Nové repro do Marshall AS100D (Celestion H8-1240)
Pravidla fóra
Nové repro do Marshall AS100D (Celestion H8-1240)
Zdravím, sehnal jsem pro dceru toto akustické kombo (Marshal AS100D), bylo nefunkční, tedy za pěknou cenu. Celé jsem ho vyčistil, ošetřil potenciometry a přepínače a kombo šlape jako hodinky. Jediná vada na kráse je nefunkční reproduktor Celestion H8-1240, tedy osmipalcový středobas o výkonu cca 40-50W/4 Ohm. Tyto repra jsou v kombu dvě a jsou doplněna dvěma výškovými tweetry. Udávaný výkon komba je 2x50W. Problém je, že toto repro už se nevyrábí a ani jsem ho nenašel nikde v prodeji. Neměl by někdo z Vás nápad, čím tyto dvě repra nahradit, předpokládám, že vyměním raději obě. Díky za nápady.
-
Štěpán Axman
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nové repro do Marshall AS100D (Celestion H8-1240)
Doporučím:
Libor Zvěřina
opravy reproduktorů
Úvozek 112, 679 21 Černá Hora
IČ: 06 73 55 50, tel. 608 843 871
Bankovní spojení: 1025269772/6100
email: lib65z112@gmail.com
Velmi se mi osvědčil, je rychlý a není drahý.
Libor Zvěřina
opravy reproduktorů
Úvozek 112, 679 21 Černá Hora
IČ: 06 73 55 50, tel. 608 843 871
Bankovní spojení: 1025269772/6100
email: lib65z112@gmail.com
Velmi se mi osvědčil, je rychlý a není drahý.
Ahoj, nejsem expert a jenom ze zvědavosti jsem se podíval na specifikaci Celestion H8-1240, přepni si v odkazu na záložku specifikace.
https://www.lean-business.co.uk/eshop/c ... p-603.html
Zadal jsem požadavky na reproduktor a vyšlo mně:
https://www.reproobchod.cz/monacor-sp-202e/
Monacor tam má i živou poradnu, v odkazu si rozklikni detailní informace a rozměry uchycení. Základní parametry jsou podobné, H8 i Monacor jsou "hifi" gumáky, kde je dosaženo nižší frekvence gumovými okraji, ale tím klesá účinnost a Monacor má citlivost ještě o 4dB lepší.
Mohl mně uniknout nějaký zásadní rozdíl, ja bych se optal na stránkách Monacor.
Reproduktory Monacor neznám.
https://www.lean-business.co.uk/eshop/c ... p-603.html
Zadal jsem požadavky na reproduktor a vyšlo mně:
https://www.reproobchod.cz/monacor-sp-202e/
Monacor tam má i živou poradnu, v odkazu si rozklikni detailní informace a rozměry uchycení. Základní parametry jsou podobné, H8 i Monacor jsou "hifi" gumáky, kde je dosaženo nižší frekvence gumovými okraji, ale tím klesá účinnost a Monacor má citlivost ještě o 4dB lepší.
Mohl mně uniknout nějaký zásadní rozdíl, ja bych se optal na stránkách Monacor.
Reproduktory Monacor neznám.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Libor Zvěřina na tom není zdravotně moc dobře. Krom toho je zavalen zakázkami. V podstatě už bere jen stálé zákazníky, případně si vybírá
zajímavou práci. Víc prostě nezvládne. Posílat mu tam tento aušus nemá smysl. A i kdyby, tak počítej, že nová cívka Ti tam vyjde tak na 600 - 700,- Kč,
k tomu doprava tam a zpět. Čekačka aspoň dva měsíce.
Normálně kup u p. Lohonky ( Hedway ) 8´´ Beyma 8AG/N, ideálně dva kusy, vraž to tam místo obou a máš vystaráno. Bude to hrát výrazně lépe, než originál. Výkon to unese také, cívky v 8AG/N jsou na hliníku. Těch 50W bych u AS100 bral s rezervou. https://www.headway.cz/ Odhaduji, že ty "výškáče" jsou ve skutečnosti jen nějaké piezo jedáky, tedy se výhybkou vůbec nemusíš zabývat.
Výborný kaf, koupit nefunkční, který je po vyčištění funkční, ale nehraje repro.
zajímavou práci. Víc prostě nezvládne. Posílat mu tam tento aušus nemá smysl. A i kdyby, tak počítej, že nová cívka Ti tam vyjde tak na 600 - 700,- Kč,
k tomu doprava tam a zpět. Čekačka aspoň dva měsíce.
Normálně kup u p. Lohonky ( Hedway ) 8´´ Beyma 8AG/N, ideálně dva kusy, vraž to tam místo obou a máš vystaráno. Bude to hrát výrazně lépe, než originál. Výkon to unese také, cívky v 8AG/N jsou na hliníku. Těch 50W bych u AS100 bral s rezervou. https://www.headway.cz/ Odhaduji, že ty "výškáče" jsou ve skutečnosti jen nějaké piezo jedáky, tedy se výhybkou vůbec nemusíš zabývat.
Výborný kaf, koupit nefunkční, který je po vyčištění funkční, ale nehraje repro.
-
semanmiro1@gmail.com
- Nový uživatel
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat,jak ste vyřešil ty problémy s reproduktorem.
Mám ten samý problém.
Děkuji za odpověď.
Chtěl bych se zeptat,jak ste vyřešil ty problémy s reproduktorem.
Mám ten samý problém.
Děkuji za odpověď.
Budu též měnit repra v akustickém Marshallském kombu. jednak měla vždy mizerný zvuk, jednak mi je odpráskly vnučky, které si na to připojilly elektrické bicí. Dám pak vědít, co se tam hodilo.
