Rekonstrukce staré jolany

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
HoSl

Re: Rekonstrukce staré jolany

Příspěvek od HoSl »

lathur píše: 2.03.2021 16:57 Hellou, čili nazdar. Dovolil bych si taky ukázat " rekonstrukci Jolany".
https://lathur1.rajce.idnes.cz/Diskant_1962_rep.2020
Akurát nevím, jestli jsem to neměl spíš uložit v trejdu "Napadeno kutilem". Případné dotazy rád zodpovím. JleT
No teda! Za mě super! Rád bych viděl detailnější fotky výsledku, ať se pokochám. :-)
Moon

Příspěvek od Moon »

lathur píše: 2.03.2021 16:57 Hellou, čili nazdar. Dovolil bych si taky ukázat " rekonstrukci Jolany".
https://lathur1.rajce.idnes.cz/Diskant_1962_rep.2020
Akurát nevím, jestli jsem to neměl spíš uložit v trejdu "Napadeno kutilem". Případné dotazy rád zodpovím. JleT
Hellou, čili nazdar :D .
Především je dobře, že jsi se sem po létech vrátil. Když vidím výsledek toho "napadení kutilem", začínám mít z toho komplex vlastní méněcennosti :cry: Je to skvělý. Jak dlouho jsi to dělal????
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
lathur

Příspěvek od lathur »

Hellou, čílí nazdar. Díky.
Ad HoSI- detailní fotky budu muset nějaké teprve vyfotit. Udělal jsem jenom stav, průběh a finále. Detail je jenom ten seřizovací šroub krku v trupu.
Ad Moon- Koupil jsem ji někdy vloni na jaře z bazoše. A k vlastní práci jsem se dostal až se oteplilo, protože na dvoře se přece pracuje nejlíp :) . Zašpalkovaná díra na jack, odlepená horní deska, zlomená patka krku( bez šroubu a přilepeno do trupu natvrdo kdoví čím), zlomená a slepená hlava, výložky poodlepované a polámané, čímsi vlepené výložky "f" otvorů(nepřiznal jsem je), odřená barva na krku a trupu...Odlepeno, co šlo, vyčistěno, obroušeno, zakytováno, obroušeno, zakytováno, zabroušeno a pořád dokola. Přilepil jsem desku, musel jsem odlepit, zabrousit a vykytovat patku krku, trussrod"?" rezavý(nechápu, vypadal jako z nerezu), samozřejmě s nepoužitelnou matkou. Potom vrstva polyuretanového plniče, broušení, kytování, broušení...to asi čtyřikrát, až byl hladký povrch. Přilepil jsem výložky, oblepil trup. Sestavil krk, poslepoval ho, oblepil hmatník, kterému kupodivu nic moc nebylo a zase plnič, broušení, kytování, přestříknout a znova dokola. Kytaru jsem sestavil, přilepil krk a začal přestříkávat finálem - tři dvoustovky polyuretanu ve spreji to spravily. Barva je zelená, protože mám zelenýho golfa. Nejhorší chvíle jsem zažil, když jsem zjistil, že potenciometry a přepínač neprojdou "f" otvorem. Musel jsem udělat větší otvor na jacka, aby jím prošel "lespaulovský" přepínač a osazené poťáky. Dva špagátky a nervy na pochodu s osazováním elektra...Měsíc jsem si počkal na kobylku, struník a rondelky mechanik. No, aspoň mi vytvrdla barva. Pak už to byla celkem sranda. Ořechový základ kobylky, kostěný ořech, z nerezového plechu záslepku na hlavě a tabulku jacka. Snímače jsem původně chtěl dát P90, ale nechtělo se mi pak do kytary řezat. Jelikož Brilanty byly k nenalezení, tak tam jsou snímače z Tornáda. (nedávno se na mě smály ty ludry brilanťácký na vedlejším stole pod hromadou papírů). Osadil desítkama strunama a šel spat. Za dva dny zjišťuji, že se mi "ohnul" krk a mám dohmat jako kráva. Samozřejmě jsem tam nedal ten seřizovací šroub. Jelikož jsem neměl origo, tak je tam pětka imbus s lehce přibroušenou hlavou. Tož tak, po zhruba třech měsících drbačky je kytara hotová, ladí a stojí pěkně ve stojanu, jako artefakt. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
carver

Příspěvek od carver »

vyzera dobre, zelena je moja oblubena farba :) aj ked zelenu gitaru este nemam, ale aj to raz pride :D
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Dělám teď takovou menší rekonstrukci Jolany Diamant bas. Srovnal jsem pražce, jeden nejhorší jsem vyměnil (btw. ten vyndaný byl jako blátíčko). Zaslepil jsem asi padesát děr po různých mechanikách na hlavě (původní bohužel nejsou, a nové tam dávalo nějaké prase)
Aktuálně pracuju na novém bindingu na krku, starý byl úplně na prach. Jednu stranu mám už nalepenou. Teď jeden dotaz. Krk je černý a původně byl černý lak lehce přes binding, což bych chtěl obnovit. Má smysl to pak ještě následně vzít bezbarvým lakem i přes viditelnou část bindingu, tak aby tam nebyl ostrý schod od maskovací pásky?
volfi

Příspěvek od volfi »

Řekl bych, že je čistě na tobě jestli biding budeš zakrývat čirým lakem nebo ne. Tak jako tak, ti vznikne ostrá hrana. Čirý lak ti hranu neschová. Takže ideálně se vyvarovat papírové pásce. Je tlustší než třeba modrá 3M a navíc má tendenci vsakovat barvu. A teď jsou dva možné postupy: 1. Nalakuješ na černo a opatrně s počtem vrstev, viděl bych to na dvě. A v moment, kdy je to ještě živé strhneš pásku a zaleješ to čirým lakem, aby se to rozlilo. Udělá ti to maximálně oblouček. Nebo za 2. necháš tu černou uschnout a poté tu hranu strhneš jemným smirkem a následně zalakuješ čirým lakem. Já osobně bych šel do postupu č.2 jelikož nemám takovou praxi v lakování.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Pásku používám tu modrou 3M nebo její levnější fialovou alternativu, která funguje podobně. Vyzkouším ten druhý postup. Původně jsem chtěl lakovat jen část krku u bindingu s tím, že to rozstříknu do ztracena, ale asi to vezmu celé (kromě horní části hlavy s nápisem).
BTW. Včera jsem lepil binding na "open book" na hlavě a tvaroval jsem to horkovzduškou asi půl hodiny. No, snad to vyšlo, uvidíme až to přeškrábnu.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Zajímavé zjištění: obyč vintage mechaniky s plechovými kryty ala Fender přesně sedí namísto otevřených jolaňáckých s kovovými knoflíky - Iris, Galaxis, Proxima atd. (viz obr.). Dokonce i dírky na šroubky pasují. Nová futra jsou trochu větší o ty zoubky, nechal jsem původní.
Foto je ilustrační.

Obrázek
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“