Lacný set na začiatok

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
José

Re: Lacný set na začiatok.

Příspěvek od José »

Hb sc-custom (1.generace) jsem (spolu s Vox amplug classic rock) kupoval tatinkovi a rozhodne to neni tezka kytara (je to spis variace na esp nez origo Les Paul). Nastroj je to fajn, ladi, ladeni drzi, prijemne se na ni hraje..
JoV

Příspěvek od JoV »

guitar.zl píše: 10.12.2023 20:44B-stock jsou věci, co už nejsou A kvalita. Tzn. vrácené kusy, rozbalené či bez obalu, vystavené na prodejně, někde ťuknuté, bez návodu apod. Ale většinou to je u toho zboží napsané, čím se stalo B.
Dík za vysvetlenie. Čiže v konečnom dôsledku ten tovar môže byť v poriadku. Ale aj nemusí.
mirostrat píše: 10.12.2023 22:12 " nemyslím si že by niekto z nás niekedy hral postojačky s gitarou na krku "
Uf, neviem, ako to myslíš :)
Ako som napísal. Predpokladám 100% hry v sede. Ale napr. ten synovec čo som spomínal, tak ešte som ho hrať na elektrike inak ako postojačky nevidel.
mirostrat píše: 10.12.2023 22:12Edit: Inak si myslím, že, riešiť takéto darčeky na Vianoce, to nie je najlepší nápad. Za každú cenu nové.
Tu na fóre a celkovo pri nákupe sa dosť odporúča bazár. Ja som 100% za.
Samozrejme nevylučujem bazár, ale čo som pozeral veci v blízkom okolí ( nie som ochotný sa kvôli tomu niekam ďaleko trepať) a za prijatelnú cenu, tak sú to väčšinou značky ktoré ste mi hneď na začiatku zrušili. Nehovoriac o tom že rozdiel v cene oproti obchodu je často zanedbatelný. Dokonca pri jednom kombe som našiel cenu vyššiu ako v obchode.
Na druhú stranu sa mi asi ešte nestalo že by nejaká vec kupovaná z druhej ruky nemala nejakú menšiu, alebo väčšiu závadu. Od áut po gramofóny. Jediné kde som málo krát natrafil na vadné kusy sú CD a LP.
mirostrat píše: 10.12.2023 22:12Tu je krásny Vintage, čo je veľmi vychvalovaná gitka, tento vyzerá, ako nový a je fakt krásny. Tigrovaný Javor vrchná doska, celomahagón, lepený krk, Gotoh mechaniky a fakt vyzerá perfektne. Hneď by som ju zobral, len no výdavky, auto, poistky a no, kadečo.
https://hudebnibazar.cz/prodam-vintage- ... /ID557368/
Takáto gitka, keď je v poriadku, musí stačiť aj profíkovi, môj názor.
Cena je už dosť nad.
mirostrat píše: 10.12.2023 22:12to: guitar.zl
Rozhodne SX nepleť medzi črepy, ako Stagg, Dimavery, Behringer a neviem aké, fakt haraburdy.
SX používa normálne drevo, kvalita spracovania viac než dobrá a okopčená prvá sériá s okopčenymi origo hlavami nemá chybu.
Bola to fakt drzosť, obchody ich museli stiahnuť, ale, potom SX nabehol s upravenou hlavou a veselo sa predáva. za tú cenu fasa gitka.
Máš na mysli túto?
https://www.muziker.sk/sx-eh3-gd

Musím povedať že v tom hodnotení kvality je celkom slušný guláš. Keď si k jednotlivým gitarám pozerám recenzie uživatelov (nie predajcov), tak pri niektorých "zatracovaných" lacných značkách často vidím pozitívne prekvapenia a spokojnosť, na druhú stranu som napríklad pri odporúčaných "harleykách" natrafil na nespokojnosť s ladením po nejakom čase používania. Určite do toho vstupuje kusová kvalita, rozdielne nároky a skúsenosti ludí, ale ak je k nejakému výrobku xxx pozitívnych hodnotení, tak to asi úplný sh*t nebude.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

