drahý epiphone, levný gibson

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
affordano

Re: drahý epiphone, levný gibson

Příspěvek od affordano »

Torst: Co přesně se ti na té hlavě nelíbí? Mě přijde naopak na Epi hodně korektní, gibsonovitá. Měl jsem bílého korejce Epi Custom zhruba ze stejného období, někde jsem tady jeho fotku dával, supr kytara, řemeslně bez chyby, zvuk jak víno, neměla ale openbook hlavu. Ta co navrhuješ mě teda naopak moc nebere, kačeří hlava, divná barva a mejdynčajna... A cenově? Já bych si v tomhle případě určitě připlatil, navíc je cena ještě k jednání....
torst

Příspěvek od torst »

Ta klasická úzká hlava Epi mi přijde nejhorší. To je taková selská jizba, vyřezávaná kolíbka ve skanzenu. Na elkytaru zcela nevhodné. Ale pak jsou modely Gotic, kde mi to naopak vůbec nevadí, protože ta starodávnost tam najednou patří !
Ten bílý LPC jí má trochu lepší, ale pořád na mě moc lidové řezbaření. Ty nové, co se prodávají dnes mi vadí nejmíň, i když taky žádná sláva. No samozřejmě nejlepší ty totožné s gibsonem. Ale ty u nás těžko seženeš.
https://www.google.cz/search?sca_esv=d2 ... =639&dpr=1
Tady je myslím ten "tvůj" Black Beauty https://reverb.com/item/29204904-epipho ... -mik-ebony
Mě by teda hodně lákal (láká!) tenhle Std.: https://hudebnibazar.cz/epiphone-les-paul/ID593852/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
affordano

Příspěvek od affordano »

Máš pravdu, je to trochu nepovedená variace na klasické téma. Přesto se mi to líbí mnohem víc než ten moderní hybrid, který mi přijde jako hodně násilná a marná snaha o něco... Ten Std. na HB je parádní, i barevnost, ještě že to nemusím řešit... :D
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Dnešní nákup ve mně vyvolal potřebu tu opět po 4 letech přispět. Dovolím si přispět svojí myšlenkou a zkušeností.
Co je dneska levný Gibson? Modern Lite za 30K nebo Studio za 50K?
Nyní mohu srovnat skutečně levný Gibson a relativně drahý Epiphone. Na Epinách jsou měněny snímače za Seymour Duncan SH-4.
Epiphone Les Paul Custom - Čína, 2008. Kupoval jsem ho nedávno v podstatě jen kvůli barvě - Vintage Sunburst, Ačkový TOP.
Té kytaře není co vytknout. Od zpracování přes komfort při hraní až po výsledný zvuk.
Gibson Les Paul Studio - USA, 2013. Jak asi mnozí víte, ulovil jsem ji na HB za 10K (tedy za cenu nižší, než se běžně prodávají bazarové kusy Epi Custom) čistě na kšeft. No ale ještě jí mám, protože je fajn. Snímače 490 a 498 je asi ta nejlepší kombinace na LP. Též nelze co vytknout. Tohle je asi moje třetí Studio a zatím ho mám nejdéle.
Epiphone Les Paul Classic - Čína, 2024. Dnes kupovaná. A posadila mě na p***l. Zpracování TOP, komfort při hraní TOP. Výsledný zvuk a sustain... TOP. Poprvé mám phase switching v mezipoloze a je to přesně to, co mě ty roky chybělo - kombinace krkového snímače a kobylkové tak, jako by byly perfektně namixovány. Mám z ní neskutečně dobrý pocit. Ve srovnání s Gibsonem nebo starším Customem - Epi Classic je jiný vesmír (nepřeháním a za poslední 2 roky už mě přešlo takové to počáteční nadšení z koupi nové kytary - takže tím to není). Velmi mě překvapil Epiphone, kam se za ta léta vývoje posunul. Už to fakt nejsou jen drahé Epiny, ale za mě velmi, ale velmi povedené nástroje.
Příští týden jedu do Boutique. Mají tam jednu starší Epi Japonku (s Gibsonovskou hlavou) a také Epi Greeny. Uvidím, jaké budou a podle toho si jednu, nebo třeba i obě vemu :-)
Co tím chci říct... Nebojte se, Epiphone ušel obrovský kus cesty kupředu a radši než bazarové Studio za 25K, tak dnes už jdu do levnější čínské kopie...
affordano

Příspěvek od affordano »

