drahý epiphone, levný gibson

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
affordano

Re: drahý epiphone, levný gibson

Příspěvek od affordano »

Zvládla.... :wink:
IMG_20241220_192704_981~2.jpg
torst

Příspěvek od torst »

paráda! Ježíšek se vytáh!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cid

Příspěvek od cid »

Měl bych dotaz na někoho, kdo nové Epiphony prohlížel detailně. Domníval jsem se, že na topu je jenom veneer/dýha flamed maple a když jsem si prohlížel teď u Thomanna model LP Modern Figured PB (fialový lak) a zvětšil si spodní pohled ze strany výřezu pro přístup na nejvyšší pražce tak je vidět, že nad „bindingem“ je ještě javorový materiál a potom mahagon. Mám dojem, že kytara má porci javoru na topu a na vrchu javorové desky je ještě přilepená „flamed maple“ dýha, nebo je to dokonce z jednoho kusu?
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Já tedy dlouhou dobu žiju v tom, že u normálních řad epi je to standardní konstrukce: mahagon, obyč javorový top, navrch dýha z fládrovaného javoru. Gibson tohle myslím nedělá, fládr je vždy masiv, anebo je tam přiznaný ten obyč plain javor. No ale třeba se pletu. Jinak, než že,se někdo podívá do snímačové šachty, to asi zjistit nepůjde.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Dýha možná nemusí vždy být, ten flame nebývá tak výrazný. Podstatné je, že ten top je trochu tenčí, než u Gibsonů.
cid

Příspěvek od cid »

Dík za odpovědi a zkušenosti. Mám problém, světlý javorový lakovaný hmatník se leskne a špatně se orientuju, když je málo světla, stejný problém, stárneme všichni. Pokukuju po něčem, co má tmavý hmatník jako mám na akustikách, tam problém nemám.(zatím)
affordano

Příspěvek od affordano »

Přihodím do mlýna pár čerstvých zkušeností s (poměrně) drahým Epiphonem. O svátcích jsme se trochu víc oťukávali s novým přírůstkem Epi LP Jerry Cantrell Wino. Kytaru jsem koupil z druhé ruky v prakticky netknutém stavu, nová stávala bratru 22k, takže na Epi vcelku dost. Tovární setup nebyl úplně špatný, ale po výměně strun za hybridy a nutném povolení výztuhy začaly vylézat drobnosti - krk byl mírně do vrtule, takže proběhl fret levelling, rovnou jsem dolepil a zabrousil konce pražců, které trochu kousaly, a sundal jsem poly na zadní straně krku. Po elektrické stránce kytara bručela trochu víc než mi bylo milé, takže jsem elektriku komplet vyndal a dutiny vystínil měděnou fólií. Kytara je teď i při higainu úplně tichá (co se ruchů týče), snímače hrají výborně, dohmat i pocit ze hry jsou super. Zvuk je mocný - adept na hlavní kytaru, pokud na ní ještě někde narazíte, vyzkoušejte. P.S. javorový top je fakt tlustý, viz foto, tenon je short, ale sustainu hromada.
IMG_20250103_103848_919.jpg
IMG_20250103_103815_068.jpg
IMG_20250103_103923_846.jpg
IMG_20250102_093859_036~2.jpg
IMG_20250102_093931_018~2.jpg
IMG_20250101_150848_982~2.jpg
IMG_20250101_121735_066.jpg
IMG_20250101_114800_939.jpg
IMG_20241231_232450_443.jpg
IMG_20241231_213006_525.jpg
Naposledy upravil(a) affordano dne 3.01.2025 19:02, celkem upraveno 1 x.
cid

Příspěvek od cid »

Affordano, máš to pěkně udělané a javorová deska, jak jsem se na ni ptal, je krásně vidět, není to jenom atrapa, hrát to musí. Jenom orientačně, ve kterých místech jsou na fotce "po úpravě" kondenzátory? Jsou snad zabudované někde v těch bílých konektorech?
Já jsem se usmíval, když se někde řešil „slavný Gibsonův orange capacitor“, kondík jako kondík, ale kapacita je z elektrotechnického hlediska jenom jedna z vlastností (sice hlavní), kterou kondenzátor má, je jich víc.
Mohu se mýlit v tom, co teď napíšu, je to asi 50 let, když jsem si v kroužku bastlil podle Amatérského rádia booestery.
Malé kondenzátory jsou tzv. keramické, takové levné placky, ale Gibson tam dává oranžové svitkové, jsou větší a já jsem teď v souvislosti s tím narazil na perfektní video (viz. odkaz), kdy si s tím chlapík pohrál, udělal si přípravek a dává posoudit rozdíly. Tvrdí, že rozdíl neslyší, ani já bych se nesázel, ale když vím, kdy se mám soustředit na rozdíl, tak mám silný dojem, že ten orange víc ořízne hučivý/rozblácený spodek, ale to si musí každý posoudit sám.
Pustil jsem si titulky v Češtině, video je velice přehledně udělané.