Já do malých pódiových monitorů (pro vykrytí "mrtvých míst") použil tohle (s výškáči) a spokojenost. V basech to sice extra "netlačí" (což je logické, ve srovnání s "velkými" monitory, ve kterých mám 12") ale to u pódiových monitorů nepovažuji za až tak důležité. Je to čisté a srozumitelné, v akustickém kombu si to dovedu docela představit.
https://www.hadex.cz/q358-repro-209mm-- ... -130w-rms/
Mimochodem, je zajímavé porovnat údaj o výkonu na repru (300W) a tabulku (130W RMS a 260 peak) . Hadex asi provedl korekci "čínských wattů" na naše
https://www.hadex.cz/q358-repro-209mm-- ... -130w-rms/
Mimochodem, je zajímavé porovnat údaj o výkonu na repru (300W) a tabulku (130W RMS a 260 peak) . Hadex asi provedl korekci "čínských wattů" na naše
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Dívejte se taky na citlivost toho daného reproduktoru!
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
V dané cenové kategorii mi právě 94 dB připadá u toho Hadexu jako slušná úroveň. Právě proto jsem je bral. Připadaly mi jako nejlepší poměr požadavků výkon (alespoň 100W) citlivost (řekl jsem si že to chce alespoň 90 dB) - 8" - 8 ohm ( jsou i 4) - a výsledná cena.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Co znamená citlivost 94 db? Většinou bývá udávána s příkonem 1W a měřena v ose 1m před reproduktorem a fakt doložen
grafem, kdy je definována šířka pásma, pro kterou tento údaj platí. Tady je jakýsi graf: https://www.hadex.cz/spec/q358.pdf a pod ním napsáno, že měřeno bylo v celkem nezvyklé vzdálenosti 70 cm a dále uvádějí pásmo 90 Hz až 4 kHz a přitom je na první pohled jasné, že je to nesmysl. Tohle repro je schopné jakž takž hrát někde od 900 Hz po 4 kHz, kdy ta citlivost snad při poctivém měření může dosáhnout Tebou toužených 90 dB. Krom toho při průměru cívky pouhých 38 mm i u chlazeného magnetu bude cívka na 130W ze silného drátu a dost těžká. Podobné čínské šmejdy jsou z těchto důvodů
do komb pro hudební nástroje absolutně nevhodné, i když Ty si to v akustickém kombu dokážeš představit. Lidé mají různé představy a vlhké sny. Ne každý je ovšem veřejně ventiluje.
grafem, kdy je definována šířka pásma, pro kterou tento údaj platí. Tady je jakýsi graf: https://www.hadex.cz/spec/q358.pdf a pod ním napsáno, že měřeno bylo v celkem nezvyklé vzdálenosti 70 cm a dále uvádějí pásmo 90 Hz až 4 kHz a přitom je na první pohled jasné, že je to nesmysl. Tohle repro je schopné jakž takž hrát někde od 900 Hz po 4 kHz, kdy ta citlivost snad při poctivém měření může dosáhnout Tebou toužených 90 dB. Krom toho při průměru cívky pouhých 38 mm i u chlazeného magnetu bude cívka na 130W ze silného drátu a dost těžká. Podobné čínské šmejdy jsou z těchto důvodů
do komb pro hudební nástroje absolutně nevhodné, i když Ty si to v akustickém kombu dokážeš představit. Lidé mají různé představy a vlhké sny. Ne každý je ovšem veřejně ventiluje.
Já se přidám k mmjuz. Podíval jsem se zběžně na repro Hadex a vidím papírové okraje, jak asi hraje na spodku? Je to jak jsem nedávno psal, dolní frekvenční rozsah Hadexu je udávaný od 90Hz a „gumák“ Monacor (německá firma), stejně jako H8-1240, má sice nižší citlivost, ale jede od 50Hz, což na spodku je zásadní rozdíl. Na stránkách výrobce Monacor je udávaná citlivost 1W/1m 90dB, prodejce uvádí 93dB? V podstatě to má papírově stejné parametry, jako původní Celestion H8-1240 a o to jde. Monacor má 50W, H8-1240 40W, impedance sedí – 4 Ω, tak že bych se nebál vyměnit jenom jedno vadné repro - bavíme se stále o levném řešení.
Marshall AS50 a 100, jsou koncipované jako přenosné PA pro kytaru a mikrofon. Hadex nebrat, bude to mít "telefonní zvuk" a cenový rozdíl cca 500Kč za kus? Za to si koupím max tři krabičky cigaret, tedy pokud si pro velbloudy nezajedu k severním sousedům, to už by bylo skoro pět krabiček
.
Marshall AS50 a 100, jsou koncipované jako přenosné PA pro kytaru a mikrofon. Hadex nebrat, bude to mít "telefonní zvuk" a cenový rozdíl cca 500Kč za kus? Za to si koupím max tři krabičky cigaret, tedy pokud si pro velbloudy nezajedu k severním sousedům, to už by bylo skoro pět krabiček
Možná jsem je trochu přecenil. Já je vmontoval do těch malých odposlechů, jenom tak "co to za těch pár korun udělá". A výsledek není úplně špatný. Kamarádi, takoví čistě amatérští "postarší punkeři" je mají momentálně ve zkušebně a říkají, že a se určitě slyší líp než s tím "plastovým čínským šrotem" co tam měli dříve ( ani nevím, co to bylo). Nicméně musím sebekriticky uznat, že "je-li něco lepší, než to nejhorší, ještě to nemusí být dobré".