Pískání v DAW, nejspíš ASIO?
Pravidla fóra
Pískání v DAW, nejspíš ASIO?
Ahoj.
Mám problém s pištěním v DAW a už si nevím opravdu rady, čím by to mohlo být.
Mám zvukovou kartu Alfa Lexicon (do USB) a používám Ableton.
Jakmile spustím Ableton, začne lehce v pozadí pištět zvuk.
Zkoušel sem už vše možné:
-použít jinou zvukovou kartu (Miditech audiolink III)
-použít jiný PC i notebook
-poodpojovat veškěré rušení - periferie PC (především ty na USB),
-vyzkoušel sem jiné ovladače ASIO (od Realtecu, Alfa lexiconu, Asio4All, MAGIX low latency ASIO)
-jiný DAW (MAGIX music maker)
........a pořád stejný problém.
Prostě jakmile zapnu Ableton, tak to začne.
Když ho vypnu, pištění přestane.
Zjistil sem, že když používám v abletonu windowsacky ovladač MME, tak to nepiští, ale jakmile přepnu na ASIO,tak to začne.
Nemám zapnutý žádný monitoring instrumentu ani mikrofonu, takže se nebude jednat o zpětnou vazbu.
Ten zvuk pištění je dost podobný tomu, jak piští např. spínané zdroje.
Zkoušel sem i různé nastavení v samotném ASIU, latence apod. - bez výsledku
Někde na internetu sem našel anglické forum, kde někdo řešil stejný problém a nikdo mu tam nebyl schopný poradit.
Zajímavé je, že se zvukovkou Alpha Lexicon se pískání objevilo i v nahrávce po jejím exportu, ale na zvukovce od Miditechu už ne, tam byla nahrávka čistá, ale když sem sní pracoval v abletonu, tak tam to samozřejmě pískalo.
Ale je možné, že už to mám nějaké popletené, protože sem už tomu věnoval až příliš času a můžu to mít popletené.
Někdo prosím nějaké rady/tipy, co bych ještě mohl zkusit?
Mám problém s pištěním v DAW a už si nevím opravdu rady, čím by to mohlo být.
Mám zvukovou kartu Alfa Lexicon (do USB) a používám Ableton.
Jakmile spustím Ableton, začne lehce v pozadí pištět zvuk.
Zkoušel sem už vše možné:
-použít jinou zvukovou kartu (Miditech audiolink III)
-použít jiný PC i notebook
-poodpojovat veškěré rušení - periferie PC (především ty na USB),
-vyzkoušel sem jiné ovladače ASIO (od Realtecu, Alfa lexiconu, Asio4All, MAGIX low latency ASIO)
-jiný DAW (MAGIX music maker)
........a pořád stejný problém.
Prostě jakmile zapnu Ableton, tak to začne.
Když ho vypnu, pištění přestane.
Zjistil sem, že když používám v abletonu windowsacky ovladač MME, tak to nepiští, ale jakmile přepnu na ASIO,tak to začne.
Nemám zapnutý žádný monitoring instrumentu ani mikrofonu, takže se nebude jednat o zpětnou vazbu.
Ten zvuk pištění je dost podobný tomu, jak piští např. spínané zdroje.
Zkoušel sem i různé nastavení v samotném ASIU, latence apod. - bez výsledku
Někde na internetu sem našel anglické forum, kde někdo řešil stejný problém a nikdo mu tam nebyl schopný poradit.
Zajímavé je, že se zvukovkou Alpha Lexicon se pískání objevilo i v nahrávce po jejím exportu, ale na zvukovce od Miditechu už ne, tam byla nahrávka čistá, ale když sem sní pracoval v abletonu, tak tam to samozřejmě pískalo.
Ale je možné, že už to mám nějaké popletené, protože sem už tomu věnoval až příliš času a můžu to mít popletené.
Někdo prosím nějaké rady/tipy, co bych ještě mohl zkusit?
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pískání v DAW, nejspíš ASIO?
Píšeš, že ti to dělají různé zvukovky na různých PC, takže bych hledal chybu někde mimo PC. Zkoušel jsi to třeba v jiné místnosti, nebo v úplně jiném domě (jo, to teď asi v lockdownu nepůjde
)?
V Magix Music Makeru to taky dělá, nebo je to jen záležitost Abletonu?
