aparáty MARSHALL - naše zkušenosti s jednotlivými modely

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
krade

Re: aparáty MARSHALL - naše zkušenosti s jednotlivými modely

Příspěvek od krade »

Ja videl nejaky video na YT a nezdalo se mi to s tim 10" reprem tak hrozny. Zvuk mel jednoznacne mene basu, coz mne osobne by moc nevadilo. Mam rad stredovej zvuk...No, ale musim rict, ze tahle mala plexina s bednou Custom Coffee, ve ktery mam jeden V-type, hraje fakt dobre...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
cid

Příspěvek od cid »

Zdravím, mám dotaz. Nedávno jsem se zde neúspěšně dotazoval na Headrush MX5 a nakonec vyzkoušel ToneX pedal, měl jsem ho dva dny doma. Chová se to jinak, než jsem očekával. Hraje to pěkně, ale cimrmanovsky řečeno, nejsem modelingový typ :mrgreen:
Pořídil jsem proto Marshall DSL5CR, dlouho jsem po něm koukal. Za chvilku jsem si nastavil velice podobný zvuk, který jsem měl na kombech 800/900.
Co bych se rád dozvěděl? Co vím, nebo se domnívám?
Mezi starším DSL5C(neznám ho) a novým modelem 5CR, je značný rozdíl v zapojení. 5CR má phase inverter tranzistorový, má proto v preampu jenom 2x ECC83. Četl jsem někde popis, že 5CR má pro každý kanál vyhrazenou jednu ECC83, je to pravda?!
5CR má pro classic gain dva potenciometry, gain a volume, 5C jenom gain. Moc by mě zajímalo, jak je v 5CR preamp zapojený, čemu se podobá?
Dole je odkaz na YT, Shane z „intheblues“ od 10 minuty na telecaster předvádí crunch a hrábne dozadu na snížení výkonu na 0,5W. Jak je to udělané, jako u DSL20 nebo Studia 20, snížením anodového napětí, nebo jinak? Nedaří se mně to zjistit.
Schéma nepotřebuji, je pro mne zbytečné, ale musí se to v ČR opravovat a někdo schéma má a hlavně, dovede v něm číst. Jednoduchá obecná odpověď by mně stačila.
Mám ještě kombo Blackstar HT5R MK1, hraje podobně, ale 5CR je jiný a možnost přepnout na 0,5W nemá chybu, na videu je to slyšet a DSL20 je už pro mne moc. Kdyby 5CR měl někdo doma a podělil se o zkušenosti, budu rád.
https://www.youtube.com/watch?v=Hg_gukqxBMQ
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak konečně je ve Studio řadě i JTM45:
https://www.youtube.com/watch?v=lUQD-fJXjE8&t=5s
Tak doufám brzy někdo nějakou zkušenost získá, třeba jen vyzkoušení na prodejně, až se sem dostane...
torst

Příspěvek od torst »

čau. Dotaz: Komarád má objednané tohle:
https://www.music-city.cz/marshall-origin-50h-am0248618
A to prosím ještě za starší, nižší (!!!) cenu!
a) Naprosto nechápu, jak může 50W celolampa Marshall stát takovouhle láci !?!
b) z toho plyne : Není to křáp? No nic, min. po dobu záruky má na co hrát ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Země původu: Vietnam. To by mohlo tu cenu vysvětlovat. https://www.muziker.cz/marshall-origin-50h-head
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

Jasný. Prolít jsem zde nějaké názory a většinou pochvaly.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torst

Příspěvek od torst »

https://www.music-city.cz/marshall-origin-50h-am0248618
Tak komarád ho už má ve zkušebně. Probrnk jsem ho jen tak v rychlosti. Marshall se vším všudy. K mému překvapení kanál Lead není žádná pila, jak se dnes žádá, ale správná staroba, zhruba v intencích vstupu "HI" osmikila. Maximálně. Prostě klasika. Majitel Plexi nebo 800ky by asi zívnul, ale mě se to líbí.
MildaB

Aparáty MARSHALL JVM 215C

Příspěvek od MildaB »

Omlouvám se předem, že tady nepřipojím žádnou zkušenost s aparátem značky Marshall, ale právě kvůli tomu sem píšu. Aktuálně jsem si pořídil kombo JVM 215C a stále jen "laboruji" s nastavením zvuku (přiřazením a vypínáním efektové smyčky a mnoho dalšího)
Chtěl bych moc poprosit, jestli někdo nemá český manuál k tomuto kombu, neboť s originálním návodem jsem toho zatím moc nedokázal :-(

