kytary Maybach

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Maples
Kontaktovat uživatele:

kytary Maybach

Příspěvek od Maples »

Zdravím všechny,
je tu prosím někdo, kdo vlastní Maybach kytaru?
https://maybach-guitars.de/
Poměrně dost se o ně aktuálně zajímám.
Co vím - běžné řady (ne master-build) se vyrábějí v Čechách v NBE Hořovicích.
Vypadají a hrají velmi dobře a v youtube recenzích se je lidi nebojí srovnávat s Gibson/Fender Custom Shopem, přičemž Maybach stojí třetinu toho, co Custom Shop.

Já o nějakém kusu uvažuju, komunikoval jsem jak s Maybach, tak s pány z Hořovic. Koupit žádná napřímo z ČR nejde, jsou zásadoví a dodržují tržní mechanismus, na druhou stranu v Hořovicích je případně na zájem možnost vyzkoušet kusy z výroby, které půjdou na distribuci do Německa.

Co mě nejvíc mrzí - v Čechách vyráběné nástroje tu nemají ani jednoho prodejce, je to zkrátka smutné a docela ostuda.
(pokud v ČR vznikají nástroje na úrovni Custom Shopu a většina Čechů to ani netuší a nemá jak si je vyzkoušet)...

Tak je tu někdo vlastník Maybach kytary a jaké máte dojmy??
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: kytary Maybach

Příspěvek od Kinx »

Ja se o nich dozvedel az nekdy v cervnu uplne nahodou na vylete v Parizi. Mel jsem jako prvni v ruce nejaky jejich SG special s p90. To se mi libilo, byt ta povrchovka mi prisla az moc do oci zarici bila, jako maj na Vanovych signature Tornadach. Jinak ale fajn. Podobne jako Gibson za ty penize, ale s lepsim zpracovanim (stala nejak 2k euro). Custom Shop bych zas tak uplne nesrovnaval, to je nejaka jejich marketing vejicka a moc nechapu, kde se ten hype bere (podle me je to nejaky marketingovy skoleni, protoze uplne tu samou floskuli mi opakoval tamni prodejce). Pak jsem mel v ruce dva Telecastery a ty mi prisly pomerne nemastny neslany az blby. Za ty prachy urcite Fender hraje lip, navic je vkusnejc udelanej a nema rysy NBE/Asijskejch kopii typu pretlustelej palisandrovej hmatnik a levne pusobici povrchovka. Zpracovani bylo jakoze dobry, ale mel jsem z toho dojem spis levnejsi kytary nez Custom Shopu.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Oni je totiž nejčastěji srovnávají lidi, kteří žádný Custom shop ani neviděli z letadla :) A pokud se bavím o LP, tak to samé jsem četl třeba o FGN a nebo lawsuit japan kytarách a když potom držíš tu kytaru v ruce, tak je to fajn udělaná kytara, kde ti nic nevadí, dá se srovnat se Standardama, někdy i zvukově, ale Custom shop je v těch detailech a hlavně dřevu jinde...
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Kinx píše: 15.01.2024 8:37 Ja se o nich dozvedel az nekdy v cervnu uplne nahodou na vylete v Parizi. Mel jsem jako prvni v ruce nejaky jejich SG special s p90. To se mi libilo, byt ta povrchovka mi prisla az moc do oci zarici bila, jako maj na Vanovych signature Tornadach. Jinak ale fajn. Podobne jako Gibson za ty penize, ale s lepsim zpracovanim (stala nejak 2k euro). Custom Shop bych zas tak uplne nesrovnaval, to je nejaka jejich marketing vejicka a moc nechapu, kde se ten hype bere (podle me je to nejaky marketingovy skoleni, protoze uplne tu samou floskuli mi opakoval tamni prodejce). Pak jsem mel v ruce dva Telecastery a ty mi prisly pomerne nemastny neslany az blby. Za ty prachy urcite Fender hraje lip, navic je vkusnejc udelanej a nema rysy NBE/Asijskejch kopii typu pretlustelej palisandrovej hmatnik a levne pusobici povrchovka. Zpracovani bylo jakoze dobry, ale mel jsem z toho dojem spis levnejsi kytary nez Custom Shopu.
Že by v Hořovicích zapomněli, jak se dělá Zabiják zabijáků customshopů? ;-)
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

bubucci píše: 15.01.2024 9:35 Oni je totiž nejčastěji srovnávají lidi, kteří žádný Custom shop ani neviděli z letadla :) A pokud se bavím o LP, tak to samé jsem četl třeba o FGN a nebo lawsuit japan kytarách a když potom držíš tu kytaru v ruce, tak je to fajn udělaná kytara, kde ti nic nevadí, dá se srovnat se Standardama, někdy i zvukově, ale Custom shop je v těch detailech a hlavně dřevu jinde...
No to zase pozor - bavím se vysloveně o videích, kde naživo drží, srovnávají a hrajou na Maybach Lester, a zároveň Gibson CS, proto o tom píšu.)
Nenapadlo by mě to srovnávat na základě nějakých řečí...
Těch videí je víc, nejsou ojedinělá a spíše říkají, že LP Standard je mimo hru. Na rychlo viz:

https://youtu.be/6vwYUBPq0SI?si=k9N_xKEerQDer9_8
https://youtu.be/DxkK92lKE2s?si=fJ_5ADfHnlCndH0y
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