Pošli screenshot nastavení Abletonu.
Nemáš třeba zapnutý test tone? I když ten by se podle mě po vypnutí Abletonu vypnul: https://www.reddit.com/r/ableton/commen ... test_tone/
V Magix Music Makeru to taky dělá, nebo je to jen záležitost Abletonu?
Pošli screenshot nastavení Abletonu.
Nemáš třeba zapnutý test tone? I když ten by se podle mě po vypnutí Abletonu vypnul: https://www.reddit.com/r/ableton/commen ... test_tone/
Hraju na kytary a mašinky
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dělá tou všech setů/session - zkoušel jsi třeba smazat všechny stopy, jeslti tam někde nemáš třeba external instrument, který by vazbil? Můžeš to mít třeba omylem jako defaultní set.
Monitoring nemáš zanutý ani někde v nastavení zvukovky?
https://forum.ableton.com/viewtopic.php?t=11316in the preferences for the built-in audio was an audio playthrough like button and it was selected. what this caused was intense audio feedback if the built-in audio was selected as both the in and the out. so any music program that had an aux track on it or a track record enabled using the built in I/O would squeel like a mofo until the program was closed.
Ano, v music makeru to dělá taky - úplně stejné pískání.rotten77 píše: 26.03.2021 14:15 Dělá tou všech setů/session - zkoušel jsi třeba smazat všechny stopy, jeslti tam někde nemáš třeba external instrument, který by vazbil? Můžeš to mít třeba omylem jako defaultní set.
https://forum.ableton.com/viewtopic.php?t=11316in the preferences for the built-in audio was an audio playthrough like button and it was selected. what this caused was intense audio feedback if the built-in audio was selected as both the in and the out. so any music program that had an aux track on it or a track record enabled using the built in I/O would squeel like a mofo until the program was closed.
Ještě podotknu, že to pískání se objeví až tak cca od 40% hlasitosti, kterou nastavím na zvukovce.
Teďka používám tu zvukovku miditech audiolink III - monitoring mám na kartě vypnutý a knoby gainu úplně na nule.
Pokud otočím gain uplně naplno a zapnu monitoring toho vstupu v abletonu, tak jde slyšet, že se k tomu pískání přidá takový malý šum a brum...což je v pořádku.... když knob gainu stáhnu na nulu, tak to zmizne, tudíž si myslím, že to pískání opravdu nejde ze vstupu zvukové karty, ale bude problém v samotném ASIU.
Na obrázku je nastavení abletonu, asia a taky nastavení zvukových zařízení od windowsu.
Zkoušel sem je taky všechny zakázat a nechat jenom tu zvukovku od miditehcu - beze změny.
Zkoušel sem v abletonu stopy vymazat a nechat jenom jednu - beze změny.
Smazal sem dokonce všechny audio stopy a nechal jenom jednu MIDI stopu - taky beze změny.
Vyřadil sem z PC veškeré USB huby apod. - beze změny
Zvukovou kartu mám zapojenou napřímo do USB na základní desce - zkoušel sem USB 2.0 i 3.0 - beze změny.
V nastavení ASIA sem samozřejmě zkoušel různé kombinace těch přepínačů, nastavení vzorkovacích frekvencí apod. - beze změny
Já už opravdu nevím, co dělám špatně.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
To pískání je teda slyšet jenom, když zapneš nějaké DAW? Tzn. ve Windows to nepíská? Zkus přepnout Windows aby používaly taky tu zvukovku.
Já bych si tipnul na nějaký HW problém - zvukovka, USB kabel, který se projeví ve chvíli když spustíš DAW a tím pádem se ta zvukovka začne používat. Píšeš, že ti to dělá PC i notebook - nepřijde mi pravděpodobné, že by se ti nějaká softwarová chyba nebo nastavení projevovala stejně na dvou různých systémech.
Zkoušel si jiný USB kabel?
Dřív to fungovalo?
Proč vlastně používáš ASIO4ALL? Originál ovladače ke zvukovce nejsou?
Já bych si tipnul na nějaký HW problém - zvukovka, USB kabel, který se projeví ve chvíli když spustíš DAW a tím pádem se ta zvukovka začne používat. Píšeš, že ti to dělá PC i notebook - nepřijde mi pravděpodobné, že by se ti nějaká softwarová chyba nebo nastavení projevovala stejně na dvou různých systémech.
