Mesa Boogie stereo 2:50 Vacuum Power

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
chandyl

Mesa Boogie stereo 2:50 Vacuum Power

Příspěvek od chandyl »

Zdravím všechny milovníky aparátů Mesa boogie. Potřebuji poradit s jednou věcí, pro vás asi prkotina, ale raději se zeptám. Mám konec MB stereo 2:50 Power amp. Na fotce posílám možnosti zapojení ke kyt. boxu.
IMG_20240106_211947.jpg
Pořídil jsem box MB traditional, který je ve stereu 2x 4ohm. U konce mám ale na obou stranách (CHAN A, CHAN B) pro 4 ohm 2 vstupy. A moje otázka je, zda je jedno, do kterého vstupu z těch 2 to zapojím? Proč vlastně pro 4 ohm jsou 2 vstupy a pro 8 ohm jen jeden?
Moc díky.
Honza
Marshall JMP-1 preamp
Marshall 9200 Mono Block Power amp
TC Electronic G-Major 2
Coffee Lungo 4x12
Schecter Hellraiser C-7
Ibanez RGDIX7MPB
torst

Re: Mesa Boogie stereo 2:50 Vacuum Power

Příspěvek od torst »

mám taky Mesu, a to jejich značení výstupů je DOST NELOGICKÝ ! (zlatej Engl!) U tebe to znamená, že jednu půlku bedny rozpojenou na Stereo zapojíš do jakéhokoli ze dvou výstupů 4 Ohm na jednom kanále a druhou půlku do 4 Ohm na kanále druhém.
https://mesa-boogie.imgix.net/media/Use ... -Fifty.pdf
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

A já bych to nekomplikoval ještě kabelem navíc, takže bych zapojil reprobox v monu (8 ohmů) do zdířky 8 ohm do kanálu A, nebo B (podle toho kterej bych zapínal). Tyhle stereo konce jsou stejně vymyšlený tak, aby se používaly minimálně s dvěma reproboxama. Když zapojim jednu bednu do sterea, tak se mi stejně těch 50 wattů rozdělí na půlku. A ty dvě půlky výkonu lezou do každý půlky bedny (nahoře - dole, nebo vpravo- vlevo). A protože kytara hraje v monu, tak furt nevidim důvod ani smysl, mít do jedný bedny zapojený 2x 25w s kabelem navíc. To to rovnou propojim JEDNIM kabelem a 50w mi leze rovnoměrně do celý bedny naráz.

Plus ještě jsem zapomněl zdůraznit, že když u jednoho kanálu vrazíš kabely do 4 ohmovejch zdířek, leze ti do každý díry 8ohmů. To znamená, že potřebuješ u reproboxu 2 dírky pro 8 ohmů.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
chandyl

Příspěvek od chandyl »

Tím, že konec je stereo (Standby je jen jeden pro oba kanály) jsou oba kanály vždy zapnutý, jen volume mají každý extra a prý při delším hraní jen na jeden kanál může stereo konec odejít.
Stereo potřebuju ještě kvůli tomu, že ve smyčce mám fractal na efekty a ten při mono zapojení nehraje jak má (mám vyzkoušeno při nedomáčknutém kabelu do boxu :-D). Zkrátka box musím mít zapojený do sterea. Pokud mohu použít vstupy na 4 ohm( jedno který ), tak bych to viděl jako nejschůdnější cestu. Druhý box v nejbližší době neplanuji:-D.
Jen pořád nemohu pochopit a vymýšlet, proč zrovna na 4 ohm má každý kanál 2 vstupy a na 8 ohm jen jeden, asi jsem natvrdlej, ale fakt netuším.
Marshall JMP-1 preamp
TC Electronic G-Major 2
Coffee Lungo 4x12
Schecter Hellraiser C-7
Ibanez RGDIX7MPB
volfi

Příspěvek od volfi »

Nejsem znalec MB a kdyžtak mě opravte...
Ale logicky ty 4[Ω] výstupy nejsou dvakrát, ale pouze jednou, jen má dva konektory (konektory budou mezi sebou paralelně propojeny). To znamená, že k nim můžeš připojit dvě 8[Ω] bedny, jelikož 8[Ω] paralelně jsou 4[Ω].

