Zynthian je takový hudební počítač postavený na Rsapberry Pi, na kterém běží (neviditelný) Linux. Je to stavebnice, krom RPI 5 kit obsahuje hliníkovou krabici, dotykový displej a dvě desky, jedna audio a jedna ovládací (s podsvícenou klávesnicí a knoby) obě vlastní výroby. Ale k sestavení stačí šikovné prsty a dva imbus klíče. Mělo by to mít hodně kvalitní převodníky, má to balanced výstupy i midi din rozhraní. Dlouho to bylo nedostupné, teď jsou nové předěkané kity zase k dispizici. Starší verze pro starší RPI už nikdy nebudou. Nové RPI 5 má jinak rozmístěné konektory. RPI5 může mít až 8 GB ram a je poměrně výkonné.
Nad tím vším stojí integrační software Zynthian, který integruje snad veškerý synth software, který pro Linux existuje. Krom Pianoteq třeba Dexed (emulátor DX7), FluidSynth (synth založený na SF2 a SF3) a desítky dalších. Ke každému midi kanálu lze přiřadit jiný synth, zřetězit je s audio efekty a podobně. Má to i jakýsi podivný sekvencer, je to ve výsledku takový prazvláštní micro DAW. Celé je to naprogramováno v mém oblíbeném Pythonu.
Pro mě je stěžejní, že na tom běží Pianoteq a bude mi to primárně sloužit jako hodně kvalitní soundmodule. Očekávám, že to bude mít kvalitnější výstup piána, než všechny moje klávesy, včetně Kronose. VOX Continental to zase hezky rozšíří o FM syntézu a vlastně i o bicí a sekvencer. Ale je to dost složité a mizeně zdokumentované. Je to ve vývoji už mnoho let a řada informací je ke starším verzím a už neplatí, kdo to dlouhodobě nesleduje, těžko se v tom orientuje. Dělá to malý tým, asi jen dva lidi, alespoň jich víc na jdjich fóru nekomunikuje a je to spíš fanouškovská záležitost. Minimálně co se dokumentace týče. Třeba ani ten návod na sestavení není aktualizován a některé věci se teď dělají jinak než je v návodě. Ale už jsem ho sestavil a funguje hezky.Takže by se mi hodilo, kdyby s tím už někdo uměl dělat, měl bych spoustu dotazů