https://www.youtube.com/watch?v=FOxwfAa_3cw
Naposledy upravil(a) cid dne 3.01.2025 8:57, celkem upraveno 1 x.
affordano

Příspěvek od affordano »

cid: děkuju za pochvalu! Kondíky jsou tam malé oranžovo-hnědé kapky, jako na potvoru jsou na fotce skryté pod konektory snímačů, nejsou ale uvnitř konektorů, visí normálně na zaizolovaných packách připájených k potenciometrům. Kytara hraje krásně, nevím nakolik mají kondy a CTS poty vliv na zvuk, ale elektriku ani snímače měnit nebudu, oproti originál Gibsonům 490/498 neslyším rozdíl. Samozřejmě je tam ten plechový kryt na neck pickupu, který zvuk ovlivňuje, ale v téhle kytaře to funguje, zvuk není pod dekou, kytara krásně rezonuje nasucho i plugged. Hezké video s těmi kondy - chlapík si s tím vyhrál :D .
Edit - snad ty kondíky budou trochu vidět tady, nemám u sebe kytaru, tak aspoň snapshot z YT:
kondiky.jpg
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

affordano píše: 2.01.2025 10:25 Přihodím do mlýna pár čerstvých zkušeností s (poměrně) drahým Epiphonem...
Ten Cantrell vypadá skvěle. Slušela by mu standardní velká Gibson hlava a za ty peníze už i USA snímače, už len "pre ten pociť".
Jaký to je rok výroby?

Já též přispěji svojí troškou do mlýna. Koupil jsem v Itálii Gibson SG Special Faded a opět se mi potvrdilo, že levná Gibson to v sobě má. Další kousek, ze kterého jsem padnul na p***l a po dlouhé době jsem měl v ruce SG. Je s podivem překvapující, že tloušťkou poloviční kytara oproti LP, se stejnou konfigurací HW má téměř identický zvuk jako LP Studio. Normálně mám sto chutí vybrat sporožiro, nakoupit různá Studia a nižší řady Gibsonu a udělat velký srovnávací test.
20250103_122727.jpg
affordano

Příspěvek od affordano »

[/quote]
Ten Cantrell vypadá skvěle. Slušela by mu standardní velká Gibson hlava a za ty peníze už i USA snímače, už len "pre ten pociť".
Jaký to je rok výroby?
[/quote]

Je to rok 2023. S hlavou i snímači naprosto souhlasím, radši bych oželel kufr a měl origo snímače, s tím ale nic nenadělám a tyhle hrajou taky moc dobře. Tvar hlavy taky není ideál, ale ty nové epiny s echt hlavou stojí skoro dvojnásobek, takže klid zbraní... :lol: Aspoň mám ve stojanu kompletní přehlídku - origo open book Gibson, moderní kalamazoo Epi i tradiční kačeří hlavu...
SG je parádní, blahopřeji - já esgéčka kvůli tomu předsunutému krku moc nevyhledávám, ale vždycky mě překvapilo jak s tak tenkým tělem hezky hrají. Já si to užívám na svém vyštíhleném LP (tělo 37 mm), taky zvukově pohoda...
torst

Příspěvek od torst »

Mám G SGJ, samozřejmě bezvadné, ale ten středový zvuk s absencí basů se okamžitě pozná. Prostě esgéčko.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Tak ono není Studio jako Studio. Od '06 jsou všechny komorované a na basech to poznat jde. Ne že by jich bylo nějak dramaticky míň, ale nejsou tak pevné a jsou jakoby dutější. To samé platí i pro Standardy ('08 - '18). Solidní SG klidně může mít mohutnost moderního Studia.
Když bych byl konkrétní, tak mám hodně plně hrající SG Standard '13, zatím nejlepší kus z asi 10-12 SGček, co jsem měl (od '77 - '23') a Studio '91, které je exemplární příklad excelentního 90tkového Studia, srovnatelného s dobovými Customy a na první 'kilo' jde poznat, že LP je daleko masivněji hrající kytara. Aby to bylo tak nějak fér, tak tady to konkrétní Studio hraje líp než všechny USA Standardy a i některé Custom Shopy, co jsem měl.

