Výběr akustické kytary - Furch vs Martin vs Yamaha
Pravidla fóra
-
tomastaylor
- Nový uživatel
Výběr akustické kytary - Furch vs Martin vs Yamaha
Zdravím všechny,
po dlouhé době bych si rád koupil další kytaru. Léta hraju na Taylorky a nyní bych rád bych změnu. Původně jsem měl v plánu ,,jít" postupně do dražších modelů, avšak s příchodem se V-Class se ve mně něco zlomilo a Taylor jsem nejspíš navždy vyloučil.
Co hledám? Kytaru menší velikosti s dostatečně silným zvukem pro ,,akustické večírky" (dreadům konkurovat nelze, ale zvukově blízko ke GA), použitelnou ve studiu a i na pódiu - snímač výhodou, nikoliv podmínkou. A co je pro mě rovněž důležité - dostatek středů. Obzvláště u ,,palisandrových" kytar mám problém s jejich nedostatkem.
Hraju v podstatě jen trsátkem - beglajty, arpeggia, hybrid picking, sólíčka.
Chtěl bych poprosit o váš názor názor na zmíněné nástroje, zkušenosti s nimi a případně nějaké další typy.
po dlouhé době bych si rád koupil další kytaru. Léta hraju na Taylorky a nyní bych rád bych změnu. Původně jsem měl v plánu ,,jít" postupně do dražších modelů, avšak s příchodem se V-Class se ve mně něco zlomilo a Taylor jsem nejspíš navždy vyloučil.
Co hledám? Kytaru menší velikosti s dostatečně silným zvukem pro ,,akustické večírky" (dreadům konkurovat nelze, ale zvukově blízko ke GA), použitelnou ve studiu a i na pódiu - snímač výhodou, nikoliv podmínkou. A co je pro mě rovněž důležité - dostatek středů. Obzvláště u ,,palisandrových" kytar mám problém s jejich nedostatkem.
Hraju v podstatě jen trsátkem - beglajty, arpeggia, hybrid picking, sólíčka.
Chtěl bych poprosit o váš názor názor na zmíněné nástroje, zkušenosti s nimi a případně nějaké další typy.
Re: Výběr akustické kytary - Furch vs Martin vs Yamaha
Ta anketa asi dopadne dost jednoznačně ve prospěch Furcha. Vintage 3 je skvělá kytara. O Martince bych v týhle cenovce vůbec nepřemýšlel. O Yamaha nástrojích nevím absolutně nic...teda vlastně mám doma flétnu.
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Enya X3 Pro Mini
Jan Fišer 00 Nylon
Enya X3 Pro Mini
ta yamaha je ode mě, ten první bod. Je to pro mě čistá kytara (jednak píši pro mě, a čistá kytara myslím zvukem.) Mám FGX a i ta FS by se mi líbila, kdyby.... můj pocit je (z yamah obecně), že je to nejkytarovější zvuk. Ale i pro Martin to platí ... (i když ta ARE technologie u desek pro mě mluví jednoznačně pro yamahu) Martin bych musel dost připlatit (kdybych se rozmýšlel pro tuhle značku) A Furch je ve zvuku dost jinde no (zase, v rámci mého vnímání, stejně třeba jako Taylor) a bud se ti to líbí (zase myslím spíše okouzlí, unese...) a pak to může být jasná volba. Mě to docela trvalo, než jsem vybral Om Red ( no a pak ještě Vintage RS a cedrovou "12" Rainbow). Jen zase, ta cena, no. Takže shrnuto, já bych si nevybral ten Martin (tam bych prostě došetřil) a pakpřemýšlel mezi zbytkem a asi by vyhrála yamaha ( tak z 90% kvůlu typu kytary, toho maalého Furcha už mám a zvuk je pro mě tak 3/2 ve prospěch Yamah). Ale tohle už je na tvých uších. No a nenech se odradit při zkoušení hratelností. Ty Furchy jsou (zas jen moje zkušenost) výrazně tvrdší na hraní, struny vysoko. Mě to docela dlouho odrazovalo...
Pokud vyznamne stredovou, nevynech z vyberu krom jmenovanych US Guild a Larrivee v mensich korpusech. Obavam se ale, ze ve vyssich cenovych se palisandru nevyhnes. Furch dela v rade Vintage i mahagon, ale ten neni tak prurazny. Snimac si pak nech nainstalovat dle uvazeni.
PS, pokud bys chtel zavitat mezi celomasivni entry level, tak vyzkousej om celomahagonoveho blue furcha. Ten je zvukove sice zvlastni, ale s trsatkem si naramne rozumi a je hlasitej az az...
PS, pokud bys chtel zavitat mezi celomasivni entry level, tak vyzkousej om celomahagonoveho blue furcha. Ten je zvukove sice zvlastni, ale s trsatkem si naramne rozumi a je hlasitej az az...
U Humla mají jednu Larrivee L09E skladem za dost dobrou cenu. Myslím, že ji mají na krámě tak trochu jako ležák, nový dovoz by byl o pár desítek tisíc dražší.
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Enya X3 Pro Mini
Jan Fišer 00 Nylon
Enya X3 Pro Mini
Z toho výběru ankety jednoznačně Furch!!
Ale jinak bych ti doporučil zkusit i G od Furcha... třeba G24... nebo teď Yellow a výš... Pokud jde o tvar 00 (OM) tak klidně i Martin - ale až od 28. Ta 00-18 mě vůbec nebrala...
