Jak si to pamatovat?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Drobák

Příspěvek od Drobák »

KIWI píše:Teda nechci tě deprimovat, ael tohle byla první písnička co uměla moje sestřenice když držela kytaru poprvé v ruce :D
Abych řekl pravdu já nevím v čem je problém :shock: Sloka má prakticky dvě části že a v každé je jedna trojice akordů 2x..pak refrén...to co máš nepsaný se mi zdá ež to je trochu blbě...
Jinak pokdu s tím orpavdu máš problém, tak asi fakt jenom hrát furt dokolečka - a tak je to se vším...
chjo,já nemam problém s hranim toho songu,jenom stim si ho zapamatovat,neni tam nic co bych předtim neuměl,naučil sem se jí za pár min ale když před sebou nemam papír tak jí nezahraju,třeba kus jo a pak si nemůžu vzpomenou jestli d-chord nebo e-miner....je to to samý jako s recitací básničky,taky neni problém jí odříkat,když nekoktáš tak to je uplně v pohodě,když máš před sebou papír a recituješ tak seš vynikající,ale když to dáváš z paměti a blbě si jí pamatuješ,tak přeskakuješ a výkon je mizernej,to neznamená že si lamer e neumíš se vyjadřovat nebo intonovat,prostě jí jenom neumíš dobře na zpaměť...BTW:mam to dobře,když to hraju snima tak to sedí...BTW2:hraju jí odedneška,neni to tim že bych měl problémy si jí zapamatovat delší dobu....
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Není mi ale jasný proč zornva tuhle písničku? Jsou přece mnohem složitější songy kde se střídaj spousty akordů..tady máš čtyři..navcí se to parádně drž držíš tu G polohu pak jen snížíš dva prsty a strunu a pak je přehodíš na D..s jedním prstem dokocne nehýbeš vůbec (kromě až přijde Emoll...) NO nevim, zkoušej no :)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
pehve

Příspěvek od pehve »

Drobák píše: ...BTW:mam to dobře,když to hraju snima tak to sedí...BTW2:hraju jí odedneška,neni to tim že bych měl problémy si jí zapamatovat delší dobu....
mysliš že jsi vyjimka když si to za den hraní nepamatuješ?!! :roll: Narvi to do hlavy tak že budeš slyšet i nepřesnosti a máš po problému, jak bylo už výše řečeno. naposlouchat,naposlouchat...pokud se tedy bráníš hře z listu, což třeba mně nevadí, to muzikanti občas tak dělají :wink:
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

2Drobák: Cp bys chtel vedet? :) btw, ty dolnicky akordy uz si fakt strc nekam ;)
E-miner
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

Drobák píše: chjo,já nemam problém s hranim toho songu,jenom stim si ho zapamatovat,neni tam nic co bych předtim neuměl,naučil sem se jí za pár min ale když před sebou nemam papír tak jí nezahraju,třeba kus jo a pak si nemůžu vzpomenou jestli d-chord nebo e-miner....
hele - kašli na to, nosit v hlavě, jestli teď je tam D nebo Emi nebo co. neuč se to jak básničku, to je na zbláznění se. hraj to furt dokola, zpívej si to k tomu (jo, třeba až budou všichni pryč z baráku, pokud by je to děsilo 8) ale zpívej si, pomůže to), třeba ze začátku vždycky na chvíli mrkni do papíru, ale snaž se co nejdelší části hrát po paměti... a do toho papíru budeš muset čučet čím dál míň.

nejde o to, zapamatovat si sled akordů. jde o to vědět, že když se melodie pohne nějakým směrem, kam šáhnout, aby to ladilo. bez přemýšlení, že teď po géčku bude déčko a pak zas géčko... - a C a G vůbec nezní podobně, naopak, nemám teď kytaru v ruce a přitom v uších slyším ten rozdíl. :)

pokud je potíž s takhle "dlouhou" písničkou, zkus to na něčem jednodušším. a nesměj se - na lidovkách třeba, to je jak kolovrátek furt to samý téma dokola a vystačíš si s pár akordama. nebo nějaký primi... ehm, jednoduchý táborákový nedvědoviny. tj. něco, kde se ti pořád opakuje totéž téma a můžeš si k tomu zpívat melodii: potřebuješ, aby si tvoje uši zapamatovaly, jak kterej akord zní. a pak ti někdo řekne - zahraj to a ono, ty jsi tu věc v životě nehrál a nikdy jsi neviděl napsaný akordy, ale když tu písničku znáš a není nijak komplikovaná, zahraješ to z fleku v céčku nebo třeba v géčku, protože tam skoro nemůže být nic složitýho.

