Prvotřídní akustická kytara

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Poborov

Prvotřídní akustická kytara

Příspěvek od Poborov »

Dobrý den, po letech jsme obnovili pěvecký kroužek u nás na vesnici a rozhodla jsem si pořídit akustickou nebo elektroakustickou kytaru po 30 letech…… Momentálně vlastním klasickou španělku celodřevěnou. Vůbec nejsem v obraze co se nyní nabízí, tak by mě zajímalo, co by jste mně doporučili za nástroj a značku, kdy preferuji opravdu velmi kvalitní zvuk. Cenový rozptyl 30-50 tis. Zároveň chci do budoucna pořešit snímání a kombo. A kde koupit, aby mně i poradili? Děkuji.
himself

Re: Prvotřídní akustická kytara

Příspěvek od himself »

V téhle cenovce se už vybírá dobře, včetně modelů Martin, Taylor, Furch a další. Asi by to chtělo ale přeci jen trochu zúžit nějaká kriteria, třeba materiály, nebo tvar, výřez, rozměr ořechu, nebo menzuru (nebo právě tu povinnou elektroniku). Já osobně bych šel např. do
https://kytary.cz/furch-yellow-g-sr/HN183846/
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Už jsem to někde psal - kór u takové cenovky a požadavku na zvuk - nový nástroj bych rozhodně koupil bez snímání, tzn. čistě akustiku. Jakékoliv vyhovující snímání pak dokoupit a nechat odborně namontovat. A jak psal himself, těch proměnných parametrů je mnoho - chtělo by to blíž specifikovat...
Ale nejlepší poměr cena/výkon je stále Furch!
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Poborov

Příspěvek od Poborov »

Asi bych podpořila nakonec Furch. A ještě se zeptám, jaký je rozdíl v přední desce ze smrku a cedru? Všeobecně tady se preferuje smrk. Jinak podrobnější specifikace jako výřez atd. se mně těžko píšou, když znám pouze klasickou kytaru. To by chtělo si to jet vyzkoušet. Otázka, zda to v obchodě takhle rychle dokážu vyhodnotit. S trsátkem se moc nekamarádím.
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

No já nevím, pokud jste dosud hrála na klasiku a bez trsátka, nevidím žádný důvod to měnit a koupil bych zas klasiku, jen za ty peníze pořádnou. Ke zpěvu to stejně zní líp.
himself

Příspěvek od himself »

Tady je celé dlouhé téma, kde se to řeší
viewtopic.php?p=815672&hilit=cedr+smrk#p815672
a takových diskuzí jsou na internetu mraky. Já osobně inklinuji ke smrku, ale je to zcela subjektivní. Taky se mimochodem hraje na (celo)mahagonové kytary. Jestli je jen trochu možnost, doporučil bych rozjet se do větší prodejny, kde se dá vyzkoušet víc kytar vedle sebe a porovnat.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

V první řadě ujasnit si co, jak a čím chci hrát, a pokud jsi ženská (Poborov ???), zvážit jestli nebude lepší menší tělo než D či G. Drobnějším postavám to většinou nesedí.
Materiál desky už je spíše o osobních preferencích, a šířku hmatníku je třeba vyzkoušet. Po španěle budeš zvyklá na široký hmatník, ale zkusil bych 43mm. Jinak 45mm se dnes stává standardem a bude španěle blíž.

Za mně třeba Furch Green OM-SR
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Ale jak psal mistr Matěj - prvně bych zkusil pořešit a vyjasnit si, jestli chci hrát na klasickou kytaru s nylonovými strunami (Hanika, Cordoba, Alhambra,... ale i Yamaha, Martin, Furch,....) nebo na akustiku s kovovými strunami......
Rozdíl ve zvuku, technice hry (šířce krku, materiálu strun, atd atd.) je totiž značný!
---------------
---------------
MartinX.

