Korg PA700 - problémy všeho druhu
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Korg PA700 - jak zapojit do zvukové karty?
Phantom se vždy týká jen XLR vstupů, tj. vstupů pro mikrofon. Klávesy (jejich linkové výstupy) můžeš zapojit buď do Input1-4 (TRS kabel) nebo do Insert1-4 (to bych volil já), ale manuál je dost spartánský, takže předpokládám, že je to standardní zapojení send/return signálu v TRS konektoru, takže to je na tebe "vyšší dívčí", čili necháme to být.
Použij TRS ve vstupech Input1-4.
Hlavní poslech zapoj do Main Out - buď TRS nebo XLR, je to jedno.
P.
Použij TRS ve vstupech Input1-4.
Hlavní poslech zapoj do Main Out - buď TRS nebo XLR, je to jedno.
P.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
INSERT? Pokud jsou takto vstupy označeny, pak to nejsou vstupy, ale inserty, tedy "vsouvací" vstup/výstupy pro externí efekty do signálového řetězce.
Pořád tady narážíme na základní neznalost technický audio pojmů (tady by pomohla Wiki nebo google nebo v dnešní době AI) a absenci přečtení manuálu, ze kterého by zapojení pro daná zařízení byla dávno jasná.
Pořád tady narážíme na základní neznalost technický audio pojmů (tady by pomohla Wiki nebo google nebo v dnešní době AI) a absenci přečtení manuálu, ze kterého by zapojení pro daná zařízení byla dávno jasná.
Mám 2 možnosti, jak dostat MIDI z kláves do notebooku.
1. Přes MIDI USB rozhraní USB kabelem
2. Přes 2 MIDI kabely do zvukové karty a následovně ze zvukovky do notebooku USB kabelem
Chci se zeptat, jak mám správně připojit MIDI konektory. Na rozhraní jsou 2 (jeden IN a druhý OUT),
které se zapojují do kláves. Na klávesách jsou 2 MIDI porty (jeden IN a druhý OUT). Jak mám
správně zapojit MIDI konektory na tom MIDI USB rozhraní do kláves?
Co se týče té druhé možnosti, mám objednané 2 naprosto stejné MIDI kabely. Nevím,
jestli budou mít na sobě označení MIDI IN a OUT. Na zvukovce mám 2 MIDI porty:
IN a OUT. Na klávesách také. Jak mám zapojit správně ty 2 MIDI kabely ze zvukovky
do kláves?
2. Přes 2 MIDI kabely do zvukové karty a následovně ze zvukovky do notebooku USB kabelem
Chci se zeptat, jak mám správně připojit MIDI konektory. Na rozhraní jsou 2 (jeden IN a druhý OUT),
které se zapojují do kláves. Na klávesách jsou 2 MIDI porty (jeden IN a druhý OUT). Jak mám
správně zapojit MIDI konektory na tom MIDI USB rozhraní do kláves?
Co se týče té druhé možnosti, mám objednané 2 naprosto stejné MIDI kabely. Nevím,
jestli budou mít na sobě označení MIDI IN a OUT. Na zvukovce mám 2 MIDI porty:
IN a OUT. Na klávesách také. Jak mám zapojit správně ty 2 MIDI kabely ze zvukovky
do kláves?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Pozor - Insert můžeš použít jako vstup a s velkou výhodou se používá právě třeba pro klávesové nástroje. Rozdíl je v tom, že se zde neuplatňuje preamp na zvukovce - signál jde přímo do převodníku. Proto je vhodný například i pro používání externích preampů, kdy člověk chce (třeba) využít charakteru toho preampu, ale nechce si ho kombinovat s charaktrem preampu ve zvukovce.Hendrek píše: 12.07.2024 11:27 INSERT? Pokud jsou takto vstupy označeny, pak to nejsou vstupy, ale inserty, tedy "vsouvací" vstup/výstupy pro externí efekty do signálového řetězce.
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Nekomplikuj si to zbytečně kabeláží a použij USB.ŠÁDEKPETR píše: 12.07.2024 11:31 Mám 2 možnosti, jak dostat MIDI z kláves do notebooku.
Jinak každopádně souhlasím s Hendrekem (jen jsem doplnil informace ohledně Insertů)
P.
