Upgrade Stratocasteru

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
volfi

Upgrade Stratocasteru

Příspěvek od volfi »

Chtěl bych upgradovat strata a zajímali by mě vaše praktické zkušenosti a případné rady. Cenu vyloženě neřeším.

1. Zamykací ladící mechaniky: Zde se rozhoduji mezi třemi modely. Origo Fender https://www.thomann.de/cz/fender_schall ... ner_ch.htm, Hipshot https://hipshotproducts.com/collections ... 5712267848 a Graphtech https://www.thomann.de/gb/graph_tech_prl_8721_b0.htm.
Čistě technicky se mi nejvíce líbí Graphtech kvůli jejich rozdílným ratio poměrům pro každou strunu. Víte jak jsou na tom kvalitativně a májí vůbec smysl ty rozdílné ratio poměry? Jinak Hipshot mám ve výběru kvůli tomu, že si myslím, že je to jistota kvality. A Fender, protože je to plug and play + stejný design a jsou nejlevnější.

2. Tremolo: Moje kytara má tremolo na 6 vrutech, kdy rozteč vrutů a rozteč kamenů je rozdílná. Chtěl bych tremolo s moderníma kamenama a možností ladění tuhosti páky alá Gotoh 510. Moje aktuální tremolo: https://www.fender.com/en-CZ/parts/elec ... l?rdl=true
Můj hlavni favorit byl celonerezový Hipshot, ale bohužel nedělají mojí kombinaci roztečí.
Další možnost je tremolo od ABM 5050s https://www.thomann.de/cz/abm_5050_s_vi ... remolo.htm. Znáte tuto značku? Pokud bych se pro něj rozhodl, potřeboval bych poradit od koho koupit kameny?
Máte nějaký jiny typy na vhodná tremola?

3. Pikguard: Líbí se mi hliníkový, ale internet říká, že ovlivňuje zvuk tím, že ubírá výšky. Mě se to teda zdá jako nesmysl. Nějaká vaše zkušenost?

EDIT: Tak dnes jsem se více dostal ke zkoumání kytary a zjistil jsem, že moje kobylka je celá vintage. Tedy 56mm pro rozteč i upevňovací šrouby. Dle webu Fuzzfaced, by od konce roku 2005 měli být právě už kobylky s roztečí strun 53mm, takže pravděpodobně u mojí kytary ještě dali starou kobylku, ale už tam flákli plaketu 60 anniversary. Tím pádem bych mohl Hipshot objednat, ale nikde blízko není skladem a čekat se mi moc nechce. Ale koukal jsem, že Gotoh má tremolo 510T, který má rozteč strun 54mm, sice tím změním rozteč, ale dle mého názoru to bude jen k lepšímu. Struny budou o něco blíže ke středům magnetů u snímačů a na krku to asi skoro nepoznám. Navíc jsem koukal, že Gotoh používá chrom-molybdenovou ocel pro desku a ocelový blok. Myslíte že 54mm vs. 56mm bude nějaký zásadní rozdíl?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
dArtagnan

Re: Upgrade Stratocasteru

Příspěvek od dArtagnan »

Co je to za Strata? Zni mi to jako Highway 1. Ten mam z roku 2004( s malou hlavou) a kobylka je vintage, presne pasovalo tremolo Fender Pure Vintage. Rozdil ve zvuku vesmes nula, ale to puvodni bylo uz vymlacene. Jestli je ten tvuj ta novejsi verze se sedumdesatkovou hlavou, tak ty maj to cos odkazoval, se strunama bliz u sebe.
Jestli jsou struny presne uprostred magnetu nebo ne nehraje zadnou roli.
Mam tam i ty Fender zamykaci mechaniky a ty jsou naprosto super. Presne a citlive. Nestane se, ze bys strunu pretahl a musel se vracet. Koupil jsem je jen, ze proste byly ve sleve za litr a asi je to nejlepsi "tuning", co jsem kdy udelal.
Nemyslim, ze mit na tlustem E 39:1 je jeste k necemu dobre. Budes tocit jak blazen, aby se to vubec pohlo :⁠-⁠)
volfi

Příspěvek od volfi »

Je to HW1, ale je to trošku atyp. Rok 2006 leden. Malá hlava, krk J. Uribe 60 anniversary. 2006 by měla mít právě už ty kameny s 53mm roztečí, ale nemá.
Gotoha jsem už objednal, tak uvidím jaké to bude, ale řekl bych že to bude OK.
Dík za reakci na mechaniky.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

3. Pikguard: Líbí se mi hliníkový, ale internet říká, že ovlivňuje zvuk tím, že ubírá výšky. Mě se to teda zdá jako nesmysl. Nějaká vaše zkušenost?
Zní to pitomě, ale je to kov, třeba to je pravda. Varuji před jinou věcí - pod plast. PG vždy alu folii (což je trochu totéž....) a uzemnit. Mám na kytarách problém, že dotyk na plast způsobuje praskání ve zvuku.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

Máte někdo zkušenost s přidáním cívky na potlačení brumu singlů? Jak moc to ovlivní zvuk? Vyhlédl jsem toto: https://ulbrickmusic.com.au/shop/ols/pr ... und-middle
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Budu teď komplet měnit elektroniku Tokai Silver Star (1985) a přemýšlím, že bych rovnou udělal i upgrade hardware - kobylka/tremolo a mechaniky.

