mikrofon na zpěv

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Odpovědět
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: mikrofon na zpěv

Příspěvek od pavlii »

Dynamiky jsou určitě dobrá volba tady. Zbytek je dle vašeho gusta :-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
José

Příspěvek od José »

A dispozic :D
Si vzpomínám, jak si naše zpěvačka zapomněla svůj Senheiser a vzala si čínskou variaci na 58 kterou sem k něčemu dostal jako dárek, a to co vzniklo, bylo fakt nedatelný - středobasová koule bez výšek kterou mi nešlo absolutně ukočírovat (a ono se jí to s 58 nestalo poprvé)..
starypard

Příspěvek od starypard »

Si také vzpomínám, jak jsem také do kapely přikoupil čínskou variaci na SM 58. Bylo to neuvěřitelné .....
Nu, nyní mám doma jen originály.
SM 58 není nejlepší mikrofon na světě, ale je standardní a spolehlivý.
Dělá to, co má.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

:lol:
To máte z toho, že v hlavě a z principu vůbec akceptujete a "vezmete do ruky" jakoukoliv "kopii značky" z Číny... Je úplně jedno, jestli jde o mikrofon, kytaru, mobil, auto, tričko..............
(Nebo myslíte, že textilka u Liberce dělala horší trička, než jsou ty z Asie? I když oblíkala vašeho dědu jako dítě... Ne! Jen čínská vláda řekla své státní textilce: "Za každé tričko prodané do Evropy vám dáme 200Kč." A tak číňan prodává posledních 40 let do Evropy tričko za 30Kč. Ale Liberecká textilka nedokáže vyrobit tričko pod 200... a tak vše postupně odchází a končí... a Čína přebírá monopol výroby a inovací na vše... Až ten proces dokončí, nikdo jiný než Čína tričko nebude umět vyrobit. A tak ho každý bude muset koupit za 500) :lol: :lol: To jsem se rozjel... sorry!!
Samozřejmě v nadsázce, ale zas ne tak úplně daleko od reality, ne?
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Ivan píše: 14.12.2024 19:34 No je to dost mala miestnost, akustika asi nic moc, lebo sme tam tak napakovani, ze sa miesa jedno cez druhe… Skratka v ramci tych podmienok chceme spravit co najlepsi zaznam, ozvucit vieme kazdy zdroj zvuku samostatnym mikom,vsetekemu rozumiem, len ten spev neviem ako by bolo najlepsie bez toho, aby sme to museli dodatocne dohravat, lebo chceme to aj s videom, takze to musi byt zosynchronizovane
Malá, akusticky nevhodná místnost a chceš nahrát vše najednou do separátních stop a ještě s videem?
Nebereš nějaký drogy?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Čavli píše: 19.12.2024 15:09
Ivan píše: 14.12.2024 19:34 No je to dost mala miestnost, akustika asi nic moc, lebo sme tam tak napakovani, ze sa miesa jedno cez druhe… Skratka v ramci tych podmienok chceme spravit co najlepsi zaznam, ozvucit vieme kazdy zdroj zvuku samostatnym mikom,vsetekemu rozumiem, len ten spev neviem ako by bolo najlepsie bez toho, aby sme to museli dodatocne dohravat, lebo chceme to aj s videom, takze to musi byt zosynchronizovane
Malá, akusticky nevhodná místnost a chceš nahrát vše najednou do separátních stop a ještě s videem?
Nebereš nějaký drogy?
Beru. Kofeín.

Tak mi porad ako dodatocne vyregulujem hlasitosti jednotlivych elementov v nahravke?

Ako fakt, ze to chceme aj s videom, ovplyvnuje to, ci je to do jednotlivych stop alebo len jedna stereo stopa?
Naposledy upravil(a) Ivan dne 21.12.2024 16:42, celkem upraveno 1 x.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ivane - ve své podstatě máš pravdu, ale proti tomu záměru mluví (z mého pohledu - jak jsem psal už na začátku) ta velikost a uspořádání místnosti. Čiže méně práce a s (myslím) lepším výsledkem by dalo vyladění nástrojů (poměrově) a záznam rovnou do jedné stereo stopy. Prostě tady bych viděl jakoukoli dodatečnou práci jako vyloženě kontraproduktivní.