Mám MIDI USB rozhraní. Na jednom konci je konektor USB a na druhém jsou 2 konektory MIDI. Jeden je MIDI IN a druhý je MIDI OUT. Chci se zeptat, jak je mám správně připojit do MIDI portů IN a OUT na klávesách. Díky, Petr
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Každopádně pokud by ti nefungovala MIDI aktivita (dá se zjistit například pomocí MIDI-OX prográmku, článek je někde zde na serveru, nebo pomocí nějakého nástroje přímo v DAW obvykle), tak se prostě prohodí kabely
Ale v daném případě bych nepoužil další rozhraní a využil to, co je na zvukovce (máš-li standardní MIDI kabely). Nicméně z pohledu obecné funkčnosti je to jedno.
P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 12.07.2024 13:31, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pavlii, jsi si tím INSERTEM jistý? Na špičce konektoru tam přece standardně je SEND ze zvukovky nebo mixpultu, takže se nedá použít TS kabel. Leda by se použil TRS kabel a na ring by se z kláves dostal invertovaný signál ze symetrického linkového výstupu, za předpokladu, že to má symetrický výstup.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano - toto je standardní zapojení Insert portu. Ztratí se tím sice symetrika, ale to obvykle nevadí. Kdyby Behringer dával do manuálu blokové schéma, tak by to bylo jasné. Dá se kouknout třeba na Audient iD22 nebo podobnou s inserty, kde je dobře udělaný manuál.
Ten Insert se totiž týká vstupu (proto jsou 4), takže signál ze vstupu třeba Input1 je zasunutím TRS konektoru do Insert1 portu odbočen ven (Tip) a očekává se signál z externí krabice (Ring). Když tam strčíš treba jen jack, tak se ti ztratí vstupní signál (protože přerušíš trasu).
P.
Ten Insert se totiž týká vstupu (proto jsou 4), takže signál ze vstupu třeba Input1 je zasunutím TRS konektoru do Insert1 portu odbočen ven (Tip) a očekává se signál z externí krabice (Ring). Když tam strčíš treba jen jack, tak se ti ztratí vstupní signál (protože přerušíš trasu).
P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 12.07.2024 20:09, celkem upraveno 1 x.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jo, to mě nikdy nenapadlo takové použití. Pokud nevadí invertovaný signál a že repro ti pak skáče naopak
.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jak invertovaný? Nic se neinvertuje.
P.
P.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš linkový symetrický signál, tak na Ringu je oproti Tipu signál fázově otočený. Na konci se Ring opět fázové otočí (invertuje) a přičte k Tip signálu, činže se od sebe odečtou bordely nabrané cestou, které se naindukují v obou žilách totožně, ne?
A když v Insert vstupu přijímáš signál jen na Ringu, tam ti přijde ten fázově otočený, ale v insertu jej narozdíl od symetrického linkového vstupu už zpětně fázově neotáčíš. Aspoň tak to chápu já.
A když v Insert vstupu přijímáš signál jen na Ringu, tam ti přijde ten fázově otočený, ale v insertu jej narozdíl od symetrického linkového vstupu už zpětně fázově neotáčíš. Aspoň tak to chápu já.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Proto jsem to nekomplikoval - ve smyslu toho zapojení. Syntezátory mají z 80% nesymetrické výstupy a v případě "plného" insert portu (jako je zřejmě zde) by musel ten kabel být speciální (=nestandardně zapojen). Ostatně i v případě symetrického výstupu ze syntezátoru....
Takže chápeš to dobře, na plně zapojeném Insert portu, opakuji, se ztratí symetrika. Poněkud lépe to mají třeba Audient zvukovky, kde je samostatně Send a Return port, oba jsou pak plně symetrické.
Ale nebudeme Petra znervózňovat
P.
Takže chápeš to dobře, na plně zapojeném Insert portu, opakuji, se ztratí symetrika. Poněkud lépe to mají třeba Audient zvukovky, kde je samostatně Send a Return port, oba jsou pak plně symetrické.
Ale nebudeme Petra znervózňovat
P.
Ve svých starých zvukovkách jsem našel jednu od Steinberga UR44 - USB Audio Interface s napájením Center Plus.
