Reproboxy na high gain metal

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
torst

Re: Reproboxy na high gain metal

Příspěvek od torst »

Někdo tvrdí, že 16 hrajou líp než 8. I kdyby to byla pověra, volba je jasná.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
volfi

Příspěvek od volfi »

torst píše: 12.12.2023 18:12 Někdo tvrdí, že 16 hrajou líp než 8. I kdyby to byla pověra, volba je jasná.
Nepochopil jsem z toho, která volba je jasná.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

noc33 píše: 12.12.2023 13:23 Já si nechal stavět box s 2x16 Ohm, tam mi P. Horký doporučil zapojit paralelně.
V tomto případě je to zapojení na jistotu. Pokud ti odejde jedno repro, neodpálíš si trafo, protože jeden reprák bude pořád hrát.

Zvukově je rozdíl mezi 8ohm a 16 ohm a stejně i když si zkusíš zapojit např. 16ohm repro do 8 a pak do 16ohm výstupu. A záleží i na aparátu... Obecně jsou 8ohm víc středové , míň basů a výšek a vice versa.
Např. u 4x12 je ještě rozdíl, pokud jednotlivé páry zapojíš seriovo-paralelně nebo paralelno( ? je to vůbec slovo :) )-sériově. Rozdíly to nejsou bůhvíjak drastické a nedá se říct, jestli je něco z toho lepší/horší, ale jsou postřehnutelné.

innerself

Příspěvek od innerself »

No já abych to ještě víc zamotal, tak moje zkušenosti 8 vs. 16 jsou jenom teda u 4x12, ale vůbec ze zkušenosti nejsem moudrej :D Nejlíp znějící box je rozhodně moje mesa traditional, která používá 8 ohmový v30, proto jsme zkusili nedávno malej experiment, kdy jsme z framusu (kterej moc pěkně nehraje) s 8 ohmovejma v30, vyndali repra a zkusili je osadit do marshalla 1960av. Ten je rozměrově prakticky blízko tý mese, ale hrálo to neslaně a nemastně. S původníma 16 ohmovejma marshallovskejma v30 to hrálo podstatně líp. Tak já vlastně taky nevim :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
torst

Příspěvek od torst »

volfi píše: 13.12.2023 11:51
torst píše: 12.12.2023 18:12 Někdo tvrdí, že 16 hrajou líp než 8. I kdyby to byla pověra, volba je jasná.
Nepochopil jsem z toho, která volba je jasná.
Omluva za nejasnost. Koupil bych 16.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
volfi

Příspěvek od volfi »

Ptal jsem se ještě pana Horáčka z HDR, zde odpověď:
Co se týče vlivu impedance repro na zvuk: nedá se říct, že by obecně 16 ohm hrály lépe, spíše je to různé typ od typu - někdy se zkrátka výrobci povede víc 8, někdy 16 ohm verze. A také vždy záleží na kombinaci s konkrétním zesilovačem - některý může hrát lépe do 8, jiný do 16 ohm. Existují i případy, kdy zesilovač hraje lépe, když se do 8 ohm výstupu zapojí 16 ohm reprobox, ale je to spíše vyjímečné.

Takže, bych to viděl asi na 2x8ohm. Připojení dalšího reproboxu k zesilovači je docela bonus. A to že by jeden reproduktor shořel se asi moc často nestává...
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

Docela zajímavý, ale občas jsem se zasmál: Hendrix byl první kdo hrál nahlas, Hendrix hrál nahlas, protože nebyly zkreslovače ...
volfi

Příspěvek od volfi »

Nejsu znalec Hendrixe, ale nepoužíval zrovna on Fuzz?
HoSl

Příspěvek od HoSl »

volfi píše: 4.04.2024 11:47 Nejsu znalec Hendrixe, ale nepoužíval zrovna on Fuzz?
Jj, používal Fuzzface. Nejprve s Ge tranzistory, následně Si(Band of Gypsys). A nějaké to fuzz zkreslení mu v některých skladbách dodávala nejspíš i Roger Mayer Octavia. Clapton používal Dallas Arbiter Rangemaster(což je teda spíš booster než distortion) a Jimmy Page Vox Tone Bender.
torst

Příspěvek od torst »

volfi píše: 4.04.2024 11:47 Nejsu znalec Hendrixe, ale nepoužíval zrovna on Fuzz?
a v v vo vo tom to je.