JoV píše: 11.12.2023 9:06
guitar.zl píše: 10.12.2023 20:44B-stock jsou věci, co už nejsou A kvalita. Tzn. vrácené kusy, rozbalené či bez obalu, vystavené na prodejně, někde ťuknuté, bez návodu apod. Ale většinou to je u toho zboží napsané, čím se stalo B.
Dík za vysvetlenie. Čiže v konečnom dôsledku ten tovar môže byť v poriadku. Ale aj nemusí.
B stock je VŽDY v pořádku co do funkčnosti. Může mít znaky používání, jde většinou o vrácené výrobky, které si někdo rozmyslel a odstoupil od kupní smlouvy.
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

TO: JoV
" natrafil na nespokojnosť s ladením po nejakom čase používania "
To je nemožné, aby, gitara po nejakom čase neladila. Jedine, že, by sa nejako vydral nulák, ale, aj o tom pochybujem. Vždy, to je chyba starých strún, alebo, nejakého neodborného zásahu, štelovania. Tie pražce a kobylka sú tam napevno, keď drží výztuha a je to dobre nastavené, tak, to po čase nemá prečo neladiť.
Sú tu témy o ladení. Celkovo gitary v určitých akordoch proste neladia, preto sa začali používať kompenzované nuláky.
Tie SX som mal 4 Straty a všetky boli dobré. Zostali mi 2.
toto je jeden z nich.
SX Strat.jpg
Fakt, super gitka. No a SX začal dávať časom aj lepšie pražce. Začal dávať širšie a vyžšie. Mal som krásny citrónovo-biely, ten bol z obchodu, fungláč. Nebolo treba nič robiť, všetko nastavené.
Syn si kúpil tiež SX fungláč a komplet nastavený.
Za SX v jeho prospech hovorí kvalita dreva, mechaniky sa rapídne zlepšili časom, spracovanie na tých 4 kusoch bolo perfektné.
O SX je tu tuším aj téma.
Čo sa týka hudebního bazáru, tak, teda dosť vecí som kúpil a aj predal. Gitaru naposledy túto
https://www.andertons.co.uk/guitar-dept ... ack-cherry
Z Prahy chalanisko, nejak mi nesadla a on ju kúpil naspäť, keď som ju zavesil na HB :D asi za mesiac a pol som ju predával.
Trochu OT: ja teda pozerám bazáre a teraz sú nejak vyprázdnené, čo sa gitár týka, neviem prečo.
Basák, s ktorým hrávam teraz kúpil basu SX bezpražec, za 2 kilá aj s kufrom z bazošu. Veľká spokojnosť.
No, s tými darčekmi na Vianoce by som to nespájal preto, aby, si narýchlo nekúpil niečo, len preto, lebo sa dávajú darčeky a tešíme sa.
Termíny splníme na 110% dokonca, prekročíme.
My tú pětiletku zvládneme, i kdyby měla trvat, deset let :D
Radšej by som s gitarovým darčekom počkal, možno trocha našetril, sledoval tu témy, kto ti čo poradí a potom, keď sa niečo
v relatívne v dobrej cene mihne na bazáre, tak by som kúpil.
Ja som takto kúpil SX Strat, za 30 Euro, s palisandrovým hmatníkom, fakt bola super.

