveno 1 x.
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Teď už nehraju tolik, ale měníval jsem struny tak maximálně po měsíci a na nahrávání vždycky nové bez milosti. Dokud jsem hrál s romskou kapelou, kde jsem furt řezal beglajt, tak po dvou třech koncertech.
Jak hodnotíš výdrž těchto strun ve srovnání Daddario XS? DíkyOrfeus píše: 6.12.2023 20:14 Abych si udělal sám představu, zkoušel jsem spoustu značek, spíš těch lepších, včetně Elixírů, tam jsem měl dojem, že to je zde takový
Řekl bych, že na výdrž budou minimálně stejně dobré jako ty Daddaria, možná i o něco lepší. A to jak zvukově, tak esteticky.
A to musím říct, že ty Daddárka u mě dlouhou dobu vedli. Opravdu stojí za vyzkoušení, rád si potom přečtu tvůj názor.
A to musím říct, že ty Daddárka u mě dlouhou dobu vedli. Opravdu stojí za vyzkoušení, rád si potom přečtu tvůj názor.
Díky za tip, vyzkouším a dám vědět.
Já hraju na nylonky a celé věky, nejmíň dvacet let, jsem hrál na Savarezy, které jsem (dlouhá historka) dostával od firmy zadarmo. Neměl jsem důvod nic zkoušet, to dá rozum. Teď jsem nedávno ozkoušel Daddaria a jsem nadšenej. Nesrovnávám tedy úplně srovnatelné, protože ty Savarezy byly cca za 350, kdežto tyhle stojí dvakrát víc. A navíc Savarezy byly normal, kdežto Daddaria tvrdé. Ale asi u nich zůstanu, beztak mi už zadarmo nechodí.
Matěji, dík za tip ... nijak moc nehrajeme, ale na tři nylonky, které provozujeme, už Savarezy nestačí, fakt je ten zvuk slabý a nevyvážený. Zkusíme tedy něco jiného.
Jsou to Daddario EJ46FF.
Už jste měli Dadárka XS v pytlíkovým balení? Asi rozbalené 3-packy.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Je tam označení 3P na konci, bude to z 3-packu ale ještě jsem ho u XS neviděl, asi novinka.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Spíš bych nečekal, že to prodejce rozbaluje. Je to z LabelMusic.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