Jak docílit tohoto zvuku? (sběrné téma)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Trevor
Odborník

Re: Jak docílit tohoto zvuku? (sběrné téma)

Příspěvek od Trevor »

jj tohle je jen základ ze kterého se vaří dál, přibarvuje, moduluje,filtruje
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

bullin píše: 23.03.2023 22:13 Tak vzdáleně to připomíná naše dudy, ale ty skotské ne. U nich musí v podkladu znít akord s nekonečným sustainem.
Nejvěrněji to zní ve druhém odkazu výše ve Fořtově postu.
V tom videu na začátku máš efektový řetězec ukázán, takže buď potřebuješ multiefekt, který umí něco podobného (rozdělit signál na na dvě větve), nebo pedalboard s jednotlivými efekty a dvěma signálovýma cestama. Skoro bych řekl, že cena za multiefekt bude menší, jelikož podobný PB se dvěma větvema mám a když tak jednoltivé krabičky sečtu.... no, je to pěkná suma.
Základ zvuku dud bude efekt typu syntetizer a drive. Drony vytvoříš pomocí efektů typu freeze nebo i třeba pomocí delaye s nekonečným FB, který bude v paralelní větvi, do které pustíš signál na začátku a pak už ne (a necháš ho dronit). Ty Freeze efekty (EHX Freeze např.) toto řeší za tebe, takže ty drony nemusíš vytvářet "ručně" a zapojuje se přímo do signálové cesty, nemusíš řešit paralelní větvení..
A pak už jen přizpůsobit styl hry tomu, ať vytváříš takové to upískávání a ohýbání tónu, jako na dudách.
bullin

Příspěvek od bullin »

Jj, freeze na tom ME-25 mám, akorát na něm není ten syntetizer efekt. Pod prvním videem od Fořta je popsán postup, z kterého jsem pochopil, že jednotlivé tóny vytváří silným tappingem kovovou mincí a zkreslený tón se staženýma basama a hodně vyšších středů a výšek. Chorusem pak zmnoží zvuk, že to zní jako celá dudácká kapela.
Ještě jsem se k tomu nedostal a zatím mám jen hrubou představu jak postupovat. Bude to metoda pokus omyl. Dám pak vědět.
Určitě přivítám nějaká doporučení.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Fender Stratocaster ZVUK!

Příspěvek od rotten77 »

Ecilek1020 píše: 19.03.2023 9:09 Zdravím všechny, jsem tu nový a měl bych prosbu.
Nedávno jsem si koupil novou strunnou krásku ST model (VINTAGE V6HMRSB), jelikož už s kapelou hrajeme cca 1,5 rok, tak byl čas na změnu :D
Strašně moc se mi líbí zvuk kytary Thomase Raggiho (Manneskin) ci Fruscianteho (RHCP)...lze s mou kytarou docílit podobného zvuku? nebo je to jen práce přes efekty a krabičky? nebo lze si jen pohrát s kombem? Jen se ptám, kytara má dobrý zvuk ale chtěl bych jej víc vyšperkovat.
Mám lampové kombicko MARSHALL DSL40CR a k tomu jednu krabicku Overdrive.
Opravdu si připadám jako trouba, že se na to ptám ale prrostě bych chtěl aby mi kytara dobře zněla a ladila :-)
Každopádně díky moc za rady/tipy :-)
Ať to ladí a hudba nechte vas provazi!

Ecilek1020

Ideální zvuk kytary a aparátu

Příspěvek od Ecilek1020 »

Čaau kytaristi :-) jako asi každý bojuj s tím ideál zvukem, který bych chtěl dostat. Já osobně bych se chtěl přiblížit zvuku jako je tady v této skladbě - úvodní lick (https://www.youtube.com/watch?v=fJ7vr4_xwHw). Hodně se orientuji na blues rock.
Dá se říct, dle té písničky, zda přidat na kombu víc gainu nebo míň? Nebo jak ideálně nastavit výšky, středy, basy či reverb, aby to prostě znělo podobně.
Moje nádobíčko je:
- HENRY’S ST-2 ”Infinity” - Sunburst Relic
- Marshall DSL20CR
- BOSS OD-3 OverDrive

