FRFR systém vs lampový aparát

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
simiruz

Re: FRFR systém vs lampový aparát

Příspěvek od simiruz »

cherreda píše: 9.05.2023 11:08 aby se mi na něj dobře hrálo v kapele a chovalo se to co nejvíc tak, jako bych měl za zády klasický lampový aparát
Nemám moc zkušenosti s digitálním řešením, ale neumím si představit, že bych takto uměl ten zvuk nastavit, aniž bych předtím nestrávil roky laděním zvuku na klasickém lampáči.
Myslíte, že to jde? Třeba použitím koupených "hotových" zvuků?
torst

Příspěvek od torst »

Myslím, že to nejde a cizí koupené zvuky (presety, impulsy ....) nebudou jinému fungovat.
Má zkušenost : Pokud simulaci aparátu, tak nejdřív musím mít k dispozici konkrétní reálnej apec, zesík a bednu. Ten si ošahám, nahraju, uložim a dle (s pomocí) této reference si udělám adekvátní simulaci, která hraje (skoro) stejně, i s týmiž "neduhy".
Samozřejmě, "Tonecapture" může být tato cesta.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Nevidím důvod, proč by to nešlo i bez roků nastavování skutečných aparátů - beztak jsem slyšel tolik blbě nakroucených i drahých zesiků, že je jasné, že o lampáči to není. :)
Každý kytarista má uši a poslouchá nějaké vzory a má vlastní představu, co se mu líbí, k jakému zvuku se chce přiblížit.
Ostatně lidí, co nikdy nehráli na lampáč bude čím dál víc.

Druhý kytarista minule přišel na zkoušku s tím, že si koupil nějaké "Rush" presety do Boss GX100 - hned jsme si všimli, že mu to líp hraje.
Takže si z toho vezme základní zvuky clean-crunch-higain a jen si to trochu dopotahá na EQ podle sebe, to je jasné.
Dohází si k tomu efekty, které potřebuje a bude mít hotovo.
Není potřeba kolem toho vymýšlet nějaké mystéria a řešit "otisky" lampových aparátů atpod.
Jde o to něco zkusit a najít si "to svoje" a pokud si člověk není jistý, tak nějaký ten preset od profíka určitě může hodně pomoct.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

cherreda píše: 28.03.2023 16:44 NX10sma hraje líp, než 710.
Ne 2x líp, ale prostě líp, přičemž ne že by 710 hrála blbě.
RCF přidali nové modely beden do řady NX a překvapivě jsou cenově příznivější.
Takže jsem pořídil NX910-A.
Po letech teda můžu potvrdit správné dojmy z před lety otestovaného monitoru NX10-SMA.
Hraje to dobře, v přímém porovnání s Art 710 je NX čitelnější a je s kapelou líp "slyšet", tudíž může (a nemusí :) ) být trochu tišeji.
Výkon bedny je pro kytaru na hraně bizaru, ale co, prostě to tak vyrábějí - kdyby vás spoluhráči dostatečně nerestecpovali, předvedete jim s koloniálním nadhledem, jak snadno je vygumujete z podia. 8)

+ Zvuk.
+ Naležato jako monitor přepnutí na mod "Stage" - to je fakt super, odstřelí to dunění a přitom kytara furt pěkně "džadžuje".
+ Kompaktní velikost, je rozměry mezi Art 708 a 710.
+ Originální RCF futrál - je dražší, ale stojí za to.

— Oproti starším NX a Art je (pro kytáristy a pod nezvukařskou svoloč) zrada v už tak spartánském ovládání - trochu nepochopitelně chybí přepínání citlivosti vstupu na "mic". Takže máte pouze profi "zvukařskou" linkovou úroveň, kterou není zrovna snadné pořádně nakrmit kytarovýma krabicema a už totálně máte smůlu s většinou diboxů, protože nejběžněji mají XLR výstupy s mikrofonní impedancí (bo se obvykle počítá s použitím v mic vstupech na mixáku). Reálným důsledkem je, že tavíte volume na bedně jak kráva a vrtá vám hlavou, jaktože ta kilowatta ještě nezbourala zkušebnu. Tak toto doporučuju otestovat a případně pořešit.
— Bedna je cca o 2 kg těžší než Art 710, ale to se holt nedá nic dělat.