taky je dobrý se trénovat tak, že kdykoli v rádiu slyšíš nějakou lehkou věc, představovat si, co tam hraješ za akordy (zase v nějaké lehké tónině samozřejmě). uši se tak vytrénují. je to na dlouho, ale po čase to půjde. ;)
pehve

Příspěvek od pehve »

OK, taky jsem začínal dechnou a jsou to čitelný a lehký harmonie pro zač. nejlepší tonika- dominanta- subdominanta ti musí být jasná na 1.poslech i bez vercajku!!! nauč se to slyšet
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

tak jsem rad že nejsem sam ja řeším problem u songu aces high v jistý pasáži (v té jak začninaji vokály)

tam je to snad ještě horší než tady :((
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Tak už sem se jí naučil na zpaměť,pomohlo mi taky hodně když sem zrychlil,chytl sem hned melodii a pěkně to slyšel,dík především Janě,její rady mi pomohly,jinak rady tipu "strč si to někam" mě fakt moc neberou :roll:
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

takze: moje rada u ktere si su jisty ze pomuze, musíš to prostě naposlouchat, pokud nejsi uplně blbej, tak prostě uslyšíš ze se ton snizuje a pokud mas aspon trošku sluch tak odhadneš o kolik, a kdyz jsou tam jen ctyri akordy tak to zas tak tezky neni, chce to si jen vymyslet system, a tenhle mě jeste nikdy nezklamal

btw: k tomu skladani, k tomu odlišnemu systemu někoho, uz ani nevim koho... doporucuju to udělat tak že to první dopiluješ na kytaře a až potom dáš do guitar pro..... zhruba tak v 80% pripadu te GP hodně omezi, znam to z vlastní zkušenosti
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Nuker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nuker »

Sice je to trosku OT ale jak si zapamatovat brutální sola ? Dejme tomu není to tak brutální , třeba od GnR paradise city to solo na konci je dlouhy jako krava znam to naspamět ale jak to dostat do palice ? Furt dokola hrat po částech ?
.:- Washburn X22 -- Guitar Rig 3 -- Amplitube 2 -- Amplitube Metal -- Amplitube Fender -- Amplitube Jimi Hendrix -- Dunlop Jazz III -- Red Lucky Strike -:.
pehve

Příspěvek od pehve »

Nuker1993 píše:Sice je to trosku OT ale jak si zapamatovat brutální sola ? Dejme tomu není to tak brutální , třeba od GnR paradise city to solo na konci je dlouhy jako krava znam to naspamět ale jak to dostat do palice ? Furt dokola hrat po částech ?
zapamatuj si harmonii ale solo nekopíruj do kuličky to není ono ...
no a pokud to znáš nazpaměť tak už to v tý "palici" vlastně máš, ne? :wink:
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

pehve píše:
Nuker1993 píše:Sice je to trosku OT ale jak si zapamatovat brutální sola ? Dejme tomu není to tak brutální , třeba od GnR paradise city to solo na konci je dlouhy jako krava znam to naspamět ale jak to dostat do palice ? Furt dokola hrat po částech ?
co v tom vidíš za problém, na ničem nevypiluješ techniku tak, jako na drcení cizího sóla...
opět připomínám třífázový proces učení se... kdo to pochopí, bude postupovat rychlejš než ostatní...
1) Věrně okopírovat tón od tónu, melodický ozdoby atd.
2) Přetvořit si to k obrazu svému, improvizovat...
3) Zapomenout to, ona na to budoucnost vzpomene sama...
Die Hard or Die Home
pehve

Příspěvek od pehve »