Zkoušel si jiný USB kabel?
Dřív to fungovalo?
Proč vlastně používáš ASIO4ALL? Originál ovladače ke zvukovce nejsou?
1. Ano, zkoušel sem jiný kabel (kratší/delší) - beze změny
2. Prvně sem používal tu Alpha Lexicon - snad ještě na Win XP a už ani nevím, jestli to kdysi jelo, je to dávno.
Nedávno sem se začal znovu tomuto věnovat - nahrávání atd. (nahrát si nějakou tu kytaru atd.), no zjistil sem, že mi to píská.
Jelikož sem si už nevěděl rady, čím by to mohlo být, usoudil sem, že asi ta Alpha Lexicon to má už za sebou (stará cca 10 let myslím), tak sem koupil novější zvukovku, právě tuhle Audiolink 3.
No a ten problém se projevuje úplně stejně.
Někde sem se myslím i dočetl, že ta Alpha Lexicon byla snad určena jen pro WIN7, nikoliv pro WIN10.
Zkoušel sem tedy i na jiném PC zformatovat celý disk, nahrát čistě jen WIN7 a stejný problém.
A nyní zpátky na mojem PC:
Zajímavé je, že když sem nepoužil ovladač od zvukové karty výrobce a používal sem tuto Miditech audiolink 3 zvukovku na windowsáckých ovladačích (prostě plug and play styl), tak jede úplně v pohodě ve windowsu.
Můžu ji dát úplně na maximum a žádné pískání, prostě nic. Jakmile zapnu DAW, které mám nastavené MME ovladač, tak stále je ještě vše v pořádku, ale jakmile přepnu na asio, tak se spustí to pískání... a je jedno, jaký asio ovladač použiju.
3. Zkusil sem tedy stáhnout ovladač výrobce (úplně se mi tato možnost vykouřila z hlavy).
Po instalaci ovladače a ASIA od výrobce teďka karta píská už i ve windows.. zase cca od těch 40% hlasitosti a výše, a taky popraskává (crackling)...., což je teda jako už hodně divné.... a to nejsem v DAW a nepoužívám ASIO, takže instalací driveru od výrobce se tento problém přenesl už i do prostředí windows....
Lituji toho, že sem dva roky nazpět prodal MACbook, tam jsem tyhle sra*ky řešit nemusel.
Zkusil sem teď tu Miditech audiolink 3 zvukovku připojit přes USB/Lighting redukci přímo do iphone a v garagebandu tato zvukovka jede bez problému - žádná latence, pískání, crackling a podobne nežádoucí věci.
Tak kde je problem?.. já už vůbec nevím.
Jen pro info ještě napíšu mojí sestavu:
i5 8600k
RAM 16GB DDR4 3200MHz
Asus ROG Strix GTX1080Ti
M.2 SSD NVMe 1TB (Samsung evo 970)
SATA SSD 500GB
Seasonic 650W Gold
Win10 20H2 build 19042.867
2. Prvně sem používal tu Alpha Lexicon - snad ještě na Win XP a už ani nevím, jestli to kdysi jelo, je to dávno.
Nedávno sem se začal znovu tomuto věnovat - nahrávání atd. (nahrát si nějakou tu kytaru atd.), no zjistil sem, že mi to píská.
Jelikož sem si už nevěděl rady, čím by to mohlo být, usoudil sem, že asi ta Alpha Lexicon to má už za sebou (stará cca 10 let myslím), tak sem koupil novější zvukovku, právě tuhle Audiolink 3.
No a ten problém se projevuje úplně stejně.
Někde sem se myslím i dočetl, že ta Alpha Lexicon byla snad určena jen pro WIN7, nikoliv pro WIN10.
Zkoušel sem tedy i na jiném PC zformatovat celý disk, nahrát čistě jen WIN7 a stejný problém.
A nyní zpátky na mojem PC:
Zajímavé je, že když sem nepoužil ovladač od zvukové karty výrobce a používal sem tuto Miditech audiolink 3 zvukovku na windowsáckých ovladačích (prostě plug and play styl), tak jede úplně v pohodě ve windowsu.
Můžu ji dát úplně na maximum a žádné pískání, prostě nic. Jakmile zapnu DAW, které mám nastavené MME ovladač, tak stále je ještě vše v pořádku, ale jakmile přepnu na asio, tak se spustí to pískání... a je jedno, jaký asio ovladač použiju.
