Tracky v DAW

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
ŠÁDEKPETR

Tracky v DAW

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

Ahoj. Mám hloupou otázku: Mají data audio tracků v DAW příponu WAV a MP3? U MIDI tracků mají data příponu MID. Díky za odpověď.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Tracky v DAW

Příspěvek od pavlii »

Záleží na DAW. Například v Cubase to mohou být WAV, AIFF nebo FLAC. Jiné ne.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

A jak je to s daty v audio tracku v FL Studiu? Jinak nechápu, proč mi zvukovka nepřehrává audio tracky v Cubase. Můj notebook má pouze výstup na sluchátka a pak už mi zbývají jen porty USB. Ale to je mi houby platné. Protože data v audio tracku v podobě WAV do zvukovky nedostanu. A navíc ve sluchátkách v notebooku nic neslyším, když audio tracky přehrávám.
José

Příspěvek od José »

Znovu, chatGPT ti poradí se všemi dotazy tohoto typu a umí česky.

Jinak chápu-li to správně, máš externí zvukovou kartu připojenou k ntb pomocí usb? Jestli ano, a máš-li ji správně nainstalovanou, bere ji pravděpodobně tvoje FL studio (rozumně) jako primární zvukové zařízení - takže veškeré audio nech na ní. (To co bývá uvnitř ntb, bývá křáp vhodný tak na yt videa, ne na dělání se zvukem). Takže najdi si v FL studiu záložku Options - tam Audio Settings, zkontroluj jestli je vybrána v horní roletce tvoje externí zvukovka. Jestli ano, zvuk by měl být na jejích výstupech (třeba sluchátkovém). Nicméně promiň, ale minuty ti tady vypisuju věci, které se dají dohledat za sekundy googlení (popřípadě ti je vypíše přímo chatGPT - po zmáčknutí volby planetky u dotazu ti odpovídá s použitím webu), což se nikomu moc dělat nechce - proto bývají odpovědi dost lakonické.
Apropós, kdyby si FL studio s daným formátem neporadilo, pravděpodobně by ti to napsalo, ale jistě to nevím, nedělám s ním. Každopádně nech si pomocí google translate přeložit třeba tuhle stránku:
https://www.image-line.com/fl-studio-le ... _audio.htm
a budeš moudřejší.

Omlouvám se, ale tvoje dotazy jsou jak kdybys chtěl pomoct se soustavami diferenciálních rovnic, ale nevěděl, co to je + a hlavně sveřepě nečetl krásné učebnice, co jsou hnedle u tvého dotazu - tady témata s vykřičníky zejména FAQ - Základní výbava pro domácí nahrávání, kde se pavlii dělal s přehledným sepsáním základů a Problémy v oblasti zvukových karet, To si celé přečti, pak budeš moudřejší..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nejen já - aby to bylo korektní ;-)

P.

ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

Přečtu od pavlii ty Problémy v oblasti zvukových karet. Na ten chatGPT jsem se podíval, ale nevím, jak do něj mám zadat ty moje dotazy. Jsou tam vlevo dole svisle pod sebou ikonky a nevím, na kterou mám klepnout.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, když člověk nechce, aby to šlo, tak to nepůjde, to je jasný.
ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

pavlii píše: 4.01.2025 20:06 Záleží na DAW. Například v Cubase to mohou být WAV, AIFF nebo FLAC. Jiné ne.

P.
Ty audio formáty WAV a MP3 atd. mám poslat do zvukovky USB kabelem?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ty nikam neposílej nic. To si DAW se zvukovou pošlou přes USB samy. Stačí je jen správně nastavit a to, jak je nastavit si dohledej někde na internetu, nebo YouTube.
PS: nastavuje se to v DAW.
ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

Vím, že toto téma se týká tracků v DAW, ale chtěl bych ještě poradit s výběrem vhodné zvukovky k DAW. Má představa se asi taková: Zvukovku nebudu používat k nahrávání mikrofonu, kytary, bicích, kláves atd. Proto nepotřebuji audio vstupy a fantomové napájení. Potřebuji zvukovku připojit přímo do notebooku přes USB kabel. Potřebuji zvukovku s napájením přes USB z notebooku. Chci, aby ten kabel napájel zvukovku a zároveň umožňoval přenos audio dat z audio tracků a MIDI dat z MIDI tracků. Mám MIDI keyboard (kontroler?) Arturia KeyLab Essential 49 mk3 s výstupním MIDI USB nebo DIN MIDI portem. Podle návodu k FL studio (jestli se nemýlím) nastavení zvuku, je upozornění, že se zvukovka nemá připojovat USB kabelem do rozbočovače, ale přímo do USB portu na notebooku. MIDI kontroler se zapojuje do notebooku také USB kabelem, ale nevím, když obsadím 2 USB porty (víc jich notebook nemá), jestli mi bezdrátová myš nebude ničit práci v DAW. Myš bych možná mohl vyměnit za drátovou a zapojit spolu s MIDI kontrolerem do USB HUB rozbočovače. Musí se MIDI kontroler a zvukovka zapojovat do notebooku bez využití rozbočovače? A co mám dělat s tím MIDI portem v kontroleru? Kterou variantu mám zvolit? MIDI DIN nebo MIDI USB? Mám použít MIDI DIN a připojit ho do zvukovky nebo MIDI USB a zapojit to do notebooku? Pokud to nejde jinak. Samozřejmě chci sluchátkový výstup na zvukovce.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Použij USB hub (=rozbočovač). Není třeba se toho bát; ty dva porty (například) v notebooku taky nemusí být ze dvou oddělených řadičů, ale jen z jednoho - čili jedná se také o rozbočovač.

A využil bych i u kontroleru USB připojení.

P.

ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

Ahoj pavlii.
Chtěl bych syntezátor od Yamahy nebo Rolandu s možností Plug and Play, který bude mít 2 MIDI porty (OUT a IN), 2 audio výstupy (L/R = MONO/MONO) s možností připojení USB flešky. Chci, aby měl bohatou databázi zvukových rejstříků pro použití v trancové hudbě. Chci do něj investovat +/- 33.000,-. Pomůžeš mi s výběrem? Je tohle dobrý? https://kytary.cz/yamaha-mx-88/HN174129 ... Lw_wcBDíky, Petr
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Sry ale jsi OFF TOPIC. Dodržuj uživatelský kodex, se kterým jsi při registraci na foru souhlasil.
ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

Hendrek píše: 20.05.2025 19:07 Sry ale jsi OFF TOPIC. Dodržuj uživatelský kodex, se kterým jsi při registraci na foru souhlasil.
To bylo tím, že jsem se zeptal: Co myslíš? Je tohle dobrý? a že jsem tam dal ten webový odkaz? Jestli jo, díky za upozornění a dám si na to pozor.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ne - jsi úplně mimo tému. Zde se bavíme o stopách v DAW.

P.

ŠÁDEKPETR

Příspěvek od ŠÁDEKPETR »

Ahoj pavlii.
Omlouvám se za nedorozumění off topic.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“