Brum snímače při dotyku

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
himself

Brum snímače při dotyku

Příspěvek od himself »

Když se dotknu krkového snímače rukou (mexické tele, singlecoil), výstup víc šumí/brumí. Kdesi v jiné diskuzi jsem kdysi četl, že to je správně.
Problém je, že často hraju prsty a snímače se dotýkám. Dá se tomu zamezit? Odpusťte si prosím rady, abych se ho nedotýkal, hledám spíš nějaké uzemnění, sundání krytu, jiný kryt, nebo něco takového.
Díky
torst

Re: Brum snímače při dotyku

Příspěvek od torst »

zkusil bych část, které se dotýkáš, přelepit průhlednou izolepou. Nebude to vizuelně 100% zážitek, ale pomoci by to mohlo. Jen nápad, bez zkušenosti.
Já mám zase problém se statickou elektřinou při dotyku na pickguardech. Řešim to mastí na ruce, nejlépe funguje konopná. Musí se obnovovat dost často. Možná by to zlepšilo i ten snímač.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
José

Příspěvek od José »

Basáci to občas řeší, respektive prsty v kombinaci s velkejma pólovejma nástavcema - no a k čemu došli? Máš-li světlý snímač, dej tam černou tejpu :D
himself

Příspěvek od himself »

Nojo, asi máte pravdu, ale teda uf :)
torst

Příspěvek od torst »

José píše: 17.12.2023 22:04 Basáci to občas řeší, respektive prsty v kombinaci s velkejma pólovejma nástavcema - no a k čemu došli? Máš-li světlý snímač, dej tam černou tejpu :D
Proto píšu "průhlednou".
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Moon

Příspěvek od Moon »

himself píše: 16.12.2023 23:07 Když se dotknu krkového snímače rukou (mexické tele, singlecoil), výstup víc šumí/brumí.
Docela by mě zajímalo, co se stane se signálem, když ke krytce snímače přitiskneš strunu? Pokud nic, nejde ta krytka uzemnit?
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
cid

Příspěvek od cid »

Info ze stránek Seymour Duncan.
Co způsobuje, že snímač bzučí, když se dotknete tyče na snímači ve stylu Fender? (singl)
To je obvykle způsobeno tím, že připojovací vodiče byly obráceny nebo připájeny ke špatnému očku. K tomu dochází, když je horký (živý) přívodní drát často bílé nebo žluté barvy ze snímače připájen k očku, které také spojuje začátek cívky. Zemnící vodič, který má nejčastěji černou barvu, je připojen k očku, které také spojuje zakončení cívky. Protože je cívka navinutá v přímém kontaktu s magnety, magnety jsou při dotyku hlučné a podobně jako při dotyku konce kytarového kabelu, když je zapojen do zesilovače.

Pokud jsi experimentoval s výměnou snímače a zasahoval do továrního zapojení, tak jsi to zřejmě špatně zapojil. Možná máš jiný problém a ber to tak, že snaha byla.
himself

Příspěvek od himself »

Děkuju všem za tipy, abych to shrnul:

-přelepení páskou pomáhá
-když přitlačím strunu až na krytku, brum ustane
-v kytaře jsem se nevrtal

Ale to nejdůležitější na konec: někdy to (=všechno) bručí opravdu dost, jindy ne. Psal jsem o tom už v jiném vlákně s jinou kytarou (ale taky singlem a stejným kombem JC22). Buď se zrovna něco děje v síti, nebo má kombo nějakou náladu. Když je vše "v dobré náladě", dotknutí snímače si ani nevšimnu. Takže to nechám být.
Moon

Příspěvek od Moon »

himself píše: 21.12.2023 20:56
Buď se zrovna něco děje v síti, t.
Hele, na tom něco bude, mě se to poslední dva nebo tři roky stává taky. Cca 2x za rok. Z ničeho nic začne kombo bručet, po dvou dnech to ustane. Když ho přenesu jinam, nebrumí. Podezírám elektrárny, že něco testujou, nebo fakt nevím.

P.S. Když tedy tu krytku uzemníš strunou, brum přestane a jinak vše OK, co tu krytku uzemnit pod pickguardem třeba kouskem měděné samolepící folie?
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“