Jak si to pamatovat?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Drobák

Jak si to pamatovat?

Příspěvek od Drobák »

Zdarec,asi budu za debila,nic méně bych potřeboval pomoc,hraju teď green day-time of your life a střídá se tam g-chord,c-chord,d-chord a e-miner...jde ty party jdou takhle:G,G,C,D,G,G,C,G,G,C,D,C,D,G,G,C,D,E,D,C,G,E,D,C,G,E,G,E,D,G(každej part ma picking down,up,down,up,down,up..ale to neni podstatný) ...s papírem to zahraju když na to koukám,ale bez něj nedám ani ránu,max ten začátek,celý si to nemůžu zapamatovat nebo sem tak línej...existuje nějakej fígl jak si to pomatovat,nebo si to člověk fakt musí na šprtat jak básničku,podle mě když to budu furt hrát stim papírem před sebou tak by se mi to mělo vžít a pak bych to měl mít tak zažitý že to dám i bez něj ne?zatim sem všechno hrál tim stylem,ale skoro v žádnym songu co hraju neni tolik partů a tak debilní opakování...may ještě od redhotů - californication,ale to sem si nějak vžil,ale tohle je moje smrt :cry: ...budu rád za každou radu dik... :wink:
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

jako, ono je dulezite ne tu pisen hrát, ale hlavně ji poslouchat, ja pisne co hraju s kapelou si pustim dycky kazde rano kdyz jdu do skooly a ze skoly, a poustim si je furt dokola, a nzam je totalne na zpamet a vim kdy presne je basa, kdy se ton zvyšuje nebo snizuje a tak
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Alcarmo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alcarmo »

Caggan píše:jako, ono je dulezite ne tu pisen hrát, ale hlavně ji poslouchat, ja pisne co hraju s kapelou si pustim dycky kazde rano kdyz jdu do skooly a ze skoly, a poustim si je furt dokola, a nzam je totalne na zpamet a vim kdy presne je basa, kdy se ton zvyšuje nebo snizuje a tak
Jojo, vždycky se líp hraje těžší věc co si pamatuješ než lehčí co si nepamatuješ, a to i z papíru.
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Caggan píše:jako, ono je dulezite ne tu pisen hrát, ale hlavně ji poslouchat, ja pisne co hraju s kapelou si pustim dycky kazde rano kdyz jdu do skooly a ze skoly, a poustim si je furt dokola, a nzam je totalne na zpamet a vim kdy presne je basa, kdy se ton zvyšuje nebo snizuje a tak
Ok,toho se budu taky držet,no snažim se to hrát i snim,na youtube to hraje týpek trochu pomalejš takže stíhám...no a jak to děláš když třeba skládáš?jestli teda skládáš?
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

k tomu pamatování si... asi hlavní rada - kašli na papír. :) tedy z počátku je asi potřeba, ale jak písničku dostaneš "do uší", hraj po paměti. občas se spleteš, ale když to budeš hrát pořád, půjde to.

každej ten akord zní jinak - je potřeba si uši trénovat hraním bez papíru, abys věděl, jak to bude znít, když na hmatníku šáhneš tam nebo onam - a to ještě než tam šáhneš. dřív jsem hrávala jenom podle papíru a zpaměti jsem nedala dohromady jedinou písničku. pak jsem se donutila naučit uši spolupracovat s rukama... a najednou to jde... :wink:
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

souhlasim se.. vsema :)
poslech je to hlavni ;)
a pokud jsou to powery, tak snad slysis, jestli nahoru, nebo dolu, ne? :) i kdyz, jestlije tam neco jako moll, tak asi nejsou :)
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Asanoth píše:souhlasim se.. vsema :)
poslech je to hlavni ;)
a pokud jsou to powery, tak snad slysis, jestli nahoru, nebo dolu, ne? :) i kdyz, jestlije tam neco jako moll, tak asi nejsou :)
no Jasný,já s powerchordama problém nemam,na něm neni nic těžkýho i od poslechu,ale u tohodle mi to docela dává,třeba g-chord a c- chord zní skoro stejně...budu se učit to odposlouchávat...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

hele, jak na to koukam, vypada to uplne v poho :) staci to proste znat :)
a tim down a up bych se vubec nezatezoval, hraj si to jak chces ;)
kebr-khc

