Jolana
Pravidla fóra
Re: Jolana
Hmm, já na Galaxis bass dával hlazenky Rotosound za 900,- (v roce 1980) a nehrálo to vůbec, vpravdě to bylo hrozné. Takže, alespoň tato Jolana NE. Iris bass, s těmi nazelenalými, měla hezký, suchý, slabý, zvuk, skoro jako kontrabas, ovšem bez alikvót a bohatosti tónu. Ale proč hrát na takové mizerné pádlo? Dále se zkoušela Diamant bass, to byl dobrý nástroj pro opředené, kovové, ostré, struny a na trsátko. Ale mi absolutně nevyhovovala do ruky, byť zněla dobře. Takže přechod na JazzBass.
Pawlik: Tak to se mu asi mimořádně sešel řetězec ruce - struny- nástroj - efekt-aparat. Já fakt v životě neměl v ruce Marshall, který by mi hrál.
No, možná sešel - Ivan je výborný klávesista, basista, skladatel i aranžér a tenhle Marshall je (podle mých uší) poměrně skvělý aparát (nahrávku berte s rezervou, je sto let stará):
Ne že bych si v minulosti neužil hraní s jiným úžasným basistou hrajícím na Trace Elliot (shodou okolností také Pawlik), ale je to prostě jiné než Marshall...
- Přílohy
-
- marshall a preclik.mp3
- (835.04 KiB) Staženo 64 x
Affordano: fakt krásný zvuk. Otázka ovšem je, jak by to znělo BEZ těch krabiček. Na TE se mi nejvíc líbí právě to, že s pražcovou basou stačí kabel přímo do zesilovače a u bezpražce jenom přes chorus. U jiných aparátů jsem musel vždy předřadit ještě nějakou dynamickou krabku (v mém případě Boss LM-2B). Btw, chorus používám levný Behringer, i když mám k dispozici i starý, ještě japonský (a tedy "Mojo, voe"
) Boss CH-2B. Ten Behr mi připadá hutnější a barevnější, prostě bezpražec s ním líp "zpívá", aniž bych musel přehánět jeho úroveň. (Jak to popsat: ten chorus tam prostě je, aniž by se tlačil do popředí a rušil.) Ale PSSST!! Vintage mojo nadšencům to radši nebudeme říkat! 
A jasně, Marshall hraje jinak než TE, jinak hraje Hartke, jinak GK, jinak Laney, jinak Mark atd... A každému basákovi sedí něco jiného a díky Bobu za to, jinak by všichni zněli stejně. Akorát občas to stojí dost času (a peněz) než každý dospěje k tomu, co mu sedí. I když, dnes, kdy není problém nevyhovující věc do třiceti dnů vrátit, je to přece jen jednodušší. Například moje cesta byla: Samodomo combo 10 W s reprem ARO 711- samodomo kombo 60W s "půlkou Transiwatta" a "Bulharem"- celolampa 100W Roost a 4*12" box- combo 100W Torque s 15" (asi nejhorší krám, co jsem kdy měl) - a konečně TE. A mezitím samozřejmě zkoušení všeho, co se dalo.A jako zvukař jsem se dostal skoro ke všemu, protože s basákem kapely, kterou jsem zvučil, se dalo vždycky dohodnout na krátkém vyzkoušení.
Starypard: no tak Galaxisce by IMHO nepomohlo, ani kdybys ty struny předtím vymáchal ve svěcené vodě
Vůbec , ta plovoucí kobylka (Iris a Vikomt pokud si pamatuju na dřevě, Galaxis dokonce na plastovém PG) ty basy doslova zabíjela. Pokud tohle řešení kytaře škodí, tak basu zlikviduje úplně. Iris a Vikomt navíc měly, pokud si pamatuju, i kratší menzuru. No a Diamantka: jak už jsem napsal do jiného vlákna, připadalo mi, že je docela použitelná s trsátkem, na prsty to není nějak ono. Otázka ovšem je, jak by to znělo přes nějaký slušný aparát. Pocit z "hratelnosti" jsem měl sice smíšený, ale myslím, že by se na to dalo zvyknout, úplná hrůza to nebyla.
A jasně, Marshall hraje jinak než TE, jinak hraje Hartke, jinak GK, jinak Laney, jinak Mark atd... A každému basákovi sedí něco jiného a díky Bobu za to, jinak by všichni zněli stejně. Akorát občas to stojí dost času (a peněz) než každý dospěje k tomu, co mu sedí. I když, dnes, kdy není problém nevyhovující věc do třiceti dnů vrátit, je to přece jen jednodušší. Například moje cesta byla: Samodomo combo 10 W s reprem ARO 711- samodomo kombo 60W s "půlkou Transiwatta" a "Bulharem"- celolampa 100W Roost a 4*12" box- combo 100W Torque s 15" (asi nejhorší krám, co jsem kdy měl) - a konečně TE. A mezitím samozřejmě zkoušení všeho, co se dalo.A jako zvukař jsem se dostal skoro ke všemu, protože s basákem kapely, kterou jsem zvučil, se dalo vždycky dohodnout na krátkém vyzkoušení.