LP jsem nezkousel, jak jsem psal, to SG se mi libilo, tam bych byl schopny ten Maybach preferovat pred normalni Gibson produkci. Ty telata se mi teda nelibily, tam rozhodne ne.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

prolit jsem rychle to prvni LP video a to Maybach LP teda hraje suprove! spis jde o ten pocit do ruky no. Treba ty set neck kytary umej lip, nez bolt on :)
filtr666
Bandzone: https://bandzone.cz/madnoiseband

Příspěvek od filtr666 »

Ahoj, ja mam Lester Edelweisse (LP Custom bila relic). Protoze mam i Gibson LP Custom, tak jsem je porovnával vedle sebe a musím říci, ze jsou +- na stejně úrovni. Maybach je výrazně lehci, coz je pro hraní ve stoje velké plus, ale přijde mi, ze to je dřevem, ne užším tělem... jinak parametry, krk apod. se mi zdají hodne blízko, takže se mi na ne hraje víceméně stejne. Rozdíl je ve zvuku, ale je to dano snímaci - R498 v Amber. Ve studiu jsem nahrával rify na Maybach (Amber pickups jsou super, doporučuju, krásný PAF zvuk) a sola na Gibson (R498 je přeci jen kousavejsi snímač). Ten finish opotřebované kytary, popraskany lak, relic kovových dilu apod. je moc vydařeny, pochvala zlatým českým rucickam... kdybych prodával, tak asi Gibsona, dostanu za nej vice peněz a přijdu o srovnatelnou hodnotu :)
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Paráda, díky za plodný příspěvek!
Já si taky pohrávám s myšlenkou pustit jednoho z Gibsonů a dát šanci Maybachu.
Jen doufám, i z toho důvodu co jsi psal, že se ta značka pořádně rozjede, přesně z toho důvodu, aby si pak udržovaly i dál svoje ceny - tak možná i z toho důvodu je podpořím a šířím o nich info dál.)
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Lestry i ty SG-čka mívaj na krámě v PPC Music v Hannoveru, tak kdybys měl cestu kolem... :D
Co si pamatuju, tak měli u každého kusu uvedenou hmotnost a byly pocitově docela lehoučký. Ty Lestery jsou imho komorovaný (někde bylo video z výroby).
krade

Příspěvek od krade »

Loni v březnu jsem si pohrával s myšlenkou koupě sg junior od Maybachu. Napsal jsem tam a byli fakt vstřícní a ochotní řešit i různý povrchový úpravy, značku ladících mechanik apod. Jen cena 1760 euro (5% sleva při platbě předem) mi přišla trochu moc. Nakonec jsem koupil juniora od Gibsona za více než o 10 000 levněji a jsem fakt spokojenej. Ale jo, určitě jsou Maybach dobrý kytary. Myslím, že na bazaru je teď jejich tejk na Jazmaster.
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Hlavní rozdíl mezi Maybach Lester a Gibson Les Paul (u SG to bude stejné) je v použitém mahagonu. Gibson používá pravý "honduraský" mahagon (Swietenia macrophylla), ač z plantáží na Fidži, a Maybach používá nějaký africký. Projevuje se to ve zvuku - africký mahagon nemá tolik typických gibsonovských středů.

Vlastním NBE Jolanu Diamant z nové produkce, což je v podstatě totéž jako Maybach Lester (dřevo je stejné - africký mahagon), ale za poloviční cenu. Kytara je výborná, krásně zpracovaná, má koule a dravost. Osazená momentálně keramickými snímači Gibson 500t a 496. Z výroby tam byly SD TB4 a SH1.

Při přímém srovnání na lampovém Marshallu s velmi dobře hrajícím Gibson LP Standard 2021, je znát, že Gibson má těch středů víc, prostě klasický sound. Jolana hraje výborně, ale trochu jinak a nejde to úplně dohnat ani výměnou snímačů.

Můj závěr - DOBRÝ Gibson bude obecně vždy hrát lépe než Maybach a při cenové hladině kytar Maybach, nedávají pro mě smysl. NBE Jolana je výborná volba za poloviční cenu.
Problém je najít ten "dobrý" Gibson. Ne každé použité dřevo je stejně znělé a i když se jedná o pravý mahagon, zvukové rozdíly mezi Gibsony jsou dost velké. Některé Gibsony např. ta Jolana strčí do kapsy. Tj. je to hlavně o hledání, zkoušení a štěstí na dobrý kus. Na CS určitě vybírají znělejší dřeva, ale ani tam není záruka, že bude kytara hrát opravdu dobře.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Taková hromada kacířských myšlenek hned v prvním postu...a v podstatě všechny správně :)
Akorát teoretici nasáknutí Youtube vědomostmi ponesou horko těžko, že by mohlo mít dřevo vliv na zvuk kytary a že jejich Epifón s Dankenama hraje stejně jako předražený Džipsn...teda doma v pokojíku, na bedýnkách od PC a Ňoural pluginem :)
himself