A tady konkrétní SG, na které jsem u pána hrál a je to jeden z těch tlustěji hrajících kusů.
https://hudebnibazar.cz/gibson-sg-special/ID639165/
affordano

Příspěvek od affordano »

Věřím. Můj Gibson Studio rok 1993 zas tak moc masivně nehraje, spíš konkrétně a pěkně definovaně. Masivnost se trochu zlepšila s použitím topwrap navíjení strun, ale na to, kolik ta kytara váží, to zase takový tank není. Zato Epi Studio rok 1999 made in Hořovice co jsem teď pořídil, to je opravdový buldozer. Jsou tam papírově "slabé" snímače 6,3 kOhm, ale sustain, vyrovnanost tónu a basy/nižší středy jsou až ohromující. Tělo 5 cm tlusté, váha pořádná, zvuk snímačů o dost víc oldchool než 490/498, ale maso. Ještě nevím, jestli si jí nechám, ale je to moc zajímavá kytara. Esgéčko jsem měl od Harley Benton, to mělo krk zapuštěný jako LP, na to, že bylo skoro zadarmo tak hrálo dost dobře, vůbec ne tence. Dřevo byl pěkný mahagon - vím, brousil jsem... :D
cid

Příspěvek od cid »

Psal jsem, že už potřebuji kytaru s tmavým hmatníkem, nejlépe s velkýma značkama, protože lesklý javorový hmatník mně už dělá problémy a ač už příznivec singlů, nebo mini humbuckerů, zvažuji i jiné varianty, lepší už to nebude.
Pro zájemce o koupi Epiphone Les Paul Custom v základní verzi. Našel jsem na YT rok staré video, kde je naprosto detailní porovnání rozdílů mezi originál Gibson Les Paul Custom a základním modelem Epiphone LP Custom. Autor popisuje srozumitelně všechny rozdíly, na konci dá i zajímavé „rozhřešení“.
Pozor, ze strany Epi se ve videu nejedná o řadu „inspired by Gibson,“ za cca 32000Kč (to je naprosto jiná kytara), je to základní model za cca 18000Kč (bez pouzdra, to je + 2000Kč)).

Odkaz na YouTube - zapnout si české titulky, stojí to za to!

https://www.youtube.com/watch?v=9iS9ks8gvns
affordano

Příspěvek od affordano »

Tenhle chlapík dělá solidní videa, taky jsem ho studoval než jsem koupil Wino. Ebony vypadá fajn, pro mě osobně mínusy oproti Wino - těžší, nevíme, jak vypadá maple cap a jestli tam vůbec je, horší (slabší) snímače. Plusy oproti Wino - příjemnější (tenčí) krk, levnější, i když bez kufru... Za ty peníze určitě fajn kytara dosti se blížící předloze, z mojí zkušenosti s touhle řadou bude potřeba dobrousit/začistit pražce, možná vystínit elektriku a určitě vyměnit jack a třípolohový přepínač.
cid

Příspěvek od cid »

affordano, dík za průběžné informace. Cantrell Wino je můj favorit, u kobyly snímač 98T, to je kopie 498T, nebo ho z obchodních důvodů jinak „zabalili“? Krk alnico, doufám že ten starší, ty slabší víc zvoní, ladičky Grover.
Switch je u Wino nějaký lepší, nebo jsi ho při úpravě Wino měnil, nepíšeš o tom?
Jak bys zhodnotil u Wino kvalitu ebenového hmatníku? Ve videu na to pán upozorňuje, Gibson to není.
Máš bohatý výběr a možnost porovnání, já kytary nesbíral, zvyknul jsem si vždy na jednu a tu potom "hobloval", že jich pár bylo :wink:

Moje úvaha:
Na výběr jsou krásné Standardy, bohužel hmatník Indian Laurel, být to palisandr, tak hledání končí, ProBuckery jsou dobré, počet vrstev bindingu a tvar diamantu“ na hlavě mě nezajímá, mám to naopak. Modely inspired jsou už v cenové hladině kde si říkám, zda si nepřiplatit za Studio, …, pro mě už zbytečné.
Epi LP Modern Figured je také nádherný, zamykací ladičky Grover v ceně, SG to samé, nechám to uzrát, rozhodnutý nejsem.
Případné zabroušení pražců, na to mám léty ověřeného mistra. Výměna switche, nebo jackové zásuvky, to umím.
Naposledy upravil(a) cid dne 9.01.2025 12:51, celkem upraveno 2 x.
torst

Příspěvek od torst »

Muj favorit:
https://www.thomann.de/cz/epiphone_les_ ... ic_hcs.htm
To mi někdo vysvětlete, proč jsou ty Classic, Epi i G, levnější než Standardy. Je to totéž, a navíc ještě pushpull poty!
affordano

