Line6 DT25 - žere lampy
Pravidla fóra
Line6 DT25 - žere lampy
Ahoj,
mám problém s kombem DT25 a nevím komu ho svěřit na opravu.
Problém je v tom, že lamapy vydrží půl roku - když dobře. Chovám se k němu dobře, nechávám nahřát, standby vypínám po cca 5minutách po zapnutí, nevypínám ho během přestávky, když ho vypínám, tak nejdřív zapnu Standby, pak vypnu přívod. Hraju na master cca na jedné hodině...
V preampu mám elektronku JJ (originál byla CHINA), v konci mám TAD (originál byly Electro Harmonix)
Dle všeho, co jsem se dočet na L6 stránkách, tak je problém v tom, že kombo je velmi vybíravé na lampy a měly by být použity EH - EL83(medium). A to údajně ještě specifikované parametrama ke konkrétnímu aparátu, dle výrobního čísla. Takže vzít krabicu a hledat ideální pár, Což jde jen s přístupem do dokumentace L6 = oficiální servis.
Taky tomu nevěřím, ale měl jsem tam už: JJ, TAD STR, TAD M, EH. Nic nepřežilo ani rok.
BIAS - jsem nastavoval na 25mV.
Poslední výměnu udělali v Kytary.cz (oficiální servis L6) a použili tam TAD-EL83M-R, BIAS po dohodě se mnou nastavili níž. A ejhle, dle zvuku bych řekl, že je po 4měsících po nich.
Přesto, že používám párované elektronky, tak BIAS na V1 a V2 je s těží do +-3mV, to kladu za vinu obrovské toleranci, při párování.
Máte někdo s tímto zkušenost?
Může mít vliv elektronka v preampu, na životnost těch v koncáku?
CItace z fora line6:
DT-25 Series:
12AX7B China for pre-amps.
EL84EH Electro-Harmonix (matched pairs) for the power amps.
Soft, medium or hard, the ratio between vacuum-to-inert gas in the tube,... all tubes used have to be mediums.
Power amp tube choices are crucial, and must be properly biased by a tech or Line 6 authorized service center who knows the product.
Don't do this yourself, the shock hazard is too great,... and it hurts when you get electric shock. Leave it to a tech trained who is for this.
These valve amps are particular about tubes and tube brands. Do Not use substitutes, No Mesa, Groove Tube, Tung-Sol or JJ or (etc) substitutes. No hot rodding of an already Bogner hot rod.
A ještě jedna:
DO NOT use JJ's,... I have had problems with those in the past. Luv 'em,.... just NOT in these amps.
Because of the four topologies, there is a bias/burn-in procedure that MUST be done, and only a Line 6 service center can do that.
Also, your serial#, it needs to go into an authorized service center to check for a service bulletin. Need to make certain it's been done.
The amp depends on it.
Děkuji moc, třeba to pomůže i někomu dalšímu... Nebo je to celé blábol? :-/
mám problém s kombem DT25 a nevím komu ho svěřit na opravu.
Problém je v tom, že lamapy vydrží půl roku - když dobře. Chovám se k němu dobře, nechávám nahřát, standby vypínám po cca 5minutách po zapnutí, nevypínám ho během přestávky, když ho vypínám, tak nejdřív zapnu Standby, pak vypnu přívod. Hraju na master cca na jedné hodině...
V preampu mám elektronku JJ (originál byla CHINA), v konci mám TAD (originál byly Electro Harmonix)
Dle všeho, co jsem se dočet na L6 stránkách, tak je problém v tom, že kombo je velmi vybíravé na lampy a měly by být použity EH - EL83(medium). A to údajně ještě specifikované parametrama ke konkrétnímu aparátu, dle výrobního čísla. Takže vzít krabicu a hledat ideální pár, Což jde jen s přístupem do dokumentace L6 = oficiální servis.
Taky tomu nevěřím, ale měl jsem tam už: JJ, TAD STR, TAD M, EH. Nic nepřežilo ani rok.
BIAS - jsem nastavoval na 25mV.