To jsou dobré zprávy - taky si přisadím. Jak jsem psal v Co jsme zrovna koupili, zrovna jsem koupil bazarovou Epiphone LP Custom Jerry Cantrell Wino, která se už zas tak úplně dobře neshání. https://www.epiphone.com/en-US/p/Electr ... k-Wine-Red
Vínový Les Paul Custom se mi za dlouhé roky hraní tak nějak vyprofiloval jako nejkrásnější kytara, které se lze dobrat (mnozí určitě nebudou souhlasit), proto jsem si postupně opatřil vínové Gibson Studio, vínovou Vintage, vínového Chipsona, pořád to ale od Customa bylo vzhledově i pocitově dost daleko. Epiphonek Custom jsem měl už asi pět, od bílé přes sunbursty po černou, od Korey po Čínu, nikdy se ale dlouho neohřály, ve zvuku mi něco chybělo (nebo spíš přebývalo, takové ty fuzzovité výšky a přehuhňané basy) - teď tedy konečně vínová Epi (Gibson LPC je zatím fakt v nedohlednu), navíc bez debaty Epi nejlepší (nejuniverzálnější) co jsem zatím měl. Zvukem i zpracováním. Pokud mě zrak nešálí, tak tělo má z jednoho kusu (!), alespoň žádný spoj jsem ani při největší námaze a s baterkou nikde nenašel, javorový top je ze dvou kusů (žádná dýha, výšky jsou konkrétní a "čisté" jako u Gibsona). Ebenový hmatník se slušně osazenými a zarovnanými spíše tenčími pražci. Barva na těle i krku je skvěle provedená, mění se podle světelných podmínek od tmavě vínové až po skoro černou, foťák tohle nezachytí, ten můj určitě ne. Zvuk nemá chybu, miluju svoje Studio, ale tahle kytara zní i s původními snímači mohutněji a "customovitěji". Není vůbec těžká, 3,7 kg, 9-hole relief, trochu tudíž přepadává na hlavu, možná i proto, že krk je dost tlustý (navzdory tomu co tvrdí různé recenze). A to je vlastně moje jediná výhrada - gumovitě působící vrstva polyuretanu na poměrně tlustém krku, na tohle si fakt nezvyknu, Kaťáky na to ještě zahraju, ale Párply už ne - co dělat, asi budu muset zase brousit... Škoda, že za ty peníze nemá kytara origo Gibson 490/498 snímače, ale ani tyhle napodobeniny nehrajou špatně. CTS poty a padesátkové zapojení asi taky hraje roli. Kytara při hi-gainu bručí trochu víc než moje další vystíněné LP, dám tam časem měděnou fólii. Výstupní jack měl stržený závit, už je vyměněný. Grovery chodí bez problémů. "Moderní" tvar hlavy se mi nejdřív moc nelíbil (viz výměna názorů výše), ale už jsem to nějak vstřebal - nakonec je to Kalamazoo, proč ne. Sundal jsem pickguard a poker chip, které působily trochu lacině, trochu jsem Silichromem napatinoval příliš ukřičeně zlatý kryt snímače a hardware, vypadá to podle mě docela echt a hraje jak wino :D . Jo a kufr je fajn, i když je možná těžší než celá kytara, tak asi zůstane ve skříni...
IMG_20241207_220737_562~2.jpg
IMG_20241207_220753_613~4.jpg
Naposledy upravil(a) affordano dne 3.01.2025 19:06, celkem upraveno 1 x.
starypard

Příspěvek od starypard »

Vínová je superbarva, pokud je ještě dost červená. V kombinaci s obláčkovým javorem (nebo kořenicí z jakékoliv dřeviny) nebo bubingou se jedná o pohádkové úpravy kytary.
torst

Příspěvek od torst »

To jsou dobrá zprávy, dík za ně. Po těch nových Epi taky šilhám a nejvíc po Classic - rozpojitelné HB. Ale už mám plnej stav, už takhle jsem jako syslík před zimou!
(a to jdou hlášky, že Epi jedině staré, továrna Samick, etc....)
Vínové LPC je samozřejmě nádhera, ale pro mě by mělo smysl jen černé, klasika, Black Beauty, Hladík, P. Janda, Kodym. Naopak bílé LP Std nebo Cust. mi přijdou hrozný.
Zajímavá chvála SD SH-4 na LP. Nikdy jsem snímače moc neřešil a stalo se mi jen jednou, že jsem koupil Lespaula Vintage s osazením krk SH-1 a kobyla SH-4. Bridge zvuk byl tak zahlcený basy, že zněl cuckovatě, nekonkrétně. Dal jsem tam nějaké úplně slabounké staré Di Marzio a perfekt. Ale měl jsem totéž - SH-1 a SH-4 na Diamantce a fungovalo to výborně. Diamant, tenčí tělo, tolik nebasuje, spíš jako Special (?).
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cid

Příspěvek od cid »