RCF NX910 _03 _small.jpg
RCF NX910 _02 _small.jpg
RCF NX910 _04 _small.jpg
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Gratuluji, mám v podobné cenové hladině odposlech od HK a každej zpěvák hned pozná, že to hraje nějak líp, než je zvyklej ze zkušeben :)
Akorát mě zaráží, proč by měl někdo používat dibox, když chce poslat signál z preampu do odposlechu?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Např. potřebuješ poslat signál zvukařovi a odbočit ho i sobě.
Nebo já míchám 2 separátní signálové cesty z pieza a elmagů, ty sice dávám zvukařovi extra, ale musím je i pro sebe nějak smíchnout a... asi se chápeme.
Prostě ta bedna je jen FRFR pro moji kytaru, rozhodně nechci být závislý na tom, že mi do ní bude zvukař vracet signál z mixáku, kterej si nějak porochnil do celkového mixu v P.A.čku. :)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

OK, praktické důvody chápu. Nicméně vždycky mě zamrzí, když se linkový signál shazuje na mic úroveň a pak zase zesiluje. Ale je fakt, že to okolí víceméně nutí člověka to tahle udělat.
torst

Příspěvek od torst »

vasekh: To ještě nic není. Znám zvukaře, kteří shazují akustický výkon 300W kytarových reproboxů na mic úroveň a pak ho zase zesilují.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Nejhorší zvukaři jsou ti, co shazují ego!
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

vasekh píše: 3.02.2024 9:29 Nejhorší zvukaři jsou ti, co shazují ego!
břety :lol:

Jen pro zdejší tématickou informovanost - jakou máš HK bednu?
A máš tušení - fakt je dělaj v Německu, jak se prsej? :)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Já mám HK Audio Linear 3 112 FA
https://imusicdata.cz/hk-audio-linear-3 ... OxEALw_wcB
Porovnával jsem různé produkty, ale pouze v rámci HK, protože tam byly nějaké slevy. Jako FRFR na elektriku to nepoužívám, ale jinak různě, na klávesy, akustickou kytaru atd. Tyhle nástroje na tom zní dobře, protože ta bedna mám moc hezký středy.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Hmm, to je moc pěkná bedna a reference na zvuk od důvěryhodného člověka se počítá - akorát nemá zkosení jako monitor, to ji nějak podkládáš?
Chvíli jsem o něčem od HK uvažoval, ale vlastně jsem je nikdy nezkusil pořádně, tak jsem u té RCF NX šel (skoro) na jistotu.
Potřebuju zkosený monitor a preferuju 10" kvůli velikosti/hmotnosti (12" na kytaru není potřeba), takže se mi líbí tahle bedna:
https://www.thomann.de/cz/hk_audio_pr_o_110_xd2.htm
...a 2x dražší Linear:
https://www.thomann.de/cz/hk_audio_line ... 110_xa.htm
Ale za 30k už by mě ta bedna musela dost přesvědčit, ani NX10-SMA mě nezlomila a kdyby NX910 nebyla o 10k levnější, taky se na ni vyprdnu. :)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Moc důvěruhodný nejsem, protože jsem to popletl :)
Já mám teda toto: https://www.thomann.de/cz/hk_audio_linear_3_112_xa.htm
(zkosená verze)
K řadě PR:O: tu mám taky, pár s 15" reprem. Koupili jsme si to s kámošem na pařby (dýza), občas na to něco malého zvučím. Rozdíl oproti linearům je bohužel docela velký, nehraje to prostě tak dobře, no, prostě to odpovídá ceně...
Zvláštní je, že řada linear 3 nemá variantu s 10", protože linear 5 už je fakt drahota.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Aha, tak to ano, jasné a tahle zkosená verze mi přijde praktičtější.
PR:O - hmhm, škoda, ale díky, dobré vědět.