Příspěvek od kebr-khc »

tak treba tahle pisnicka je myslim na 4 akordech... a sloka ma 3 ktery se uplne krasne prehmatavaji... a pokud tu pisnicku znas tak bys mel aji slyset kde se ty akordy meni. ja hraju G5 C9 Emi 7 ve sloce a tim padem se da rict ze skoro nepohnu s rukou a kdyz si do toho zpivas musis na 100%( mozna na 95% :D prehmatnout) zpivej zpivej zpivej-tot moje rada... :oops: :D
no a prece to nebudes hrat jak otrok podle toho jak to je kdesi na internetu. ver trocha i svym usim a hrej to i zcasti podle sebe.
Kytara: Fokus SG- lehce poupraveny, el-ak: Ibanez AEG 10
Hlava: Lampova jednokanalova hlava-vzhled alá Marshall
Box: kopie Marshall 1912
Efekt: Boss DS 2
kebr-khc

Příspěvek od kebr-khc »

jana píše: každej ten akord zní jinak - je potřeba si uši trénovat hraním bez papíru, abys věděl, jak to bude znít, když na hmatníku šáhneš tam nebo onam - a to ještě než tam šáhneš. dřív jsem hrávala jenom podle papíru a zpaměti jsem nedala dohromady jedinou písničku. pak jsem se donutila naučit uši spolupracovat s rukama... a najednou to jde... :wink:
jiste ze to jde... ja jsem byl od zacatku nucenej hrat "pro nekoho" takze max zpevnik ale ten jsem stejne po case odboural... protoze kdyz hrajes nekde na nejaky oslave pro nekoho(tim myslim kytara popr. 2-3 a kdyz se zadari basa) tak stejne na tebe jde tolik pisnicek na prani ze musis improvizovat. vedet kam sahnout a trochu slyset dopredu co by tam tak mohlo sedet... ale zaklad je tu pisnicku znat :D no ale je fakt ze obcas to nesedne... :D :oops: ale to jestli to vadi nebo ne rozhoduje stav "posluchacu" :D - a taky muj :D :lol:

jo a jani neber to tak ze jsem mluvil k tobe... :D bylo to mysleno tak pro vsechny- do fora (to jen aby ses necitila urazena :oops: )
Kytara: Fokus SG- lehce poupraveny, el-ak: Ibanez AEG 10
Hlava: Lampova jednokanalova hlava-vzhled alá Marshall
Box: kopie Marshall 1912
Efekt: Boss DS 2
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

Drobák píše:
Ok,toho se budu taky držet,no snažim se to hrát i snim,na youtube to hraje týpek trochu pomalejš takže stíhám...no a jak to děláš když třeba skládáš?jestli teda skládáš?

jaksi nechapu otazku :? ale to nevadi, kdyztak napis na ICQ pokud te zajima něco konkretniho
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Asanoth píše:hele, jak na to koukam, vypada to uplne v poho :) staci to proste znat :)
No ono když ten picking hraješ jenom dolu tak to zní monotoně,mě ten picking problém nedělá,ten už mam natrénovanej třeba na nirvaně a sweep picking třeba na metallice,navíc ono to zní prostě tak jak má když to hraješ tak jak máš,takovej houpavej zvuk jestli víš co myslim,ono hrát třeba 2x down a 2up by znělo uplně jinak,nepodceňuj picking,ten ti dává uplně nový zvukový možnosti a je stejně důležitej jako prstoklad...teda podle mě jo...třeba u intra z nothing else matters sem hrál jenom shora,pak na zpět taky zhora ale když sem se naučil nazpět zdola tak to šlo rychlejš a hraje se tak líp... :wink: ...jinak song to neni težkej,naučil sem se za pár minut,celá instruktáž trvala 7min...jde jenom o to si ho zapamatovat a hrát ho a fleku :roll:
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Caggan píše:
Drobák píše:

jaksi nechapu otazku :? ale to nevadi, kdyztak napis na ICQ pokud te zajima něco konkretniho
no myslim to jednoduše,neni to důležitý,ale podle čeho odposloucháš něco co si sám složil,nemáš žádnou předlohu,jenom papír kam si načmáral třeba tab během hrání a zkoušení,to pak přece musíš hrát do kaď si to nezapamatuješ ne?nebo si to zahraješ jednou dobře podle papíru,pak si to nahraješ a odposloucháváš?
Drobák

Příspěvek od Drobák »

kebr-khc píše:tak treba tahle pisnicka je myslim na 4 akordech... a sloka ma 3 ktery se uplne krasne prehmatavaji... a pokud tu pisnicku znas tak bys mel aji slyset kde se ty akordy meni. ja hraju G5 C9 Emi 7 ve sloce a tim padem se da rict ze skoro nepohnu s rukou a kdyz si do toho zpivas musis na 100%( mozna na 95% :D prehmatnout) zpivej zpivej zpivej-tot moje rada... :oops: :D
no a prece to nebudes hrat jak otrok podle toho jak to je kdesi na internetu. ver trocha i svym usim a hrej to i zcasti podle sebe.
No jasný,ale já tu písničku slyšel jednou,neni to ten typ hudby co poslouchám,ale na trénování je to dobrý,klidně budu hrát lunetic jenom abych se naučil něco novýho a zlepšil se :lol: ...víš jak to myslim,poslouchám třeba CoB ale hned si nemůžu vzít kejtru a hrát laihovo sóla,učim se na jednoduších věcech...jinak to vpohodě zahraju,nejde o to že bych stim snad měl problém,ale právě o to že to nemam naposlouchaný takže se mi to hůř pamatuje protože má divný opakování co neni moc systematický,chápeš,kdyby to bylo 2xG 1xC 2XE 1xD nebo co já vim tak by se to pomatovalo snadno...chápeš jak to myslim,nic méně mam teď ten song puštěnej a poslouchám a poslouchám.. :D hraju težší věci ale ty si pamatuju..guns&roses sweet mine o´ child(bez sóla) atd...tohle se mi prostě pamatuje zatim hůř,tréning to spraví,chtěl sem znát jenom vaši názory a zkušenosti,někdo jede pokus-omyl tim pádem mi pak může říct čeho se vyvarovat atd.... :wink:
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

naposlouchej to, fakt je to nejlepší...
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

