Trubka vs Saxofon

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
tomSBT
Kontaktovat uživatele:

Trubka vs Saxofon

Příspěvek od tomSBT »

Ahoj všem... :)
Potřeboval bych radu ohledně dechového nástroje.

Díky době Koronavirové jsem aktuálně už 4.týden doma. Protože jsem handicapovaný, mám srdeční vadu a špatnou kapacitu plic, není to pro mě teď lehké období. Ale nějak to musíme vydržet a zvládnout!
Jsem vozíčkář..Snažím se z toho nezbláznit. Napadla mě myšlenka, že bych zkusil posílit své plíce nějakým cvičením. A jak jinak, než hudební nástroj.
Nejsem teda žádný velký muzikant, ale hudba mne provází od dětství - trochu jsem zpíval ve škole, zkoušel jsem bicí, baskytaru. Ale vždy mne trochu limitoval handicap - nohy nebo ruce - rotace v ruce skrz kytaru, motorika. Doma si občas zahraju na cajon. :) Čím jsem starší, tím víc tíhnu k jazzu.
Teď dost přemýšlím o dechovém nástroji, abych cvičil plíce.
Ale nevím jaký..? Čekám teď na harmoniku, ale chtěl bych něco většího. Už od dětství mě lákal saxofon nebo trubka. Ale nevím, jak bych to zvládl s motorikou prstu a jak moc těžké je mačkat klapky? A pak taky natisk? Jak se liší u sax a trubky..?
Nebo mi teď kamarád poradil dechový syntetizér! Roland Aerophone GO AE-05 atd a to mne taky zaujalo. Jen nemám zkušenost. Ale mohlo by se mačkat lépe a navíc hrát do sluchátek... takže bych nikoho neštval. 😄 i když nemá takovou duši jako sax nebo trubka.

Poradíte?

Díky a hlavně zdraví. Tom 🙂
Je důležité mít sny a plnit si je...

www.tomashelisek.cz
himself

Re: Trubka vs Saxofon

Příspěvek od himself »

Nic o tom nevim, ale fandim a do rozhodovaciho balicku pridavam klarinet!!
tomSBT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomSBT »

Klarinet nee.. je moc drobný na ruce. Navíc k němu mám trochu averzi - mám ho spojený s dechovkama...:)
Ale dík!

www.tomashelisek.cz
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nátisk na trubku jsem se v ZUŠce jako dítě učil rok, než jsem byl schopen vyloudit pěkný tón.
Po pár letech jsem ale docházku ukončil. Po X letech jsem si v dospělosti na bazaru koupil trubku, prý použitelnou, kontroloval mi ji trumpetista z divadelního orchestru. Nicméně jsem na ni ani po půl roce nevyloudil nic kloudného. Holt zde neplatí, co se v mládí naučíš. Šla opět na bazar. Nějaké mačkání klapek je oproti tomu banalita, nátisk jsem už zpět nezískal.
Naopak na půjčený saxofon jsem tón vyloudil v řádu pár minut, ale tam je zase spoustu klapek takže bude zapotřebí naučit se hmaty.
tomSBT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomSBT »

Díky! Chtěl bych začít jako samouk, když vymacknu nějaký tón, tak třeba nějaké hodiny.

Klapky u saxu mi nevadi za předpokladu, že není potřeba sila a nejsou extra malé - hledání prsty.

www.tomashelisek.cz
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Trubka je asi míň o prstech, než saxofon. Obojí je každopádně makačka na dýchání a je potřeba mít dobrej sluch, protože se dolaďuje pusou.
Můj synek (8) chodí do trubky, má plastovou. Ta je levnější, lehčí, tišší a asi se na ni snadněji hraje. Zvuk vůbec není špatný, rozhodně doporučuji. Ale neumí křížky/béčka.
https://www.thomann.de/cz/startone_ptr_ ... 2004da8cd9
Každopádně se na to naučil poměrně rychle a kdyby nebyl línej, tak už by se to po půl roce dalo úplně v pohodě poslouchat.
Oba nástroje jsou super, ale já bych šel asi do trumpety. Ten nástroj má takový koule :-) Ságo je zase univerzálnější... babo raď, ale je to asi jedno, pokud vydržíš, tak se můžeš naučit na kterýkoliv a uplatnění se najde.
Teď mi ukazovala neteř (hraje na klarinet), jaký jsou pro to videa na YouTube - nějaký popíky předělaný pro ten nástroj, hraje vždycky podklad a k tomu jedou noty... Dneska stačí jen trochu chtít, možnosti a podpora cvičení jsou skvělý. Takže držím palce a určitě do jednoho z těch nástrojů jdi!
tomSBT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomSBT »

Na tu plastovou trubku jsem koukal!!! Zrovna dneska
https://kytary.cz/ptrumpet-bb-black/HN198962/ a na YouTube jsou super videa! Až se mi tomu nechce věřit. 😁

Jako finančně by to teď bylo nej..

S tím dechem... no, mám astma a vitální kapacitu plic kolem 50%... a zas třeba Aerophone má volitelnou citlivost a nastavení.

Babo raď! :)

www.tomashelisek.cz
Daviďák
Nový uživatel

Příspěvek od Daviďák »

tomSBT píše: 15.04.2020 18:12 Klarinet nee.. je moc drobný na ruce. Navíc k němu mám trochu averzi - mám ho spojený s dechovkama...:)
Ale dík!
Náhodou... Nic proti Vám, pane kolego... ale:
1) klarinet je dechový nástroj s největším rozsahem, který si dokážete představit. Hraje od e (resp. d znějícího) až do c4 (hes3 znějícího)
2) klarinet má ze všech nástrojů nejširší uplatnění (jak se říká od Bacha po Vlacha). Klasika, jazz, swing, lidovka, dechovka (co naplat, ale patří k naší kultuře) i s cimbálem krásně zní, komorní hudba, symfonická, filmová...
3) klarinet má nádherný tón
4) a klarinet je z uvedených nástrojů nejskladnější...

Ať se Vám všem daří.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“