Další postřeh pro info - čas od času probíhá jakási debata, jak nějaké značky šlapou na paty lídrům, viz i zde v tématu.
Takže se mi bohužel zase potvrdil můj názor, že nějaké kvalitativní kotrmelce se v tomhle segmentu nestávají.
Kamarád koupil do kapely LD monitor 10" z nové generace, je po všech stránkách moc pěkný, ba zblízka vzhledem až rozkošný monitor :) a zvukem je vcelku dobrý - jenže plastová RCF 710 mk2 hraje líp a to je bedna, co šla na obchody někdy 2016-17? A dneska máme 710 mk5. Tož asi tak.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

lehký live update, na kterém jsme se shodli s cherredou,
ze s RCF NX nam na podiu zadna 4x12 už nechybí :)

Sedmička Dean podladena do A (jak maji folkari nejradsi)
šasi K1 s preampem Salvation Custom 3+SE v Kosmi Boards custom racku
IR Two Notes Cab M+ odbočený xlr zvukaři
IMG_3481 small.jpg
tohle RCF např.taky džadžuje v zábavovce Reflexy (kde na hlavu porazilo i standardni starsi RCF ART myslim 412)

PS:
hledal jsem ale něco menšího lehčího (16kg mi na moje stáří příjde přece jenom až moc) které by zahrálo dždždž aspoň snesitelně
zvažoval jsem dB, ale ted uz jedine kdyz to vyzkousim https://www.thomann.de/cz/db_technologies_b_hype_8.htm
riskl jsem tohle, ale je to sh*t https://www.alza.cz/gemini-as-2108p-d6873758.htm
nadejne vypadalo JBL "udelali jsme 8" bednu aby hrala jako 12!", no a je to o chlup lepší sh*t :) https://www.thomann.de/cz/jbl_irx_108_bt.htm
obávám se, že stejně by dopadly všechny headrushe, alto a další bazmeky
nakonec jsem to nerad zapojil do RCF ART 708 mk nevim (4 nebo 5) a to konečně bylo aspoň snesitelné
ale 10/10 = tis/kg jsem si to na zacatku nepredstavoval :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Modul + Torpedo + NX je ultimátní sestava, když stačí jeden zvuk (a s K1 asi teda i clean).
Trochu mi to připomíná takové to "kytara, kabel, zesik a jedu". :)
Jsem zvědavý, jestli to příště expanduje o další krabky. :)

Pro tech. zajímavost - pinkali jsme v Kaštanu a tam je podium v podstatě dřevěná bedna, od 80 Hz dolů se tam dějou zajímavé věci - musel jsem poprosit basáka, jestli by si trochu nestáhl basy, z druhé strany bicích mi podivně gumoval beglajty.
Mám v Quadcortexu nadělané presety s odstupňovaným HPF a skončil jsem na odřezávání na 130 Hz, nemyslel jsem si, že to někdy použiju - mód "stage", kterej na NX při použití jako monitor odřezává spodky, zdaleka nestačil.
My jsme velkému bordelu na podiu už trochu odvykli, s lampovýma aparátama a kytarovýma bednama bývalo ohledně ukočení spodků výrazně hůř. :)
José

Příspěvek od José »

Kaštan jsme taky absolvovali nedávno, basová bedna na klávesovým stojanu a pohoda - s tímhle mám dobrej zážitek s bike jesus - tam jsem měl na gallieňácký čtyřdesítce svýho gnóma někde mezi nulou a 1/4 na masteru - to už je fakt obývák, a stejně se třásla celá budova..
Edie3

Příspěvek od Edie3 »

Pár monitorů jsem vyzkoušel a kmému Fractal Axe Fx 3 i dle doporučení na fractal forum se mně nejlépe osvědčil EV PMX-12MP výkon max dostačující 700W.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

tak to jo, tomu i docela věřím, že za 22tis to je dostačující :))))
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
911

Příspěvek od 911 »

PHOTO-2024-12-18-11-27-11.jpg
Jsem také před týdnem vybíral odposlechy, zleva 1. QSC CP 08,pro kytaristu ,ostrý zvuk, skvělá lehká a výkonná bedna za dobré peníze 2.FBT J MaxX 110A lehká a výkonná, 3.Yamaha DBR10. to samé ,plný zvuk, 4.dB Technologies Opera 12 tato nakonec vyhrála díky 12" skvělý,plný zvuk. Ještě jsme zkoušeli naše letité RCF 310,které občas se suby používám na ozvučení malých akcí,tak ty se zdály méně průzračné i když na zvučení kapely byly vždy velmi dobré. Zítra jdou DB s námi prvně do boje,tak dám vědět. Koupili jsme nakonec ještě 1 ks i pro basáka.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“