Poslední výměnu udělali v Kytary.cz (oficiální servis L6) a použili tam TAD-EL83M-R, BIAS po dohodě se mnou nastavili níž. A ejhle, dle zvuku bych řekl, že je po 4měsících po nich.
Přesto, že používám párované elektronky, tak BIAS na V1 a V2 je s těží do +-3mV, to kladu za vinu obrovské toleranci, při párování.
Máte někdo s tímto zkušenost?
Může mít vliv elektronka v preampu, na životnost těch v koncáku?
CItace z fora line6:
DT-25 Series:
12AX7B China for pre-amps.
EL84EH Electro-Harmonix (matched pairs) for the power amps.
Soft, medium or hard, the ratio between vacuum-to-inert gas in the tube,... all tubes used have to be mediums.
Power amp tube choices are crucial, and must be properly biased by a tech or Line 6 authorized service center who knows the product.
Don't do this yourself, the shock hazard is too great,... and it hurts when you get electric shock. Leave it to a tech trained who is for this.
These valve amps are particular about tubes and tube brands. Do Not use substitutes, No Mesa, Groove Tube, Tung-Sol or JJ or (etc) substitutes. No hot rodding of an already Bogner hot rod.
A ještě jedna:
DO NOT use JJ's,... I have had problems with those in the past. Luv 'em,.... just NOT in these amps.
Because of the four topologies, there is a bias/burn-in procedure that MUST be done, and only a Line 6 service center can do that.
Also, your serial#, it needs to go into an authorized service center to check for a service bulletin. Need to make certain it's been done.
The amp depends on it.
Děkuji moc, třeba to pomůže i někomu dalšímu... Nebo je to celé blábol? :-/
Re: Line6 DT25 - žere lampy
Jaké má anodové napětí ten koncak? Sledoval jsi bias i později po nastavení? Moc se mi to nezdá.. proměřil bych výstupak a svitky z invertru a v blízkém okolí
Máme schéma tvého modelu zesiku?
(kolik hodin nahraješ za měsíc cca?)
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Ahoj,Trevor píše: 17.06.2024 9:48 Jaké má anodové napětí ten koncak? Sledoval jsi bias i později po nastavení? Moc se mi to nezdá.. proměřil bych výstupak a svitky z invertru a v blízkém okolí
na schéma se nedostanu.
Elektronika mi není cizí, měl jsem to rozdělané, přepajoval jsem si patice, ale kde a jak měřit anodové napětí je nad moje zkušenosti/odbornost.
Když budu vědět co, kde měřit, tak to udělám, ale jak elektronka funguje nevím
BIAS jsem později neměřil - i když jsem chtěl, ale zapoměl jsem na to. Tak to schálně zkusím.
Měsíčně to může být 25-50 hodin, podle toho kolik máme akcí a nálady
Děkuji
-
Petr Faiereisl
Ahoj, za normálních okolností by lampy měly vydržet cca 2-3 roky. Pokud odcházejí tak rychle, jak píšeš, máš buď prostě velkou smůlu (málo pravděpodobné), nebo Ti je v Kytarách špatně nastavili (pravděpodobnější), nebo je v zesilovači skutečně něco, co lampy předčasně likviduje (špatný kontakt se zátěží (repro), propustné vazební kondenzátory z invertoru, zkrat ve výstupním trafu, event. špatný design konce - taktéž málo pravděpodobné). A samozřejmě pro správnou funkci nepotřebuješ "Line 6 authorized service center"
, stačí se ozvat a kombo dovézt: https://eshamp.com/contact/, event. https://www.facebook.com/ESHAMPS/
Ahoj,Petr Faiereisl píše: 18.06.2024 10:42 Ahoj, za normálních okolností by lampy měly vydržet cca 2-3 roky. Pokud odcházejí tak rychle, jak píšeš, máš buď prostě velkou smůlu (málo pravděpodobné), nebo Ti je v Kytarách špatně nastavili (pravděpodobnější), nebo je v zesilovači skutečně něco, co lampy předčasně likviduje (špatný kontakt se zátěží (repro), propustné vazební kondenzátory z invertoru, zkrat ve výstupním trafu, event. špatný design konce - taktéž málo pravděpodobné). A samozřejmě pro správnou funkci nepotřebuješ "Line 6 authorized service center", stačí se ozvat a kombo dovézt: https://eshamp.com/contact/, event. https://www.facebook.com/ESHAMPS/
děkuji za odpověď, no mám obavu, že problém je doopravdy v zesilovači.
