Výběr reproduktoru do 1x12 reproboxu

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
volfi

Výběr reproduktoru do 1x12 reproboxu

Příspěvek od volfi »

Nějak jsem nemohl dohledat vyloženě vhodné téma. Poslední dobou většina kytaristů zmenšuje jak se dá a jedna z variant je přesedlání z 4x12 nebo 2x12 na 1x12 reprobox. To sebou nese nějaké zvukové kompromisy, které se aktuálně snažím, co nejvíce eliminovat.

1. Dotaz:
Aktuálně je můj hlavní box HDR 112 oversize s Celestion Creamback 75H, rozměry: 600x450x320, uzavřená konstrukce, 15mm překližka tělo - ozvučnice 18mm, rybinové spoje a reproduktor přišroubovaný zezadu. Potřebuji vyměnit reproduktor za 16 ohmový a naskytuje se tak příležitost zkusit něco jiného. Víceméně jsem byl se zvukem spokojen, ale trochu mi tam něco chybí ve středech. Mám rád agresivní středové zkreslení, ladění od E std. do A# dropu. V úvahu od Celestionu asi připadá ještě Creamback 65M a Redback 150H, po všech možných ukázkách z YT se mi zdá 65M oproti 75H výrazně více středová bez nepříjemného výškového bzukotu, ale na druhou stranu jí asi chybí taková ta modernější agresivita. 150H oproti 75H je zase o něco míň agresivní, zdá se mi že středy a vejšky jsou poměrně dobře vyrovnány a basová složka je posílena. Líbilo by se mít těch 150w z důvodu připojení čehokoliv k 1x12 boxu. Ostatní výrobcům se samozřejmě nebráním. Co byste zkusili vy?

2. Dotaz:
HK TM 112 s V30 a HK GrandMeister 40 - tohle je aparát kolegy a upřímně je to naprosto strašná kombinace. Zvuk má pouze basy a bzučivé výšky. Zkusili jsme píchnout zesilovač na můj box HDR a ejhle najednou posun ve zvuku o 100 % dál. Takže okamžitý nápad byl, že mu prodám Creamback 75H a dá si ho do boxu. Ale říkám jak moc velkej vliv na zvuk měly rozměry mojí bedny. Co jsem tak postřehl, tak se píše, že 75H je ještě ostřejší než V30, což nemůžu potvrdit ani vyvrátit. Navíc přece jenom ty V30 hrajou různě v závislosti na roku výroby atd. Trochu se prostě bojím, že mu ho prodám a zvuk mu ještě zhorším.

3. Dotaz:
Blug NanoCAB extra malej prcek, který je uzavřený a má dva porty. Zde také potřebuji 16ohm a chci učinit pokus s Neodymem a ještě trochu tu váhu srazit. Dělá někdo slušnej neodym? Celestion Creamback Neo jsem jednou slyšel a je dost strašněj. V-Type neo se mi také úplně nezdá. Opět pro tvrdší styly hry na kytaru.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr reproduktoru do 1x12 reproboxu

Příspěvek od bubucci »

pokud ti chybělo něco ve středech u 8ohm verze, tak u 16ohm verze toho bude ve středech chybět ještě víc. CB75 mi příjde ostřejší než V30 a celkově je to naboostovaná G12H30, takže důraz na basy a výšky přebije středy. CB65 je naopak docela dost středový a řekl bych že až moc a chybí mu presence, pasuje spíš k ostřejším a uřvanějším aparátům. Redback je celkově vyrovnanější v celém pásmu, univerzál a vhodnější do 1x12.
Neodym se mi na higain nikdy nelíbil a v podstatě na nic, přirovnal bych to k běžnému ClassD zesilovači, kdy je zvuk plochý a má nepříjemné výšky v porovnání s lampou nebo big-iron tranzistorem.

Ono těžko něco radit, když nenapsals o jaký aparát se jedná.
volfi

Příspěvek od volfi »

Pro HDR Victory VX Kraken, výhledově ho mám v plánu nahradit Soldanem SLO30.
A k nanocabu Engl Ironball SE.

Zrovna presence u Victory celkem chybí, takže ho okrádat ještě CB65 by asi bylo dost nevhodné.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Lachim

Příspěvek od Lachim »

EV12 je dle toho co hledáš nejlepší varianta.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
volfi

Příspěvek od volfi »

Hmotnost zajímavá, ale asi bych to přežil. Jen jsem asi slepej, ale nikde nevidím 16 ohm verzi.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

16ohm jsou u EVM o dost míň běžné než 8ohm. Stejně si nemyslím, že je to na muziku co hraješ ideální repro. Zajímavá alternativa může být tady ten Jensen https://hudebnibazar.cz/jensen-tornado- ... /ID557619/
volfi

Příspěvek od volfi »

A tady u toho Jensena nevadí, že to je Neodym?
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Já jsem ho ještě neslyšel naživo, proto ho zmiňuju jako alternativu. Celestionovské neodymy mi nesedí, tady to bude třeba jinak. To stejné třeba u Alnico repra, kdy se mi moc nelíbil Scumback a líbil Celestion a u keramických magnetů to mám naopak.
volfi

Příspěvek od volfi »

Ty Scumbacky vypadaj zajímavě, akorát ho asi jednoduše neseženu.
Jinak to tornado stealth nezní vůbec špatně na porovnávacích nahrávkách.