Guildy mám moc rád, ale v ruce jsem měl jen Déčka... (ale ber jen US produkci).
Já zas o Yamaha nemůžu říct nic špatného, ale ani "dobrého". Umí fakt super profi nástroje, ale pro moje ruce a uši jim vždycky nějaký mini detail chyběl.
A jestli úplně nejsi omezen cenovkou, vyzkoušej BSG. Tam asi nejde udělat chybu (jako u Furcha).... holt mám rád český produkty!
Ale jinak bych ti doporučil zkusit i G od Furcha... třeba G24... nebo teď Yellow a výš... Pokud jde o tvar 00 (OM) tak klidně i Martin - ale až od 28. Ta 00-18 mě vůbec nebrala...
Já zas o Yamaha nemůžu říct nic špatného, ale ani "dobrého". Umí fakt super profi nástroje, ale pro moje ruce a uši jim vždycky nějaký mini detail chyběl.
A jestli úplně nejsi omezen cenovkou, vyzkoušej BSG. Tam asi nejde udělat chybu (jako u Furcha).... holt mám rád český produkty!
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
---------------
Za mě Yamaha modely FG, FS krásně hratelné, zvukově super, troufám si říct, že zvukově jsou nejblíže k modelům Martin. No a teď musím dát
za pravdu guitar.zl, Guild to je také moje srdcovka. Když jsem měl možnost si na ní poprvé zahrát, byl jsem z toho hodně dlouho na větvi.
No a BSG, tak tady není vůbec co řešit. Zpracování, materiál, zvuk, ale hlavně ti udělají to co si přeješ, bez arogance, bez machrování.
A pokud si tam necháš udělat kytaru, už dlouho nebudeš přenýšlet o jiné. A to ne kvůli penězům, ale pro to, že tě chytne za srdce.
za pravdu guitar.zl, Guild to je také moje srdcovka. Když jsem měl možnost si na ní poprvé zahrát, byl jsem z toho hodně dlouho na větvi.
No a BSG, tak tady není vůbec co řešit. Zpracování, materiál, zvuk, ale hlavně ti udělají to co si přeješ, bez arogance, bez machrování.
A pokud si tam necháš udělat kytaru, už dlouho nebudeš přenýšlet o jiné. A to ne kvůli penězům, ale pro to, že tě chytne za srdce.
-
tomastaylor
- Nový uživatel
Líbila se mi Orange série. Z důvodu nízké poptávky ji ovšem Furch vypustil. Sázel jsem tedy na Yellow GC-SR. Znělý nástroj, ale bohužel mě vůbec nenadchla a nemohl jsem se zbavit pocitu nějakého vzdáleného příbuzného X-brace Taylora vyšší řady.guitar.zl píše: 20.01.2024 19:00 Z toho výběru ankety jednoznačně Furch!!
Z Furchů mě zaujal Red GC-SR. Na můj vkus byl zvuk už moc barevný, ale to bych překousl. Ovšem cenovku 95 tis. už ne. Brada mi z ní nespadla.
A nakonec Furch Vintage 3 OM-SR. Vyzkoušel jsem jej čistě ze zvědavosti. Z Furchů mi přišel z nejhratelnější a zvukově mimo barevné série. Velmi znělá kytara, průrazná, dobře reagovala na dynamiku hry.
S kytarami BSG pana Šťovíčka osobní zkušenost nemám, ale nepochybuji, že hrají perfektně. Problém jsou ceny. Před pár lety možná. Nyní by pro mě byl dostupný pouze nějaký základní model.
Naposledy upravil(a) tomastaylor dne 20.01.2024 22:08, celkem upraveno 1 x.
Ony ty barevný řady (dříve Millenium, řady 2?) a Vintage (dříve 3?) jsou o trošku rozdílné konstrukce a tudíž i zvukově nestejné... Každému se pak zalíbí něco jiného (mě se zas třeba moc nelíbí zdobení u Orange, radši bych si vzal Yellow Plus - zvukově mi přijdou srovnatelné.....).
BSG zkus kouknout v Aleximu, mívali tam vždy pár ks...
U toho Vintage 3 chybu prostě neuděláš. Dvěma lidem jsem pomáhal vybírat - jeden koupil 34, druhý 35 - dodnes ten výběr velebí a Martin berou do ruk sporadicky...
BSG zkus kouknout v Aleximu, mívali tam vždy pár ks...
U toho Vintage 3 chybu prostě neuděláš. Dvěma lidem jsem pomáhal vybírat - jeden koupil 34, druhý 35 - dodnes ten výběr velebí a Martin berou do ruk sporadicky...
---------------
---------------
---------------
Nechci úplně plevelit vlákno o Furchu, Martinu a Yamaze, ale řekl bych že ty parametry docela splňuje kytara, kterou mám na hudebním bazaru:tomastaylor píše: 20.01.2024 3:35 Co hledám? Kytaru menší velikosti s dostatečně silným zvukem pro ,,akustické večírky" (dreadům konkurovat nelze, ale zvukově blízko ke GA), použitelnou ve studiu a i na pódiu - snímač výhodou, nikoliv podmínkou. A co je pro mě rovněž důležité - dostatek středů.
Menší tělo, silný hlasitý zvuk s parádníma středama, kvalitní snímání od K&K:
https://hudebnibazar.cz/jech-guitars-wo ... /ID565588/