Mě se to netýká, já už jsem na "hambáče hluchej", ale co jsem nedávno četl, u Fendera v Mexiku začali zase dávat na hmatník palisandr a u Epiphonu to myslím dopadne stejně, počkal bych si. Neřeším teď a tady rozdíl palisandr vs vavřín (laurel), já rád eben:)
affordano

Příspěvek od affordano »

Hmatník Jerry Cantrella jsem napustil olejem a už to vypadá víc jako eben, jsem spokojen. S krkem to dopadlo, jak jsem čekal - na PU krustu jsem si nezvyknul a už jsem ji obrousil - kombinace rašple, pilového listu, nože a šmirglů, cca 3 hodiny usilovné práce, plnič byl snad z olova, fakt nevím proč tu mumifikaci krásného dřeva dělají. Zatím jsem nedával žádný finiš, pořád testuju profil krku, asi budu ještě trochu ztenčovat... Mezitím neuvážená návštěva stránek eBay vyústila v předvánoční katastrofu - objednáno Epi LP Studio Musico-Delicia Bohemia z Německa, modrá je tak dobrá, ach jo... :D
Screenshot_20241214-185520~2.png
Naposledy upravil(a) affordano dne 17.12.2024 12:55, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

affordano: Ty si zvíře !!!
ale já bych raději červenou https://hudebnibazar.cz/epiphone-lp-stu ... /ID644849/

Co říkáte na tenhle atyp? Kdyby ty Teplice nebyly tak z ruky ...!
https://hudebnibazar.cz/gibson-firebird ... /ID634749/
affordano

Příspěvek od affordano »

Jo, jsem nenapravitelnej :roll: . Modré LP jsem si vždycky přál. To červené Studio vypadá taky moc fajn, koukal jsem na něj a líbilo. Když jsem ale viděl palisandr na té modré, prsty levé ruky se mi blahem zkroutily a prsty pravé vypálily směrem k tlačítku Sofort Kaufen.... :lol:
Firebird bude určité hrát dobře, je to masa dřeva. Krk asi javor, že? Fotky nejsou moc jasné...
Screenshot_20241214-185634~2.png
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Na ten postovaný Firebird Zero nejsou moc dobré recenze, takže možná je ta cena přestřelená...
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Fořt píše: 18.12.2024 11:59 Na ten postovaný Firebird Zero nejsou moc dobré recenze, takže možná je ta cena přestřelená...
Jako na ten konkrétní? Zvažuji, že bych se na něj dojel mezi svátky podívat.
torst

Příspěvek od torst »

speed8: Dojeď, já to vzdávám, kytar mám hafo. Co jsem čet recenze, byly naopak příznivé, samozřejmě tu a tam někdo pohaní. Cena se mi zdá taky vyšší, smlouval bych. Mě se na něm hrozně líbí ten netnutej zadek. Jen dřevo, žádný šrouby, dekly, pružiny.
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Ještě to zvážím a uvidím.
Nicméně k tématu - dneska mi dorazila tato vzácnost. Gibson XR-1 Goldburst z roku 1980. Můžeme to brát jako levného Gibsona, protože tenkrát Gibson reagoval na Fender svým pre-Studiem.
20241218_190125.jpg
Pro torsta (a jeho úchylku přes hlavy) ještě přidávám foto hlavy.
20241218_190156.jpg
Fořt

Příspěvek od Fořt »

speed8 píše: 18.12.2024 12:29
Fořt píše: 18.12.2024 11:59 Na ten postovaný Firebird Zero nejsou moc dobré recenze, takže možná je ta cena přestřelená...
Jako na ten konkrétní? Zvažuji, že bych se na něj dojel mezi svátky podívat.
Blbě jsem se vyjádřil. Obecně ten model.
torst

Příspěvek od torst »

speed8: Nádhera! To je slušná rarita! Blahopřeju. Hlava, logo v pořádku. Mě vadí jen ty velký obtiskový necentrální loga u 2013.
Obrázek
Ale hlavně : Máš nádhernej kočičinec!
affordano

Příspěvek od affordano »

Nádherný kus, blahopřání!!! Hlava parádní, možná bych trochu rozporoval tvar ladících mechanik, mě osobně se víc líbí grovery, tulipány, nebo v nejhorším klusony, ale každý to má jinak... krásná kytara i šelmičky!!! :D
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Děkuji pánové. Bude k prodeji, tak až budete mít zájem, tak napište.
affordano

Příspěvek od affordano »

Což o to, zájem by byl, i o ty kočičky :D , ale kupní sílu jsem jaksi vyplácal... zrovna dneska bych měl mít NGD, uvidíme jak to pošta před Vánoci zvládne...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“