Túto, ktorú som dal z bazáru, začali vyrábat, ako nový model.
https://vintageguitarsus.com/collection ... amed-amber
https://hudebnibazar.cz/prodam-vintage- ... /ID557368/
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

To mirostrat:
ok, budiž jim ku prospěchu, že umí už vyrobit dobrý (obstojný) nástroje. Píšu jen své zkušenosti - měl jsem v ruce 3ks této značky - všechny byly ale víc než marný, víc ke zlosti než k radosti - HW možná fajn, ale zpracování na prd, kroutily se krky apod. nešvary... Je to taky už cca 10let zpět, možná že se výrobci chytili za nos.......
Mám to tak, že nesoudím po setkání s jedním kusem té které značky... ale když mám v ruce 3x nástroj a 3x špatný - tak to prostě u mě prohráli. To je celé...
Pokud jde o segment toho nejlevnějšího - co třeba česká značka BaCH?? Celkem dobře "seskládané" kytary... Nebo již zmiňovaný HB od Thomanna... Vybírat už je z čeho.
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

HB Superstraty mám dva. tu je recenze.
viewtopic.php?t=47598
Tu zas fušovanie a výroba scallopedu z HB :D
viewtopic.php?t=47659
Bach poznám, ale v živote som na tom nehral.
Ja som si časom vybral úplne iné kritériá gitary a vychádzal som z Petrucciho gitár. Nemá Floyd Rose, má zamykacie mechaniky + grafitový kompenzovaný nulák.
Ja chcem ešte širší krk, resp. hmatník, čo je dnes takmer nemožné kúpiť, široké D. Výrobcovia sa predbiehajú, kto vyrobí tenší, ultra tenký a ešte akože najultrarýchly najrýchlejší krk :shock: :)
V neposlednom rade chcem krk z pečeného Javoru. Tak, mi neostáva nič iné, len si dať gitaru vyrobiť.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
JoV

Příspěvek od JoV »

Čiže ak som tú tvoju recenziu pochopil správne, tak sa mi iba potvrdilo čo som doteraz čítal - že aj táto značka vie poslať do sveta problematické kusy.
Psí voják

Příspěvek od Psí voják »

Pokud chápu požadavky JoV správně, tak chce za cenu "krabicového vína" nejlépe "pozdní sběr". V ceně, kterou uvádíš, špičkovou kytaru neseženeš. Navíc pokud nejsi muzikant a s kytarami nemáš osobní zkušenosti, stejně ti výběr na prodejně moc nepomůže, nebudeš vědět, na které detaily se máš kouknout. Doporučil bych koupit u Thomanna HB ten ,který se bude líbit a který odpovídá tvým cenovým možnostem. Sám jsem Harley Bentony měl tři, poměr cena a výkon je neporovnatelně lepší, než u podobně drahých značek na našem trhu. Navíc u Thomanna si můžeš objednat třeba tři kusy a z nich doma vybrat, je to tak velký prodejce, že to není problém. Měl jsem SC Custom, SC 450, SC 550, vše velmi dobré v téhle cenové relaci. Doporučuji po nákupu stejně navštívit kytaráře a nechat kytaru seřídit.
P.S: zvaž, zda jako první kytaru nevybrat telecaster. Je to jednoduchá kytara s minimem prvků k podělání.
a pokud jsi se nedíval na tohle, tak doporučuji https://www.youtube.com/watch?v=c3Yh2QIwhM8
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

JoV píše: 11.12.2023 11:56 Čiže ak som tú tvoju recenziu pochopil správne, tak sa mi iba potvrdilo čo som doteraz čítal - že aj táto značka vie poslať do sveta problematické kusy.
No jasné, veď tu niekto písal o original LP a nezabrúsené pražce, ako s rašplou " zarovnaný " binding. Na niektorých kusoch drahých gitár, zle osadená kobylka atď.
No a pri lacákoch sa tie stroje rozhegajú, potom to chŕli kadejaké klumprty.
Narazíš na sériu, kde je nanovo nastavený stroj a je to paráda.
Ja keď chodím na Aliexpess, tak sa fakt rehocem, krásne krky z pečeného fládrovaného Javora a oni to lakujú, to sa prakticky ani nemá, tuším aj nesmie, neviem presne, ale lakovať sa nemajú určite.
Mechaniky tiež na SX, jedny mám otrasné, tá na fotke, gitka z bazoša, možno ich menil, len tam mám zámky, tak to nevadí, a druhé sú super.
Ty vyberáš z toho najlacnejšieho, tam nie je konzistentná výroba a nejaké QC, dajú tam nálepku a prešlo, tam je zrýchlený čas v tej továrni.
No a pri dreve ti ani najdrahší výrobca nezaručí, že sa za 5 rokov nezačne krútiť. Na nete je kopec opráv drahých gitiek so skrúteným krkom.
Dnes sa aj Mercedesy kazia :)
No a tá sonda, Indom sa to podarilo a Rusom to padlo a jaké drahé mašiny.
JoV