Celkem teda k tomuhle koncáku můžeš připojit čtyři 8[Ω] bedny.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Ahoj,
To, co označuješ za vstupy, jsou ve skutečnosti výstupy. :) Je trochu matoucí ten dotaz v úvodu.
Jinak všechno to je celkem pěkně popsaný v tom návodu, co dával odkaz torst. Je tam i popsaná situace, kdy se provozuje jen jeden kanál.
chandyl

Příspěvek od chandyl »

To dává logicky smysl, že jde pouze o jeden výstup, ale paralelně pro 2 Jacky, proto mezi nimi i ta spojovací linka. Mě se asi nestane, že bych připojoval 4 boxy, ale zase vím trochu víc, do budoucna pořídím max. druhý box, ale to hodně do budoucna. Moc děkuju za pomoc.
A omlouvám se za matoucí info na začátku, jde o výstupy :-D.
Marshall JMP-1 preamp
TC Electronic G-Major 2
Coffee Lungo 4x12
Schecter Hellraiser C-7
Ibanez RGDIX7MPB
innerself

Příspěvek od innerself »

Přímo z manuálu 2:50:
The 2:50 provides one 8 Ohm and two 4 Ohm speaker outputs for each channel. When using a single 8 Ohm speaker or
8 Ohm cabinet on a channel, connect the speaker or cabinet to the 8 Ohm jack. If using two 8 Ohm speakers (assuming they are wired in
parallel) or cabinets on a channel, plug them both into the 4 Ohm jacks. ( The logic here is that two 8 Ohm loads connected in parallel add
up to a 4 Ohm total load.) Mismatching of speaker impedance will not cause damage or severe loss of power. (Extreme mismatches will
decrease tube life, however.) Mesa/Boogie 4x12 and 4x10 cabinets come standard wired to 8 Ohms and are wired in series parallel.

NOTE: If you opt to use only one channel of the 2:50 with speakers connected to that channel’s
output only, you must turn the unused channel’s level control to zero! Otherwise the channel
will be operating without a load, and damage to the tubes
and/or the transformer will result.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
chandyl

Příspěvek od chandyl »

Tak aspoň vím, že lze zapojit i jen jeden box do jednoho kanálu a druhý může být prázdný bez následků.
Marshall JMP-1 preamp
TC Electronic G-Major 2
Coffee Lungo 4x12
Schecter Hellraiser C-7
Ibanez RGDIX7MPB
torst

Příspěvek od torst »

volfi píše: 8.01.2024 7:27 Nejsem znalec MB a kdyžtak mě opravte...
Ale logicky ty 4[Ω] výstupy nejsou dvakrát, ale pouze jednou, jen má dva konektory (konektory budou mezi sebou paralelně propojeny). To znamená, že k nim můžeš připojit dvě 8[Ω] bedny, jelikož 8[Ω] paralelně jsou 4[Ω].

Ano, přesně tak to je. Ale hlavně si stahni ten MANUÁL, tam máš obrázky, podle kterých to pochopí i agrometalista !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
HoSl

Příspěvek od HoSl »

torst píše: 8.01.2024 11:37
volfi píše: 8.01.2024 7:27 Nejsem znalec MB a kdyžtak mě opravte...

Ano, přesně tak to je. Ale hlavně si stahni ten MANUÁL, tam máš obrázky, podle kterých to pochopí i agrometalista !
Ten manuál je nakonec i docela zábavný, zejména od strany 21 do konce. Něco takového bych v návodu nečekal. Randall Smith má evidentně smysl pro humor. Snad ho mají i Irové. :-D
Petr Faiereisl

Příspěvek od Petr Faiereisl »

innerself píše: 7.01.2024 23:22 A já bych to nekomplikoval ještě kabelem navíc, takže bych zapojil reprobox v monu (8 ohmů) do zdířky 8 ohm do kanálu A, nebo B (podle toho kterej bych zapínal). Tyhle stereo konce jsou stejně vymyšlený tak, aby se používaly minimálně s dvěma reproboxama. Když zapojim jednu bednu do sterea, tak se mi stejně těch 50 wattů rozdělí na půlku. A ty dvě půlky výkonu lezou do každý půlky bedny (nahoře - dole, nebo vpravo- vlevo). A protože kytara hraje v monu, tak furt nevidim důvod ani smysl, mít do jedný bedny zapojený 2x 25w s kabelem navíc. To to rovnou propojim JEDNIM kabelem a 50w mi leze rovnoměrně do celý bedny naráz.