Starypard: no tak Galaxisce by IMHO nepomohlo, ani kdybys ty struny předtím vymáchal ve svěcené vodě
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Pravda, na té nahrávce delay a kompresor dělají své, ale i bez toho to hrálo na pódiu moc pěkně, jak jsem psal, já měl doma tu menší stowatovou verzi a hrálo to taky fajn, asi spíš líp na bezpražec. Ikdyž, mám dojem, že ten 200W aparát byl původně Petra Maška z Cirkusu Praha (snad se nepletu), a to byl slapař jako noha...
Galaxis basu jsme kdysi na škole taky měli v jedné kapele, vlastně ve dvou, no, byl to dost boj, moc dobře to nehrálo ani neladilo. Ono ale v daném rozpočtu zas tolik nástrojů fakt na výběr nebylo, a tohle vypadalo aspoň z dálky trochu fendrovatě, tak když na pódiu pohasla světla (ať už chtěně nebo nechtěně), silueta basáka vypadala docela "cool".
Jeden z těch prvních velkých Trace Elliot stacků (zes+4x12+1x15) mám naposlouchaný s Preclem i Jazzbassem, to je taky výbornej aparát a ve své době působil jako zjevení. Proti tomu Marshallu je to rozhodně hromobijec, ale umí i zjemnit. Hartke mi tak dobré rozhodně nepřišlo. V poslední době jsem hrál ve dvou kapelách kde mají basáci Gallien Kruegery, oba hrají na Jazzbassy, jeden trsátkem a druhý prsty, a je to taky mňamka - holt, když člověk nemá jalový prsty a uši...
Na značku Torque mám dost blbý vzpomínky - kdysi jsem si k úplně první fazoli POD koupil v Music Praha jakože malé stereo PA Torque, snad 2x80W nebo tak něco, ještě Made in England, a byla to opravdu hrůza. Tam se pěknej čistej zvuk nedal nakroutit, jen podivné zahuhlané něco s naprosto neuchopitelnými středy...
Na Diamant basu jsem si jednou zajamoval v hospodě s nějakou partou a překvapilo mě, jak se na ní dobře hrálo, majitel ji měl dobře seřízenou a tak nějak mi hned padla do ruky. O zvuku toho moc neřeknu, byla to hospoda a hrálo se celkem potichu, tak jo, nějaké basy to vydávalo...
Galaxis basu jsme kdysi na škole taky měli v jedné kapele, vlastně ve dvou, no, byl to dost boj, moc dobře to nehrálo ani neladilo. Ono ale v daném rozpočtu zas tolik nástrojů fakt na výběr nebylo, a tohle vypadalo aspoň z dálky trochu fendrovatě, tak když na pódiu pohasla světla (ať už chtěně nebo nechtěně), silueta basáka vypadala docela "cool".
Jeden z těch prvních velkých Trace Elliot stacků (zes+4x12+1x15) mám naposlouchaný s Preclem i Jazzbassem, to je taky výbornej aparát a ve své době působil jako zjevení. Proti tomu Marshallu je to rozhodně hromobijec, ale umí i zjemnit. Hartke mi tak dobré rozhodně nepřišlo. V poslední době jsem hrál ve dvou kapelách kde mají basáci Gallien Kruegery, oba hrají na Jazzbassy, jeden trsátkem a druhý prsty, a je to taky mňamka - holt, když člověk nemá jalový prsty a uši...
Na značku Torque mám dost blbý vzpomínky - kdysi jsem si k úplně první fazoli POD koupil v Music Praha jakože malé stereo PA Torque, snad 2x80W nebo tak něco, ještě Made in England, a byla to opravdu hrůza. Tam se pěknej čistej zvuk nedal nakroutit, jen podivné zahuhlané něco s naprosto neuchopitelnými středy...
Na Diamant basu jsem si jednou zajamoval v hospodě s nějakou partou a překvapilo mě, jak se na ní dobře hrálo, majitel ji měl dobře seřízenou a tak nějak mi hned padla do ruky. O zvuku toho moc neřeknu, byla to hospoda a hrálo se celkem potichu, tak jo, nějaké basy to vydávalo...
Kolega Měl chvilku Diamant Bass. Měla takovej retro zvuk, nic moc basy, spíš středy.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
Affordano: Tak u té Diamant bass jde spíš o profil krku. Mám pocit, že neodpovídá žádnému "světovému standardu" , podobně to má i ta moje Superstar. Profil CKRD (co krnovská ruka dá
), takový docela kulatý, macatý krumpáč
u superstarky je to snad ještě výraznější, nicméně v poslední době na ni cvičím tak dvě hodiny denně (a je to fakt cítit, sám na sobě cítím že se zlepšuju) občas i víc a nemám problém. Střídám s pětistrunou Warwick Streamer - ta coby pětka je masivnější v základu a Streamer u mě vyhrál nad Corvette právě pro o něco mohutnější krk. Třeba D-bass mi připadá štíhlejší, neměřil jsem, je to jen pocit. Myslím si, že právě Superstar, D-bass, Jantar a v omezené míře Diamant byly potenciálně dobré nástroje, jenom ty snímače kdyby byly bývaly lepší... O RK Bass ani nemluvě, ta byla IMHO nejlepší Jolana bezkonkurenčně, akorát že přišla pozdě (nějak těsně před plyšákem) a stála tolik, že už prakticky dorovnávala cenu levnějšího Západu.