Doporučil by někdo něco konkrétního? Pokud ano, tak prosím důvody/zkušenosti :-)

V mém předvýběru jsou tyhle dvě tremola - není to založeno na žádném logickém nebo parametrickém aspektu, prostě jsem je vybral, protože se mi "líbí" :-)
  • Schaller Vintage Tremolo - líbí se mi, že má rolny (tak nějak z toho mám lepší pocit), ale bude nejspíš vyžadovat větší zásah (upevnění na dva šrouby - vyvrtání děr, ...
  • VegaTrem VT1 - tady o tom všichni mluví jako o nejlepším tremolu pro strata, tak je to celkem lákadlo, vadí mi jen cena :-D
U mechanik zatím žádného adepta nemám - jedinou podmínkou je, aby ladění drželo co nejdéle i když řádit s pákou. No, možná druhá podmínka je rychlá výměna strun, ale s tím nemám problém na žádné z mých kytar, kde mám různé mechaniky (zamykací/nezamykací, s dírou/drážkou uprostřed - nevím jak se to jmenuje :-))
starypard

Příspěvek od starypard »

Za mne - Schaller, protože je dvoupivotové. Což mám nejradši.
volfi

Příspěvek od volfi »

Ten schaller bude kvalitativně OK, já třeba nemám úplně důvěru v Gotoh, mám od nich X mechanik, potenciometrů a koupi jejich tremola jsem si radši rozmyslel. Objednal jsem Hipshot bo je z nerezu, recenzi zatím nemohu dát. Jen doufám, že to je martenzitická nerez :D
https://hipshotproducts.com/collections ... olo-bridge
torst

Příspěvek od torst »

Otázka je, co vše a proč je nutné na Tokai měnit. Vibráto nefunguje? Mechaniky nedrží? Nebráním se upgrade, když opravdu starý díl dosluhuje, ale jinak bych ctil původnost a historickou hodnotu, kytara z r. ´85 jí už má.

Jestli chceš na Stratosacteru pákovat, tak samozřejmě zamykací mechanika, byť nejsem jejím příznivcem. Rovněž nedoporučuji ty nejklasičtější s drážkou, byť je mám na své SX, protože to upevnění konce struny je obtížné. Z těch kobylek se mi nelíbí ani jedna, vše moderna, držel bych se klasiky, jsem konzerva.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

torst píše: 14.10.2024 18:32 Nebráním se upgrade, když opravdu starý díl dosluhuje, ale jinak bych ctil původnost a historickou hodnotu, kytara z r. ´85 jí už má.
Tady už bylo tremolo vyměněné dřív, snímače taky, teď budu měnit znovu. Já v tomto smyslu nejedu po historické hodnotě ale po tom, že to je dlouhé roky moje hlavní kytara a zřejmě to tak i zůstane a chci ji proto "vytunit" na maximum. Aktuálně je tam "levné" Wilkinson tremolo (dával už předchozí majitel, netuším kdy, ale může to být třeba 15-20 let).
torst píše: 14.10.2024 18:32 Otázka je, co vše a proč je nutné na Tokai měnit. Vibráto nefunguje? Mechaniky nedrží?
Tremolo už má něco za sebou, je plně funkční, ale kameny už v sobě mají velké drážky a cítím trochu nejistotu, že v tom místě brzy začnou praskat struny. Jasně, mohl bych vyměnit jenom kameny, ale říkám si, že by to možná chtělo něco trochu lepšího a přidání nějaké váhy (ty mnou zmíněné jsou celkem "težké" kusy) bych třeba mohl trochu pomoct zvuku :-D

Mechaniky drží, ale mají takový "divný" průběh, v jedné otáčce se střídají místa kdy to "moc nejde" a "uíííí už to fičí" - prostě už taky cítím, že to není ono.
torst píše: 14.10.2024 18:32 Jestli chceš na Stratosacteru pákovat, tak samozřejmě zamykací mechanika, byť nejsem jejím příznivcem.
Pákuju jak o život a nikdy jsem s laděním problém neměl.