Příspěvek od affordano »

2 cid: Wino mě fakt baví - pokud ti krk padne do ruky (což mě moc ne, tak jsem musel brousit) a design nástroje se ti zoufale líbí (jako mě), nemáš na originál Gibson Wine Red Custom (jako já), tak jsou to, myslím, rozumně investované peníze. Navíc je to relativně lehká kytara, čímž mě baví dvojnásob. 98T má být údajně kopie 498T (vyrobená jen a pouze pro Epi Wino, jinde se sehnat nedá, aspoň já to neumím, klidně bych si jeden přikoupil) a podle mne tak i hraje. Je to fakt povedenej snímač, pěkně tlačí, zpívá a má možná špetku víc basů než 498T, což se hodí (ten chlapík ve zmíněném videu na to myslím taky poukazuje). Krkáč je Alnico Classic Pro, takže ten novější Classic, pokud zvoní víc než starší Classic Alnico, tak jsem si toho nevšiml, nebo jsou výšky spíš maskované tím zlatým krytem, který na ostatních Les Paulech nemám, takže nemůžu porovnat. Každopádně ta dvojice na Wino hraje pěkně vyrovnaně a měnit jí nebudu. Třípolohový switch je na Wino bohužel stejně špatný jako na kterékoliv jiné Epině, chodí hodně ztuha, zatím ale funguje a nevynechává, tak ho tam nechávám a vyměním za Switchcraft až začne zlobit. Co se týče ebenového hmatníku, tak je trochu světlejší, méně hustý a lesklý než má moje Studio 1993, ale žádné velké póry, celkově vyrovnaná textura a po průběžném olejování vypadá čím dál líp, řekl bych. Co jsem musel měnit hned, to byl výstupní jack, byl na něm dokonce stržený závit. Konce pražců jsem dobrousit (a dolepit) musel, ale nebyla to nějaká tragédie, měl jsem Gibsona s horšími. P.S. jinak já kytary taky nesbírám, aktuálně jich mám pět, šest, a ty všechny používám - pravda, občas něco koupím, dám do kupy, chvilku se pomazlím a zase pošlu dál... člověk se musí trochu vzdělávat, že :D .
Edit: úplně bych zapomněl - dutiny nejsou vystíněné ani nástřikem a elektrika dost výrazně brumila, takže jsem vše vystínil fólií a je dokonalé ticho. Třeba to ale byl problém pouze mého kusu...

2 torst: Classic vypadá náramně, akorát ten hmatník, ten hmatník... Osobně si myslím, že jediným důvodem proč jsou Classicy obecně levnější je to, že Standard je prostě v obecném povědomí zavedený jako známka kvality a léty ověřeného "standardu" :) a adepti na rockstars si tudíž rádi připlatí - víc než marketing v tom asi nebude.
cid

Příspěvek od cid »

affordano, klobouček dolů, vše vysvětleno. :wink:
Co se týká toho krkového alnica, myslel jsem přesně naopak. Je to už delší dobu, co jsem viděl na YT porovnání padesátkového Customa (nebo Standarda) s šedesátkou. Ten padesátkový měl menší sílu, ale naopak zvonil, to bylo jasně slyšet že jsem tenkrát šedesátkový "zavrhnul", šedesátka mně připadala jako pro moderní zkreslené hraní, síla na úkor barvy zvuku - moje amatérská úvaha, řešit to nebudu.

Pro Torsta
torste, já se připojím k dotazu se svým vysvětlením, někdo tady dá lepší. Já už to kdysi „studoval“. U Gibsona Classic nemá na topu tak krásnou flamed kresbu, něco jako na Studiu, za počet „A“ áček na topu se platí a jiné snímače, aby to nebylo tak jednoduché. Epi má také jiné snímače mezi Classic a Standard, nebo na horní desce flamed dýhu, to je další práce navíc. I za kryty snímačů, které mnozí dávají dolů, se zaplatí a co se lépe prodává, to zdraží :D
Do čeho nevidíme, zda je rozdíl když při výrobě použijí dříví z pomyslných skladů A, nebo B, nebo C, určitě bude rozdíl i tam, je to jejich modelová a obchodní politika, Píšu to nahoře, kdyby Epi Standard měla palisandr na hmatníku, hledání končí, nepotřebuji vrstvené bindingy a „diamant“ na hlavě, ale nepřekáží to :mrgreen:
Naposledy upravil(a) cid dne 9.01.2025 14:48, celkem upraveno 8 x.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“