Plus ještě jsem zapomněl zdůraznit, že když u jednoho kanálu vrazíš kabely do 4 ohmovejch zdířek, leze ti do každý díry 8ohmů. To znamená, že potřebuješ u reproboxu 2 dírky pro 8 ohmů.
Když zapojíš tenhle box jedním kabelem (MONO, 8 Ohmů), nevyhneš se tomu, aby signál běžel přes nějaký vnitřní kontakt (nebo více kontaktů), které nemusí být (a taky nebývají) zrovna super (třeba u Marshallů je tohle zcela typické), takže riskuješ, že ti bedna bude hrát přinejlepším pofiderně. Naopak, když půjdeš dvěma kabely ze zesilovače rovnou do každé půlky boxu zvlášť, půjde signál přímo, "bezkontaktně". Dále, když ti tvůj jeden kabel odejde, nebo vypadne (třeba na stagi), tak než zareaguješ a přestaneš hrát, zlikviduješ si konec; při propojení dvěma kabely se ti tohle nejspíš nestane. Navíc, každý kabel má svoji indukčnost, která má vliv na zvuk a pokud ji chceš eliminovat, je nutno kabely paralelizovat - opět tedy alespoň dva (vyzkoušej si to, hraje to líp). A ještě něco - jacky nejsou z principu vůbec ideální pro přenos silových signálů (používají se hlavně kvůli ceně) a k tomu těch vykloktaných, unavených, zoxidovaných babek a všelijakých mizerných šroubovaných nebo nýtovaných samečků běhají po světě hromady. Použiješ-li kabely dva, rozdělíš proud do boxu na dvě poloviny a i kdyby nebyly jacky/babky zrovna v ideálním stavu, nejspíš alespoň nic nezničíš. To je alespoň pár důvodů (je jich víc), proč při propojování boxů používat dva kabely, i když to na první pohled vypadá jako zbytečnost.
Výše uvedené platí obecně - vždy, když je možno, je lepší propojit hlavu a box dvěma kabely (ideálně co nejkratšími). U dané kombinace konce a boxu to však použít nelze (2x4 paralelně jsou dva), takže jedinou rozumnou možností zůstává použití obou konců do obou půlek bedny (samozřejmě kromě použití dvou beden).
Naposledy upravil(a) Petr Faiereisl dne 9.01.2024 9:18, celkem upraveno 1 x.
Petr Faiereisl

Příspěvek od Petr Faiereisl »