Zamykací mechaniky jsou (podle mě) pro lidi, co neumí správně namotat struny (a tím mám na mysli jak techniku, tak následné "zaježdění") :-D
torst

Příspěvek od torst »

Těžké kusy - to by měl být zabiják zvuku, ne? Proto lidi (Maťo Ďurinda) nadávali na Floydy, že žerou zvuk a obtížně pak vracely klasická vibráta vintage.
Pákuju jen lehce, právě z obavy z rozladění. Ale zkusím za to zabrat, třeba to půjde !
Navíjení je základ a často rostu z toho, co vidím u kamarádů. Ale měl jsem kdysi zapůjčenou Ibanezku se zam. mechanikama a to byl fakt beton, ladění se nehnulo ani při úplným povolení. Snad lepší než zámky FR. Ale nechtěl bych to.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

torst píše: 15.10.2024 7:13 Těžké kusy - to by měl být zabiják zvuku, ne?
Popravdě jsme po tomhle nepátral, vycházím z toho, jak si recenzenti libují v tom, že je to pořádnej kus železa a že to přidává nějakou váhu. Díky za tip - mrknu na to.

torst píše: 15.10.2024 7:13 Navíjení je základ a často rostu z toho, co vidím u kamarádů.
Zvykl jsem si to neřešit a nekomentovat. Pár lidem jsem ukázal, jak se to má správně namotat a beru to za sebe za uzavřenou záležitost :-)
torst

Příspěvek od torst »

Řeší se materiál toho bloku, jestli ocel nebo mosaz, jsou myslím i jiné materiály, ale obecně platí čím míň kovu, tím líp.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

torst píše: 15.10.2024 8:22 Řeší se materiál toho bloku, jestli ocel nebo mosaz, jsou myslím i jiné materiály, ale obecně platí čím míň kovu, tím líp.
Cetl jsem zcela opacny nazor, masivni mosazny blok je to prave mojo a moderni odlehceny (osizeny) ze zinkove slitiny je fuj. :wink:

Jinak kameny s rolnama mam ted na jednom skorostratu (Vintage) a asi je vymenim za obycejne, prijde mi ze "kazi zvuk" ?? Mozna psycho, ale zkusim a uvidim (daval jsem je tam pred par lety a porad si nejsem jistej jestli se neco zlepsilo nebo ne).
Hraju výhradně na šrot.
volfi

Příspěvek od volfi »

No neřekl bych, že to platí tak docela jak píšeš. Vždy jde o nějakém vhodném poměru. V každém materiálu se ty vibrace šíří jinak a dochází i k určité akumulaci vibrací. Tunovej blok z mosazi úderem do strun nerozvibruješ. Ze zkušeností, co mám, tak je big block na tremolu vždy bonus, možná to lehce ořízne attack, ale sustain je znatelnější. Navíc stejně jako např. kamenama dokážeš poměrně dost změnit charakter kytary. Vychází mi z toho, že čím víc tvrdej materiál použiju, tím víc bright zvuk mám. Největším zabijákem sustainu jsou pružiny a je to moje aktuální laborace v domácích podmínkách. 4 pružiny sice přenesou více vibrací do těla, ale zase jich více pohltí než třeba 3. Tvrdé pružiny jsou bonus pro sustain, ale všechno jsou to jednotky procent, ale když se správně nasčítaj, tak výsledek bývá solidní upgrade.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

torst píše: 15.10.2024 8:22 Řeší se materiál toho bloku, jestli ocel nebo mosaz, jsou myslím i jiné materiály, ale obecně platí čím míň kovu, tím líp.
Abu píše: 15.10.2024 9:36 Cetl jsem zcela opacny nazor, masivni mosazny blok je to prave mojo a moderni odlehceny (osizeny) ze zinkove slitiny je fuj. :wink:
volfi píše: 15.10.2024 9:52 No neřekl bych, že to platí tak docela jak píšeš. Vždy jde o nějakém vhodném poměru.
Obrázek
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Pátral jsem po tom, co drží VegaTrem VT1 "v pozici" a narazil na jednu recenzi:
Cons: Setting the intonation is a bit of a hassle.
Break a string and the whole guitar tuning is a mess.
https://www.strat-talk.com/threads/does ... em.578971/

Tohle je pro mě absolutní no-go zóna :-)
krasty

Příspěvek od krasty »

Vegatrem jsem ještě neměl možnost vyzkoušet, ale pokud neplácám blbosti, tak je to normální plovoucí tremolo, jen ze super materiálu a konstrukce zohlednila nectnosti "vintage" tremol. Takže prasnutí struny prostě kytaru rozladí, pokud tam není doraz....

Bloky jsem na skoro všech tremolech (FR orig, Edge a Lo-Pro, Fender Vintage a 2point), vyměnil za mosazný Big Block. Nejen, že mi příjde lepší reakce tremola na brnknutí o páku a lépe a přesněji se vrací, ale zvuk je podle mě širší, kytary znělejší, přibyli alikvóty, některé jsou takové "drzejší". Pružiny jsem taky měnil, ustálil jsem se na třech, je to tak akorát k desítkám strunám a jejich tahu. Chce to ale zkusit, ne každé to sedlo (proto píšu skoro na všech).
torst

Příspěvek od torst »

Kdybych se chtěl na koleně pokusit o takovouto výměnu, má to nějaká skrytá úskalí?
starypard

Příspěvek od starypard »

Torste, no tak, kolik ti je? Slušný truhlář všechny dírky čistě odvrtá, pak je vyvložkuje týblem stejného!!! materiálu a rozměru, začistí, načež si ve vzniklém "masivu" vyrobí nové dvě díry tam, kde je chce mít.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“