Basová linka k akustické kytaře

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
Odpovědět
bucenec

Basová linka k akustické kytaře

Příspěvek od bucenec »

Ahoj

Nedávno sem narazil na netu na tento efekt a velice se mi líbí:

https://happymag.tv/need-a-bassline-dig ... just-that/

Podle videa to funguje docela dobře.
Chtěl bych to k akustické kytaře, i když je psáno, že je to spíše pro elektrickou, než akustickou kytaru.
Každopádně cena je dost raketa a moc se mi nechce posílat někde do pryč 155eur.

Chtěl bych se zeptat, zda někdo z vás nezná nějakou alternativu v podobě nějakého jiného pedálu pro český trh a nebo alespoň software/plugin třeba do abletonu, který by fungoval podobně.

Prostě nějaký plugin, který čte vaše hraní a podle nejnižší frekvence dodělá živě takový basový ton (aby třeba akustika nezněla tak suše s bicíma ve zkušebně).

Díky za tipy.
José

Re: Basová linka k akustické kytaře

Příspěvek od José »

Jakože jen oktáver na nejhlubší z hraných tónů? Neumí to samé boss oc-5 (tam si snad nastavíš nejvyšší tón, kterej to trackuje)? Tam bych dotaz směřoval třeba na hyenika. Ten jí snad takhle používal. Jestli chceš basovou linku jako takovou, tak to snad nějak umělo digitechácké trio, ne? Jen podle ohlasů to taky není úplně na live hraní..
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Boss OC-3 to umí taky, pak i novější Boss OC-5.
OC-3 na bazaru pořídíš kolem 2000,-
https://hudebnibazar.cz/?is=1&p=1&f=oc- ... 25&o=datum

Ale - je nutné kýženému výsledku přizpůsobit i techniku hry. Ty ukázky na netu vždy zní dobře, protože je dobře a hlavně vhodně zahráno i na nástroj tak, aby efekt vynikl. Představa, že budu na kytaru něco kydlit a ono to bude dobře basovat je mylná :D. Ale to jen takové upozornění dopředu, jistě budeš spokojen.
himself

Příspěvek od himself »

Byla by hezká možnost uploadnout svoji nahrávku a web by přehrál efektovaný výsledek :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Takový online "simulátor" reálných krabiček ale někde fungoval, ne? V reálu na tom místě ty krabičky byly a robot nastavoval poťáky podle tvého zadání a tys naživo poslouchal přes web, co to dělá se zvukem. Kdysi to tu někdo postoval, ale jestli to ještě funguje...

Jo, Thomann, dobře si to pamatuji:
https://www.thomann.de/blog/en/stompenberg-effects/

Tady přímo odkaz na Stompenberg od Thomanna, ale Boss-OC3 ani 5 tam není.
https://www.thomann.de/gb/stompenberg_devices.html#
bucenec

Příspěvek od bucenec »

Díky moc za tipy.... mrknu na ně.
A teda nějaký software, který by +- něco takového uměl?
Nějaký VST plugin třeba?
starypard

Příspěvek od starypard »

Pro info - vyzkoušel jsem Digitech Trio (i Trio+, které na věci nic nemění). Basové linky jsou debilní. Alespoň pro mne. Vlastně si na všechny Digitech záznamníky, a loopery, co mám doma (nějaké ty GNXy a JamMany a Tria) vždy nahrávám basovou linku sám, na mé basičky osobně. Pokud hraješ na kytaru, jistě nahraješ i basovou linku. Kup si basu a máš to.
A upřímně, basa tady není od toho, aby kopírovala dominantu v akordu a tvrdila muziku čtvrtkami nebo osminkami. Basa je především melodický nástroj a tvoří harmonii ku zpěvu (nebo sólovému nástroji, který zpěv nahrazuje). A také tvoří kontrapunkt, rytmický, ku základní koncepci skladby (mimo potvrzení té základní koncepce, ta je samozřejmostí). To ti žádnej automat neudělá.
himself

Příspěvek od himself »

Aniz bych mel praktickou zkusenost, obaval jsem se, ze to nepouzitelne bude.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Starypard, trochu jsi uhnul ze záměru dotazu. Tady nejde o dodatečné dodání basové linky, ale přímo naživo real time znící basový tón. Což se docílí pomocí oktaveru, v tomto případě se speciální funkcí, která jej nastaví tak, aby basoval jen na spodních (basových) strunách a horní zahrané tóny ignoroval.
Ať už Digitech Trio, tak nahrání basy zvlášť nesplňuje podmínku "naživo". Triu se navíc musí nejdřív zahrát část písně, aby dotvořil tu basovou linku. V pokojíčku na hraní dobré, ale naživo téměř nepoužitelné, pokud si vše nenachystáš dopředu a slouží to pak spíše jako předchystaný doprovod v krabičce.
Pokud bychom se bavili o tvé metodě, jistě je to také možnost a jiná cesta, jak basy docílit, když nemáš basáka. Prostě mít to nachystané dopředu. Přesně tak jsem také kolikrát postupoval, buď jsem to měl připravené i s bicíma v looperu nebo Trio+. Vyžaduje to pak kázeň, hrát podle krabičky, protože krabička se rozhodně živému hráči nepřizpůsobí.
Moon

Příspěvek od Moon »

starypard píše: 29.02.2024 18:41
. Basa je především melodický nástroj
A já si do teď myslel, že basa je především rytmický nástroj :D
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“