"Jj, používal Fuzzface. Nejprve s Ge tranzistory, následně Si(Band of Gypsys). A nějaké to fuzz zkreslení mu v některých skladbách dodávala nejspíš i Roger Mayer Octavia. Clapton používal Dallas Arbiter Rangemaster(což je teda spíš booster než distortion) a Jimmy Page Vox Tone Bender."
Podle M. Blomfielda v začátcích i Maestro fuzz.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Takových nesmyslů se dneska tvrdí...
Jasně, že hrál na dnešní poměry asi dost nahlas, dnešní zvukaři by ho nejspíš poslali někam... Ale není třeba pravda, že se kytarové aparáty vůbec nezvučily, nebo že se hrálo bez monitorů zpěvu. Na videu ze slavného havajského Hendrixova koncertu jsou mikrofony u kytarového i basového aparátu, a monitory sice nejsou klasické přední wedge, ale jdou z boku, resp. jou i za bubeníkem. Nedokážu si představit, jak by nějakou pekelnou hlasitost na pódiu ustály mikrofony bez vazby...
Zajímavé je, že ke zvučení bicích stačil 1 mikrofon mezi oběma kopáky, 1 u HH, a 1 nad snare a tomy (něco mezi blízkým mic a OH).
Naposledy upravil(a) Fořt dne 5.04.2024 8:23, celkem upraveno 1 x.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Fořt píše: 5.04.2024 8:07 Takových nesmyslů se dneska tvrdí...
Jasně, že hrál na dnešní poměry asi dost nahlas, dnešní zvukaři by ho nejspíš poslali někam... Ale není třeba pravda, že se kytarové aparáty vůbec nezvučily, nebo že se hrálo bez monitorů zpěvu. Na videu ze slavného havajského Hendrixova koncertu jsou mikrofony u kytarového i basového aparátu, a monitory sice nejsou klasické přední wedge, ale jdou z boku.
Zajímavé je, že ke zvučení bicích stačil mikrofon na kopák a jeden OH...
Ty mikrofony u aparátů a bicích tam mohly být spíš pro záznam toho "koncertu". Dají se najít fotky Hendrixových stacků jak s mikráky tak bez nich, tak nevím, no...Řekl bych, že se to taky docela vyvíjelo zrovna v té době a mohly být jak koncerty bez odposlechů a bez nazvučených apců a později už se to měnilo směrem k dnešnímu stylu.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Doplnil jsem do příspěvku výš i poznámku na monitory za bubeníkem a úvahu o hlasitosti na pódiu vzhledem k odolnosti mikrofonů proti vazbě. Nemohlo to být zase takové peklo...
Může to být i pro záznam, to ano, ale pak se divím, že nejsou taky zdvojené (až ztrojené) zpěvové mikrofony. Na starých živácích je mají zpěváci často slepené páskou. Myslel jsem, že je to třeba kvůli potřebě náběru vyššího signálu, ale kdosi mi kdysi tvrdil, že se to dělalo v případě potřeby záznamu.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

Fořt píše: 5.04.2024 8:24 Doplnil jsem do příspěvku výš i poznámku na monitory za bubeníkem a úvahu o hlasitosti na pódiu vzhledem k odolnosti mikrofonů proti vazbě. Nemohlo to být zase takové peklo...
Může to být i pro záznam, to ano, ale pak se divím, že nejsou taky zdvojené (až ztrojené) zpěvové mikrofony. Na starých živácích je mají zpěváci často slepené páskou. Myslel jsem, že je to třeba kvůli potřebě náběru vyššího signálu, ale kdosi mi kdysi tvrdil, že se to dělalo v případě potřeby záznamu.
Ty slepené mikráky pozoruju v letech cca 1969-1970, později už jsem to nezaznamenal. Někde jsem četl, že to bylo spíš kvůli spolehlivosti. Ale kdo ví..
A zrovna ta Havaj je takový zvláštní případ. Není to záznam běžného Hendrixova vystoupení, ale natáčení filmu (o kultuře hippies apod). Nahrávalo se do 8 stop,tak možná proto nešlo zdvojit... A se zvukem bicích byl místy dost problém(asi vítr, Máchale), takže 17 minut musel později Mitchell nahrát znovu ve studiu a E.Kramer to šikovně smíchal.
Tady je k tomu pěkný materiál: https://www.goldminemag.com/interviews/ ... ii-in-1970
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Další příklad živáku s pravděpodobným přizvučením kytarových aparátů - Blind Faith v Hyde Parku:
torst

Příspěvek od torst »

Sice jsme O.T., ale nevadí. Tady je opravdu na místě argument, že to co bylo zaznamenáno, bylo nějak nahráváno a ty mikrofony jsou tam pro tu nahrávku. Škoda, že není nějaký záznam nazaznamenávaného koncertu, kde bychom viděli, že ty mikrofony nevidíme. Ale to neuvidíme, protože se žádný takový koncert nezaznamenával. Protože kdyby se zaznamenával, byl by zároveň nahrávaný a ty mikrofony bychom tam viděli.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

https://www.youtube.com/watch?v=muB0_x7IJ5s&t=239s
Tady je nahrávka z kamery - Schelinger z Nitry. U kytarového boxu není mikrofon vidět, možná u basy je ten Acoustic(?) dozvučený, není tam moc vidět.
Uf, byli jsme sto let za opicemi, v té době už se wedge určitě používaly. Nechápu, jak mohl zpívat před PAčkem, že mu to nevazbilo...
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“