k tomu skládání........ pokud skládám něco kde je nějaky riff nebo vyhravka, pokud mě to napadne, tak si to dvacetkrat furt dokola zahraju (to ze dvacetkrat sem placnul) a hledam v tom chyby, pak jak to umim stoprocentně plynule (nebo plinule? ale ne to vypada blbě) tak teda plynule.... tak si to nahraju do mobilu nebo do MP3 a napišu si nějkde nahrubo na papir taby..... a pokud je to akordovy kytarovy doprovod (at uz nějakym rytmem, nebo powerchordama) tak si odklepu jaky je tam zhruba rytmus a nacpu to do guitar pro. a pak az mam hotovou celou věc tak si to cistym zvukem nahraju do kompu, a doladim v kompu, a zustane to zazalohovany v kompu
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Drobák píše:
Asanoth píše:hele, jak na to koukam, vypada to uplne v poho :) staci to proste znat :)
No ono když ten picking hraješ jenom dolu tak to zní monotoně,mě ten picking problém nedělá,ten už mam natrénovanej třeba na nirvaně a sweep picking třeba na metallice,navíc ono to zní prostě tak jak má když to hraješ tak jak máš,takovej houpavej zvuk jestli víš co myslim,ono hrát třeba 2x down a 2up by znělo uplně jinak,nepodceňuj picking,ten ti dává uplně nový zvukový možnosti a je stejně důležitej jako prstoklad...teda podle mě jo...třeba u intra z nothing else matters sem hrál jenom shora,pak na zpět taky zhora ale když sem se naučil nazpět zdola tak to šlo rychlejš a hraje se tak líp... :wink: ...jinak song to neni težkej,naučil sem se za pár minut,celá instruktáž trvala 7min...jde jenom o to si ho zapamatovat a hrát ho a fleku :roll:
ja nerikam hraj to furt dolu :)
ja rikam hraj si to jak chces, tj, podle sluchu a citu :) to je rozdil... podle me nema smysl srotit to az takhle do detailu...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Caggan píše:k tomu skládání........ pokud skládám něco kde je nějaky riff nebo vyhravka, pokud mě to napadne, tak si to dvacetkrat furt dokola zahraju (to ze dvacetkrat sem placnul) a hledam v tom chyby, pak jak to umim stoprocentně plynule (nebo plinule? ale ne to vypada blbě) tak teda plynule.... tak si to nahraju do mobilu nebo do MP3 a napišu si nějkde nahrubo na papir taby..... a pokud je to akordovy kytarovy doprovod (at uz nějakym rytmem, nebo powerchordama) tak si odklepu jaky je tam zhruba rytmus a nacpu to do guitar pro. a pak az mam hotovou celou věc tak si to cistym zvukem nahraju do kompu, a doladim v kompu, a zustane to zazalohovany v kompu
aha :) to je odlisny postup :D
me neco napadne, zkusim to vetsinou na kejtru, pak to napisu do guitar pro, a potom zkousim a dolazuju, pricemz u sebe mam kytaru, na ktery si to pripadne zkousim ;) a samo dopisu ostatni nastroje :) teda, to zas tak samo neni, u nekoho si to mozna kazdynastroj vymysli sam... ale to je OT ;)
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Asanoth píše:
Caggan píše:k tomu skládání........ pokud skládám něco kde je nějaky riff nebo vyhravka, pokud mě to napadne, tak si to dvacetkrat furt dokola zahraju (to ze dvacetkrat sem placnul) a hledam v tom chyby, pak jak to umim stoprocentně plynule (nebo plinule? ale ne to vypada blbě) tak teda plynule.... tak si to nahraju do mobilu nebo do MP3 a napišu si nějkde nahrubo na papir taby..... a pokud je to akordovy kytarovy doprovod (at uz nějakym rytmem, nebo powerchordama) tak si odklepu jaky je tam zhruba rytmus a nacpu to do guitar pro. a pak az mam hotovou celou věc tak si to cistym zvukem nahraju do kompu, a doladim v kompu, a zustane to zazalohovany v kompu
aha :) to je odlisny postup :D
me neco napadne, zkusim to vetsinou na kejtru, pak to napisu do guitar pro, a potom zkousim a dolazuju, pricemz u sebe mam kytaru, na ktery si to pripadne zkousim ;) a samo dopisu ostatni nastroje :) teda, to zas tak samo neni, u nekoho si to mozna kazdynastroj vymysli sam... ale to je OT ;)
ale kdepak OT...mě to celkem zajímá a souvisí to stim,takže jestli máš nějaký skills tak sem snima... :wink: jinak stim pickingem to tak vyznělo :wink:
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Teda nechci tě deprimovat, ael tohle byla první písnička co uměla moje sestřenice když držela kytaru poprvé v ruce :D
Abych řekl pravdu já nevím v čem je problém :shock: Sloka má prakticky dvě části že a v každé je jedna trojice akordů 2x..pak refrén...to co máš nepsaný se mi zdá ež to je trochu blbě...
Jinak pokdu s tím orpavdu máš problém, tak asi fakt jenom hrát furt dokolečka - a tak je to se vším...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“