Rezofonická kytara - DOBRO

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Prskyn

Re: Rezofonická kytara - DOBRO

Příspěvek od Prskyn »

No a co z toho je teda to DOBRO? :D
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Všechno vzorně Džetrem popsané jsou rezofonické nástroje. Z toho jen ty osazené spider rezonátorem by se měly označovat jako dobro (obecně s malým d), bez ohledu na to jaký mají krk, Dopyerové vyráběli oba druhy. A jen ty vyrobené firmou Dobro (kdysi) a Gibson resp. Epiphone (dnes) by se měly označovat jako Dobro (protože ochranná známka). Historie vzniku je velice zajímavá, protože teprve když se Dopyera rozhádal s Bauchampem a odešel z firmy National, musel vlastně vymyslet další typ (tentokrát spider), protože to co vyvinul u firmy National mu byť jako vynálezci patentově neříkalo pane.

Zajímavé počtení:
https://www.amazon.com/History-Artistry ... 0931759706
https://www.amazon.com/Dobro-Roots-Phot ... 1574243012
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

"Z toho jen ty osazené spider rezonátorem by se měly označovat jako dobro..."

Rychlé, stručné. Začínal jsem se ztrácet
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Děkuju za vysvětlení, zde mám jen okrajové znalosti, tedy tu terminologii neznám.
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Je to taková zajímavá kapitolka, dneska z pohledu mainstreamu víceméně oblast kabinetu kuriozit. Kdyby se Leoš Fender a hlavně Adolph Rickenbacker narodili o pár let dřív, dost možná by Ján Dopyera nikdy neměl potřebu kutit nějaké akustické zesílení (protože to byl hlavní motiv, barva tónu byla tehdy vedlejší efekt). A naopak kdyby měl vývoj elektronek, snímačů a elektrifikovaných košťat (viz historka jak napoprvé Les Paula vykmitli ze dveří) pár let zpoždění, nebyla by to možná z dnešního pohledu taková obskurnost, protože by kytaristům nic jiného nezbývalo.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Přispěju s dovolením se svou troškou do mlýna. Před mnoha lety jsem se jednou nohou pohyboval v bluegrassovém prostředí (i když jen na záskoky) a my tehdy (a já dodnes) rozlišovali:
Dobro - hudební nástroj, držený naplocho, laděný do akordu a hraný v levé ruce barem, pravou rukou prstýnky
Rezofonická kytara, neboli dobro-guitar - kytara s rezonátorem, držená kytarově,laděná klasicky, do akordu nebo jakkoli, levou rukou prsty či s bottle neckem, pravou prstýnky či trsátkem, to už je na vůli konkrétního muzikanta.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“