Teď jsem poslouchal tohle: https://youtu.be/_-Trno4YZN0?si=XmbR2O-P9rDFrABT

A na první poslech redback moc nenadchne. Ale když se člověk zaposlouchá, tak je tam slyšet skoro všechno vyrovnaně a asi by to fakt mohl bejt dobrej adept. Co mě překvapilo, že se mi strašně líbil klasickej greenback. Má v těch středech takovej chrchel kterej mě baví. Docela si dokážu představit kombinaci Redback a Greenback.

Na mojotone ještě mrknu.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

S greenbackama v 1x12 nemám dobrou zkušenost, a celkově repro s malým magnetem, zní to jako z krabice od box. Aspoň 2x12. Obecně v kombech a na rockovou muziku líp fungují 'heavy' magnety jako V30, Redback, popř. ten EVM.
volfi

Příspěvek od volfi »

Díky za názory. Do HDR objednávám na zkoušku Redback.
Nad NanoCabem budu ještě chvilku přemýšlet.
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak dnes jsem vrazil do HDR Redback a fakt musím říct, že to zvuku dost prospělo. Neumím to asi dokonale popsat, ale Creamback 75H má hodně basů, takže chug je fajn. Středy znatelně chybí a vejšek je též dost. Celkově má ten reproduktor agresivní charakter. Když jsem to hned srovnal s Redbackem, tak na první poslech výrazně víc středů s jiným charakterem, výrazně míň agresivní. Fakt je ten reprák skoro dokonale vyrovnanej, řekl bych, že je dost univerzální.
IMG_4927.jpeg
affordano

Příspěvek od affordano »

Trochu opožděný dotaz na Volfi, ale pro mě zrovna aktuální - osvědčil se ti ten Redback v 1x12 bedně? Uvažuju, že ho zkusím swapnout do jedné ze svých Katan.... Myslím hlavně v kapelovém kontextu, dík.
volfi

Příspěvek od volfi »

Hele v té době rozhodně osvědčil, ale strašně záleží na reproboxu samotném a preferovaném zvuku. Mám v plánu DoNaZimy si ještě s reproduktorama pohrát. Strašně mě zajímá jak se v 1x12 bude chovat samotná nová Rola. Protože rozdíl mezi 1x12 Redback a 2x12 CB75H + Rola je strašně velikej. Tady 1x12 prohrává hlavně v detailnosti projevu. Navíc můj 1x12 box je trochu oversized a řekl bych, že je to straně znát. Mám porovnání s HK 112 s V30 a CB75H a ten rozdíl mezi HDR je dost znatelnej.
Co bude v kataně fungovat těžko říct.
affordano

Příspěvek od affordano »

Díky moc. Jasně, oversize hraje megaroli. Taky mě ta výměna zajímá hlavně z experimentálních důvodů, popravdě se mi kila redbacku navíc moc tahat nechce, bylo by ale zajímavé postavit 2 úplně stejné bedny s různými repráky přímo vedle sebe, uvidím, možná zkusím. Videí sice existuje hromada, ale vlastní zkušenost je nenahraditelná. Todle mě docela nahlodalo: https://www.youtube.com/watch?v=wZTWNWRK7os&t=25s , potřeboval bych toho šikovného chlapíka ale mít doma :lol: .
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak ono není moc na výběr když potřebuješ 100w 1x12. Ještě bych zkusil po bazarech mrknout na G12K-100, nedokážu tenhle reproduktor samostatně doporučit, ale bývávala to docela dobrá kombinace ve 4x12 s V30.
A taky bych se nebránil jiným výrobcům.
affordano

Příspěvek od affordano »

G12K-100 jsem měl, v openback i closeback 1x12 - při našich kapelových hlasitostech neinspirující huhňa, za mě rozhodně palec dolů, asi fakt k sobě potřebuje V30, se kterým se doplní. Prubnu Redback, porovnám s vedle stojící origo Katanou, když se mi to bude líbit, zkusím podobnou ekvalizaci nasimulovat v global output nastaveních Katany a uvidím (snad i uslyším). I když ten punch obřího magnetu asi nasimulovat dost věrně nejde... Držím ti palce s 2x12 experimenty, to je ještě lepčí zábava :D .
José

Příspěvek od José »

Jensen teď vydává nějaké nové tornádo (special edition)..
affordano

Příspěvek od affordano »

Díky za tip, koukám na to, popis vypadá dobře, je to ale neodym, což je gud pro záda, nevím jestli pro uši: https://www.jensentone.com/jet-series/1 ... al-edition
Mezitím pořízen Redback, o víkendu ho tam lupnu, pak se uvidí.... :D
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“