Příspěvek od MartinX. »

Paní píše výslovně o akustické kytaře. Tím se obvykle míní kytara s kovovými strunami, na rozdíl od klasické kytary. Pro daný účel, včetně snímání a komba to dává smysl.

V oboru akustických kytar v uvedené ceně souhlasím s Furchem. Ale doporučil bych se poohlídnout i po konkurenci. V případě kytar se smrkovou vrchní deskou může zaujmout i Cort řady Gold (OC6, OC8) nebo Yamaha. Jak Furch, tak Cort i Yamaha se dá vyzkoušet u kytar.cz. Co se týká cedru, tam u nás Furch konkurenci v podstatě nemá, pokud nepůjdeme cenově výš na BSG.

Rozdíl mezi cedrem a smrkem je v zabarvení zvuku (smrk chladnější a ostřejší, cedr teplejší a matnější) a v ataku (smrk agresivnější a snese víc, cedr se dřív zahltí při silném úderu na struny). Osobně dávám většinou přednost cedru, který je zvukem klasické kytaře blíž. Ale poslední kytara, kterou jsem koupil před rokem, má smrkovou desku (Furch Yellow OMc SR) a vyhovuje mi. Když je výš řeč o Furch Green řadě, tak tu jsem zkoušel právě s palisandrem (tj. ono OM SR), ale Yellow bylo jednoznačně lepší.
Placka

Příspěvek od Placka »

Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Pokud je preferencí velmi kvalitní zvuk, tak v uvedeném rozptylu 30-50k Furch příliš konkurence nemá. Volil bych raději smrkovou desku (respektive vždy jsem zvolil), která se při vyšších hlasitostech nepřehltí - předpokládám, že když pěvecký kroužek, tak by kytara měla být hlasitá (tedy asi raději Dreadnought) a že bude třeba do strun častěji pořádně hrábnout.
Cedr je fajn spíše na vybrnkávání, příliš dynamické hraní trsátkem cedru moc nesvědčí.
Subjektivně - poměr výkon/cena/kvalita zpracování/komfort při hraní/zvukový výsledek - mi vychází nejlépe řada Yellow. Na Furchy bývají cenové akce, ale nebál bych se ani bazarovek. Např. u téhle kytary věřím, že majitel půjde na 40k (měl tam cenu 42k, kdybych už jednoho žluťáska neměl. moc by mě ta kytara zajímala) https://hudebnibazar.cz/elektroakustika ... /ID567116/
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

MartinX. píše: 2.01.2024 19:01 Paní píše výslovně o akustické kytaře. Tím se obvykle míní kytara s kovovými strunami, na rozdíl od klasické kytary. Pro daný účel, včetně snímání a komba to dává smysl.
Já vím, v praxi jsem se ale setkal mnohokrát s tím, že lidé akustickou kytarou myslí prostě opak kytary elektrické. Tedy cokoli, do čeho se nestrká kabel a bez ohledu na to, jaké to má struny nebo tvar. Právě i proto, že paní píše o tom, že dosud hrála vždycky jen na klasiku, mi připadá, že to myslela spíš takhle. A z mého pohledu člověka, který hraje na klasiku a ví, jaký je to rozdíl, mám dojem, že k takové změně je nutné mít důvod. Často lidé třeba chtějí, “aby to víc znělo”, aniž si uvědomují, že srovnávají tu nejhorší myslitelnou klasickou kytaru v hodnotě tří stovek s akustickou kytarou v hodnotě desítek tisíc. Když pak ale dostanou do ruky pořádnou klasiku, vnímají to najednou docela jinak. A naopak, když člověk zvyklý hrát na výbornou klasickou kytaru dostane do ruky cokoliv s kovovými strunami, má dojem, že to zní jako krájedlo na knedlíky, ať dělá co chce. Proto mi připadá rozumné, pokud paní má takový rozpočet k nákupu kytary, zkusit v té cenové relaci i klasiku, tedy typ nástroje, na který je zvyklá hrát.
himself