Příspěvek od JoV »

Psí voják píše: 11.12.2023 12:37 Pokud chápu požadavky JoV správně, tak chce za cenu "krabicového vína" nejlépe "pozdní sběr". V ceně, kterou uvádíš, špičkovou kytaru neseženeš. Navíc pokud nejsi muzikant a s kytarami nemáš osobní zkušenosti, stejně ti výběr na prodejně moc nepomůže, nebudeš vědět, na které detaily se máš kouknout. Doporučil bych koupit u Thomanna HB ten ,který se bude líbit a který odpovídá tvým cenovým možnostem. Sám jsem Harley Bentony měl tři, poměr cena a výkon je neporovnatelně lepší, než u podobně drahých značek na našem trhu. Navíc u Thomanna si můžeš objednat třeba tři kusy a z nich doma vybrat, je to tak velký prodejce, že to není problém. Měl jsem SC Custom, SC 450, SC 550, vše velmi dobré v téhle cenové relaci. Doporučuji po nákupu stejně navštívit kytaráře a nechat kytaru seřídit.
P.S: zvaž, zda jako první kytaru nevybrat telecaster. Je to jednoduchá kytara s minimem prvků k podělání.
a pokud jsi se nedíval na tohle, tak doporučuji https://www.youtube.com/watch?v=c3Yh2QIwhM8
Začnem od zadu - video poznám.

Telecaster sa mi nepáči. Niečo je na tom tvare čo ma vyslovene vyrušuje.

Aby tu nevznikli nejaké nedorozumenia - som si vedomý v akých cenovkách sa pohybujem. A je mi jasné že nemôžem chcieť nejaké zázraky. Jediné o čo mi tu ide, je pobrať nejaké rozumy a hlavne tipy na prístroje u ktorých je šanca že budú čo najmenej nasierať. Tiež keď idem našim vyše 20 ročným lacným autom, tak od neho neočakávam že bude mať vlastnosti ako Rolls Royce. Ale svoju prácu vykoná.

Každopádne zatial mi vychádza že v tomto vlákne vyhráva značka HB.
Ešte je otázne na ktorý model sa zamerať. Synovec (v sobotu sme sa stretli) niečo hovoril o tej Custom že je dobrá, lebo sa tam dajú odpájať nejaké cievky v snímačoch (alebo niečo v tom duchu) a tým pádom má pestrejšie možnosti využitia. Neviem nakolko by sme túto vlastnosť vedeli oceniť, ale celkom by ma zaujímalo či to vedia aj ďalšie HBčka tejto kategórie. Čo som mojim laickým okom pozeral, tak tie snímače sú dosť rôzne.

Takže to ešte raz zhrniem čo mi zruba v tej cene vychádza:
Harley Benton SC-Custom II Vintage B B-Stock ( https://www.thomann.de/de/harley_benton ... _stock.htm )
Táto má tuším aktívny snímač - neviem či má pre nás význam:
Harley Benton SC-1000 SBK Progressive Line ( https://www.thomann.de/de/harley_benton ... e_line.htm )
No a potom sú tam série CS-400/450/450plus/500. V akých detailoch sa líšia som nepostrehol.
Viete mi niekto laickou rečou vysvetliť v čom sú hlavné rozdiely nech sa mám čoho pri výbere chytiť?
Psí voják

Příspěvek od Psí voják »