Dííky moc za rady/typy
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: Ideální zvuk kytary a aparátu

Příspěvek od vasekh »

Zní mi to jako přebuzený koncový zesilovač aparát - tzv. breakup. To je, že vysolíš hlasitost na lampáči tak, že začnou kreslit koncové lampy.
Každopádně kdybys to chtěl simulovat pomocí krabičky, tak gainu bys měl dávat hodně málo a spíš tlačit na kytaru.
Ecilek1020

Re: Ideální zvuk kytary a aparátu

Příspěvek od Ecilek1020 »

vasekh píše: 18.08.2024 19:53 Zní mi to jako přebuzený koncový zesilovač aparát - tzv. breakup. To je, že vysolíš hlasitost na lampáči tak, že začnou kreslit koncové lampy.
Každopádně kdybys to chtěl simulovat pomocí krabičky, tak gainu bys měl dávat hodně málo a spíš tlačit na kytaru.
OK díky, ohledně toho gainu - to je myšleno jako gain na krabicče (BOSS OD3) dát míň nebo na Marshallu? Kytaru mívám povětšinu času při hraní a tréninku na max. hlasitost (9,10).
Má na zvuk kytary velký význam nastavení poťáků treble, middle, bass?...treble dávám vetsinou míň

Díky
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Myslel jsem to obecně, ale obávám se, že jak ta krabička, tak ani to kombo nejsou vhodný pro získání toho zvuku podle ukázky. Asi by to chtělo pohledat vhodnější aparát. Možná třeba VOX AC-15 (ale nechci si hrát na odborníka, já tímto způsobem nehraju).
accc

Příspěvek od accc »

Prosím o radu. Víte, na co to hraje, z čeho leze tenhle zvuk? Karel Plíhal a doba elektrických kytar. https://www.youtube.com/watch?v=xGkrNOykx04&t=4847s
Hraju jen na akustiku tak vůbec nevím, jestli je to jen kombo nebo používá nějaké efekty. Díky.
torst

Příspěvek od torst »

Jen elkytara a combo tuším VOX. Možná malinko reverb. Jiné efekty neslyšim.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Možná kompresor? Trochu ho tam slyším, ale může být až u zvukaře.
Fany
Bandzone: https://bandzone.cz/kahuna
Kontaktovat uživatele:

O jaký kytarový efekt se jedná?

Příspěvek od Fany »

Dobrý den, dokázal by někdo poznat o jaký kytarový efekt se jedná? :)
Zajímá mě konkrétně efekt z nahrávky písně Ulice zrcadel - Starý EXTRACT. Odkaz na nahrávku: https://www.youtube.com/watch?v=jx6vBUVOpWE

Nejlépe je efekt slyšet v čase 3:55: https://youtu.be/jx6vBUVOpWE?si=8GI289jy0EX-LXfg&t=235

Díky zkušenějším za pomoc :D
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 11.11.2024 6:36, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím vláknem.
Kahuna🌹
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tam neslyším nic jiného než lead zvuk kytary, které přizvukuje v harmonii druhá kytara. Nebo máš na mysli něco jiného?
Fany
Bandzone: https://bandzone.cz/kahuna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fany »

Mám na mysli asi právě to, o čem píšete. To kytarové sólo. Jaký efekt by tam mohl být použitý? Děkuji moc za pomoc :D
Kahuna🌹
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Žádný, to jsou, jak píše Hendrek, dvě kytary v tercii od sebe.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Fany píše: 20.11.2024 22:59 Mám na mysli asi právě to, o čem píšete. To kytarové sólo. Jaký efekt by tam mohl být použitý? Děkuji moc za pomoc :D
vasekh píše: 21.11.2024 8:33 Žádný, to jsou, jak píše Hendrek, dvě kytary v tercii od sebe.
Pokud bys to chtěl "nasimulovat" tak nějaký octaver/harmonizer který bude mít možnost nastavit zmíněnou tercii a poměr původního a zefektovaného signálu (ze současné produkce mě napadá např. EHX Pitchfork).
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“