3. Zkusil sem tedy stáhnout ovladač výrobce (úplně se mi tato možnost vykouřila z hlavy).
Po instalaci ovladače a ASIA od výrobce teďka karta píská už i ve windows.. zase cca od těch 40% hlasitosti a výše, a taky popraskává (crackling)...., což je teda jako už hodně divné.... a to nejsem v DAW a nepoužívám ASIO, takže instalací driveru od výrobce se tento problém přenesl už i do prostředí windows....
Lituji toho, že sem dva roky nazpět prodal MACbook, tam jsem tyhle sra*ky řešit nemusel.
Zkusil sem teď tu Miditech audiolink 3 zvukovku připojit přes USB/Lighting redukci přímo do iphone a v garagebandu tato zvukovka jede bez problému - žádná latence, pískání, crackling a podobne nežádoucí věci.
Tak kde je problem?.. já už vůbec nevím.
Jen pro info ještě napíšu mojí sestavu:
i5 8600k
RAM 16GB DDR4 3200MHz
Asus ROG Strix GTX1080Ti
M.2 SSD NVMe 1TB (Samsung evo 970)
SATA SSD 500GB
Seasonic 650W Gold
Win10 20H2 build 19042.867
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
OK. A když máš povolené ASIO, máš zakázané ty původní (zakázat integrovanou zvukovku)? Pokud běží současně, tak v tom by mohl být problém.
Na tom screenshotu vidím, že v nastavení Windows je ten Realtek HD povolen.
Šlo by to pískání nahrát?
Tady jeden tip: https://mtippach.proboards.com/thread/2 ... asio-start
Na tom screenshotu vidím, že v nastavení Windows je ten Realtek HD povolen.
Šlo by to pískání nahrát?
Tady jeden tip: https://mtippach.proboards.com/thread/2 ... asio-start
Večer budu doma, tak se pokusím to pískání nahrát.
Jinak Ano, když sem měl spuštěný Ableton a jel sem přes ASIO, tak sem měl všechny ty zvuková zařízení zakázaná, kromě te zvukové karty, která se jmenuje "reproduktory - USB Audio CODEC".
Samozřejmě to nepomohlo.
Na screenu jsou všechny povolená, protože sem screen pořizoval až potom.
Ještě doplním, že mám zakladní desku ASUS RROG Strix Z370-G Gaming.
Zkusil sem updatnout nejnovější ovladače pro Chipset, ale nepomohlo to.
Večer ještě prověřím tipy z toho eng. fóra a dám vědět + tady uploadnu tu nahrávku.
Jinak Ano, když sem měl spuštěný Ableton a jel sem přes ASIO, tak sem měl všechny ty zvuková zařízení zakázaná, kromě te zvukové karty, která se jmenuje "reproduktory - USB Audio CODEC".
Samozřejmě to nepomohlo.
Večer ještě prověřím tipy z toho eng. fóra a dám vědět + tady uploadnu tu nahrávku.
Tak tady posílám tři ukázky toho pískání:bucenec píše: 27.03.2021 8:57 Večer budu doma, tak se pokusím to pískání nahrát.
Samozřejmě to nepomohlo.
Soubory "linka in1" a "linka in2" jsou nahrány stylem ,že sem vzal sluchátkový výstup z toho audiolinku3 a propojil sem to TRS kabelem do druhého PC do vstupu (modrý konektor).. a nahrál.
V těch sluchátkách jde právě to pískání slyšet nejvíce (klasický výstup zvukovky píská taky a stejně).
No a nahrávka pořízena iphonem je, že sem zval přímo ty sluchátka, které jsou zapojené v headphones output na tom audiolinku3, ve kterém to piští a přiložil sem sluchátka přímo k mikrofonu iphonu...
Tam to jde slyšet asi ještě více.
For fun sem zkusil na zvukovce zapnout phantompower a charakter toho pískání se zásadně změní.
Já už vůbec nevím.
Asi zkusím naformátovat celý PC, ať je čistý (ať tam nejsou zbytky po těch různých verzí ovladačů ASIO), zvukovku vrátím do eshopu a zkusím koupit scarlett 4i4 nebo 2i2....