Děkuji Vám
Predator

Re: Aparáty MARSHALL JVM 215C

Příspěvek od Predator »

MildaB píše: 15.04.2024 21:28 Omlouvám se předem, že tady nepřipojím žádnou zkušenost s aparátem značky Marshall, ale právě kvůli tomu sem píšu. Aktuálně jsem si pořídil kombo JVM 215C a stále jen "laboruji" s nastavením zvuku (přiřazením a vypínáním efektové smyčky a mnoho dalšího)
Chtěl bych moc poprosit, jestli někdo nemá český manuál k tomuto kombu, neboť s originálním návodem jsem toho zatím moc nedokázal :-(

Děkuji Vám
Ja som si toto kombo kúpil tiež. Načo ti je k nemu návod? Veď sa to nastavuje totálne jednoducho a bez problémov. Najlepšie je pre začiatok dať korekcie na stred na oboch kanáloch, resonance a presence na 3/10, rovnako na 3/10 aj gainy, reverby podľa chuti, tak na 2/3 rozsahu. Na clean sa mi osvedčil Green mode, na OD používam Orange mód, čo stačí na všetky veci až do osemdesiatkového metalu. S gainom nepreháňaj, naozaj ho tam má viac než ktokoľvek využije. Predraďovať tomu nejaký kompresor či drive príliš význam nemá, je dosť komprimovaný sám o sebe a pekne ťahá aj od hlasitosti len o trochu viac než izbová. Každý režim oboch kanálov si pamätá všetko, čo si mal zapnuté či vypnuté, takže ak si mal napríklad na OD na Green režime zvuk bez hallu a so slučkou a Master 1, a na Orange s hallom a bez slučky s Master 2, pamätá si to, ako si to nechal poslednýkrát, netreba nič ukladať.

V základe je footswitch nastavený tak, že zľava ide Clean, kde stiskom zvolíš kanál a opakovaným stiskom scrolluješ medzi Green/Orange/Red, druhý button to isté s OD kanálom a jeho režimami, tretí button pre prehadzovanie medzi Master1/2 a štvrtý je vypnutie či zapnutie hallu. Samozrejme si vieš switche premapovať na iné, ak chceš. Keď prepínaš medzi prvým a druhým kanálom, hodí tam režim, čo bol navolený poslednýkrát vrátane všetkých navolených vecí, nemusíš sa báť, že budeš musieť scrollovať opakovaným stiskom.

Tu máš všetko v jednom videjku -

Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
kos99

Příspěvek od kos99 »

Ano nové Jcm 800 prostě nehrajou moc dobře. Mají hodně ošizenou smyčku a ta následně ovlivní celý sound zesilovače.
apráty:
ESH MK II 100w plus ESH 412XXL , Engl Screamer 50combo 1x12 V30, 2x12- V30+G12H30 an...
efekt:POD HD 500 , Flanger DOD 75B, CarlMartin qvatro , TC flasback delay, TC Corona chorus
Kytary: Strat z.Vavruša HB+mHB, Fender Amerikan US ssH, Al Stevens Strat ,Michael Kely Hibrid , Yamaha D121, Crafter akustik 120,
snímače:RM pickups -F4,SH 4, Dimarrcio AREA, RM Custom Alnico.-RM V.V.rails - RM Clasik rails, Sky Pickups, DiMarzio Fred a PAF pro ,, kabely:Proel cable, Cordial ,
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ktery novy 800? ja z toho byl teda nadsenej, jak z 2203X tak z ty studio rady :) nemit starou 2204, tak jdu do toho 20w studia, pac je to mensi a hraje to nebal bych se rict takrka totozne
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

řekl bych, že tady mistr myslí 2203X. Ta smyčka je naprosto v pohodě použitelná, nešumí a určitě se dá doladit úrovní vstupu a výstupu na samotné smyčce, pokud by se to někomu nezdálo vůči vypnuté smyčce.
U SC20 je ta smyčka horší, resp. je tam volume drop, když ji zapneš při nižším volume.
V obou případech je to určitě lepší než na 'vintage' 2203 :)
torst

Příspěvek od torst »

Po těch 800 Studio 20 taky šilhám, platonicky, slyšel jsem srovnávačku na YT, rozdíl v ´šíři´ zvuku tam samozřejmě je, ale trochu mne odrazuje, že se teď hodně objevujou na bazaru. Neosvědčily se?
bubu: 2203 a 2204 s trafama Drake jsou GRÁL !!
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

u 2203 je ale výstupák Dagnall :)
Na bazaru jsou, protože se jich prodalo mraky a lidi můžou mít milión důvodů proč je prodávají. Taky se na bazaru objevují staré 2203/2204...a taky se neosvědčili ? To je typicky čecháčské uvažování, naprosto v souladu s bazarovým ' A proč to prodáváte ?' :) :)