Vybral bych SC-Custom II. Lepší mechaniky, rozpínání cívek, které synovec chtěl. Velmi zjednodušeně- z hambuckeru udělá single snímač (ale opravdu zjednodušeně), a bude mít víc barev zvuku v jedné kytaře. Najdeš to v popisu modelů jako rozpínání cívek push/pull. Ta druhá má aktivní snímače, které nevyužije, pokud nechce hrát metal. Tuhle jsem zrovna měl a je to slušný základ na to, aby ji mohl později vylepšovat (výměna snímačů, lepší nultý pražec, předrátování elektriky atd.) Nicméně není to nutné, ale poskytuje lepší možnosti dalšího rozvoje, třeba mechaniky a hardware jsou na dobré úrovni. Počítej ale s tím, že všechny matné povrchy (tělo, krk) se ti hraním vyleští. Někomu to vadí.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ja si myslím, že, keď, by som už kúpil Les Paul, tak chcem vidieť to drevo, ten mahagón a nie čierny lak a zlatý, kolotočársky Hardware :)
Ja som mal komplet zo starého mahagónu Les Paulu, robenú, no, to je paráda, nalakovaný mahagón.
To je, ale iba môj pohľad.
JoV

Příspěvek od JoV »

A vieš o tom že si mi tým vôbec, ale naozaj vôbec nepomohol? :D

Mne sa náhodou tie čierno/zlaté celkom páčia, len by som asi viac privítal matnú. Lesklé veci až tak nemusím. Ale páčia sa mi aj tie žlté prevedenia. Hlavne sa to dosť zle posudzuje takto na dialku podla obrázkov.
Ale to je teraz nepodstatné. Skôr by som sa rád dozvedel niečo o rozdieloch medzi jednotlivými modelmi.

P. S. Len tak pre zaujímavosť - na kolko približne vijde keď si dá človek niekomu postaviť gitaru tejto kategórie? Má to vôbec zmysel?
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Podľa Hardware to je prvé. Drevo, mechaniky, snímače, pražce, kobylka, nulák. poťáky. To je najväčšia položka. No a potom nasleduje cena za robotu a to je vec dohody.
Stredná cena je tak 1500-3000 E za takú vymakanú gitku, kde ti nikto nezaručí, ako to bude hrať :)
U fest profíkov samozrejme viac, ale to už sú fakt detailisti a stojí to zato.
https://www.youtube.com/@UnquendorGuitars
Tu je ten, ktorý som ti radil za ľudových 2799 :) kurnik, vyzerajú rovnako :shock:
https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID561366/
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Tady se dovolím vložit a nesouhlasit!!! Co znám osobně několik českých kytarářů, tak by ani jeden z nich z dílny nepustil do světa něco, co nehraje!! Bude to prostě hrát, i když to bude ten nejjednodušší model v řádu 1000€. Český kytaráři jsou opravdu dobří! A někteří z nich umí vyrábět nástroje světové kvality!!
---------------
---------------
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Nemyslel som to zle, akože to bude zlá gitara, ale, že, keď si dám vyrobiť LP, podla nejakého konkrétneho modelu, tak to nemusí hrať rovnako. Tak isto Straty, Super Straty.
Však som si nedávno nechal robiť ten mahagón SuperStrat a fakt som bol prekvapený, tým zvukom, čakal som niečo úplne iné, ale, hrám na tom v pohode. No a teraz si chcem dať vyrobit krk, 24 pražec, len sa k tomu nemôžem nejak dostať, zo zdravotných dôvodov, lebo aj iné gitky chcem rovno odniesť, tomu gitarárovi na Moravu. Neujazdím ani 50 kilometrov :evil:
Však vedia robiť výborné gitky, aj snímače, na robenej 7-čke mám Colorsound R.M. a ani nerozmýšlam, že by som ho menil, super zvuk.
No, zas ruku do ohňa nedávaj za nikoho, lebo, ja som sa aj odrbal veľakrát, za tie roky :!:
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Vzhledem k tomu, že s některými jsem i párkrát stál na pódiu, za jejich práci ruku do ohně klidně dám..... :lol:
---------------
---------------
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Beru :D
Však aj Róbert Neuszer
https://www.casopismuzikus.cz/clanky/ba ... nske-firmy
je špičkový gitarár, na fotke nie je on.
No a v Čechách Mázl, a kopec iných.
No, len v threade o gitarároch sú aj negatívne skúsenosti. Však ber to reálne.
Koľko si si dal teda vyrobiť gitár ? zo zaujímavosti.
Aby, sme len teoreticky nemudrovali. Lebo ja som mal pripravených + - 1500 - 2000 Euro na tú poslednú, veľmi som sa tešil a potom, keď som videl to šuflikanstvo, akože, vychýreného gitarára, tak som to stopol a skončil robenie gitky.
Však, vybrali sme Mahagón drevo na telo, napísali na neho moje meno, mahagón jeden kus, krásny. No a prídem a telo úplne iný mahagón z dvoch kusov a ten odrezok ešte aj prasknutý od pnutia.
Tak zas toto je prax, z mojej strany. To je jedno, či to je Slovák, Maďar, alebo Čech.
Ty tam píšeš o českých gitarároch, ale, tých som ja nespomínal :D
To potom vyzerá, no jó, blbej Čobol :D
Ja sa tým nechválim, ale toto bol môj prvý robený Strat od gitarára, Mahagón telo, krk Javor s takou ružou, niečo ako má Vai, Floyd Rose od sústružníka a OBL humbucker z Tuzexu v Prahe. Koncert tusím s Vitacitom, alebo Turbo-om. Rok cca 1988.
P+L.jpeg
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 11.12.2023 19:57, celkem upraveno 3 x.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Pravda, v SR jich moc neznám... Ale v rukách jsem měl: Tele i LP Jurkovič, Strat i Tele Janecký, lubovky Procházka, basa Vivian, basa Jurkovič, basa Kobrle,..... a ještě pár různých akustik...