Předtím jsem se pokusil zprovoznit jinou, ale ta má bohužel napájení s konektorem Center Negative. Avšak napájecí adaptér který jsem si k ní dokoupil má Center Plus. Tak jsem si našel ve starých zásobách adaptér s Center Plus a zapojil ho do té staré zvukovky.
Klávesy které mám, mají 2 Audio VSTUPY a 2 Audio VÝSTUPY. Všechny jsem zapojil do UR44 - do LINE INPUT - 5,6 a do MAIN OUTPUT - L,R. Ke zvukovce jsem si stáhnul od Steinberga příslušný ASIO ovladač a nainstaloval jsem ho. UR44 má ještě 4 ZDÍŘKY na Jacky 6.3 mm - 1 a 2: MIC/HI-Z, 3 a 4: MIC/LINE a 4 KNOBY 48V - INPUT 1 GAIN, INPUT 2 GAIN, INPUT 3 GAIN, INPUT 4 GAIN.
V notebooku mám DAW Cubase a Cubase mi hlásí, že mám připojené pouze Audio OUTPUTS na zvukovce. Nevím, kde je chyba. Sluchátka mi normálně na té zvukovce fungují a slyším v nich, jak hraju na klávesy. Tím pádem si myslím, že na LINE IN vstupech zvukovky je signál, ale Cubase mi hlásí, že Audio INPUTS nejsou připojené. Když nahrávám MIDI přes MIDI USB rozhraní do Cubase, tak se mi MIDI do něj při hraní na klávesy zaznamenává. Ale když spustím přehrávání, tak ve sluchátkách nic neslyším. Také mi nefunguje nahrávání Audia z kláves do Audio tracku v Cubase přes Audio INPUTS zvukovky do Cubase. Spustím záznam, ale není vidět v tracku žádná křivka.
Předtím jsem se pokusil zprovoznit jinou, ale ta má bohužel napájení s konektorem Center Negative. Avšak napájecí adaptér který jsem si k ní dokoupil má Center Plus. Tak jsem si našel ve starých zásobách adaptér s Center Plus a zapojil ho do té staré zvukovky.
Klávesy které mám, mají 2 Audio VSTUPY a 2 Audio VÝSTUPY. Všechny jsem zapojil do UR44 - do LINE INPUT - 5,6 a do MAIN OUTPUT - L,R. Ke zvukovce jsem si stáhnul od Steinberga příslušný ASIO ovladač a nainstaloval jsem ho. UR44 má ještě 4 ZDÍŘKY na Jacky 6.3 mm - 1 a 2: MIC/HI-Z, 3 a 4: MIC/LINE a 4 KNOBY 48V - INPUT 1 GAIN, INPUT 2 GAIN, INPUT 3 GAIN, INPUT 4 GAIN.
V notebooku mám DAW Cubase a Cubase mi hlásí, že mám připojené pouze Audio OUTPUTS na zvukovce. Nevím, kde je chyba. Sluchátka mi normálně na té zvukovce fungují a slyším v nich, jak hraju na klávesy. Tím pádem si myslím, že na LINE IN vstupech zvukovky je signál, ale Cubase mi hlásí, že Audio INPUTS nejsou připojené. Když nahrávám MIDI přes MIDI USB rozhraní do Cubase, tak se mi MIDI do něj při hraní na klávesy zaznamenává. Ale když spustím přehrávání, tak ve sluchátkách nic neslyším. Také mi nefunguje nahrávání Audia z kláves do Audio tracku v Cubase přes Audio INPUTS zvukovky do Cubase. Spustím záznam, ale není vidět v tracku žádná křivka.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Protože nebudeš mít ty vstupy nakonfigurované, Cubase v zásadě konfiguruje automaticky jen první pár (1+2).
Zapojení výstupů (Main Out) ze zvukovky do kláves je chybné - ne v technickém smyslu, ale v tom principielním. Nepředpokládám, že bys poslouchal hudbu přes repro kláves - sem patří hlavní poslech (už jsem psal), čili jakékoli jiné, ale samostatné repro (ideálně samozřejmě studiové monitory, víceméně v jakékoli cenové hladině).