Zvukově je SC20 přesně to co je, mini JCM800, má to typické 8kilo středy, ale při vyšším volume jsou právě ty středy, co zůstaně a zvuk začne znít trochu krabicově a nosově oproti 50W, která pořád zvládne 'vytlačit' dost basů i výšek. S trochu hlasitějším bubeníkem a a druhou kytarou je 20W prostě málo a stejně jako u SV20 mi tam chybí možnost 3-5 dB jumpu na sóla a s tím i spojený headroom pro čistější zvuk a celkově dynamika silnějšího aparátu. Každopádně za těch bazarových 15-17 tisíc má každý možnost ozkoušet legendární zvuk JCM (plex, JTM) doslova každý.
torst

Příspěvek od torst »

"ale při vyšším volume jsou právě ty středy, co zůstaně a zvuk začne znít trochu krabicově a nosově oproti 50W, která pořád zvládne 'vytlačit' dost basů i výšek. S trochu hlasitějším bubeníkem a a druhou kytarou je 20W prostě málo "
Uměl bych si představit vytáhnout z SC20 linku do druhého koncáku a zdvojnásobit výkon. Torstova bastlírna . :-Q
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

říká se tomu reamping. Fryette Powerstation je na to ideální věcička. Zatížíš výstup malého zesilovače a linkou nakrmíš koncák samotného Powerstationu. Bonus je použití efektů za celým zesilovačem. Používal jsem tak SV20, ale je to dost kablování a nestálo mi to za to. Nakonec jsem se hotrod plexi zvuk 'nasimuloval' EQ před vstupem Nalyora. +4dB na 1kHz, Q0,5 instatní marshallizér.

Imho jeden z nejlepších hotrod plexi zvuků, co se mi podařil, je zapojení zatíženého Marshalla 2061, který sloužil v podstatě jako drahý a komplikovaný preamp, přímo do vstupu Marshalla 1987X.
Přílohy
IMG_4148.jpeg
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

haha, tohle "krabickovani hlavou" bych chtel nekdy vyzkouset, to musi bejt pecka. Ja takhle kdysi hral akorat na kombicko Van Horn, kde jsem sluchatkovej vystup hrnul do vstupu Solton Chorus 50, Torstovi by se to urcite libilo! Ted si uvedomuju, ze spoluhrac ma takovy to drazsi rackovy torpedo, to by to melo umet!
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Torpedo Studio to určitě umí. Zkoušeli jsme tu 2061 brzdit jednak Powerstationem a na podruhé samotným 1x12 reproboxem, který se otočil do země nebo zezadu do 4x12 boxu a výsledek byl o něco lepší s boxem, pocitově to mělo lepší, dalo by se říct dynamičtější, odezvu .
Určitě je to cesta jak se dají vytvořit zajímavé a netradiční kombinace zesilovačů a koncáků. Výborné na reamping jsou na to např. DSL hlavy, které jsou levné a mají dobře (charakteristicky) hrající koncáky a nebo stará Mesa 50/50, která je relativně lehká a levná.
torst

Příspěvek od torst »

bubucci: Reamping se snad používá při nahrávání kytary, že se nahraje jen suchá linka a ta se pak pouští z HDR do externího aparátu a následně zaznamenává zpět, ne?
haha, s tim "přizesilováním" jsem očekával, že mě vyženete a ono se to používá !(?).
Měl jsem jednodušší vizi - použít bednu 212 nebo 412 s oddělenými vstupy a jednu půlku krmit přímo Marshallem 20W a druhou třeba ze Sendu jen přes nějaké prdítko.
https://hudebnibazar.cz/foxgear-tweed-55/ID594989/
https://hudebnibazar.cz/koncovy-75w-zes ... /ID592601/
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

je to něco jako tremolo a tremolo :)

Teoreticky takové 'krmení' možné je, akorát je vhodnější použít Line-out než Send a pokud by se ta druhá půlka zvučila, dá se poměrně bezbolestně používat efekty a volume jumpy. On to vlastně není vůbec špatný nápad u non master volume aparátu :)

Další vysoce návyková a zároveň ne moc praktická věc, která se dá dělat se stereo koncákem, je Wet Dry Wet rig (W/D/W), kdy si line out signál použiju jenom pro efekty do separátního koncáku a boxů. Viz EVH.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“