Teď jsem zkusil objednat komplet lampy ElectroHarmonix (včetně 12AX7) a uvidím, pokud se bude situace opakovat, tak ho dám na kontrolu/opravu, ale to mohu až po sezóně.
V Kytary.cz mi nastavili nižší BIAS aby šetřili elektronky, s tím, že ta elektronika je hodně složitá... Ale je to znát na zvuku a hlavně mi to nepřijde jako správný přístup oficiálního servisu L6. Kompbo jsem k nim dal s unich zakoupenými elektronkami, s tím že je reklamuju, tak ať vidí, že je vše správně nastavené a reklamaci zamítli s tím, že zřejmě používám režim A (nepoužívám) a že mám zapojený 8ohm repro do 16ohm výstupu(neměl jsem, jen neumí číst). 16ohm pair or 8ohm single...
-
Petr Faiereisl
Ahoj, rádo se stalo
Od Bognera bych sice neočekával, že by byl design konce špatný, ale dnes je možné všechno... Uvidíš, jak se bude kombo po výměně chovat (BIAS ale musíš správně nastavit v každém případě) a pokud nastanou opět nějaké problémy, klidně se ozvi 
Pokud to praží "do plných" (poloha Masteru o skutečném buzení nic neříká) a o přestávkách nevypíná Standby - tak na dvě EL84 v kombu je ta životnost 1/2 roku možná normální... 
Ahoj,JirkaT píše: 19.06.2024 7:32 Pokud to praží "do plných" (poloha Masteru o skutečném buzení nic neříká) a o přestávkách nevypíná Standby - tak na dvě EL84 v kombu je ta životnost 1/2 roku možná normální...![]()
master lehce za půlkou + POD HD500 na půlce. Takže jestli něco, tak je nežhavím, jak by potřebovaly, ale mám kombo namířené na sebe(na hlavu) a víc většinou nepotřebuji. Pokud je tam něco dál, na co se zaměřit, tak budu vděčný za radu. Třeba je vážně chyba v používání...
Standby... Dobrá poznámka, zajímal by mě názor na vypínání standby (v třídě A/B samozřejmě). O přestávkách ho skutečně nevypínám, protože mi to přijde jako nesmysl...
Zapnu, nažhavím cca 10min, pak vypnu standby abych nepustil vysoké napětí do studených elektronek. Ale jaký je význam vypínání na 10min. netuším. Jen bych odpojoval a připojoval napětí, ale to mi přijde horší, než ho tam nechat téct rovnoměrně... ?
Děkuji
-
Petr Faiereisl
Ahoj, poloha MASTERu skutečně o "tavení" zesilovače nic nevypovídá - u každého apce je to zcela jinak. Zapínání máš OK, 10 minut na nažhavení je tak akorát. STDBY vypínej pouze tehdy, když nehraješ alespoň půl hodiny, protože po opětovném zapnutí budeš čekat cca 15-20 minut, než zesík začne hrát optimálně (podobně, jako při prvním zapnutí). A co se týče výdrže lamp, musel bys apec skutečně "drtit" na plný výkon dlouhodobě, abys jim životnost prokazatelně zkrátil, což u kytarové produkce obvykle nehrozí 
Povídání o stanby (STB) je i zde na fóru:
viewtopic.php?t=41667&sid=d9a007af1b897 ... 78a6479c8d
Je tam i něco o délce přestávek v kapelách...
viewtopic.php?t=41667&sid=d9a007af1b897 ... 78a6479c8d
Je tam i něco o délce přestávek v kapelách...