Příspěvek od himself »

Bože ty jsi taky někde zastyd...
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

nic k věci a česky asi taky pořádně neumíš...tady nejsi na novinkách hošánku.
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

bubucci píše: 23.01.2024 7:25 Taková hromada kacířských myšlenek hned v prvním postu...a v podstatě všechny správně :)
Akorát teoretici nasáknutí Youtube vědomostmi ponesou horko těžko, že by mohlo mít dřevo vliv na zvuk kytary a že jejich Epifón s Dankenama hraje stejně jako předražený Džipsn...teda doma v pokojíku, na bedýnkách od PC a Ňoural pluginem :)
Můžeš mi vysvětlit, o čem je řeč a co nám chtěl básník říci? Nespletl sis náhodou topic?
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Jelikož je to tady fórum, tak jsem reagoval na předešlý post od uživatele 'petrxyz', který dost trefně popsal, jak to s těma kytarama je a shoduje se s mými zkušenostmi. A nespočetněkrát se po takovém postu vyrojí experti, kteří, v lepším případě, minimálními zkušenostmi, začnou šermovat s tím, že el. kytara je jenom o snímačích a podobné blbosti a Custom Shop kytaru neviděli ani z letadla. Já už jsem si tím obdobím 'jak koupit kytaru co hraje jak Gibson, není Gibson a stojí polovinu peněz' prošel a nevidím jediný důvod, proč bych dal přednost tady tomu Maybachu (nebo jiné LP kytaře v hladině kolem 2000E) před obyčejným Standardem. U Gibsona máš na výběr z daleko víc kusů, jsou to líp uložené peníze, když ho chceš z jakéhokoliv důvodu prodat a hlavně ten zvuk, ten je specifický a je to kombinace víc faktorů, ale hlavní je dřevo.

A jenom tak pro info, kdo nám někde 'zastyd'. A nebo se nám klidně rozpovídej jak proháníš Custom shopy přes svoji katanu...
himself píše: 24.01.2024 19:46 No tak jo, Katana 50 MKII je doma. Za 4k veliká spokojenost, je jak nová. Jen je trochu smutné, že má hromadu čudlíků a já mám všechno vypnuté, jen kousíček reverbu. I EQ mám rovně a stačí mi 0,5 W :)
Ať si každý hraje na co chce, ale tady to je přesně ten druh 'expertů', kteří trousí rozumy a zkušenosti nulové...
himself

Příspěvek od himself »

Myslel jsem, že stačí nereagovat, ale ok, napíšu to sem.
Když člověk začne chodit na nějaké fórum, postupně si udělá obrázek o nejčastějších uživatelích podle toho, jak vystupují. Ty sem píšeš pořád dokola svoje mantry a je potřeba je podat hodně povýšeně a přidat hromadu smajlíků, aby bylo zjevné, jak moc nad věcí jsi.
Smutné na tom je, že máš evidentně hodně zkušeností, hodně jsi toho nahrál a hodně (drahých) kytar ti šlo rukama. Tahle veliká znalost by šla krásně zúročit a použít jako pomoc pro ostatní. Bohužel ale zároveň nejsi moc bystrý a chováš se buransky, takže celé to know how pohřbíš. Je to fakt škoda. Vzpomínám si, že jsem měl pár takových učitelů na VŠ. Někteří vlídně poradí, jiní se jen stylizují. Je jasné, kam si je člověk zařadí a jak moc asi "rady" od nich bere.
Zmínku o češtině jsem nepochopil, asi to byla narážka na nespisovný výraz, ale to je holt jen taková snaha podpořit jízlivost.
Jo, mám pod stolem Katanu a hraju na ní překližkovou kytarou za 10k, jestli to tvé morální převaze nějak pomůže.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

No a v tom je celé to kouzlo diskuzních fór. Člověk si může vybrat/vyfiltrovat 'váhu' jednotlivých názorů a zkušeností podle profilu daného človíčka, který je píše. Myslím, že k tomu není potřeba nějaké psychologické rozbory.
A pokud teda zůstanu aspoň nějak u tématu, tak právě tady ty, v poslední době bezvýhradně 'bezchybné' recenze na Youtube a fórech a následná konfrontace v reálném provozu otevře oči, konkrétně u LP replik...FGN, ESP, japonské law-suity a většinou stačí 5 minut na kvalitním aparátu a zkušebnové hlasitosti, nedejbože v kapele.
Klidně se může stát, že někdo bude preferovat odlehčený komorovaný 3.5kg Maybach a africkým mahagonem, který bych řekl bude víc sedět na 'měkší' styly jako blues/rock oproti plnému Standardu s 4.5kg, který bude fungovat líp s větším zkreslením. Ale bez přímého porovnání je to pořád teorie vs praxe.
himself

Příspěvek od himself »

Děkuji za rozumnou reakci. Nějaké svoje názory na dřevo mám, něco jsem i postavil, ale expert rozhodně nejsem a především nemám zkušenosti v kapele/nazvučen.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“