jj, vzpomínám a libi se mi to :D , jsem už u bodu 2 :D
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Taky si myslím že je lepší se ty složižý sola naučit uplěn stejně a teprve pak si s něma dělat co cchu..protože když to udělám zrovna tak si ho třeba zjednodušším a to je tam pak ten efekt menší...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Caggan píše:takze: moje rada u ktere si su jisty ze pomuze, musíš to prostě naposlouchat, pokud nejsi uplně blbej, tak prostě uslyšíš ze se ton
OMYL!!! pokud nema hudebni sluch, tak to neuslysi ;) coz ovsem predpokladam ma, kdyz hraje na kytaru ;) teda, pokud na ni hraje dyl jak pul roku nejak poradne a uz ho nekdo slysel;) s blbosti to nema co delat :)
Caggan píše: btw: k tomu skladani, k tomu odlišnemu systemu někoho, uz ani nevim koho... doporucuju to udělat tak že to první dopiluješ na kytaře a až potom dáš do guitar pro..... zhruba tak v 80% pripadu te GP hodně omezi, znam to z vlastní zkušenosti
nevim nevim... V tom GP si to totiz muzes rovnou poslechnout, a kdyz skladas neco, co neni zrovna zahodno davat zfleku, tak nevim nevim.. jako samo, ze nekdy se to hodi obracene(nekdy to taky delam, a idkyz obcas na klaviru, ve kterym se prece jen vyznam o neco lip ;) ale zas na druhou stranu, prvni vetsinou pisu kytaru, tak to zkousim na kejtre :) )
ale tenhle zpusob mi zatim vyhovuje vic... :) a kombinace :)
Naposledy upravil(a) Asanoth dne 21.02.2008 16:59, celkem upraveno 1 x.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Trao píše:
pehve píše:
co v tom vidíš za problém, na ničem nevypiluješ techniku tak, jako na drcení cizího sóla...
opět připomínám třífázový proces učení se... kdo to pochopí, bude postupovat rychlejš než ostatní...
1) Věrně okopírovat tón od tónu, melodický ozdoby atd.
2) Přetvořit si to k obrazu svému, improvizovat...
3) Zapomenout to, ona na to budoucnost vzpomene sama...

Nuker: neni to OT :) proste to mit naposlouchany a hrat to delsi dobu, a pak uz vis sam kam sahnout :) ja s timhle nemam vubec problem, protoze na klaviru se moc nemam rad s notama, takze mi staci to parkrat zahrat pomalu a uz to prakticky umim zpameti. sebeobranej mechanismus :) a vsichni na me vzdycky koukaj jak na machra, co si to vsechno nepamatuju :D

pehve: ponekud zjednodusene, ale asi to pujde :)

Trao: nesouhlasim. bud se to chces naucit jako oni, tak seto tak naucis, nebo to rovnou hrajes jak chces... ja teda nevim, mozna ty tezsi sola(pod cimz mimo jine nevim, co si mam predstavit) takhle nefungujou, ani teda moc nevim, co si pod pojmem tezsi solo mam vybavit :) na druhou stranu ma KIWI pravdu, ale to uz je na kazdym, jestli si to zjednodussi, nebo ne, ne? :)
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Asanoth píše:
Caggan píše:takze: moje rada u ktere si su jisty ze pomuze, musíš to prostě naposlouchat, pokud nejsi uplně blbej, tak prostě uslyšíš ze se ton
OMYL!!! pokud nema hudebni sluch, tak to neuslysi ;) coz ovsem predpokladam ma, kdyz hraje na kytaru ;) teda, pokud na ni hraje dyl jak pul roku nejak poradne a uz ho nekdo slysel;) s blbosti to nema co delat :)
Caggan píše: btw: k tomu skladani, k tomu odlišnemu systemu někoho, uz ani nevim koho... doporucuju to udělat tak že to první dopiluješ na kytaře a až potom dáš do guitar pro..... zhruba tak v 80% pripadu te GP hodně omezi, znam to z vlastní zkušenosti
nevim nevim... V tom GP si to totiz muzes rovnou poslechnout, a kdyz skladas neco, co neni zrovna zahodno davat zfleku, tak nevim nevim.. jako samo, ze nekdy se to hodi obracene(nekdy to taky delam, a idkyz obcas na klaviru, ve kterym se prece jen vyznam o neco lip ;) ale zas na druhou stranu, prvni vetsinou pisu kytaru, tak to zkousim na kejtre :) )
ale tenhle zpusob mi zatim vyhovuje vic... :) a kombinace :)
no hraju sotva ten pul rok,ale hraju každej den schutí a hodně,takže toho za tu dobu umym docela dost,i pár jednoduchých sólíček ze smoke on the water,smells like teen spirit atd...jinak jestli mam sluch nevim,ale když hraju nějakej song co už umym a pustim si ten song z kompu tak vklidu chytim rytmus a hraju snima,což mam třeba kámoše co hraje 3x dýl a přesto ten rytmus a tempo bubnů atd nechytí...jinak mi třeba nedělá zpěv problémy,ale zpívat se stydim,jedině když sem nalitej,ale to je trochu ot....změnu tónu slyšim,tady u tohodle songu to neni nic težkýho to G a C se třeba dá zaměnit ale G a E jde slyšet jak cip,jenom mi dělalo problém jak to zahrát z paměti když sem jí neměl naposlouchanuj tudiž sem si jí v hlavě nevybavil natolik abych jí z fleku hrál,ale už jí umym,zahrál sem to parkrát dokola pak bez papíru a teď to hraju ani nad tim nepřemejšlim,taky mi pomohl že sem zrychli tempo...
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