PS: teď jsem dočetl tvůj dopsaný a celý. Nikdy jsem neřešil příslušnost, ani nenazýval Čobolák... :wink:
---------------
---------------
Psí voják

Příspěvek od Psí voják »

JoV, nezlob se, ale porovnání za tebe nikdo neudělá, od toho jsou porovnávače v e-shopech. Jen pár detailů pro orientaci. Dívej se po tloušťce krku, jsem přesvědčený, že pokud je to tvoje první elektrika, bude ti vyhovovat profil Modern C. Ostatní profily jsou tlustší a mohutnější, někomu to vyhovuje, ale většina mých známých muzikantů upřednostňuje tenký krk. Ale může to být u tebe i jinak. Na aktivní snímače se vykašli, neužiješ je. pokud chceš LP, počítej s tím, že zvuk LP bude temnější a těžší, než strat či tele se single snímači. Rozpínací hambuckery jsou výhodou, nicméně jasný a jiskřivý zvuk single snímačů to nenahradí, záleží na tvé preferenci. Matné kytary se mi také líbí, je to na vkusu každého soudruha. Nenech se zviklat a vybírej tak, aby se ti kytara líbila.
A co se týká výroby od kytaráře, na to zatím zapomeň. U telete, co jsem si teď stavěl, vyšlo jen dřevo na 8000,-Kč, hardware na dalších 15000,- a práci ani nepočítám. U mé další kytary, kterou teď chystám, je to ještě horší.
Jak jsem už výše uvedl, moc nad tím nebádej a vezmi si, co se ti líbí. Rozdíly v typech snínačů nemá cenu tady vysvětlovat, chce to slyšet. Až se na ní naučíš hrát a trochu se zorientuješ-neboj, to časem přijde- se můžeš začít poohlížet po něčem jiném. A Harley Benton je slušný základ, na kterém můžeš stavět, a za dobrou cenu. SC Custom II je OK, kdybych nepotřeboval peníze na stavbu nové kytary, nechal bych si ji. Snad ti to nějak pomůže.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“