Příspěvek od himself »

Krájedlo na knedlíky mimochodem položilo základ mých sympatií ke kytaře :) :)
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Však je to taky zvukový ideál gypsy-jazzových kytar!
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Akustická kytara je každá, která má duté tělo a zvuk se vytváří uvnitř tohoto prostoru od chvění strun přes přední rezonanční desku (vliv mají i luby, zadní deska, krk,...). Tyto akustické kytary se pak dělí na skupinu "klasické" (široké krky, nylon struny,...) a "westernové" (užší krky, kovové struny,...). Obě tyto varianty se vyrobí jako akustické nástroje a jdou osadit snímáním zvuku a stanou se - dnes moderní slovo - elektroakustické (to nemám rád), aby vytvořený zvuk bylo možno ještě více zesílit...

Takže existuje jak elektroakustická klasická kytara (např. Taylor 812CE-N), tak "holá" dreadnought akustika (příkladů tisíce)....
---------------
---------------
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Kráječ na knedlíky :) Musím to porovnat doma se svým Furchem Matěji :) To přirovnání pobavilo :)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

himself píše: 3.01.2024 13:39 Krájedlo na knedlíky mimochodem položilo základ mých sympatií ke kytaře :) :)
Tak u mě to byl domácí věšák na prádlo s extrémně nataženými prádelními šňůrami :) Ale byl jsem fakt hodně malej...
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Krájedlo na knedlíky jako zvukový ideál gypsy kytar. To mi zlepšilo den, pánové. :-D Ale chudák Maccaferri. :-D
Naposledy upravil(a) HoSl dne 3.01.2024 14:30, celkem upraveno 1 x.
ekvb

Příspěvek od ekvb »

Matěj Rak píše: 3.01.2024 13:26
MartinX. píše: 2.01.2024 19:01 Paní píše výslovně o akustické kytaře. Tím se obvykle míní kytara s kovovými strunami, na rozdíl od klasické kytary. Pro daný účel, včetně snímání a komba to dává smysl.
Já vím, v praxi jsem se ale setkal mnohokrát s tím, že lidé akustickou kytarou myslí prostě opak kytary elektrické. Tedy cokoli, do čeho se nestrká kabel a bez ohledu na to, jaké to má struny nebo tvar. Právě i proto, že paní píše o tom, že dosud hrála vždycky jen na klasiku, mi připadá, že to myslela spíš takhle. A z mého pohledu člověka, který hraje na klasiku a ví, jaký je to rozdíl, mám dojem, že k takové změně je nutné mít důvod. Často lidé třeba chtějí, “aby to víc znělo”, aniž si uvědomují, že srovnávají tu nejhorší myslitelnou klasickou kytaru v hodnotě tří stovek s akustickou kytarou v hodnotě desítek tisíc. Když pak ale dostanou do ruky pořádnou klasiku, vnímají to najednou docela jinak. A naopak, když člověk zvyklý hrát na výbornou klasickou kytaru dostane do ruky cokoliv s kovovými strunami, má dojem, že to zní jako krájedlo na knedlíky, ať dělá co chce. Proto mi připadá rozumné, pokud paní má takový rozpočet k nákupu kytary, zkusit v té cenové relaci i klasiku, tedy typ nástroje, na který je zvyklá hrát.
Pani zároveň píše, že momentálne vlastní klasickú španielku celomasív, takže asi v tomto prípade pozná rozdiel :wink:
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Prskyn píše: 3.01.2024 9:33 Na Furchy bývají cenové akce, ale nebál bych se ani bazarovek. Např. u téhle kytary věřím, že majitel půjde na 40k (měl tam cenu 42k, kdybych už jednoho žluťáska neměl. moc by mě ta kytara zajímala) https://hudebnibazar.cz/elektroakustika ... /ID567116/
To je za tu uvažovanou cenu velmi pěkná nabídka!
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“