2Asanoth: ( Nebudu citovat, neb by tento příspěvek zabral téměř celou stranu)
jo, je to pravda, ale to je právě ten kámen úrazu...
vezmem si třeba fear of the dark, teď ho zrovna mam před sebou...
začíná to tak, že hraješ na dvě struny vedle sebe a jednu z nich v průběhu vytáhneš o jedén tón vejš, věc, která se může hodit, perfektně tím cvičíš cit v prstech,aneb jak tam ty prsty namáčknout tak, abys toho tolik nerozezněl a zároveň nezatlumil druhou notu, přitom to byl plnohodnotnej bend...

...to nějak zaimprovizuju...

pak tam máš bend o celej tón, kterej plynule přechází v slide o dva pražce níž, poměrně precizní záležitost čistoty tónu...

pak přichází bend (tentokrát malíčkem), kterej musí bejt rychlej a ten prst na to neni trénovanej, potom přijde skoro shreddovej kus, kde jsou šestnáctiny mísený s pentolama (rychlost neni závratná, přesto je to obtížný), následuje slide na druhej pražec a další slajdy

pak už se to táhne v přibližne podobným duchu, občas nějakej shredd, kde jsou nutný malý barré malíčkem a podobný vychytávky...

člověk, co se to naučí kopírovat (a nezůstane jen u toho, samozřejmě, jinak je to samoúčelný), z tohohle 10 vteřin dlouhýho sóla:

zlepší svojí techniku bendu v několika používaných i nepoužívaných variací
začne víc využívat malíček na činnosti, na které se většinou nepoužívá (bendy, barré)
naučí se v rychlosti se se slide trefit na správný pražec a používat pull-off
zlepší svojí kontrolu trsátka při shreddu a sólovou figuru v levý ruce...

to ho obohatí dost na to, aby tyhle věci začal podle svého vkusu používat i při improvizaci, neb si zažil jejich používání a jeho hra může být zas o něco kreativnější...

člověk, kterej tohle všechno umí má alespoň nějaký opáčko...

člověk, kterej bude improvizovat od začátku bude mít míň práce, obohatí svoje schopnosti ohledně improvizace (i když to drtič taky ve fázi 2), nicméně jeho technický základ bude na stejné úrovni, co byl před tím...

asi takhle se na to dívám...
jinak aby to nebylo myšleno, že všechny songy jedu podle tabů, to jako vůbec, improvizuju většinu času, jenže ve chvíli, kdy se objeví něco, co se technicky propastně liší od toho, co do teďka umim, tak proč bych se to nemoh naučit hrát, jak to hrajou oni? v čem mě to omezí? v ničem, mám svůj styl, hraju podle sebe, ale tohle mi dává k dispozici větší množství výrazových prostředků, které můžu uplatnit...
Die Hard or Die Home
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

ok, v tomhle s tebou souhlasim :) ja to tedavetsinou podle tabu hraju, a improvizuju treba tak, ze si neco pustim, a hraju do toho(btw, uz vite, k cemu byl stvoren hip hop? :D ) ale zas absolutne presne to nehraju :) elektrika neni klasicky nastroj :) ale echnmiku se pilovat snazim, to jo :)

btw, drobaku, solem ze smells bych se fakt nechlubil :D :D
jinak k tomu kamosovi, to, ze nema smysl pro rytmus se mu nikdy nemuze spravit... ale bez toho jeste hrat jde... pokud nemas hudebni sluch, jsi ztracen. ze ho mas, poznas treba tak, ze ti nekdo zahraje prazec 6 a pak 7 a ecku, a ty poznas rozdil :) jinak ten kamos neni zracenej, nas basak to mel prvnich par mesicu taky tak, ze si neco pustil, hral do toho, a v ABSOLUTNE jinym rytmu, treba 2x rychlejc, a vubec to neslysel :D :D pravda, docela nam trnulo, ale kdyz jsme zacali hrat spolu, ukazalo se, ze ma rytmus dost dobrej(i kdyz je to mona tim, jak ma vsecno strasne moc naposlouchany, ale to resit radsi nebudem :P )... takze kamose nezatracuj :)
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

přesně tak, znám z vlastní zkušenosti, když se člověk bude pohybovat kolem muziky, tak jí prostě načichne a to cítění nejen rytmu se tam taky utvoří...
nejhůř jsou na tom lidi, co se naučej rytmus z Já písničky, cpou ho úplně všude a ono jim to vůbec nikde nevychází a jsou z toho na prášky...
Die Hard or Die Home
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“