Potřebuješ studovat jako sůl; kromě (nejen) mých článků tady se na tohle konkrétně bude hodit například: https://www.studiokappka.cz/articles/Po ... pektor.pdf (kapitolka "Nastavení audio systému"). Jinak se i k software dodává Uživatelský manuál, předpokládám, žes jej aspoň namátkově otevřel.
Každopádně snažíme se tu pomáhat co to jde, ale na to, že tu zaznělo cosi o "studiu", tak je to tedy pořád dost bída s nouzí.
P.
Zapojení výstupů (Main Out) ze zvukovky do kláves je chybné - ne v technickém smyslu, ale v tom principielním. Nepředpokládám, že bys poslouchal hudbu přes repro kláves - sem patří hlavní poslech (už jsem psal), čili jakékoli jiné, ale samostatné repro (ideálně samozřejmě studiové monitory, víceméně v jakékoli cenové hladině).
Potřebuješ studovat jako sůl; kromě (nejen) mých článků tady se na tohle konkrétně bude hodit například: https://www.studiokappka.cz/articles/Po ... pektor.pdf (kapitolka "Nastavení audio systému"). Jinak se i k software dodává Uživatelský manuál, předpokládám, žes jej aspoň namátkově otevřel.
Každopádně snažíme se tu pomáhat co to jde, ale na to, že tu zaznělo cosi o "studiu", tak je to tedy pořád dost bída s nouzí.
P.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Taky mi není jasné, k čemu je propojení z výstupů zvukovky do line vstupů kláves, když monitoruješ na sluchátkách. Pozor, máš tam beztak direkt monitoring, takže posloucháš přímo to, co je na audio vstupu zvukovky, ne zaznamenané midi.
Bez Instrument stopy s nějakým VSTi pluginem ti zaznamenané midi z DAW hrát nebudou.
To by chtělo spíš soukromého učitele nebo domluvit si nějaký rychlokurz studiové práce, protože se nikam nehneš bez těch základů. Takhle na dálku vysvětlovat základy to fakt nejde. Na to nejsou diskuzní fóra vhodná platforma. Všechny tyto základy se dají vygooglit nebo zhlédnout v nějakých YouTube tutorialech. Ke Cubase je jich spousty. Až pak obsáhneš ty základy, pochopíš jaké jsou druhy signálů, jak se routují ať již HW nebo SW cesty, jak se pracuje s midi a virtuálními nástroji, pomůžeme případně rozlousknout nějaké špeky, na které narazíš.
Bez Instrument stopy s nějakým VSTi pluginem ti zaznamenané midi z DAW hrát nebudou.
To by chtělo spíš soukromého učitele nebo domluvit si nějaký rychlokurz studiové práce, protože se nikam nehneš bez těch základů. Takhle na dálku vysvětlovat základy to fakt nejde. Na to nejsou diskuzní fóra vhodná platforma. Všechny tyto základy se dají vygooglit nebo zhlédnout v nějakých YouTube tutorialech. Ke Cubase je jich spousty. Až pak obsáhneš ty základy, pochopíš jaké jsou druhy signálů, jak se routují ať již HW nebo SW cesty, jak se pracuje s midi a virtuálními nástroji, pomůžeme případně rozlousknout nějaké špeky, na které narazíš.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Pozor - MIDI mu budou i bez VSTi hrát, pokud je bude posílat do kláves.
A plně souhlasím s kurzem
pokud jsi v dosahu Prahy, tak pro mě bez problémů 
P.
A plně souhlasím s kurzem
P.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, píšu pochopitelně o audio přímo z Cubase na základě midi stopy.pavlii píše: 16.07.2024 20:49 Pozor - MIDI mu budou i bez VSTi hrát, pokud je bude posílat do kláves.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano, to pak samozřejmě jinak nejde 
P.
P.
Tak jsem nakonec přišel na nouzové řešení jak obejít zvukovou kartu. Budu tvořit hudbu pouze na KORGu a budu si ji ukládat na externí datové úložiště (flešku). Flešku pak zasunu do počítače a data z ní použiju pro další dodatečné úpravy v Cubase. Co vy na to? To jsem to ale dobře vymyslel. Že jo