Pokud se i tam bude projevovat stejný problém, tak mě regulérně už asi jeb*e
- Přílohy
-
- nahráno iphonem.mp3
- (189.42 KiB) Staženo 151 x
-
- line in2.mp3
- (255.47 KiB) Staženo 157 x
-
- line in1.mp3
- (323.5 KiB) Staženo 145 x
Tak jen pro info.
Dnes dorazila Scarlett 2i2 a vše bez problémů.
Sice se ji nelíbí ASIO4All, tam to hodně blbnulo, ale originalni ovladač a ASIO od Focusridu funguje skvěle.
Opravdu zajímavé, že dvě zvukovky (Lapha Lexicon i ten Miditech Audiolink 3) dělaly takový bordel.
Dnes dorazila Scarlett 2i2 a vše bez problémů.
Sice se ji nelíbí ASIO4All, tam to hodně blbnulo, ale originalni ovladač a ASIO od Focusridu funguje skvěle.
Opravdu zajímavé, že dvě zvukovky (Lapha Lexicon i ten Miditech Audiolink 3) dělaly takový bordel.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No svedl bych to na hodně low-end a 2i2 je přecijen zajímavější kousek HW, ale tp nic nevysvětluje a navíc je kopa lidí, kterým Lambda určo funguje cajk.
Takže asi bych to uzavřel jako jednu záhadnou kapitolu a víc neřešil
Díky za info!
P.
Takže asi bych to uzavřel jako jednu záhadnou kapitolu a víc neřešil
Díky za info!
P.
-
pepek
- Bandzone: www.bandzone.cz/ametist
Narazil jsem v Cubase Elements na stejný problém, mám zvukovku SSL2 a doted vše fungovalo ok...Najednou při zapnutí jakéhokoliv projektu a spuštění přehrávání, dojde k pískání...Tenhle problém se děje pouze v Cubase,ve WIN 10 hudba hraje normálně...zkoušel jsem přeinstalovat Asio ovladače,problém stále přetrvává...Jediné co mě ještě napadlo,je hodit Cubase do továrního nastavení...Měl někdo podobný problém?
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Vyzkoušel bych:pepek píše: 6.07.2024 6:08 Narazil jsem v Cubase Elements na stejný problém, mám zvukovku SSL2 a doted vše fungovalo ok...Najednou při zapnutí jakéhokoliv projektu a spuštění přehrávání, dojde k pískání...Tenhle problém se děje pouze v Cubase,ve WIN 10 hudba hraje normálně...zkoušel jsem přeinstalovat Asio ovladače,problém stále přetrvává...Jediné co mě ještě napadlo,je hodit Cubase do továrního nastavení...Měl někdo podobný problém?
- Hraje jen z beden nebo i ze sluchátek? Můžeš případně zapojit i jiné bedny?
- Zkus prázdný projekt - bez efektů, třeba jenom naimportova nějaký WAV nebo nahrát "prázdnou" stopu.
- Mrkni, jeslti nemáš zapnutý nějaký "Audio Enhancement" ve Windows (https://support.microsoft.com/en-gb/top ... 87dd296f72)
- Pošli screenshot nastavení zvukovky/ovladače? (používáš ovladače přímo od výrobce nebo Asio4all?)
- Zkus notebook jen na baterku, případně ještě zapojit adaptér do jiné zásuvky.
- Neběží ti v pozadí třeba MS Teams? Myslím, že jsem v poslední době zaznamenal nějaké problémy v tomto směru (Teams jsou poměrně agresivní co se týká používání HW).
-
pepek
Ještě bych upřesnil,že se tento problém začal objevovat po nainstalování Amplitube 5,ten jsem už odinstalovat ..do té doby vše šlapalo ok....Mám stolní počítač a pískání se objevuje i ve sluchátkách a to i po odpojení SSL zvukovky a přehrávání zvuku přes Realtek
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Proč 99% lidí diskutuje zvukové problémy opisem a tvrdošíjně odmítají přikládat ukázky? Tohle není krajinka od Moneta........
P.
P.
-
pepek
Záhada odhalena,chyba byla ve vst efektech,kterým skončila platnost...když jsem po předchozí řadě importoval pouze audio stopu bez efektu,vše šlapalo ok...díky za pomoc
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Cool....to už tady myslím taky párkrát bylo.
P.
P.