Edit: jenom tak pro zajímavost ceny Jolan baskytar, jak si je pamatuju z konce osmdesátek. Basy byly vždycky o něco dražší než kytary, pamatuju si to ovšem ne zcela přesně.
Vikomt 1300 Kčs
Iris necelých 1700
Galaxis 2000+ (kytara 2000 bez pár desetikorun)
Jantar tuším necelé 3000
Diamant nějak těsně pod 4000, pokud mě paměť neklame
D-bass 4600+
Superstar 4800+. (kytara 4600+)
RK Bass skoro 9000
Pokud je u ceny uvedeno plus, byla "načatá" další stovka, ale přesnou cenu si nepamatuju.
Edit 2: pro porovnání ceny k hodnotě tehdejších peněz: já měl jako čerstvý maturant - průmyslovák nástupní plat necelých 2000, po dvou měsících jsem dostal přidáno a pak jsem měl 2200-2300 (plus občas jsem potáhl nějaké přesčasy, ale to se počítat nedá). A Startky stály 4 Kčs, pivo osmička v kantýně 80 haléřů (levnější než Kofola) , desítka v hospodě 2,50. Ovšem třeba litr benzínu 8,50... To bylo, jako by dnes stál 100 Kč.
Edit: jenom tak pro zajímavost ceny Jolan baskytar, jak si je pamatuju z konce osmdesátek. Basy byly vždycky o něco dražší než kytary, pamatuju si to ovšem ne zcela přesně.
Vikomt 1300 Kčs
Iris necelých 1700
Jantar tuším necelé 3000
D-bass 4600+
RK Bass skoro 9000
Pokud je u ceny uvedeno plus, byla "načatá" další stovka, ale přesnou cenu si nepamatuju.
Edit 2: pro porovnání ceny k hodnotě tehdejších peněz: já měl jako čerstvý maturant - průmyslovák nástupní plat necelých 2000, po dvou měsících jsem dostal přidáno a pak jsem měl 2200-2300 (plus občas jsem potáhl nějaké přesčasy, ale to se počítat nedá). A Startky stály 4 Kčs, pivo osmička v kantýně 80 haléřů (levnější než Kofola) , desítka v hospodě 2,50. Ovšem třeba litr benzínu 8,50... To bylo, jako by dnes stál 100 Kč.
Zajímavé, mě právě přišlo, že ta Diamant basa měla krk docela štíhlý, ale třeba to měl ten kluk customizované. 4000 za novou - v té době to byla pro studenta fakt raketa.... ojetého mopeda Jawetta jsem si koupil za 500 Kčs z brigády, trhal jsem na to rybíz skoro celé léto... 
No tak Diamant byla určitě štíhlejší než Superstar, ale žádný Jazz Bass to nebyl - a profil měla taky docela dokulata.
Boys, sháním KOBYLKU na Diamantku!!!
Pokud ji někdo třeba po rekonstrukci máte budu rád. Ev. i 3 pol. přepínač.
omobono@seznam.cz
Pokud ji někdo třeba po rekonstrukci máte budu rád. Ev. i 3 pol. přepínač.
omobono@seznam.cz
Koukám, že jsme na tom byli koncem osmdesátek stejně. Akorát, ty jsi už chodil do práce, já na ty nástroje vydělával při škole. Ovšem - poloviční úvazek támhle, vedení kroužků jinde, vedení letních táborů, prospěchové stipendium ve škole .... plus, hlavně, hraní s kapelou. Přehrávky a PENÍZE. Kytara za deset, jedenáct, či synth za dvacet se splatily do roka. Takže české kytary se v té době už vůbec nepoužívaly.Pawlik píše: 5.10.2024 18:38 ... jenom tak pro zajímavost ceny Jolan baskytar, jak si je pamatuju z konce osmdesátek. Basy byly vždycky o něco dražší než kytary, pamatuju si to ovšem ne zcela přesně.
Vikomt 1300 Kčs
Iris necelých 1700
Jantar tuším necelé 3000
D-bass 4600+
RK Bass skoro 9000
https://youtu.be/7T28bSvd6YE?si=MlV5U51AP20GxaSb
Zajímavý dokument od sousedů.
Zajímavý dokument od sousedů.
https://youtu.be/HNt1fULc6EU?si=1cDAUt12prRJgI-c
A ještě jeden, vlastně pokračování.
A ještě jeden, vlastně pokračování.
https://youtu.be/FPSOJ1H7uP8?si=kMEAO1xl6is-t_4A
Maťo Mišík: Kytarová zbrojnice, reportáž ze současné Jolany.
Maťo Mišík: Kytarová zbrojnice, reportáž ze současné Jolany.
jo, viděl jsem, Dobrý.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)