Ale je to čistě jen na vás :-)

A jen tak mimo vlákno: je opravdu zajímavé, jak se spousta amatérů (a neber to prosím nijak hanlivě teď!) umí kolikrát "do krve" hádat/přít/diskutovat se znalejšími (a v některých případech i SAKRA znalejšími - to jsem teda čuměl i já) a tak nějak odmítají ten obvykle správnější názor; a zřejmě jen proto, že není jejich. Ale tohle tady bylo, je a bude - s tím se holt nic nenadělá :-)

Hezké svátky a ať se to vydaří - ať tak či onak. Je to přecijen hlavně o zábavě!

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 21.12.2024 15:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

pavlii píše: 21.12.2024 15:51 Ivane - ve své podstatě máš pravdu, ale proti tomu záměru mluví (z mého pohledu - jak jsem psal už na začátku) ta velikost a uspořádání místnosti. Čiže méně práce a s (myslím) lepším výsledkem by dalo vyladění nástrojů (poměrově) a záznam rovnou do jedné stereo stopy. Prostě tady bych viděl jakoukoli dodatečnou práci jako vyloženě kontraproduktivní.
Tak s tímhle nemůžu vůbec souhlasit. I jednoduché úpravy (EQ, vyřezání momentálně nehrajících stop) a srovnání hlasitostí posunou nahrávku úplně jinam. Za mě určitě nahrávat stopy, pokud umíte aspoň základní mix.

Čavliho reakce je úplně mimo a nevhodná...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale jo - je to názor. Pokud bude v každé stopě pomalu tolik přeslechů z ostatních nástrojů, tak mi to nepřijde prostě smysluplné. Ale jako zaplatit bych si za tu práci zase nechal, to jo :-)

A Vašku - přečetl sis doufám, kde to hodlají nahrávat, že ano? ;-)

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 26.12.2024 1:51, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Oprava překlepu. :-)

Čavli

Příspěvek od Čavli »

Ignorovat příčinu problému, i když si jí dobře uvědomuji, a snažit se řešit problém kompenzací následků, zejména když to není prakticky možné, tak to je především mimo.
Určitě mimo hudební fórum.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Chlapi, nechci se s vámi tady dohadovat - přestože mě to fakt mrzí, jak se tady množí rady (případně arogance), přičemž zkušenost je evidentně malá.
Takže k věci. V dnešní době není problém si udělat příjemně poslouchatelný záznam ze zkušebny. A nejenom ze zkušebny, děláme si nahrávky z ulice, kostela, kulturáku, klubu... Akustika není vůbec podstatná. Když pominu kvalitu nástrojů a interpretace, tak co je potřeba hlavně pořešit je odposlech. Jinými slovy - je potřeba použít sluchátka. Protože pokud neřvou do všeho odposlechy, dá se to v pohodě ukočírovat v jakémkoliv prostoru. Co se dá táhnout linkou, tak se táhne linkou (lze i elektrickou kytaru díky IR). Tím se zvuk krásně vyčistí, přeslechy v mikrofonech na zpěv a v overheadech se dají přežít. Možnost udělat si potom poměry je k nezaplacení.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Koneckonců - je to koníček.

P.

Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jestli můžu přispět svou trochou do názorového mlýna...
My jsme před dávnými lety zkoušky nahrávali, jen tak pro sebe, ale před časem jsem jednu z kazet našel a až mě překvapilo, jak je ta nahrávka i po letech poslouchatelná. Nahrávali jsme tehdy na CrO2 kazety, tape deck Aiwa z bazaru, record level samozřejmě manuál. Několik podmínek, které jsou ovšem pro takové nahrávání docela důležité:
1. Zkušebna byla jenom naše. Sice žádný extra velký prostor, ale taky ne kumbál na smetáky. Akusticky upravená, a to dalo docela dost práce. Sice vše tak nějak "co se dalo sehnat", ale co nejlépe. Takže na stěnách kmitací panely ( na dřevěném roštu hobra nebo sololit, v mezeře skelná vata, panely na střídačku hobra holá, natřená barvou, a sololit s nalepenými platy od vajec) v rozích Bass traps (silnější vrstva skelné vaty krytá fólií a přes to roletovina)...
2. Bubeník do toho neřezal jako smyslů zbavený, aparatury pro jsme měli nastavené "tak akorát" (nikdo se nesnažil přeřvat ostatní) a docela jsme laborovali i s umístěním, stejně tak jako se zpěvovým aparátem (lehké, čisté dvoupásmovky).
3. Nahrávali jsme přes dva mikrofony (do dvou stop, klasické stereo). Mikrofony byly nějaké nástrojové, tuším EV, nějaká střední třída (ani špička, ani to nejlevnější) , co bylo podstatné, bylo to, že jsme dost dlouho laborovali s jejich umístěním a orientací v prostoru. Měli jsme je v otočných, polohovatelných závěsech že starých stojanů, ovšem zavěšené že stropu (na zemi by překážely).
4. Signál z nich šel do dvou vstupů, vypreparovaných ze starého mixpultu AHB ( tři pásma korekcí, sweep střed), v insertech byl dvoukanálový kompresor Houdek.
Řekl bych, že zásadní byly ty body 1 a 2. 3 a 4 byly už jen tuning.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Skvělé - tak jsem to myslel.

P.

Čavli

Příspěvek od Čavli »

vasekh píše: 25.12.2024 9:27 ... přičemž zkušenost je evidentně malá. ... Akustika není vůbec podstatná.
Tak z tohohle prohlášení ta zkušenost úplně stříká.

Akustika prostoru je základ vždy! Natož v případě co popisuješ.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Pokud točíš na kontaktní mikrofony a máš sluchátka, tak je marginální.
Můžu doložit důkazy. Ale bohužel to vypadá, že na tomhle fóru se moc rádo plká a nerado řeší nějaké konkrétní nahrávky.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Oni budou zpívat na kontaktní mikrofony? Tušíš vůbec co je kontaktní mikrofon?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
José

Příspěvek od José »

Tyjo, vasekh tu dal spoustu nahrávek, kde je slyšet, že umí udělat velmi pěkný zvuk ve velmi různých podmínkách. Od tebe, jsem tu, pardon, žádnou nahrávku neslyšel. Něco dohoď, ať relevance tvrzení dožene sílu výroků.

Ivan už máte nahráno? Jak to dopadlo?
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Ivane, bicí taky chceš zvučit každý zdroj samostatně? Zvaž Glyn-Johns metodu, mám s ní celkem dobrou zkušenost (taky nahrávka ze zkušebny)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

vasekh píše: 25.12.2024 9:27 Chlapi, nechci se s vámi tady dohadovat - přestože mě to fakt mrzí, jak se tady množí rady (případně arogance), přičemž zkušenost je evidentně malá.
Takže k věci. V dnešní době není problém si udělat příjemně poslouchatelný záznam ze zkušebny. A nejenom ze zkušebny, děláme si nahrávky z ulice, kostela, kulturáku, klubu... Akustika není vůbec podstatná. Když pominu kvalitu nástrojů a interpretace, tak co je potřeba hlavně pořešit je odposlech. Jinými slovy - je potřeba použít sluchátka. Protože pokud neřvou do všeho odposlechy, dá se to v pohodě ukočírovat v jakémkoliv prostoru. Co se dá táhnout linkou, tak se táhne linkou (lze i elektrickou kytaru díky IR). Tím se zvuk krásně vyčistí, přeslechy v mikrofonech na zpěv a v overheadech se dají přežít. Možnost udělat si potom poměry je k nezaplacení.
Dovolím si postnout zajímavé video z YT.
Přece jenom někteří z nás, i když nearogantní a velmi zkušení, asi na hodinách fyziky chyběli ...
Takže jim nějak nedochází, že fyzika není o zkušenostech, ale platí pro každého ...

https://youtu.be/NMH0H-lpOzo?si=Mo-VAu2DleKRAgAg
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“