chandyl píše: 7.01.2024 18:54 Zdravím všechny milovníky aparátů Mesa boogie. Potřebuji poradit s jednou věcí, pro vás asi prkotina, ale raději se zeptám. Mám konec MB stereo 2:50 Power amp. Na fotce posílám možnosti zapojení ke kyt. boxu.
IMG_20240106_211947.jpg
Pořídil jsem box MB traditional, který je ve stereu 2x 4ohm. U konce mám ale na obou stranách (CHAN A, CHAN B) pro 4 ohm 2 vstupy. A moje otázka je, zda je jedno, do kterého vstupu z těch 2 to zapojím? Proč vlastně pro 4 ohm jsou 2 vstupy a pro 8 ohm jen jeden?
Moc díky.
Honza
Zmatky ohledně značení výstupů na starších Mesách jsou obecně známé – správně by u těch dvou čtyřek mělo být napsáno “DO TĚCHTO VÝSTUPŮ ZAPOJTE BUĎ JEDEN ČTYŘOHMOVÝ, NEBO DVA OSMIOHMOVÉ BOXY”, aby to jeden nemusel vysvětlovat pořád dokola.
Jinak u tohoto konce sice můžeš použít jen jeden kanál, ale riskuješ, že ti ten druhý odejde, a to i když nastavíš jeho hlasitost na nulu – máš tam jen jedno STANDBY pro obě půlky dohromady (špička v síti, omylem ty, nebo někdo jiný pootočíš VOLUME atd.). Pokud to chceš mít pojištěné, je dobré do čtyřohmového výstupu té půlky, kterou nebudeš používat, zastrčit proklemovaný jack (natvrdo propojený plus a minus), což zaručí, že na primáru výstupního trafa nevznikne takový rozkmit signálu, aby to něco poškodilo (lampy/patice/trafo). Mimochodem, u některých kytarových konců ta půlka, která nemá zátěž, dokonce sama kmitá.
Obecně však doporučuji používat jakýkoli podobný kytarový konec v režimu STEREO, i kdybys ho krmil jen MONO signálem, protože obě poloviny hrají vždy trochu jinak a výsledný zvuk je pak bohatší a dynamičtější. Ve tvém případě to STEREO tak jako tak potřebuješ a volba je tedy víceméně jasná. 😊
Naposledy upravil(a) Petr Faiereisl dne 9.01.2024 11:18, celkem upraveno 1 x.
chandyl

Příspěvek od chandyl »

IMG_20240108_203511.jpg
Po vyzkoušení je nejlepší zvuk při zapojení dvou boxů do každého kanálu na 8 ohm. Při zapojení jen Mesy ve stereu do 2x4 ohm je zvuk jak nečitelná koule, jen tlak bez konkrétní čistoty. Takže asi budu muset hrát přes dva boxy :-D.
Marshall JMP-1 preamp
TC Electronic G-Major 2
Coffee Lungo 4x12
Schecter Hellraiser C-7
Ibanez RGDIX7MPB
torst

Příspěvek od torst »

vždy jsou 2 boxy lepší než 1. Ale co by bylo úplně nejlepší? No 4 boxy !! A teď si vem, že jsou lidi, co hrajou přes combo 1x12 ! Humor !
chandyl

Příspěvek od chandyl »

Popravdě se zatím víc klonim ke coffee, jsou tam repra g12-t 16 ohm a ten zvuk mi přijde takovej víc křišťálovej, hezčí teplejší, Mesa má 8 ohm V30 a to je takový jalový oproti coffee.
Ještě otestuju znovu s odstupem a uvidím.
Marshall JMP-1 preamp
TC Electronic G-Major 2
Coffee Lungo 4x12
Schecter Hellraiser C-7
Ibanez RGDIX7MPB
torst

Příspěvek od torst »

Nevím. Máš špičkovou výbavu a zvuk jedné 4x12 ti nepřijde dobrej. To je divné.
chandyl

Příspěvek od chandyl »

Je pravda, že od té Mesy jsem čekal víc, ale nevzdávám to, budu dál kroutit kolíkama. O víkendu budu oba boxy testovat s MB dual Rectifierem, říká se, že box Mesa hraje dobře jen s Mesou zesíkem, tak to vyzkouším:-D.
Marshall JMP-1 preamp
TC Electronic G-Major 2
Coffee Lungo 4x12
Schecter Hellraiser C-7
Ibanez RGDIX7MPB
torst

Příspěvek od torst »

"říká se, že box Mesa hraje dobře jen s Mesou zesíkem, tak to vyzkouším"
- pokud by to byla pravda, tak je to šrot s nápisem Mesa ! Dobrej box hraje dobře se všim. 1960A Forever !
- ten tvuj koncák je Mesa, ne?
chandyl

Příspěvek od chandyl »

Jo jo a před ním mám Marshall JMP-1. Vyzkouším to ještě přes víc zesiku a s vícero lidma, ať se trochu moudřejší. Určitě na zvuku i záleží, na kolik ohmů bedna a repráky hrajou. Uvidíme.
Marshall JMP-1 preamp
TC Electronic G-Major 2
Coffee Lungo 4x12
Schecter Hellraiser C-7
Ibanez RGDIX7MPB
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“